Filos presocràtics

342
-1

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
342
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Filos presocràtics

 1. 1. Història de la filosofia i presocràtics
 2. 2. 5 períodes Presocràtic Humanístic Central Ètic Romà Thales Anaximandre Anaxímenes Heràclit Parmènides Sofistes Sòcrates Plató Aristòtil Estoics Epicuris Cínics Neoptagòrics Neoplatònics
 3. 3. Mite al Logos Sagues :expliquen històries dels orígens de famílies,ciutats... Contes : Historietes humorístiques Mites : Antecedents de la filosofia Dóna lliçons de comportament social i moral.Pretén transmetre un missatge a través d'imatges . Protagonistes: Déus i herois humans Aeris:Apol·lo (ordre,seny,mesura) Terrestres:Dionís ( desordre,joc,festa) tipus Cosmogònics Teogònics Antropoògincs Etiològics Morals Fets raonables i reals .
 4. 4. Escola Jònica:Phisis i Arkhé Presocràtics Acció de produir, néixer,sorgir. Fa referència al conjunt d'éssers produits i al principi que els crea. 1.Font del principi de totes les coses. 2.Estadi terminal de les coses. 3.La realitat que mai no canvia 4.Element material que dóna sentit i estructura a les coses Thales: Primer fiòsof,formava part del grup dels 7 filòsofs.Primer a plantejar-se el tema de l'Arkhé, ell diu que és l'aigua. Pas del mite al logos. Anaximadre: Primer a plantejar el tema de la Phisis. Planteja la qüestió de l'Apeiron ( l'indefinit).Diu que l'Arkhé no es un element físic concret sinó quelcom indeterminat. Anaxímenes: El seu Arkhé és l'aire perquè és imprescindible per la vida, està a tot arreu,l'aire no pesa. Primer a explicar la teoria dels quatre elements.
 5. 5. Els pitagòrics Escola Pitagòrica. Dos nivells: 1.Acusmàtics(novicis,entraven a la secta):havien de guardar silenci durant un llarg període (tres anys). 2.Matemàtics:coneixien els secrets del grup, vinculats amb els nombre. Creien que els nombre naturals tenien poders màgics i simbólics. L'Arkhé és el nombre i l'univers una gran equació. Referent a la filosofia nivell superior d'abstracció. Heràclit-Parmènides: primers a plantejar-se el canvi. Què és l'ésser? Heràclit: Arkhé: foc. Quatre grans temes: 1.Guerra com a pare de totes les coses. 2.Unitat de totes les coses de l'ésser. 3.Fluir perpetu 4.Visió irònica dels contrastos. La guerra es progenitora de totes les coses. Déu és dia-nit-hivern-estiu. El cosmos és una unitat feta de transformacions. A través del llenguatge mostra l'ironia del canvi. Tres afirmacions sobre el logos: 1.El logos governa el món 2.Tot succeeix segons el logos 3.Tots els homes estan units al logos perquè pertany a l'ànima.
 6. 6. Parmènides d'Elea: El canvi és contradictori, no es pot passar de ser a no ser. El no ésser no és; i resulta cntradictori parlar d'una cosa que no és. El canvi és contradictori: esdevenir és deixar de ser i el no ésser no és. El món físic i el canvi són pura aparença. Si alguna cosa existís i estigués en movimenthauria de venir del NO ésser. El moviment és pura aparença dels sentits. L'ésser de Parmènides té 5 característiques: 1.És ingendrat 2.És indestructible 3.És immòbil 4.il·limitat 5.És U, una unitat L'ésser no pot venir de quelcom que no és. L'ésser ha de ser unitat. La multiplicita implica discontnuïtat.
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×