• Like
 • Save
Empúries
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Empúries

on

 • 1,809 views

Projecte EduCAT1x1 Empúries

Projecte EduCAT1x1 Empúries

Statistics

Views

Total Views
1,809
Views on SlideShare
1,549
Embed Views
260

Actions

Likes
0
Downloads
14
Comments
0

2 Embeds 260

http://www.xtec.cat 232
http://www.slideshare.net 28

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment
 • Plataforma “Empúries” Funcionalitat: Control d’identitat i accés (single sign-on) Registre d’activitat (amb accés selectiu segons jerarquia d’autoritzacions) Seguiment de l’activitat d’alumnes individuals Estudi de comportaments col·lectius Anàlisi d’eficiència de continguts Catàleg de continguts Gestió de drets (compra / compensació) Moneder electrònic Registre d’utilitzacions Entorn virtual de treball Correu electrònic Missatgeria electrònica Escriptori virtual, Documents compartits Blogs , Pàgines personals, ... Publicitat Recomanació en xarxa social Recomanació per filtratge col·laboratiu Passarel·la “Marsupial” Interoperabilitat de continguts i sistemes de gestió de l’aprenentatge (LMS). La plataforma constitueix l’eix central de la plataforma “Empúries” però pot ésser desenvolupada en una primera fase en forma independent d’aquesta a fi de reduir el temps de desenvolupament total. La passarel·la no pot tenir existència més que integrada en la futura plataforma, d’aquí el seu nom.
 • El món de l’educació està incorporant, cada vegada amb més velocitat, les eines i els formats digitals. L’oferta de mòduls educatius és cada vegada més gran, des de “llibres de text” publicats per editorials, fins a sofisticats mòduls produïts per petites empreses innovadores que utilitzen al límit el potencial que dóna Internet i les tecnologies multimèdia, passant per una galàxia de mòduls de lliure accés produïts per docents que els utilitzen en la seva pràctica diària. Aquesta és però una oferta dispersa en la que, per un cantó és molt difícil moure’s i requereix massa temps per part dels docents que han de preparar les seves classes, i per altre no té mecanismes clars per al retorn de les inversions fetes ni per al reconeixent i la compensació dels autors. La plataforma que proposa el Departament, d’utilització personal per part d’alumnes i docents, que funcionarà en l’àmbit del que és un centre o una aula, però que tindrà un horitzó de visibilitat i de comunicació d’àmbit global, intenta ésser la resposta a aquesta necessitat.
 • Objectius pedagògics: Facilitar als alumnes un accés unificat als continguts educatius, en forma transparent a la font de la que provenen. Permetre als docents elaborar els seus propis "llibres de text" enllaçant capítols de llibres produïts per editorials, materials de productores independents i materials de producció pròpia. Permetre el disseny d'"itineraris curriculars" realitzats i recomanats pel Departament o per experts independents. Permetre i facilitar als alumnes l’accés a continguts educatius enfocats a minories: alumnes fills de famílies immigrants amb contextos socials específics, alumnes amb disminucions, etc. Avançar cap a la personalització de l'educació, recomanant als alumnes itineraris curriculars individualitzats en funció de les seves característiques personals i les seves estratègies d'aprenentatge (intel·ligències múltiples).
 • Objectius econòmics: Estimular la lliure competència en el mercat dels continguts digitals educatius, forçant a les editorials a evolucionar cap a la producció de continguts innovadors i de qualitat. Facilitar el pas a la producció de continguts digitals a les petites editorials de llibres de text actuals, permetent-les concentrar-se en la producció de continguts sense haver de preocupar-se en la construcció de plataformes d’accés i comercialització. Donar entrada i facilitar el negoci a noves empreses de producció de continguts multimèdia educatius (en aquest aspecte estan previstes accions conjuntes amb la Direcció General de la Societat de la Informació del Departament de Governació).
 • Objectius estratègics: Fer possible la gratuïtat dels llibres de text mitjançant subvencions del Departament, gràcies a la reducció de preus aconseguida per raó de la lliure competència esmentada més amunt. Donar sortida als continguts produïts pel Departament, facilitant la seva localització i accés. Forçar l’evolució del sector editorial de producció de llibres de text català i de la resta d’Espanya, abans de que es produeixi l’entrada massiva de continguts de producció estrangera degudament traduïts i adaptats.
 • Operador de plataforma de distribució Concurs de concessió que inclourà el desenvolupament i evolució permanent de la plataforma de distribució dels continguts, i la seva operació en règim d’exclusivitat per un període de temps determinat. Passarel·la “Marsupial” Contractació negociada de la primera versió de la passarel·la Marsupial amb l’objectiu de guanyar temps i avançar en l’anàlisi de la problemàtica de la interoperabilitat de continguts i sistemes de gestió de l’aprenentatge. Aquesta anàlisi es farà en col·laboració amb les editorials i les empreses productores de continguts educatius complementaris. La passarel·la, que serà en codi obert, serà posteriorment assumida i gestionada per l’empresa que guanyi el concurs de concessió.
 • Estructura de preus Es preveu que l’estructura de preus dels llibres de text i continguts complementaris en format digital estiguin en línia amb la situació actual, en la que el conjunt de llibres bàsics d’un curs de la ESO te un preu en l’ordre dels 30€ per alumne/a. El pla de negoci de la producció de continguts educatius en format digital ha d’estar basat en la rotació (alts volums de venda) i no en el marge individual. La facilitat de la comercialització (publicitat i sistemes de recomanació) i la immediatesa del cobrament de les llicències d’ús (moneder electrònic en mode prepagament) reduirà al mínim el període per al ROI (retorn de la inversió). Ajuts del Departament El Departament gestionarà ajuts a les famílies per a la compra de les llicències d’ús dels continguts digitals, avançant cap a l’objectiu de gratuïtat del que constituirà el paquet bàsic de continguts per a l’aprenentatge. Aquests ajuts s’articularan en forma d’un “saldo” que el Departament ingressarà en els moneders electrònics de cada un dels alumnes. Contribució de les famílies Les famílies podran ingressar diners en els moneders electrònics dels alumnes a fi de permetre’ls adquirir llibres i continguts educatius, addicionals als adquirits amb la subvenció del Departament.
 • “ Cistella de la compra” gestionada en forma jerarquitzada Els centres i els docents prepararan les “llistes de la compra” dels seus alumnes amb els continguts que s’hauran definit com a obligatoris. Les famílies i els propis alumnes podran comprar llicències d’ús de continguts complementaris, seguint les recomanacions dels docents, d’altres alumnes o decidides individualment. Comercialització de bens i serveis addicionals als llibres de text i continguts educatius complementaris Està previst que la plataforma “Empúries” pugui gestionar la comercialització de bens i serveis addicionals als llibres de text i continguts educatius complementaris. Exemples d’això poden ésser: classes particulars, materials destinats als pares a fi de facilitar-los ajudar als seus fills, cursos extracurriculars, etc. Altres possibles plataformes de comercialització de continguts educatius digitals No es descarta que empreses diferents de la que guanyi el concurs de concessió, puguin desenvolupar altres plataformes de comercialització de continguts educatius digitals per a oferir-los al mercat per canals alternatius a l’empresa guanyadora del concurs de concessió del Departament. Per a garantir a aquesta empresa guanyadora del concurs de concessió el retorn de la inversió realitzada en la construcció, operació i evolució de la plataforma Empúries, aquesta plataforma serà el canal únic per a la gestió dels ajuts del Departament per a la compra de materials educatius en format digital. Les adquisicions mitjançant plataformes alternatives que vulguin beneficiar-se de la subvenció hauran, per tant, d’ésser gestionades obligatòriament a través de la plataforma concessionària.
 • La realització de la primera fase de la passarel·la “Marsupial” s’ha adjudicat a l’empresa “3&punt”, experta en desenvolupaments sobre plataformes en codi obert, que ha fet feines semblants per la Universitat Oberta de Catalunya. Diferents grups empresarials nacionals i estrangers s’han interessat en participar en el concurs de concessió i també es té notícia de que s’estan constituint, amb l’objectiu de presentar-se al concurs, grups empresarials integrant entitats financeres, empreses de tecnologies TIC i de distribució de materials educatius.
 • Com a proveïdors de continguts es preveu que hi siguin: Els grans grups editorials de llibres de text. Les petites editorials tradicionals que estan ja començant a produir continguts en format digital. Editorials de nova generació. Petites i grans empreses productores de continguts educatius en format multimèdia. Cal esmentar la línia iniciada per TVC, que seguint l’exemple de l’anglesa Channel-4 que va crear Channel-4 Learning, preveu entrar en la producció de continguts educatius reutilitzant produccions pròpies, degudament encapsulades per aquest nou objectiu. Els repositoris de continguts del Departament (edu365) i del Ministeri d’Educació (Agrega) Productors independents, especialment els propis docents.

Empúries Empúries Presentation Transcript

 • eduCAT 1 x 1 - Empúries Plataforma per a l’accés a continguts de múltiples fonts
 • Continguts de múltiples fonts Sistema d’accés avui Continguts Plataforma d’accés Entorn virtual de treball Continguts Plataforma d’accés Entorn virtual de treball Continguts Plataforma d’accés Continguts Continguts Plataforma d’accés Entorn virtual de treball
 • Continguts de múltiples fonts Passarel·la d’adaptació Continguts Plataforma d’accés Entorn virtual de treball Continguts Plataforma d’accés Entorn virtual de treball Continguts Plataforma d’accés Continguts Continguts Plataforma d’accés Entorn virtual de treball
 • Continguts de múltiples fonts Arquitectura de funcions del sistema Passarel·la Marsupial Plataforma Empúries Plataforma d’accés Continguts Plataforma d’accés Entorn virtual de treball Continguts Plataforma d’accés Entorn virtual de treball Continguts Continguts Continguts Recomanació per Xarxa Social Recomanació per Filtrat Col·laboratiu Gestió de drets (compra / compensació) Control d’identitat / Registre d’activitat Catàleg Informació Publicitat
 • Empúries: Plataforma personal per a l’aprenentatge i l’ensenyament (oberta) (i global)
 • Objectius pedagògics Oferta múltiple, “consum” individualitzat
  • Alumnes: Accés unificat als continguts educatius, en forma transparent a la font de la que provenen
  • Docents: Elaboració dels seus propis "llibres de text" enllaçant mòduls d’editorials i de producció pròpia
  • Experts: Disseny d'"itineraris curriculars“ recomanats
  • Continguts educatius enfocats a minories: alumnat nouvingut i alumnat amb alguna discapacitat, especialment la visual
  • Personalització de l'educació: itineraris curriculars individualitzats en funció de les característiques personals i estratègies d'aprenentatge dels alumnes (intel·ligències múltiples).
 • Objectius econòmics Lliure competència i estímul a la producció
  • Estimular la lliure competència en el mercat dels continguts digitals educatius
  • Facilitar l’evolució al format digital a les petites editorials de llibres de text actuals: focus en la producció de continguts
  • Donar entrada i facilitar el negoci a noves empreses de producció de continguts multimèdia educatius (accions conjuntes amb la Direcció General de la Societat de la Informació)
 • Objectius estratègics Gratuïtat del llibre de text i protecció de la indústria local
  • Gratuïtat dels llibres de text gràcies a la reducció de preus per la lliure competència
  • Revalorització dels continguts produïts pel Departament (localització i accés)
  • Evolució del sector editorial català i de la resta d’Espanya, abans de l’entrada massiva de les produccions estrangeres
 • Operativa
  • Passarel·la “Marsupial”
  • 1ª versió: Contractació negociada
  • Objectius:
  • Guanyar temps
  • Avançar en l’anàlisi dels problemes d’interoperabilitat
  • “ Empúries”
  • Operador de plataforma de distribució
  • Concurs de concessió:
  • Desenvolupament i evolució de la plataforma
  • Operació en règim d’exclusivitat per un període de temps determinat
  La passarel·la (codi obert) assumida i gestionada per l’operador de la concessió Entorn virtual de treball Recomanació per Xarxa Social Recomanació per Filtrat Col·laboratiu Gestió de drets (compra / compensació) Control d’identitat / Registre d’activitat Catàleg Informació Publicitat
 • Operativa
  • Estructura de preus
  • En línia amb la situació actual del mercat digital
  • Pla de negoci basat en la rotació i no en el marge
  Ajuts a les famílies per a la compra de les llicències dels continguts digitals Objectiu: Gratuïtat del llibre de text Via: “Saldo” que el Departament ingressarà en els moneders electrònics dels alumnes. Contribució de les famílies Carregar “saldo” en els moneders electrònics dels alumnes: Gestió de drets (Compra / compensació) € > 0 = 0 €
 • Operativa Llistes de la compra Centres i docents prepararan les “llistes de la compra” dels seus alumnes amb els continguts obligatoris Famílies i alumnes podran comprar continguts complementaris, per recomanació dels docents, d’altres alumnes o decidides individualment Comercialització de bens i serveis addicionals als llibres de text i continguts educatius complementaris € Gestió de drets (Compra / compensació)
 • Dramatis personae Marsupial i Empúries
  • La realització de la primera fase de la passarel·la “Marsupial”: empresa “3&punt”
  • Grups empresarials nacionals i estrangers interessats en participar en el concurs de concessió
  • Constitució de grups empresarials integrant entitats financeres, empreses de tecnologies TIC i de distribució de materials educatius, amb l’objectiu de presentar-se al concurs
 • Dramatis personae Proveïdors de continguts
  • Els grans grups editorials de llibres de text
  • Les petites editorials tradicionals
  • Editorials de nova generació
  • Petites i grans empreses productores de continguts educatius en format multimèdia
   • TVC preveu entrar en la producció de continguts educatius reutilitzant produccions pròpies, degudament encapsulades per a aquest objectiu
  • Repositoris de continguts del Departament (edu365) i del Ministeri d’Educació (Agrega)
  • Productors independents, especialment els propis docents
 • Calendari
  • 1/5/2010: Primera versió de la plataforma “Marsupial”
   • Els docents podran conèixer l’oferta de continguts educatius per al curs 2010-2011 amb prou temps per poder fer una selecció acurada abans de l’estiu
  • 15/2/2010: Publicació del concurs de concessió
  • 15/5/2010: Adjudicació del concurs de concessió
  • 1/9/2010: Posada en servei de la primera versió de la plataforma Empúries
 • Àmbit geogràfic
  • Concessió del Departament: Catalunya
  • L’empresa concessionària molt probablement es plantejarà oferir un servei de plataforma semblant a la resta de CCAA ...
  • ... i també en els països d’Amèrica Llatina
 • eduCAT 1 x 1 - Empúries Plataforma per a l’accés a continguts de múltiples fonts