Saprezentacio Filei ( E N G)

378 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
378
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
  • q2 gadasaTargmnia The President of Georgia
  • q28
  • q3
  • q7
  • q8
  • q9
  • q20
  • q10.1
  • q10.2
  • q10.1_q10.2
  • q23.1 vinc Q10.1 Si upasuxa 88 an 99 % mTeli serCevidan
  • q24.1 q10.1_ Si upasuxa 88 an 99 % mteli SerCevidan
  • q10.1_regioni aragulWrfeli respondentebis gareSe
  • q10.1_regioni
  • q12
  • q15
  • q16
  • q17
  • q18.2
  • q22
  • q23.1
  • q24.1
  • q26
  • q27
  • q28
  • q29
  • q30
  • Saprezentacio Filei ( E N G)

    1. 1. Institute of Social Studies and Georgian Development Research Analysis InstituteNational-wide survey of political attitudes and approaches towards ongoing processes 2011, 11–22 November
    2. 2. The Institute of Social Studies and Analysis carried out the national-wide survey of political attitudes and approaches towards ongoing processes in Georgia by the voting-agepopulation (age of 18 and more) on November 11-22, 2011.
    3. 3. • Approximately 3000 respondents were interviewed in 11 regions of Georgia including Tbilisi. The multi-stage cluster sampling methods model was applied. Respondents were selected in the families (households) based on random selection principles. In each region the sample unit were distributed with such proportions that the results would have been representative for each region. For the whole sample Margin of Error does not exceed 1.8% with 95% of reliability. The interviews were based on face to face method. The survey provided maximum of anonymity for the respondents.
    4. 4. KEY FINDIGS OF THE SURVEY
    5. 5. Evaluation of the activities of different institutions and structures (means on five point scale: -2 “very negative; +2 “very positive”)Georgian Orthodox Church 1.80 The ministry of Interior 0.70 NGOs 0.60 The Defence Ministry 0.60The Presidential institution 0.30 Tbilisi City Hall 0.30 The Ministry of Education 0.20The Government of Georgia 0.20 Georgian media 0.20 The Parliament of Georgia 0.10 Taxation services 0.10 Tbilisi City Assembly 0.00 Positive Prosecutor’s office The Ministry of Healthcare 0.10 0.10 Negative Georgian Court 0.10
    6. 6. Do you support the decision according to which the number of MPs should be increased up to 190? Not support rather than support 16% NeutralNot support at all 27% 37% More support Difficult to answer rather than not 7% Support completely support 5% 8%
    7. 7. Would you participate in the forthcoming parliamentary elections in 2012? Definitely 77.7 I think I will 11.4 I don’t think I will 2.0 I decided not to 4.7 Refuse to answer 0.4 I don’t know/ 3.8Haven’t decided yet
    8. 8. Which way is acceptable for changing of ruling power?It is acceptable to change the ruling power through the elections 75.7It is acceptable to change the ruling power through the revolution before the elections 3.2It is acceptable to change the ruling power through therevolution if the government falsifies the results of the 3.6 elections I consider it currently impossible to change the leadership at all 12.2 Difficult to answer 5.3
    9. 9. Bidzina Ivanishvili decided to enter politics, to create his political force and to participate in the 2012 parliamentary elections. Do you support this decision?33.4 22.9 17.0 13.6 13.1support Totally not Difficult to than not support support Rather not Totally Rather support answer support support than
    10. 10. Extremely 24.1 positiveMore positive 22.1than negative Neither positive nor 21.4 negativeMore negative 10.2than positive steps in the politics? Extremly 8.3 negative How would you evaluate Bidzina Ivanishvili’s first Difficult to 13.9 answer
    11. 11. Please answer, what are your expectations with Bidzina Ivanishvili coming into politics for the future development of the country?A new political force will enter politics and thatwill change the existing situation in the country 52.8 for the better The current situation will not change in the country after Ivanishvili’s coming into politics 16.1 After Ivanishvili’s coming into politics the existing situation in the country will be worsen 8.0 Difficult to answer 23.0
    12. 12. If parliamentary elections are held tomorrow, which political party would you vote for firstly? United National Movement 36.0 Bidzina Ivanishvili’s Party 32.0 Christian-Democratic Movement 4.3 Labour Party 1.6 Free Democrats 1.5 Republican Party 0.8 New Rights Party 0.6 National Forum 0.6Democratic Movement- United Georgia 0.3 Georgian Party 0.2Topadze- Industrialists Save the Georgia 0.2 People’s Party 0.2 Georgian Democratic Party 0.1 Georgian Troupe 0.1 National-Democratic Party 0.1 Conservative Party 0.1 Georgian way 0.1 None from the listed (I would cross out… 2.2 I wold not participate in voting 2.8 Refuse to answer 3.4 Difficult to answer 12.8
    13. 13. If parliamentary elections are held tomorrow which political party would you vote for secondly? Bidzina Ivanishvili’s Party 12.4 Christian-Democratic Movement 12.2 United National Movement 8.8 Free Democrats 5.7 Labour Party 3.5 National Forum 2.5 Republican Party 2.0 New Rights Party 1.3 Democratic Movement- United Georgia 0.9 Georgian Party 0.8 Topadze- Industrialists Save the Georgia 0.6 People’s Party 0.5 Georgian Democratic Party 0.4 Conservative Party 0.2 National-Democratic Party 0.1 Georgian Troupe 0.1 Georgian way 0.1None from the listed (I would cross out everyone) 7.3 I wold not participate in voting 3.5 Refuse to answer 5.8 Difficult to answer 31.0
    14. 14. If parliamentary elections are held tomorrow, which If you had a second choice which political party would you vote for firstly? political party would you vote for? Bidzina United National Christian- Ivanishvili’s Movement Democratic Party MovementNew Rights Party 0.3% 0.7% 0.2%Bidzina Ivanishvili’s Party 2.4% 0.9%Democratic Movement- United Georgia 0.8% 0.1%United National Movement 3.3% 1.0%National-Democratic Party 0.1% 0.0% 0.0%National Forum 1.6% 0.5% 0.0%Free Democrats 3.3% 1.4% 0.3%Topadze- Industrialists Save the Georgia 0.5% 0.1%Labour Party 1.8% 0.9% 0.3%Republican Party 1.0% 0.4% 0.1%Georgian way 0.0% 0.0%Georgian Party 0.5% 0.2% 0.1%Christian-Democratic Movement 4.3% 6.8%Georgian Troupe 0.0% 0.1%We-Ourselves 0.1%People’s Party 0.2% 0.1% 0.1%None from the listed 6.7% 3.5% 0.2%Refuse to answer 0.6% 1.8% 0.1%Difficult to answer 7.8% 10.0% 0.9%
    15. 15. Data is calculated according to the respondents who indicated “difficult to answer” (12.8%) or refused to answer (3.4%) the question- “which political party would you vote for in parliamentary elections? (totally 16.2%) Whom do you want to see as a Prime-Minister in the country from 2013 ? Ivanishvili Bidzina 2.9 Saakashvili Mikheil 1.5 Alasania Irakli 1.0 Targamadze Giorgi 0.9 Ugulava gigi 0.8 Natelashvili Shalva 0.2 Okruashvili Irakli 0.2 Gilauri Nika 0.2 Usupashvili David 0.1 Burjanadze Nino 0.2 Bakradze David 0.1 Shartava Kakha 0.2 Gamkrelidze David 0.1 Sanikidze Gubaz 0.2 Other 0.2 None 0.1 Refuse to answer 1.7 Difficult to answer 5.7
    16. 16. Data is calculated according to the respondents who indicated “difficult to answer” (12.8%) or refused to answer (3.4%) the question- “which political party would you vote for in parliamentary elections? (totally 16.2%) Whom you would like to see as Georgia’s President after Michael Saakashvili resigns? Ivanishvili Bidzina 3.8 Ugulava Gigi 0.9 Alasania ikarli 0.8 Targamadze Gioergi 0.4 Bakradze David 0.1 Other 0.5 None 0.2 Refuse to answer 1.5 Difficult to answer 8
    17. 17. If parliamentary elections are held tomorrow, which political party would you vote for firstly? (Data according to regional section) Tbilisi 39.6 23.9 2.0 2.4 Imereti 43.8 30.7 2.0 7.2 Kvemo Kartli 24.0 46.3 0.8 5.0 Kakheti 35.8 34.9 5.2 Samegrelo &… 8.4 52.7 0.8 10.5 Achara 27.8 35.9 0.9 5.1 Shida Kartli 33.9 42.9 0.6 4.5 Samtskhe-Javakheti 15.2 71.7 6.1 3.0 Guria 24.6 22.2 1.2 Mtskheta-mtianeti 41.8 21.2 1.8 3.0 Racha-lechkhumi &… 39.8 42.1 2.9New Rights Party Bidzina Ivanishvili’s Party United National MovementFree Democrats Labour Party Republican PartyChristian-Democratic Movement
    18. 18. If parliamentary elections are held tomorrow, which political party would you vote for firstly? (Data according to employment section)Employed Public Sector 21.3 52.1 1.9 3.1 12.8Employed Private Sector 37.0 28.1 3.9 4.4 12.6 3.4 Self-employed 41.3 27.4 3.3 4.7 4.4 11.0 Student / pensioner 37.7 32.6 4.0 3.4 12.0 Unemployed 2.6 36.4 29.6 4.9 3.5 14.6 New Rights Party Bidzina Ivanishvili’s Party United National Movement National Forum Free Democrats Labour Party Republican Party Christian-Democratic Movement None from the listed (I would cross out everyone) I wold not participate in voting Refuse to answer Difficult to answer
    19. 19. Which political party you would not vote at all?Democratic Movement- United Georgia 16.5 United National Movement 13.6 Labour Party 11.3 Georgian Party 2.7 Georgian Democratic Party 2.6 Bidzina Ivanishvili’s Party 2.3 Christian-Democratic Movement 2.1 New Rights Party 1.8 Georgian way 1.7 Georgian Troupe 1.5 National-Democratic Party 1.2 Free Democrats 1.0Topadze- Industrialists Save the Georgia 0.8 We-Ourselves 0.8 Conservative Party 0.7 Republican Party 0.6 People’s Party 0.6 National Forum 0.4 Levan Gachechiladze 0.2 None from the listed 2.0 There is no such party 9.8 Difficult to answer 25.9
    20. 20. Bidzina Ivanishvili already named political partners with whom he would actively cooperate: Free Democrats (Irakli Alasania) and Republican Party (Davit Usufashvili). In your opinion how justified is his choice? More unjustyfied than justyfied More justyfied 19%than unjustyfied Fully unjustyfied 28% 11% Fully justyfied 11% Difficult to answer 31%
    21. 21. If the elections are held fairly, will Bidzina Ivanishvili’s political force have enough recourses to compete with: United National Movement 60.6 25.1 14.3 Yes No Difficult to answerOther opposition parties 70.4 14.7 14.9
    22. 22. Do you think that the parliamentary elections planed for October 2012 will be held fairly?Difficult to answer 25.6% Yes 59.1% No 15.4%
    23. 23. Who will have most support of the population in upcoming parliamentary elections – more ruling power, or more opposition? The oppositionRuling power 38% 43% Difficult to None of them answer 17% 2%
    24. 24. Which political force will overcome the 5% barrier in the forthcoming parliamentary elections? United National Movement 26.0 Bidzina Ivanishvili’s Party 21.4 Christian-Democratic Movement 14.7 Free Democrats 7.9 Labour Party 4.4 Republican Party 3.6 New Rights Party 2.4 National Forum 1.8Democratic Movement- United Georgia 1.3 Georgian Party 1.2Topadze- Industrialists Save the Georgia 0.8 People’s Party 0.7 Conservative Party 0.5 Georgian Troupe 0.4 National-Democratic Party 0.3 Georgian Democratic Party 0.3 We-Ourselves 0.2 Georgian way 0.1 Refuse to answer 1.4 Difficult to answer 10.7
    25. 25. How would you evaluate the possibility of Michael Saakashvili staying in power after his Presidential term would expire in 2013? 22.1 Positively More positively than negatively 16.9Neither positively nor negatively 18.2More negatively than positively 9.7 Negatively 26.1 Difficult to answer 1.3 Refuse to answer 5.7
    26. 26. Whom would you want to be a Prime-Minister of Georgia from 2013? Ivanishvili Bidzina 26.1 Saakashvili Michael 24.2 Alasania Irakli 7.8 Targamadze Giorgi 6.8 Ugulava Gigi 6.4 Natelashvili Shalva 1.6 Okruashvili Irakli 1.6 Gilauri Nika 1.4 Usupashvili David 1.1 Burjanadze Nino 1 Bakradze David 0.9 Shartava Kakha 0.8 Gamkrelidze David 0.6 Sanikidze Gubaz 0.6 Dzidziguri Zviad 0.4Gachechiladze Levan 0.1 Other 0.9 none 0.5 Refuse to answer 3.4 Difficult to answer 13.8
    27. 27. Whom would you like to be Georgia’s President after Michael Saakashvili resigns? Ivanishvili Bidzina 31.8 Ugulava Gigi 12.7 Alasania Irakli 9.3 Targamadze Giorgi 7.1 Bakradze David 2.3 Natelashvili Shalva 1.5 Gamkrelidze David 1 Okruashvili Irakli 0.9 Usupashvili David 0.9 Burjanadze Nino 0.8 Sanikidze Gubaz 0.6 Shartava Kakha 0.5Gachechiladze Levan 0.2 Dzidziguri Zviad 0.1 Other 1.4 none 0.9 Refuse to answer 3.9 Difficult to answer 23.9
    28. 28. Solution of which problems should be pripority for a political party or a politician today? Unemployment 19.1 Lost teritories 13.4 Poverty 10.2 Product price increase 9.9 High prices for healthcare 8.1 High utility prices 7.5 Low pentions 6.4 High prices for medication 5.2 Cutting contacts with russia 3.6 Expanssive transportation fares 3.3 Bank lawn burden 2.1 Abuse of fundamental human rights 1.7 Unavailability of fair and independent trial 1.6 Hard conditions for inmates 1.1 Environmental problems 1.0 Elite corruption 0.8 Overcoming fear in the society 0.8No prospects for integrating into NATO or EU 0.8 Pressure on media 0.8 One party governance in the country 0.8 Poor conditions of the roads 0.7 Unsecured safety of the country 0.5 Other 0.3 Difficult to answer 0.1
    29. 29. In case of staying in power, how it would be possible that the ruling party would solve problems mentioned by you? Rather not possible than possible More possible rather 21% than not possible 29%Fully possible 16% Fully impossible Difficult to answer 24% 10%
    30. 30. In case of coming into power how it would be possible that Bidzina Ivanishvili’s party would solve the problems mentioned by you? Rather possible than not possible Rather not possible 31% than possible 14% Fully impossible 6%Fully possible 26% Difficult to answer 23%
    31. 31. Do you have positive or negative attitudes towards to each political party? (means on five point scale: -2 “very negative”, +2 “very positive”) Bidzina Ivanishvilis party 0.70 United National Movement 0.30Christian-Democtatic Movement 0.24 Our Georgia- Free Democrats 0.16 Republican Party 0.07 National Forum 0.15 Industrialists Save Georgia 0.32 People’s Party 0.36 Labour’s Party 0.37 New Rights Par ty 0.41 Conservative Party 0.43 Georgian Troupe 0.53 We- Ourselves 0.64 For United Georgia 0.68 Whites Party 0.73 Positive 0.73 Negative National-Democratic Party Georgia’s Way 0.74 Georgian Democratic Party 0.78 United Georgia 1.02
    32. 32. How fair are allegations of being Russian agent towards the persons listed below ? (means on four point scale: below zero “totally fair”, above zero “totally unfair”)Shalva Natelashvili 0.95 Irakli Alasania 0.84 Photo reporters 0.81 Vakhtang Maisaia 0.65 Bizina Ivanishvili 0.62 Irakli Okruashvili 0.25Kakha Bendukidze 0.18Erosi Kitsmarishvili Unfair 0.06 Zurab Nogaideli Fair 0.22 Nino Burjanadze 0.23
    33. 33. how often do you use news programs on various TV channels? (means on three point scale: 1- “rarely”, 2 – “More or less often”, 3 – “very often”) 72.1 80.5 65.2 67.2 39.9 41.3 47.1 14.3 13.7 2.37 2.16 2.45 2.00 1.74 1.67 1.44 1.511.29 Maestro television II channel Kavkasia Imedi I Channel First Caucasian Rustavi 2 Real TV Adjara Tbilisi Mean Do not watch, percentage %
    34. 34. Which TV channel do you trust mostly??30.0 27.525.020.0 18.3 14.915.0 12.7 12.210.0 8.9 5.0 3.0 1.4 0.6 0.2 0.2 0.1 0.0 Tbilisi
    35. 35. Thank youfor your attention

    ×