• Save
Dustin Morgan, AIA
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Dustin Morgan, AIA

on

  • 369 views

My Architectural portfolio pages

My Architectural portfolio pages

Statistics

Views

Total Views
369
Views on SlideShare
369
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
0
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

Dustin Morgan, AIA Dustin Morgan, AIA Presentation Transcript

  • Pencil Drawing of The Philip Johnson Glass House Dustin M. Morgan, AIA Portfolio Of Works 1998-2008
  • Off 7th Avenue The Problem Assume commercial buildings are against this main thoroughfare, and create a pedestrian friendly environment on theinterior of the lot. A one way traffic lane with parking is required. Pedestrian Entry - Freehand Perspective Plan of development - Drafted in pencil
  • Proposed Approach- Separate vehicular and pedestrian flow through elevation - Texture and curve the road to slow traffic - Construct drive isle with jointed, colored concrete, to contrast with and highlight pedestrian crossings - Provide deciduous trees to protect people from the summer sun, and add fall interest- Ungulate drive Isle with crossings at grade to slow traffic Density / Zoning Analysis Pen Drafted on Mylar 2’-0” x 4” Detail model at pedestrian entry 1’ x 1’ Scale Model of development in Basswood
  • Multifamily Housing Design The Problem On an existing empty lot near the university, develop a site scheme formultifamily housing, based on code research. Create plans and models to represent your ideas. Proposed Site Solution - Under-unit parking to minimize footprint and maximize landscaping - Ascending structure to separate homes from public roadway - Western path to the bus stop also provides fire truck access. - Stairways between individual units for access to parking & greenbelt Deductive - Front pathway of units overlook greenbelt Model in ClayExisting Site Separation of public and Private through section
  • Proposed Unit Solution - Full-height windows to maximize views and feeling of openness. - 1st and second story units - Public space on the access corridor - Private space separated through elevation or distance in a linear fashion. - Units range from 654 to 1,122 s.f. - Varied in layout and orientation to avoid monotany of repetition. 1/4 scale basswood model of Unit StackBackside of Unit Stack ‘Low Front Unit” Schemes could ‘High Front Unit” Scheme with in-line drive Western shade wall in red reflect not optimize landscaping lane and parking optimize landscaping, color of northern neighbor. and public / private separation.
  • Knoll Furniture The Problem Design a new building in Cavecreek, Arizona to house a fabrication studio and showroom for Knoll Furniture. The site given was a vacant lot in Cavecreek, The western Arizona, at the north end of the Phoenix metro area. facing backside This exposed, desert site slopes north to Cavecreek Parkway, with access from the lot’s south side only. Setbacks were to be considered and only minimal parking was required. Detail view ofWestern Screening and Mass Wall Along the main entry, anchoring columns are designed to evoke a sense of fabrication.
  • Proposed Approach- Site the building to take advantage of the slope andview to the northwest.- Create a two story structure with a lofted second floor,separated from the exterior wall.- Reveal the fabrication of the building structure- Reduce lighting needs via a translucent roof structure,insulated by a pillow of air.- Protect from direct sun with: - Minimized southern exposure Concept model of retractable shade sails - East and west overhangs - Mass wall and exterior screen along the west. Translucent wood ceiling. Trusses on Top Alternate conceived to provide an ever changing A detail model at 1/4” =1’-0” scale, to further light texture throughout the days and year. investigate structure and other details.
  • Xavier School Expansion The Problem As an exercise in master planning, envisionexpansion of this land-locked Catholic high schoolcampus to the south, into an existing residentialneighbourhood. The expansion needs to include a new soccerfield, additional classroom space, library, performingarts building, visiting artist residences, lab space, aGymnasium, pool, additional parking and a prominententry on 7th. Existing plan: Church owned property is in blue, with a related Catholic Church, on the western half. School accessed from the East. New Spaces: 1. New classrooms 12. 2. Library above 13. 1. 8. 3. Performing Arts Building Fitzgerald6 Plaza 4. Lecture Hall 5. 2. 5. Gymnasium and Pool 3. 6. Lab space 6. 4. 7. Administration building 13. 6. 9. 8. Recreational Fields 7. 9. Additional parking 8. 10. Artist Residences Existing 10. 12. Classrooms 13. Recreational Fields 11.
  • Proposed Solution Create an axial site around the new library,connecting it to the parking lot and existing churchto the west. Use the performing arts complex andadditional classroom space to surround a centralcourtyard space, and create a hub of activity. View of sunken central courtyard, with Library above. The gym and pool complex is in the distance. Phasing plan View North West Black context model by others Axial connections throughout campus.
  • Lincoln Medical Center Tenant SuitesType: Ambulatory Care CenterGross Area: 118,000+ square feet in 2 storiesLocation: Parker, ColoradoOccupancy: Started December 2008Involvement: Design of Several Tenant Improvements Square footage of tenants I am involved in: 35,000+ s.f. (Construction Admin only) 51,000+ (Design and CA) While I took this photo, the Shell & Core of this building are actually a collaborative design by others in my firm. Idirected / managed suite design for most of the Tenants, so this photo I took serves only as context. I have been working on tenant suites since Fall 2007.Currently some are in early design, a few under construction,and several are now open for business. Tenant construction will continue through the end of 2009. Currently I am involved in Construction Administration for the Imaging and Surgery Centers, as well as directing thedesign of the Women’s Imaging suite. Many of the suites ran concurrently as a part of larger bid packages.
  • Suites with color indicate project involvement * Convalescent Center Women’s Imaging Ophthalmology Surgery Center Lasik Imaging 1st Floor * I did not CAD any other portion of these plans. Physical Retinal Surgeons Therapy Urologic Care Orthopedics OrthopedicsHand Surgeons 2nd Floor
  • Many providers have high- This practice has X-Raydensity filing systems that equipment. Structural, View into the new Con- Mechanical and Electricalneed to be coordinated with ference Roomthe structural engineer. engineers all gave input. Denver-Vail Orthopedics Project Designer - Architecture There is a lot of collaboration that goes into any project. Our interior designers develop palettes of finishes, and some design elements are borrowed from other areas of the building (See the main Lobby).
  • Specialty Eye Care Design Director Colorado Retina Associates Project Designer
  • Lowry Medical CenterType: Ambulatory Care CenterGross Area: 80,000+ square feet in 2 storiesLocation: Denver, ColoradoOccupancy: Started December 2005Involvement: Shell & Core, Tenant Improvements Square footage of tenants I was involved in: 37,000 I worked on the entirety of this building. Conceived by Tim Riddle and Nick Rehnberg, I provided feedback on numerous design elements. My primary involvement on the shell building was to design the details and perform office and field construction administration. It opened in September, 2005. When construction of the Shell started, I began development of several tenant suites including ones for Retinal Surgeons, Ophthalmology, and two Orthopedic groups. I was responsible for complete documentdevelopment from Schematic Design through ConstructionDocuments, as well as field and office CA services. Tenant suites were finished by December, 2005.
  • Backside of the building, though a prominent corner on the main thoroughfare. Interior view tothe B-52 Hangars
  • Yuma Rehabilitation HospitalType: Extended Stay Orthopedic Rehabilitation HospitalGross Area: 40,000+ square feet in 1 storyLocation: Yuma, ArizonaOccupancy: February 2003Involvement: Whole building, Design Only A collaboration with Tracy Rasmussen of Boulder Associates All photos on these two sheets were taken by Tracy Rasmussen, for site visits during construction, as I have never visited the project site. Under the direction of Curtis Chong, Tracy and I collaborated on the design of this facility and completely developed the project. The layout was based on a corporate prototype, though the facade was reworked to be more site specific. The interior plan was reworked as well to meet local regulations and changes to program.Sunshades were added based on analysis of sun angles, and they work in perfect harmony with the seasonsthroughout the year. Darker colors were chosen to help the building stand out against the sun.
  • View of the Therapy Courtyard, which has a variety of terrain for patients to navigate. Therapy Courtyard seating Cafe Main Entry 40 Bed Overnight UnitAmbulance Entry Therapy Gym Emphasized main entry