01 p e d i a t r i a - Hyrje

1,951 views

Published on

Leksionet e pediatrise Fakulteti i Mjekesise Tirane

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,951
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
44
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

01 p e d i a t r i a - Hyrje

 1. 1. Universiteti TiranësFakulteti i MjekësisëQSUT “Nënë Tereza” PEDIATRIA Prof. D uimB eei r bç
 2. 2. Fëmijtë janë një e treta epopullatës dhe e gjithë e ardhmja jonë
 3. 3.  Rreth 3 shekuj me pare shenjat e para te veçimit te PEDIATRISE si dege e re e mjekesise. Semundje te tilla si pneumonia, difteria, dysenteria, fruthi, lija, pertussi, skarlatina, gripi e tuberkulozi, plus helmimet, djegiet e aksidentet benin “kerdine” nder femije.
 4. 4.  Malnutricioni, diarreja, rakiti, skorbuti – nga patologjite qe kapnin ne mase femijte me ndikim te madh ne vdekshmerine e tyre
 5. 5.  Shekulli XIX shenon lindjen e mirefillte te PEDIATRISE Botimet e para, spitalet e pare per femije Prodhimi i qumeshtit te “sigurt”!!!
 6. 6.  Sukseset e medha te mjekesise me ndikim te veçante ne femije: Vaksinat, antimikrobiket, perkujdesjet e nivelit te larte (neonatologjia e specialitetet e ndryshme)
 7. 7.  Fusha e PEDIATRISE Shendeti fizik, mendor dhe psikosocial i femijeve Shkalle-shkalle ajo po shndrrohet nga shkence mjekuese ne shkence me teper parandaluese (imunizime, depistime e keshillime)
 8. 8. Megjithate, ne vendet ne zhvillim (perfshi dhevendin tone) problemet jane ende shume temedhaLufta kunder varferise qe sjell shume pasoja –nga prirjet me serioze te shoqerise soneFemijte te paret qe ndjejne mangesite – mendikim ne shendet
 9. 9. PEDIATRIAShkence mjekesore sa dhe shoqerore
 10. 10. ShoqeroreFemija i nenshtrohet dukurive qe errethojne me shume se moshat e tjera.Niveli ekonomik i shoqerise, emancipimi,menyra e jeteses, te lidhura ngushte mepolitiken, sa shoqeria i siguron familjevemundesine per te jetuar normalisht(shtepi, ushqim, uje, drita, shkollim etj).
 11. 11. Femija eshte pasqyrues i drejtperdrejte iketij niveli ne te gjitha dukurite e veta.
 12. 12. Rendesi e veçante i jepet arsimimit tepopullatesDukuria:~ Te dish e Te kesh~
 13. 13. Veshtiresite e perkujdesjes ndaj femijeve Duhet te formohesh: Njeri me dijeni te shumeaneshme Qytetar e psikolog Plus mjek i pergatitur
 14. 14. Vdekshmeria foshnjoreIMR – Infant Mortality RateVdekjet e femijeve ne vitin e pare te jeteskrahasuar me 1000 femije te lindur ne njevit, ne nje vend te caktuar.
 15. 15. Eshte tregues i zhvillimit te nje vendi. Vendet e zhvilluara e kane ulur ate nen 10 per mije. Vendi yne ndonese me ulje te dukeshme mbetet rreth 20 per mije.
 16. 16. Struktura e IMRNe vendet e zhvilluara Ne vendin tone Semundje te  Semundjet e sistemit trasheguara te frymemarrjes.  Semundjet e sistemit SVPF tretes. Aksidentet  Semundjet ngjitese
 17. 17. PEDIATRIA Parandaluese MjekueseParandaluese – Te gjitha masat perpermiresimin e jetes se femijeveKeshillimoret
 18. 18. Mjekuese Ambulancat periferike dhe ne qytete Poliklinikat Repartet pediatrike ne spitalet e pergjithshem Repartet e te te porsalindurve ne shtepite e lindjes Spitalet pediatrike
 19. 19. Moshat pediatrikeI porsalinduri Latanti 28 ditet e para 28 dite – 1 vjeë Mosha parashkollore a-1-3 vjeë b- 3-6 vjeë
 20. 20. Ekzaminimi i fëmijës Anamneza (Historia e sëmundjes)- Nga pjesët më të rëndësishme të punës së mjekut pediatër - Përfitimi i të dhënave sa më të shumta e të vlefëshme Merret nga: - Prindërit, kujdestarët, të afrmit ose vetë fëmija (i rritur sa të komunkojë) Në urgjencat mund të merret e shpejtë, por që duhet detyrimisht të plotësohet më vonë Të dhënat të rregjistrohen me kujdes
 21. 21. Ekzaminimi i fëmijës Marrja e të dhënave të përgjithëshmeAnkesat kryesore – Ndoshta ndonjëherë si shkak ardhje nuk është vlerësuar ai kryesoriHistoria e sëmundjes duhet marrë në rend kronologjik – shenjat e ndryshme, ecuria e tyre, vizitat e bëra dhe mjekimi i marrë Me rëndësi është marrja e të dhënave për periudhën e barrës, sëmundjet që mund të ketë kaluar nëna, ekzaminimet dhe mjekimet e bëra, pirja e duhanit, alkoolit, mbajtja e kafshëve shtëpiake, shtatzanitë e tjera etj
 22. 22. Ekzaminimi i fëmijës Periudha përreth lindjes, zgjatja e barrës, Lindja, lloji i saj (spontane, Sectio Caesarea, vakum, forceps), pesha, gjatësia etj në lindje Periudha e të porsalindurit, 28 ditët e paraMënyra e të ushqyerit, me gji, shtesa, përdorimi iqumështrave të tjerë, përgatitja e tyre, shtesat etjera, mënyra e gatimit, dhënia e vakteve. Ecuria në peshë e gjatësi.
 23. 23. Ekzaminimi i fëmijës Në historinë e jetës – zhvillimi fizik dhe neuro-psikik Fletorja shoqëruese Vaksinimet Sëmundjet e kaluara, mjekimet e bëra, ecuria, përfundimi Mbindjejshmëritë Mund të mbahet një listë kërkesash sipas sistemeveNë dyshim për sëmundje të trashëguara – Pema farefisnore
 24. 24. Ekzaminimi i feëmijësEkzaminimi objektiv-Kushte të përshtatëshme mjedisi, dhomë e pershtatëshme,ngrohje, dritë-Raporte normale mjek – fëmijë e prind - Inspeksioni – shikimi xhveshur. Mund të fillohet dhe pa eprekur- marrja e të dhënave për shpeshtinë e frymëmarrjes,vështirësinë ose jo, cianoza, pulsi. - Ekzaminim i plotë, përfshi palpacionin, perkusionin(veçoritë te fëmija), auskultacionin - Ekzaminimi sipas sistemeve. - Ekzaminimi i gojës e veshëve

×