• Save
Tips For Interview
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Like this? Share it with your network

Share

Tips For Interview

on

  • 3,775 views

 

Statistics

Views

Total Views
3,775
Views on SlideShare
3,774
Embed Views
1

Actions

Likes
2
Downloads
0
Comments
1

1 Embed 1

http://www.setyp.com 1

Accessibility

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
  • hareshgundaraniya@yahoo.com
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

Tips For Interview Presentation Transcript

  • 1. Dr. Rajesh Patel Tips for Interview
  • 2. Tips for Interview 1
    • 1.First impression is the best impression. You will be judged by ; the way you dress, your educational qualification, work experience, body language, manners, ability to absorb the information and interpret it intelligently and clearly. So take care to be at your best.
  • 3. Tips for Interview 2. Carry your relevant documents in order - like certificates, copy of application sent, bio-data etc. in a folder so that it can be easily shown when asked. Take a pen also. 2.
  • 4. Tips for Interview 3.Present the documents only if the interviewer ask for it. 3.
  • 5. Tips for Interview 4. Never be late for an interview. 4
  • 6. Tips for Interview 5. 5.Greet the interviewers as soon as you enter.
  • 7. Tips for Interview 6. 6. Sit down only when you are asked to. It is better not to pull the chair, either lift it or move it and always enter from the right side of the chair.
  • 8. Tips for Interview 7. 7. Say 'please and thank you' whenever required.
  • 9. Tips for Interview 8. Listen carefully and pay attention to the question. If the question is not clear to you ask politely for a repeat. 8.
  • 10. Tips for Interview 9. Reply confidently and immediately to the point, keeping your answers short unless asked for a longer description. 9.
  • 11. Tips for Interview 10. 10. While answering, look directly at the person asking the questions and try to be pleasant.
  • 12. Tips for Interview 11. Replies connected to any details regarding your bio-data should be authentic. 11.
  • 13. Tips for Interview 12. It is better to admit if you don't know something. 12.
  • 14. Tips for Interview 13. Remember to say 'sorry' if your opinions or answers are rejected. 13.
  • 15. Tips for Interview 14 14. Avoid indulging in certain mannerisms in your speech or behavior. 14
  • 16. Tips for Interview 15 15. You can ask when you can expect to hear from them before you leave.
  • 17. Tips for Interview 16 16. Don't forget to say "Thank you" at the end of an interview to every interviewer before leaving.
  • 18. Tips for Interview 17 17. Shake hands only if the interviewer initiates the gesture.
  • 19. Tips for Interview 18. 18.Walk out confidently without looking back.
  • 20. Tips for Interview 19.
    • 19.Gently shut the door behind you as you leave.
  • 21. Most frequently asked Interview Questions
  • 22. Most frequently asked Interview Questions Q1.Why have you selected to join us? Ans. I always longed to work with an organisation. I am familiar and whose products I have used and trusted. narrate briefly how you can prove your statement. Do good research on the company before facing the interview .
  • 23. Most frequently asked Interview Questions Q2. Where do you want to be in 5 years? Ans. I would like to be frank. Judge me from the work and I am sure you will put me right where I want to be. Note : Do not over ambitious and speak in a way that you are not satisfied with your current job which you have applied for . .
  • 24. Most frequently asked Interview Questions Q3. Tell me something about yourself ? Ans. Do not just repeat what you have given in your resume. Be ready with the answer, a talent or something you did out of the ordinary. You can sound it as unique or give it a touch of your personality.
  • 25. Most frequently asked Interview Questions Q3. How did you apply for the job ? Ans. Be specific and give a straight answer of how you came to know about the vacancy. If it was advertised specify how you came across it.
  • 26. Most frequently asked Interview Questions Q. Describe your ideal career ? Ans. Talk of what you enjoy most your skills and natural talents. Do not specify your goal and any job title.
  • 27. Most frequently asked Interview Questions Q. Why do you want to work here? Ans. Have a research done about the company / organization  Give just one or two reasons why you are interested. You can add these points (1)  company's reputation(2) desire to join the specific field of interest.
  • 28. Most frequently asked Interview Questions Q. Don't you think that you are over qualified for this job? Ans. (This question is put to you to puzzle a candidate. Be calm and answer the question with a positive and confident approach) Answer in the negative My experience and qualification will just help me to do the job better. Moreover I am at establishing a long term relationship which my qualification will favor me to handle more responsibilities and help me to rise to your expectations.
  • 29. Most frequently asked Interview Questions Q. What competition do you see if you take up this job? Ans. When you answer, clearly show that you have researched carefully and acquired more in-depth knowledge about the company. Enumerate some positive and negative traits of the company and their competitions. Feel confident to show that competition is not an unexpected one.
  • 30. Most frequently asked Interview Questions Q. What would you do if our competitor offer you a job?
        • Ans. Show your confidence in the company's worth, stress the point 'I would say No' by pointing out some qualities you found out in your research about the company.
  • 31. Most frequently asked Interview Questions Q. Why are you leaving your current job? ANS. You should give two or three reasons for leaving. Lack of challenge, focus on the limitations etc. Point out your ambition to prove your worth confidently.
  • 32. Most frequently asked Interview Questions Q. What salary do you expect? Ans. This is a tricky question to be answered carefully. Interviewers often accept people with realistic financial goals. If you mention a salary that is low it shows that you are not up to the mark. If you mention too high you have ruined a chance to get a job. So the best is to ask for the salary they offer and then show your capacity, how your experience and qualification rate with what is offered.
  • 33. Most frequently asked Interview Questions Q. What interests you most about the job? ANS. (Show how you believe that you are most suited to the post. If you can find out an earlier experience it would be fine.) If you have experience, you can quote some similarities from the past and how you achieved success.
  • 34. Most frequently asked Interview Questions Q. What is your dream job? ANS. Make the question a chance to display your aptitude that fits the job you have applied for. Display how your skills can be put into suite the challenges and modern trends.
  • 35. Most frequently asked Interview Questions Q. Why should we take you? ANS. This is often the concluding Question( Some tips to the answer) Don'ts: Do not repeat your resume Do not enumerate your experience Do's: Prove Your interest Be positive in your answer           Be prepared with confidence in what you are going to say              Make sure the answer comes from the bottom of your heart.
  • 36. Most frequently asked Interview Questions Q. If you have unlimited time and financial resources how would you spend them
    • ANS. Even though it is tempting to discuss thing you would do for fun, answer these questions with strict coherence with the job you have applied for. Eg: If you  are into teaching, touch on your interest in adult literary programmers and  other teaching  oriented  aspects.
  • 37. Most frequently asked Interview Questions Q.How is your experience relevant to this job?
    • Ans. Sketch out some similar work which you have done in your previous job. It should be something justifiable by you, even though others may think differently.
  • 38. Most frequently asked Interview Questions Q How could you enrich your current job? .
    • Ans. Design your answer to show that you are still interested in the job and you point out a few instances where improvements can be made. Convince the person that you can be relied on and you will not get bored with what you do with time.
  • 39. Most frequently asked Interview Questions Q.How many days where you absent from work? .
    • ANS.Give a solid attendance record. But at the same time show you were not responsible . Convince that you are willing to take up responsibility. Eg: I was absent 7 days. 4 days due to conjunctivitis and one day due to the death of a close relative and 2 days had to accompany my parents for their check up.
  • 40. Most frequently asked Interview Questions Q. Tell me about a time you had to deal with an irritate customer, how did you handle the SITUATION? .
    • ANS.The question is aimed at you to hear from yourself how you handle people when others loose their temper. Here the best answer you can give to describe a situation and show how you handled  it with maturity and diplomacy.  
  • 41. Most frequently asked Interview Questions Q. How do you manage stress in your daily work? .
    • Ans.You can describe a situation of how you had managed stress in your previous work if you had one or narrate how you can find time in your busy schedule to relax a bit.
  • 42. Most frequently asked Interview Questions Q. Describe a professional skill you have developed in you? .
    • Ans. It will be better if you be specific with your answer. Narrate some thing you  worked for  to fulfill your work more efficiently. Describe how you attended a seminar and brought about the changed in your work.
  • 43. Most frequently asked Interview Questions Q. How do you manage your work to meet dead lines?
    • Answer the question effectively .  Describe in detail how your plan out, set priorities, determine schedules, how you follow out to see the progress and meet the dead line.
  • 44. Most frequently asked Interview Questions Q. What books you read?
    • ANS. Do not ever say you have read a book which you have not. Here your suggestion can lead the interviewer to know your taste and interest. It can also hint on how you take your profession.
  • 45. Most frequently asked Interview Questions Q. What aspects of this job do you feel most confident?
    • Ans. Narrate what you are good and match it with the present job requirements. You may ask questions to clear if that particular skill will add benefit to the company
  • 46. Most frequently asked Interview Questions Q. Whom do you choose as your reference and why?
    • Ans. Name the references and how you know them. You can also show that you are a person who care for relationships and how you stand in good stead with them.
  • 47. Most frequently asked Interview Questions Q.Can we call all your references?
    • ANS.If you have given your present boss as your reference you can tell that you prefer to call your current boss only after you receive a confirmed offer as he may not like you changing the job.
  • 48. Most frequently asked Interview Questions Q. Do you have any questions?
    • ANS. Be prepared to answer this question in advance. List out a few questions you wish to know more about. After you have faced the  interview your logic will guide you to ask the question you really want to know more about.
  • 49. Most frequently asked Interview Questions Q. How do you handle criticism
    • ANS.Here the interview is on the look out for your accountability and professional character.
  • 50. Most frequently asked Interview Questions Q. Tell me about a situation that upset  you at work
    • ANS.Her the interview is trying to find out how you deal with pressure. Be diplomatic and objective with your answer. Prepare the answer so that the answer comes as a smooth reassurance
  • 51. Most frequently asked Interview Questions Q. Do you change  your job frequently?
    • ANS. Be honest and if you had changed the jobs frequently there could be ample reasons to do so. Put them up as contracts that expired at the stipulated time. Be convincing when you say that you long to have a steady and long lasting relationship with the present job you are applying for.
  • 52. Most frequently asked Interview Questions Q.What is your weakness?
    • Turn the question to a positive one. Simply say that you  are a perfectionist and your commitment to output of high quality perfect work. Say this is your weakness.