INTERNET
ZAŠTITA DECE NA INTERNETU
IGRAJ BEZBEDNO

O INTERNETU
ZAŠTITA DECE
WEB ČITAČI ZA DECU
ZAHVALNICA
OSNOVNA ŠKOLA "Đ...
MENI

NAPRED

NAZAD

File Transfer Protocol
UOPŠTE O INTERNETU
‚INTERNET JE GLOBALNA RAČUNARSKA MREŽA. ON POVEZUJE VIŠE MR...
MENI

NAPRED

NAZAD

DIAL UP VEZA

Ugovor
- MODEM,
- SERVER,
- SOFTVER,
- KABLOVI...

Internet provajder
PRISTUP INTERNETU...
MENI

NAPRED

NAZAD

Web
prezentacije

"ZVEZDA" SERVER
MAŠTOVITO POSMATRANO, INTERNET JE JEDNA VELIKA "ZVEZDA" (SERVER). O...
MENI

NAPRED

NAZAD

KORIŠĆENJE INTERNETA
PODATKE NA INTERNETU DOBIJAMO NA DVA NAČINA: ISPISIVANJEM ADRESE SAJTA ILI PRETR...
MENI

NAPRED

NAZAD

Google

PRETRAŽIVANJE INTERNETA
RAD NA INTERNETU ZAPOČINJE SE UPISIVANJEM REČI NA PRETRAŽIVAČU. ZA DO...
MENI

NAZAD

NAPRED

O
A J DN
GR ZBE
I
BE

A
TU
IT
NE
ŠT E
R
ZA C TE
E IN
D
NA

ELEKTRONSKA POŠTA
ELEKTRONSKA POŠTA ILI E-...
MENI

NAPRED

NAZAD

znak name
user @ - et
internet_oznaka_provajdera
(korisničko ime)
(znak et)
(host name)

DELOVI ELEKT...
MENI

NAPRED

NAZAD

BONTON:
- Uvek se lepo predstavi,
- Budi učtiv i ljubazan,
- Uvažavaj tuđa mišljenja,
- Poštuj tuđu p...
MENI

NAPRED

NAZAD

ZAŠTITA DECE NA INTERNETU
ŽIVIMO U XXI VEKU. SVEDOCI SMO MNOGIH PROMENA. MLADI NARAŠTAJI, KOJI SE NEP...
MENI

NAPRED

NAZAD

ADD AS FRIEND
DANGER!

PRISUSTVO RODITELJA
POLAZEĆI OD VELIKIH OPASNOSTI KOJE HARAJU INTERNETOM, S RA...
MENI

NAPRED

NAZAD

TINEJDŽERI POD KONTROLOM
IAKO DECA MLAĐA OD DESET GODINA IMAJU FORMIRANE STAVOVE O SVOJIM DUŽNOSTIMA ...
MENI

NAPRED

NAZAD

ZAČARANI SVET SURFOVANJA
DANAS NA TRŽIŠTU POSTOJI MNOGO SOFTVERA SA WEB ČITAČIMA ZA DECU. OVDE SE RAD...
MENI

NAPRED

NAZAD

ING
-LEARN
E

KREATIVNI SADRŽAJI INTERNETA
NA INTERNETU SU PRISUTNI MNOGI KREATIVNI SADRŽAJI KOJI SE ...
MENI

NAPRED

NAZAD

"OTUĐENE" GENERACIJE
AKO SE POĐE OD POJMA KOMUNIKACIJE, INTERNET KOLIKO VREDI ON TOLIKO I NE VREDI, J...
MENI

NAPRED

NAZAD

LOG FAJLOVI

KONTROLNI PROGRAMI
IPAK, NIJE SVE TOLIKO CRNO KOLIKO IZGLEDA, JER DANAS POSTOJE ODGOVARA...
MENI

NAPRED

NAZAD

TATA, DA TE PITAM...
S DETETOM TREBA RAZGOVARATI O OPASNOSTIMA KOJE GA VREBAJU NA INTERNETU. PROBLEME...
MENI

NAPRED

NAZAD

NAJPOZNATIJI WEB ČITAČI ZA DECU
BUDY BROWSER
PIKLUK
KIDROCKET
SURF KNIGHT

www.buddybrowser.com
piklu...
Zahvalnica
MENI

NAZAD

Zahvaljujemo se svim organizatorima takmičenja

Igraj bezbedno
na uloženom trudu, radu i nesebično...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Igraj bezbedno

212 views
68 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
212
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Igraj bezbedno

 1. 1. INTERNET ZAŠTITA DECE NA INTERNETU IGRAJ BEZBEDNO O INTERNETU ZAŠTITA DECE WEB ČITAČI ZA DECU ZAHVALNICA OSNOVNA ŠKOLA "ĐURA JAKŠIĆ" - KIKINDA
 2. 2. MENI NAPRED NAZAD File Transfer Protocol UOPŠTE O INTERNETU ‚INTERNET JE GLOBALNA RAČUNARSKA MREŽA. ON POVEZUJE VIŠE MREŽA U JEDNU JEDINSTVENU MREŽU. ZATO SE ČESTO PUTA U ŽARGONU I KAŽE DA JE INTERNET MREŽA SVIH MREŽA. KAO JEDINSTVENA MREŽA ON IMA DVOSTRUKU ULOGU: POTRAŽIVANJE INFORMACIJA OD STRANE KLIJENTA I PONUDA USLUGA OD SERVERA. SERVER ČUVA WEB STRANICE NA INTERNETU I ČINI IH DOSTUPNIM SVIM KORISNICIMA INTERNETA.
 3. 3. MENI NAPRED NAZAD DIAL UP VEZA Ugovor - MODEM, - SERVER, - SOFTVER, - KABLOVI... Internet provajder PRISTUP INTERNETU DA BI SMO POSTALI KORISNICI INTERNETA, PORED RAČUNARA MORAMO DA IMAMO JOŠ I NEKE DODATNE UREĐAJE. A TO SU: MODEM I SERVER. MEĐUTIM, SVE OVO NIJE DOVOLJNO. POTREBNO JE SKLOPITI I UGOVOR SA INTERNET PROVAJDEROM UZ ODGOVARAJUĆI SOFTVER, POSLE ČEGA SLEDI POVEZIVANJE SA INTERNETOM NA JEDAN OD TRI NAČINA: PUTEM Dial Up VEZE, KABLOVSKOG MODEMA ILI BEŽIČNIM PUTEM.
 4. 4. MENI NAPRED NAZAD Web prezentacije "ZVEZDA" SERVER MAŠTOVITO POSMATRANO, INTERNET JE JEDNA VELIKA "ZVEZDA" (SERVER). OKO KOJE SE NALAZI OGRO MNO JATO "MALIH ZVEZDICA" (KORISNICI INTERNETA). ZVEZDA SERVER ŠALJE ZVEZDICAMA SIGNALE U VIDU INFORMACIJA, MUZIKE, FILMOVA, FOTOGRAFIJA SA MNOŠTVOM PREDIVNIH BOJA I PRELIVA...DA BI SMO MOGLI KORISTITI SVE OVE SADRŽAJE MORAMO BITI INFORMATIČKI PISMENI, ODNOSNO MORAMO DA ZNAMO DA KORISTIMO WEB ČITAČE. NEMA TU NIKAKVIH POSEBNIH FILOZOFIRANJA, JER SE SVE INFORMACIJE NALAZE NA ADRESI SER VISA WWW. NA OVOJ ADRESI NALAZE SE PREZENTACIJE - WEB SAJTOVI KOJI SE SASTOJE IZ WEB STRANA POVEZA NIH HIPERLINKOVIMA.
 5. 5. MENI NAPRED NAZAD KORIŠĆENJE INTERNETA PODATKE NA INTERNETU DOBIJAMO NA DVA NAČINA: ISPISIVANJEM ADRESE SAJTA ILI PRETRAŽIVA NJEM. ISPISIVANJE ADRESE WEB SAJTA VRŠI SE U ČITAČU Browser U POLJU ZA ADRESIRANJE. VEB ADRESA SASTO JI SE IZ TRI DELA: WWW.(SKRAĆENICA),IME VEB STRANICE I DOMEN KOJI PRIKAZUJE KOG JE TIPA PREZENTACIJA.
 6. 6. MENI NAPRED NAZAD Google PRETRAŽIVANJE INTERNETA RAD NA INTERNETU ZAPOČINJE SE UPISIVANJEM REČI NA PRETRAŽIVAČU. ZA DOBIJANJE INFORMA CIJA KORISTI SE JEDAN OD NAJPOZNATIJIH PRETRAŽIVAČA - GOOGLE. PORED OSNOVNIH NAPISANIH REČI ČESTO JE DOVOLJNO DA KLJUČNE REČI STAVIMO POD ZNAK NAVODA. WEB IMA MNOGO BESPLATNIH SERVISA. A, TO SU: BLOG, FORUM, VIKL, PODKAST, DRUŠTVENE MREŽE...
 7. 7. MENI NAZAD NAPRED O A J DN GR ZBE I BE A TU IT NE ŠT E R ZA C TE E IN D NA ELEKTRONSKA POŠTA ELEKTRONSKA POŠTA ILI E-mail JE SERVIS INTERNETA KOJI SLUŽI ZA SLANJE I PRIMANJE DIGITALNIH PORUKA. ZA OVAKAV NAČIN KOMUNIKACIJE POTREBNO JE DA IMAMO ELEKTRONSKUADRESU. ELEKTRONSKA ADRESA JE INTERNET ADRESA ELEKTRONSKOG POŠTANSKOG SANDUČETA. SVAKA ELEKTRONSKA ADRESA SE SASTOJI IZ TRI DELA: KORISNIČKO IME_ @ _INTERNET_OZNAKA_PROVAJDERA
 8. 8. MENI NAPRED NAZAD znak name user @ - et internet_oznaka_provajdera (korisničko ime) (znak et) (host name) DELOVI ELEKTRONSKE ADRESE KORISNIČKO IME JE PRVI DEO ELEKTRONSKE ADRESE. ONO MOŽE DA IMA ŠEST ILI VIŠE ZNAKOVA I SASTOJI SE IZ SLOVA I BROJEVA.ZNAK @ (et) SLUŽI ZA RAZDVAJANJE KORISNIČKOG IMENA I INTERNET OZNAKE PROVAJDERA.TREĆI DEO ADRESE PREDSTAVLJA PROVAJDERA KOJI PRUŽA USLUGE ELEKTRONSKE POŠTE. E-mail ADRESU UVEK PRATI I LOZINKA (PASVORD) BEZ KOJE SE NE MOŽE UĆI U SANDUČE. LOZINKA SE OBIČNO SASTOJI IZ KOMBI NACIJE BROJEVA, MALIH I VELIKIH SLOVA.
 9. 9. MENI NAPRED NAZAD BONTON: - Uvek se lepo predstavi, - Budi učtiv i ljubazan, - Uvažavaj tuđa mišljenja, - Poštuj tuđu privatnost... PRAVILA LEPOG PONAŠANJA BEZBEDNOST KORISNIKA NA INTERNETU SVE JE MANJA. U KOMUNIKACIJI SA NEPOZNATIM OSOBAMA POJEDINCI SA DOSTA NAIVNOSTI I BEZ IKAKVOG POVODA OSTAVLJAJU SVOJE LIČNE PODATKE - ŠTO MOŽE DA BUDE VEOMA OPASNO. JER, DANAS POSTOJE LJUDI NA INTERNETU KOJI VAS MOGU ZLOSTAVLJATI. ZATO TREBA BITI OBAZRIV U IZBORU PRIJATELJA I NAČINA KOMUNIKACIJE S NJIMA. U SVAKOM SLUČAJU TREBA POŠTOVATI OSNOVNA PRAVILA LEPOG PONAŠANJA: UVEK SE TREBA PREDSTAVITI, BITI UČTIVI I LJUBAZNI UZ UVAŽAVANJE TUĐEG MIŠLJENJA I PRIVATNOSTI.
 10. 10. MENI NAPRED NAZAD ZAŠTITA DECE NA INTERNETU ŽIVIMO U XXI VEKU. SVEDOCI SMO MNOGIH PROMENA. MLADI NARAŠTAJI, KOJI SE NEPRESTALNO ZNA NJEM DOKAZUJU U ŠKOLSKIM KLUPAMA, IMAJU VIŠE ZNANJA O RAČUNARIMA NEGO NJIHOVI RODITELJI. MEĐUTIM, MEĐU TIM TALENTIMA IMA I TAKVIH KOJI IMAJU MNOGO POVERENJA KOD OSOBA SUMLJIVOG MORALA. TO SE NA ROČITO MANIFESTUJE NA FEJZBUKU NA KOME POJEDINCI IMAJU I PO NEKOLIKO STOTINA "PRIJATELJA". NAIVNI SU I SVAKOME VERUJU. ONI NISU SVESNI OPASNOSTI KOJE SE KRIJU IZA LAŽNIH PRIJATELJSTAVA, PA ČAK I ONDA KAD SU U PITANJU I NAJOBIČNIJE PREVARE, A DA I NE GOVORIMO O KRAĐI, BLUDU, SUGESTIJAMA, VRŠNJAČKOM NASILJU...
 11. 11. MENI NAPRED NAZAD ADD AS FRIEND DANGER! PRISUSTVO RODITELJA POLAZEĆI OD VELIKIH OPASNOSTI KOJE HARAJU INTERNETOM, S RAZLOGOM SE POSTAVLJA PITANJE: KAKO ZAŠTITITI DECU NA INTERNETU? ZABRANA DETETU DA RADI NA KOMPJUTERU NIJE EFIKASAN NAČIN ZABRANE. NOVE TEHNOLOGIJE SU SVE PRISUTNIJE U NAŠIM ŽIVOTIMA, PA TAKO I POJAVA INTERNETA NA MOBILNIM TE LEFONIMA.IZ TIH RAZLOGA NAMEĆE SE PAMETNIJE REŠENJE UMESTO ZABRANA.A TO JE DA SVAKI RODITELJ POSVETI MALO VIŠE PAŽNJE SVOM DETETU, DA SEDNE PORED SVOG DETETAI I PRATI NJEGOVO DRUŽENJE SA KOMP JUTEROM.
 12. 12. MENI NAPRED NAZAD TINEJDŽERI POD KONTROLOM IAKO DECA MLAĐA OD DESET GODINA IMAJU FORMIRANE STAVOVE O SVOJIM DUŽNOSTIMA I OBAVEZAMA NJIMA, IPAK, NE TREBA DOZVOLITI DA IDU NA INTERNET. DECA U PETOM I ŠESTOM RAZREDU OSNOVNE ŠKOLE TREBA DA PREGLEDAJU SADRŽAJE KOJI SU PRIMERENI NJIHOVOM UZRASTU DOK ONI U SEDMOM I OSMOM RAZREDU MOGU DA SURFUJU UZ PRISUSTVO RODITELJA. PROBLEM JE SA STARIJIM TINEJDŽERIMA KOJI SU SE OTELI U SVOJIM STAVOVIMA. NJIH TREBA DRŽATI POD KONTROLOM. ONI NISU SVESNI NEGATIVNIH POSLEDICA KOJE MOGU PROIZAĆI IZ SURFOVANJA NA KOMPJUTERU.
 13. 13. MENI NAPRED NAZAD ZAČARANI SVET SURFOVANJA DANAS NA TRŽIŠTU POSTOJI MNOGO SOFTVERA SA WEB ČITAČIMA ZA DECU. OVDE SE RADI O NEPRESTANOJ TRCI SVETSKIH KOMPANIJA ZA PROIZVODNJU SOFTVERA U CILJU UBIRANJA ŠTO VEĆEG PROFITA. GLAVNU REČ U SVEMU OVOME SVAKAKO IGRAJU DIZAJNERI I NJIMA SLIČNI STRUČNJACI KOJI IMAJU ZADATAK DA PRIVUKU DECU I NAMAME IH U ZAČARANI SVET SURFOVANJA. SVEGA I SVAČEGA TU IMA: RAZNIH IGRICA SA MNOGO GRUBOSTI I NASILJA PA SVE DO SADRŽAJNO OBOGAĆENIH PREZENTACIJA PRIMERENIM DEČIJEM UZRASTU.
 14. 14. MENI NAPRED NAZAD ING -LEARN E KREATIVNI SADRŽAJI INTERNETA NA INTERNETU SU PRISUTNI MNOGI KREATIVNI SADRŽAJI KOJI SE MOGU KORISTITI U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU I RADU. JEDAN OD TAKVIH SADRŽAJA JE SVAKAKO I ELEKTRONSKO UČENJE (E-UČENJE ILI ENG. E-LEARNING). SVEDOCI SMO DA MODERNE TEHNOLOGIJE DIKTIRAJU NOVA ZNANJA I VEŠTINE UZ PRUŽANJE MNOŠTVA NO VIH INFORMACIJA U SVIM SFERAMA LJUDSKOG ŽIVOTA.PORED PRIMENE INTERNETA U TOKU UOBIČAJENOG OBRAZOVANJA PUTEM E-LEARNING UČENJA OMOGUĆAVA SE ORGANIZACIJA KONFERENCIJA,E-LEARNING AKADEMIJA I KREATIVNIH SEMINARA ŠTO DOPRINOSI PRAVOVREMENOM OBRAZOVANJU KOJE JE DOSTUPNO ŠIREM KRUGU NASTAVNOG OSOBLJA, UČENIKA I STUDETATA.
 15. 15. MENI NAPRED NAZAD "OTUĐENE" GENERACIJE AKO SE POĐE OD POJMA KOMUNIKACIJE, INTERNET KOLIKO VREDI ON TOLIKO I NE VREDI, JER INTERNET MOŽE NEGATIVNO DA UTIČE NA DEČIJU PSIHU. AKO SE MI STARIJI VRATIMO U NAŠE DETINJSTVO, OSETIĆE MO VELIKU RAZLIKU U NAŠEM ODRASTANJU I ODRASTANJU SADAŠNJIH NARAŠTAJA. SA POJAVOM ČIPA SVE SE IZMENILO. DOK SMO MI STARIJI ODRASTALI UZ PESMU, IGRU I DRUŽENJE DOTLE SADAŠNJE TAKOZVANE "ELEKTRONSKE" GENERACIJE ODRASTAJU U OTUĐENOSTI I SAMOĆI GLEDAJU]I U MONITOR.SVE JE ZAMRLO.NEMA VIŠE ONE ISTINSKE DEČIJE RADOSTI. NEMA PESME A NI IGRE? A, DOBRO JE SVIMA POZNATO DA ODUZETI DETETU IGRU, TO ZNAČI ODUZETI MU DETINJSTVO. DA LI SE OVDE RADI "O OTUĐENIM" GENERACIJAMA?
 16. 16. MENI NAPRED NAZAD LOG FAJLOVI KONTROLNI PROGRAMI IPAK, NIJE SVE TOLIKO CRNO KOLIKO IZGLEDA, JER DANAS POSTOJE ODGOVARAJUĆI PROGRAMI NA OSNOVU KOJIH RODITELJI MOGU TAČNO DA PROVERE KAD JE DETE U NJIHOVOM ODSUSTVU KORISTILO KOMPJU TER I ŠTA SE SVE NA NJEMU RADILO. SVE RADNJE DETETA SE MANIFESTUJU U TAKOZVANIM LOG FAJLOVIMA NA KOJIMA SE NALAZI PRIKAZAN SADRŽAJ RADA NA KOMPJUTERU U PRETHODNOM PERIODU. PROGRAMI SU VEOMA PRAKTIČNI. ALI, ONI KAO TAKVI IMAJU I JEDNU VELIKU MANU: SKUPI SU I ZBOG NEDOSTATKA PARA ČESTO SU NEDOSTUPNI.
 17. 17. MENI NAPRED NAZAD TATA, DA TE PITAM... S DETETOM TREBA RAZGOVARATI O OPASNOSTIMA KOJE GA VREBAJU NA INTERNETU. PROBLEME DETETA TREBA PRIHVATITI KAO SVOJE VLASTITE PROBLEME. JER ONAJ RODITELJ KOJI NIJE OSETIO TUGU I USAMLJE NOST, ON NE MOŽE DA OSETI TUGU I USAMLJENOST SVOG DETETA. PREMA TOME, RAZUMETI SVOJE DETE U SUŠTINI TO ZNAČI DA GA RAZUMEMO U ONOME ŠTO ONO DOŽIVLJAVA, A DA SMO PRI TOME I MI NEKADA TAJ DOGAĐAJ DOŽIVLJAVALI. AKO DETE KAŽE OCU: "TATA, DA TE PITAM...?" ONDA NJEGOV OTAC TREBA DA IMA STRPLJENJA DA SASLUŠA SVOJE DETE I DA MU OBJASNI SVE ONO ŠTO GA INTERESUJE. DETETU TREBA OBJASNITI DA JE LEPO OD NJEGA ŠTO SE DOPISUJE PREKO FEJZBUKA, ALI SAMO SA DRUGOVIMA KOJE POZNAJE.U SUPROTNOM IZLOŽIĆE SE VELIKIM OPASNOSTIMA. U TOPLOJ PORODIČNOJ ATMOSVERI TREBA DA VLADAJU ODNOSI LJUBAVI, POVERENJA I DRUGARSTVA. ČIME ĆE SE U DETETU STVORITI OSEĆANJE SIGURNOSTI, A TO JE NAJBOLJI PREDUSLOV ZA ZAŠTITU DETETA OD INTERNETA.
 18. 18. MENI NAPRED NAZAD NAJPOZNATIJI WEB ČITAČI ZA DECU BUDY BROWSER PIKLUK KIDROCKET SURF KNIGHT www.buddybrowser.com pikluk.com kidrocketLorg www.surfiknight.com
 19. 19. Zahvalnica MENI NAZAD Zahvaljujemo se svim organizatorima takmičenja Igraj bezbedno na uloženom trudu, radu i nesebičnom zalaganju u edukaciji dece u radu sa Internetom. Vaša ideja da pomognete deci uklapa se u viziju škole budućnosti koja je spremna za saradnju sa svim zainteresovanim činiocima, a posebno s Vama, koji se bavite pitanjima zaštite dece na Internetu. - Činite nešto što je hrabro i veliko. Priča o Internetu nikad do kraja neše biti ispričana. Ona večno traje jer mlada pokolenja izgaraju u izradi Internet prezentacija i ostalih sadržaja. U njihovom radu stiču se znanja koja predstavljaju osnov njihovog daljeg ško lovanja. Internet je oblast koja inspiriše. Internet obogaćuje maštu učenika i doprinosi razvoju njegove stvaralačke ličnosti. Pomozimo deci u njihovom svestranom razvoju i zaštitimo ih od svih mogućih opasnosti koje ih vrebaju u oblastima informatičkih tehnologija. Jer, ulagati u decu, to znači ulagati u našu budućnost. Uvek iznova. Autori prezentacije

×