Vakalarla hipotiroidi
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Vakalarla hipotiroidi

on

  • 1,908 views

 

Statistics

Views

Total Views
1,908
Views on SlideShare
1,801
Embed Views
107

Actions

Likes
2
Downloads
27
Comments
0

2 Embeds 107

http://www.tipfakultesi.org 70
http://tipfakultesi.org 37

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

Vakalarla hipotiroidi Vakalarla hipotiroidi Presentation Transcript

  • HİPOTİROİDİTANI VE TEDAVİSİProf Dr Dilek Gogas YavuzMarmara ÜniversitesiTıp fakültesiEndokrinoloji ve Metabolizma BDTEMDTiroid Hastalıkları KursuTİROKURS-GAZİANTEP11 MAYIS 2013
  • Hipotiroidi:Doku düzeyinde tiroid hormonu yetersizliği veya nadirenetkisizliği sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.Tersiyer : TRH yetmezliğine bağlıSekonder :TSH yetmezliğine bağlıPrimer: Tiroid bezininYetmezliği
  • Hipotiroidi tanısı laboratuara dayalıdır Semptomlar nonspesifiktirsTSH ve SerbestT4
  • Alt sınırıtüm yaşlariçin aynıdır0.5 mIU/L 4 mIU/L Erişkin6 mIU/L 70-79 yaş7.5 mIU/L 80 yaş üzeri2.5mIU/L gebelik 1. trimester3.0 mIU/L gebelik 2.-3. trimesterÜst sınırıYaşa göredeğişir
  • TSHFT4ötiroidizmklinik subklinik kliniksubklinikHipertiroidiHipotiroidi4..................0.5 mIU/LTSHFT4TSH
  • Aşikar hipotiroidi prevalansı 0.1-2%subklinik hipotiroidi prevalansı 4- 8.5%> 60y kadınlarda %14-20Aşikar ve subklinik hipotiroidi sıklığı
  • • Kronik otoimmün tiroidit (hashimato hastalığı)• Radyoaktif iyot tedavisi• Tiroidektomi sonrası• Anti-tiroid ilaçlar (PTU, Metimazol)• Lityum ,Amiodoron• İyot eksikliği• Subakut tiroidit• İnfiltratif hastalıklar• AgenezPrimer hipotiroidi nedenleri
  • Hipotiroidide Semptomlar NonspesifiktirHalsizlikkas güçsüzlüğüsoğuk intoleransıkilo alımıkognitif disfonksiyonKonstipasyonbüyüme geriliğiİşitmede azalmamiyalji ,paresteziDepresyonArtraljiİnfertiliteKuru ciltSes kısıklığıÖdemSinir sıkışmaları
  • Hipotiroidide Semptom ve bulgularMekanizma Semptom bulgularMetabolik yavaşlama Halsizlik ,kas güçsüzlüğüsoğuk intoleransı, kilo alımıkognitif disfonksiyonkonstipasyonbüyüme geriliğiHareketlerde vekonuşmada yavaşlamareflekslerde azalmabradikardiMatriks birikimi Kuru ciltSes kısıklığıÖdemSinir sıkışmalarıCillte kalınlaşmaYüzde şişkinlikPeriorbital ödemDilde kalınlaşmaDiğer İşitmede azalma, miyaljiparestezi , depresyonartralji, infertiliteDistolik hipertansiyon, saçkaybı, plevral effüzyonasit,galaktore, ataksi
  • Hareketlerde yavaşlamakonuşmada yavaşlamareflekslerde azalmaBradikardiCillte kalınlaşmaYüzde şişkinlikPeriorbital ödemDilde kalınlaşmaDistolik hipertansiyonsaç kaybıplevral effüzyon, asitGalaktoreataksiHipotiroidide bulgular
  • TSH↑prolaktin↑galaktoreHipotiroidi – Galaktore bağlantısı
  • Primer hipotiroidi tanısı0 10........4 TSH, mIU/LSubklinik hipotiroidiTSH >4.0 mIU/L, s T4 NormalAşikar hipotiroidiTSH >4.0 mIU/L, s T4 düşükTSH 0.5-4.0 mIU/L, sT4 NormalBraverman LE, et al. Werner & Ingbar’s The Thyroid. A Fundamental and Clinical Text. 8th ed. 2000.ötiroidi
  • Sekonder ve tersiyer hipotiroidi tanısı• TSH düşük veya normal• sT4 düşük
  • Hipotiroidi taramasıYüksek riskli kişilerde:• kadınlar > 60• Aile öyküsü olan kadınlar• Tiroid hastalığı öyküsü olanlar• Hipotiroidi semptom ve bulguları olanlar• Guatrı olanlar• Hiperlipidemi• Tip1 diyabet• Hiperprolaktinemi• CPK yükseliği• Otoimmün hastalık öyküsüConsensus group :ATA,AACE, & ES
  • Ek tetkikler• AntiTPO : Etyolojiye yönelikPrognozu belirlemede faydalı• Tiroid USG: muayenede patolojik bulgu varsa• Hiponatremi (uygunsuzADH)• Kreatinin yüksekliği• Hiperlipidemi• CPK yüksekliği• AST/ALT yüksekliğiKlinik tabloyaeşlik edebilirRutin ölçümleri gerekli değildir
  • Kimler tedavi edilmelidir ? TSH > 10 mIU/L TSH >4 mIU/L, sT 4 ↓ TSH 4- 10 mIU/L veT4 NSemptom varlığıTiroid otoantikor pozitifliği varsa (AntiTPo, AntiTG) Gebelerdeilk trimesterdeTSH > 2.5 mIU/Lİkinci veya 3. trimesterdeTSH > 3 mIU/L
  • 45 y kadınŞikayeti yokRutin tetkikSemptom sorgusu : halsizlik, uykuya eğilimAçıklanamayan Kilo alımı, depresyon, algıda azalmaNe yapayım?TSH : 6.5 mIU/LT4: 1 ng/ml (N)Ne yapmalıyım?Normal değerlerTSH : 0.5- 4 mıu/Lsubklinik hipotiroidi + semptomlarLevotiroksin replasman tedavisi başlanmalıdır
  • 72 y, KadınKonjestif kalp yetmezliği, HipertansiyonŞikayet: HalsizlikTSH: 4.5 mıu/L,sT4 :0.9 ng/ml (N:0.89-1.9 ng/ml)Tedavi başlarmısınız ?>70 yaş ,TSH Normal değeri: < 6 mIU/LTedavi başlanması önerilmezYıllık periodlar ile takibi önerilir
  • 50 y erkekŞikayeti Kilo alımıTSH: 11.2 mıu/LsT4: 0.9 ng/ml (N : 0.89-1.9ng/ml)Genç erkekteTSH Normal aralığı : 0.5- 4 mıu/LHasta aşikar hipotiroididirLevotiroksin replasman tedavisi başlanmalıdır
  • Levotiroksin (LT4) replasmantedavisi LT4:T4 hormonunun sentetik formudur Doz ayarlaması kişiye özeldir veTSH düzeyine göre yapılır Terapötik sınır dardır.Küçük LT4 dozları ileTSH büyük değişiklik izlenebilir.Hipotirodi tedavisi hayat boyu sürer
  • Hipotiroidi:Tedavi hedefiTSH : o .5 – 2.5 mIU/LYüksek Kardiyovasküler riskOsteoporozAtrial fibrilasyonTSH: 1-4 mIU/LGebelerde : 1.trimesterde 0.1-2.5 mIU/L2. trimesterde 0.2-3.0 mIU/L3. trimestrde 0.3-3.0 mIU/L
  • Aşikar hipotiroidide LT4 tedavibaşlanması Kardiyak sorunu olmayan hipotiroid vakalarda: 1.6 g/kg/gün (1.4-1.8 g/kg/gün) 8 hafta sonraTSH kontrolü gerekirse 25g doz arttırımı Kardiyovasküler riski yüksek vakalarda12.5 g/gün başlanmalı4-6 haftalık dönemler ile doz ayarlaması Subklinik hipotiroidide 25-75 g/gün yeterli olabilir
  • 76 y ,KKoroner arter hastalığı (+)Atrial fibrilasyon (+)Hipertansiyon (+)TSH: 20 mIU/LsT4: 0.6 ng/mlNe yapalım?12.5 g/gün levotiroksin başlanıp4 hafta sonraTSH düzeyine göre + 6-12.5g/gün eklenebilirHedefTSH :1-4 mıu/L
  • 45 y kadınHalsizlik yakınması ile bakılan testlerindeTSH: 18 mıu/LsT4: 0.7 ng/mlTedavi ?Levotiroksin 1.6 g/kg başlanabilir60 kg 60x 1.6= 96 g/günKAH riski olmayanlarda tam doz başlanabilirHedefTSH: 0.5-2.5 mıu/L
  • 30 y kadın2 düşük öyküsüŞikayeti yokYapılan tetkiklerindeTSH : 4.3 mıu/LSt4: 1.2 ng/ml (N:0.89-1.9 ng/ml)AntiTPO (+)Tedavi verirmisiniz?70 kgLevotiroksin 50 g/gün
  • İlaç dozunun ayarlanması• İlaç başlandıktan 6 hafta sonraTSH ölçülmeli• HedefTSH değerlerine varıncaya kadar 6-8 haftalıkperiodlar ileTSH ölçülmerek doz attırımı/azaltımıyapılmaıdır• HedefTSH değerlerine ulaştıktan sonra 6-12 aylıkdönemler ile kontrol edilmelidir.• GebelerdeTSH ölçümü daha sık yapılmalıdır (3-4 hf)Singer et al. JAMA. 1995;273:808-812.TSH ölçümü sabah aç karnına LT4 tedavisi almadan yapılmalıdır
  • Uzun süreli takipHedefTSH değerine ulaşıldıktan sonra6-12 aylık periodlar ile izlemErkenTSH ölçümü yapılması gereken durumlar• Cerrahi• Gebelik• İlaç değişimi• VKI hızlı değişim• Tiroİd metabolizmasını etkileyen ilaç kullanımı
  • Levotiroksin (LT4)• Sabah aç karnına• Günde tek seferde• Ezilmeden su ile alınmalıdır• Yemek yemeden önce 30 dkbeklenmeli• Asit ortamda çözünür,PPI denetkilenir• mutivitamin, demir, kalsiyum,sükralfat ,kolestiramin vbpreparatlarla birliktealınmamalıdırBu tür preparatlar LT4 dozundanen az 4 saat sonra alınmalıdır
  • 2012 itibarı ile mevcut LT4preparatlarıDoz veya ilaç markasıdeğiştirildiğinde8-12 hafta sonraTSHkontrol edilmelidirLT4 preparatlarıaynı dozda aynı etkiyigöstermeyebilirlerTedaviye aynı ilaçladevam edilmelidir
  • Hipotirodinin tanısı kolay,Tedavisi ucuz ve erişilebilirdir.Zor olan tedaviyi dengede tutabilmektirLT4 tedavisinde başarısızlık oranı %35-40
  • Teşekkür ederim
  • www.turkendokrin.orgYayınlar bölümündentam metin pdf ücretsizindirilebilirTürkiye endokrinoloji ve metabolizma derneği resmi web sitesi