Your SlideShare is downloading. ×
Boston college
Boston college
Boston college
Boston college
Boston college
Boston college
Boston college
Boston college
Boston college
Boston college
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Boston college

180

Published on

Published in: Education, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
180
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide
  • The 62000square foot ICA, on fan pier in south Boston. The Boston harbor walk, a public pedestrian boardwalk, passes along the north and west sides of the building and metaphorically folds into the building to become part of the architecture. Integrates its waterfront site into the design, creating shifting views of the harbor throughout the museum.WALK folds into BUILDING INTEGRATES its WATERFRONT into the design & creating SHIFTING VIEWS of the harborStructure intersecting PEOPLE, ART AND IDEAS and securing the waterfront downtown as a major DESTINATION
  • A lenticular glass wall facing the harbor is a special feature of the Long Gallery, which spans the entire width of the north end of the exhibition space. Visitors walking along this lenticular glass wall are given the impression that the view is following their movement. Composed of microscopic vertical lenses, the glass permits vision out when viewed from a perpendicular direction but blocks vision when viewed from an angle.
  • Upon entry, the view is compressed under the belly of the theatre, used as a variable backdrop in the theatre, denied entirely in the galleries, and revealed as a panorama at the crossover gallery.
  • This walkway angles up from the ground into a public grandstand facing the water, then continues on to enfold the museum’s restaurant and theatre. 18000sq.ft. of gallery space is housed in a translucent sky lit box, placed over the “enfolded” spaces and cantilevered toward the water, sheltering the harbor walk.Their innovative work explores how space functions in our culture and how architecture affects social behaviour as much as it defines physical space. They attempt to make the conditions, the anonymous values and norms of the society visible, readable, audible and touchable.The facade of the new ICA consists of identically sized vertical planks that alternate in composition between transparent glass, translucent glass and opaque metal. The system provides a taught seamless skin that blurs the distinction between walls, windows and doors while responding to the requirements of the interior program.to make the CONDITIONS, the anonymous VALUES and NORMS of the society VISIBLE, READABLE, AUDIBLE and TOUCHABLE.
  • The floor and ceiling of the theater on the second and third floors is created through the extension of the wood HarborWalk material from the public grandstand into the interior of the building.The remaining walls are glazed in clear glass allowing the harbor view to become the backdrop behind the 48 foot stage. The glass walls can be controlled to meet performance needs, from full transparency, to filtered light and no view, to total blackout.  
  • Suspended below the cantilever is the media center or mediatheque, a stepped space with an edited view of the harbor that reveals only the surface of the water. The digital media gallery suspended under the cantilever edits the context from view, leaving only the mesmerizing texture of water. The space provides a stunning perspective of the water, framed as though a viewfinder, with neither sky nor horizon in sight. 
  • Transcript

    • 1. Institute of Contemporary Art (ICA) Boston• Architects: Diller + Scofidio Collaborating Architects: Perry Dean Rogers & Partners Consultant Engineers: Arup Group LTD Contractor: George B. H. Macomber Company• Total area: 62,000 square feet Gallery area: 18,000 square feet Performing Arts Theater: 5,300 square feet
    • 2. LOCATIONFAN PIER
    • 3. MEDIA CENTRE GALLERYTHEATER PLANS
    • 4. SECTION
    • 5. 30 m10 m 24 m 5.8m
    • 6. STRUCTURAL SYSTEM
    • 7. STRUCTURAL DIAGRAMSTRUSSES
    • 8. The FACADE alternate in composition betweenMATERIALS TRANSPARENT TRANSLUCENT AND OPAQUE, provides a SEAMLESS skin that BLURS the distinction between WALLS, WINDOWS and GALLERY DOORS while responding to INTERIOR PROGRAM. PUBLICGRANDSTAND THEATRE WALKWAY
    • 9. THE FLOOR AND CEILING - THROUGH THE EXTENSION _ WOOD HARBOUR WALK MATERIAL REMAINING _ CLEAR GLASS - HARBOUR VIEW - BACKDROP CONTROLLED ACC TO PERFORMANCE, FROM TRANSPARENCY -THEATER FILTERED LIGHT - NO VIEW -BLACKOUT
    • 10. MEDIA CENTRE

    ×