Videolessen die wél werken in het MBO
dé

Onderwijsdagen

JaapJan Vroom
ROC Deltion College is op 2011 gestart met
weblecturing (DStream) van Mediamission.
Nu zo’n 250 lessen gefilm
Streven: bre...
MBO versus WO
Wat valt op?
Wanneer werkt het wél?

Uitgangspunt
1. Les is saai, terugkijken nog saaier
Wij richten ons op korte stukken
betekenisvoll...
Wanneer werkt het wél?
Uitgangspunt
2. Neem de student in eerste instantie aan de
hand

Wij brengen weblectures naar de st...
Wanneer werkt het wél?
Uitgangspunt
3. Ontzorg de leraren
Alles wordt geregeld
Onderwijs is leidend
Leraar verantwoordelij...
Wanneer werkt het wél?
Streven:
Koppel praktijk aan de theorie

Maak videolessen van praktijklessen en
maak de theorie zic...
Wanneer werkt het wél?
Altijd eerst de meerwaarde bekijken
Tpack!
Tiental scenario’s voor het MBO.
Nu aandacht voor enkele...
Scenario Basisbegrip
1. Uitleg van een (basis)begrip
Begrippen komen regelmatig
terug binnen vak, opleiding
of sector
Met ...
Scenario Moeilijk onderwerp
2. Verduidelijken moeilijk onderwerp
Onderwerp is gecompliceerd
Onderwerp verdringt tijd
van a...
Onderwijstijdscenario’s
Deltion heeft concept ‘thuisles’ ingestuurd naar
steunpunt onderwijstijd. Wat blijkt?
Videoles bru...
Scenario Oefenen. Onderwijstijd?
3. Oefenscenario
Uitbreiding op andere scenario’s
Je laat studenten vragen in
de videoles...
Scenario Verrassing. Onderwijstijd!
3. Verrassingsscenario
Variant op oefenscenario.
Je laat studenten vragen in
de videol...
Scenario Verrassing. Onderwijstijd!

Minder zucht en aaargh...
Ideeën?
Scenario Praktijk.
4. Koppeling theorie met praktijk
Film de praktijk
Laat in de slides de
herkenbare theorie
meelopen
Res...
Scenario Praktijk, extended version
4. Koppeling theorie met praktijk éénpuntéén
Film de praktijk van meerdere
kanten met ...
LOOCS
Linked Learning Online Open Courses
Een LOOC is een certificeerbare eenheid, meestal uit
het eerste jaar van het MBO...
LOOCS
Begeleiding en examinering/certificering
Een LOOC wordt aangeboden aan teams / leraren van
VMBO scholen in de regio....
LOOCS
Voordelen:
Opgenomen materiaal kan in VMBO én in MBO
gebruikt worden
Nauwere contacten onderwijsteams MBO met
VMBO l...
Belangrijkste tips videolessen
Een videoles is een gewoon lesmiddel
Sinds wanneer heb je daar een stuurgroep voor
nodig?
U...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Deltion College; webcolleges en andere videotoepassingen die werken op het MBO- Jaap Jan Vroom- owd13

670 views

Published on

Sessieronde 1 (11.15-12.00)
Sprekers : JaapJan Vroom (Deltion College) in samenwerking met Mediamission
Locatie : Veder
Omschrijving : Weblecture of (videoles) is een toverwoord in het onderwijs. MOOCS en het concept ‘Flipping the classroom’ maken er bijvoorbeeld gebruik van. Sommigen denken dat het gebruik van videolessen ROC’s kunnen helpen de doelen van Focus op Vakmanschap te realiseren.


JaapJan Vroom van het Deltion College denkt dat allemaal niet zo simpel ligt. Hij gaat in op de eisen waaraan een goede videoles in het MBO moet voldoen. Daarnaast presenteert hij de MBOtegenhanger van MOOCS, de SGOOCS.

Weblectures worden steeds interessanter omdat de mate van interactiviteit van deze videolessen toeneemt. Ook het feit dat weblectures vaak enkel weergaves van instructielessen zijn is binnenkort geschiedenis. Door het toevoegen van meerdere synchrone videostreams lijkt dit instrument ook voor de praktijklessen steeds geschikter te worden.

JaapJan is senior adviseur ICT en Leren bij het Deltion College in Zwolle. Hij is nauw betrokken bij de Deltion weblecturing dienst Dstream.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
670
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
23
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Deltion College; webcolleges en andere videotoepassingen die werken op het MBO- Jaap Jan Vroom- owd13

 1. 1. Videolessen die wél werken in het MBO dé Onderwijsdagen JaapJan Vroom
 2. 2. ROC Deltion College is op 2011 gestart met weblecturing (DStream) van Mediamission. Nu zo’n 250 lessen gefilm Streven: brede inzet Focus op Vakmanschap Integraal onderdeel scenario’s Onderwijstijd
 3. 3. MBO versus WO Wat valt op?
 4. 4. Wanneer werkt het wél? Uitgangspunt 1. Les is saai, terugkijken nog saaier Wij richten ons op korte stukken betekenisvolle les: snippets
 5. 5. Wanneer werkt het wél? Uitgangspunt 2. Neem de student in eerste instantie aan de hand Wij brengen weblectures naar de student In arrangementen in de ELO Vindbaar op trefwoord in zoekomgeving ROC
 6. 6. Wanneer werkt het wél? Uitgangspunt 3. Ontzorg de leraren Alles wordt geregeld Onderwijs is leidend Leraar verantwoordelijk voor inhoud, MICT voor de rest
 7. 7. Wanneer werkt het wél? Streven: Koppel praktijk aan de theorie Maak videolessen van praktijklessen en maak de theorie zichtbaar.
 8. 8. Wanneer werkt het wél? Altijd eerst de meerwaarde bekijken Tpack! Tiental scenario’s voor het MBO. Nu aandacht voor enkele scenario’s en onderwijstijd (de zucht- of aaargh factor) Meer scenario’s: weblecture 2011
 9. 9. Scenario Basisbegrip 1. Uitleg van een (basis)begrip Begrippen komen regelmatig terug binnen vak, opleiding of sector Met videoles kan student het weer even nakijken Leraar na (eventuele) eerste uitleg meer tijd voor begeleiding Redelijk simpel te maken.
 10. 10. Scenario Moeilijk onderwerp 2. Verduidelijken moeilijk onderwerp Onderwerp is gecompliceerd Onderwerp verdringt tijd van andere activiteiten Gecompliceerdere videoles met bv animaties en externe video’s (veel editwerk)
 11. 11. Onderwijstijdscenario’s Deltion heeft concept ‘thuisles’ ingestuurd naar steunpunt onderwijstijd. Wat blijkt? Videoles bruikbaar onder voorwaarden, oa: Toon aan dat studenten video volgen. Registratie Directe interactie mogelijk met docent Leerrendement minimaal gelijk. Onderzoek? Technisch voor elke student toegankelijk Koppeling aan fysieke les is een pré Dus videoles inbedden in geheel van online activiteiten
 12. 12. Scenario Oefenen. Onderwijstijd? 3. Oefenscenario Uitbreiding op andere scenario’s Je laat studenten vragen in de videoles beantwoorden Vrij navigeerbaar Videoles is bron én feedback Schools. Antwoorden worden vastgelegd en zijn individueel op te vragen. Ook kijkgedrag wordt opgeslagen.
 13. 13. Scenario Verrassing. Onderwijstijd! 3. Verrassingsscenario Variant op oefenscenario. Je laat studenten vragen in de videoles beantwoorden. Vragen komen onverwacht, niet navigeerbaar Schools. Volledig gestuurd. Alles wordt ook hier opgeslagen.
 14. 14. Scenario Verrassing. Onderwijstijd! Minder zucht en aaargh... Ideeën?
 15. 15. Scenario Praktijk. 4. Koppeling theorie met praktijk Film de praktijk Laat in de slides de herkenbare theorie meelopen Resultaat: Contextrijke videoles!
 16. 16. Scenario Praktijk, extended version 4. Koppeling theorie met praktijk éénpuntéén Film de praktijk van meerdere kanten met twee camera’s Laat in de slides de herkenbare theorie meelopen Student kiest zelf de camerapositie Resultaat: Supercontextrijke videoles van complexe procedures, simulaties of training
 17. 17. LOOCS Linked Learning Online Open Courses Een LOOC is een certificeerbare eenheid, meestal uit het eerste jaar van het MBO Een LOOC bevat: Videolessen Eventueel andersoortig lesmateriaal Een docentenhandleiding
 18. 18. LOOCS Begeleiding en examinering/certificering Een LOOC wordt aangeboden aan teams / leraren van VMBO scholen in de regio. Begeleiding doet de VMBOschool. Examinering en certificering doet het ROC. LOOCS verbinden. MBO teams met VMBO leraren, VMBOstudenten met ROC´s.
 19. 19. LOOCS Voordelen: Opgenomen materiaal kan in VMBO én in MBO gebruikt worden Nauwere contacten onderwijsteams MBO met VMBO leraren in de regio Potentiele versnelling VMBOstudenten Band met doelgroep: student.
 20. 20. Belangrijkste tips videolessen Een videoles is een gewoon lesmiddel Sinds wanneer heb je daar een stuurgroep voor nodig? Uhm: geen dresscode, geen Marketing en Communicatie Ontzorg!

×