Deltion College; webcolleges en andere videotoepassingen die werken op het MBO- Jaap Jan Vroom- owd13

 • 295 views
Uploaded on

Sessieronde 1 (11.15-12.00) …

Sessieronde 1 (11.15-12.00)
Sprekers : JaapJan Vroom (Deltion College) in samenwerking met Mediamission
Locatie : Veder
Omschrijving : Weblecture of (videoles) is een toverwoord in het onderwijs. MOOCS en het concept ‘Flipping the classroom’ maken er bijvoorbeeld gebruik van. Sommigen denken dat het gebruik van videolessen ROC’s kunnen helpen de doelen van Focus op Vakmanschap te realiseren.


JaapJan Vroom van het Deltion College denkt dat allemaal niet zo simpel ligt. Hij gaat in op de eisen waaraan een goede videoles in het MBO moet voldoen. Daarnaast presenteert hij de MBOtegenhanger van MOOCS, de SGOOCS.

Weblectures worden steeds interessanter omdat de mate van interactiviteit van deze videolessen toeneemt. Ook het feit dat weblectures vaak enkel weergaves van instructielessen zijn is binnenkort geschiedenis. Door het toevoegen van meerdere synchrone videostreams lijkt dit instrument ook voor de praktijklessen steeds geschikter te worden.

JaapJan is senior adviseur ICT en Leren bij het Deltion College in Zwolle. Hij is nauw betrokken bij de Deltion weblecturing dienst Dstream.

 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
295
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1

Actions

Shares
Downloads
3
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Videolessen die wél werken in het MBO dé Onderwijsdagen JaapJan Vroom
 • 2. ROC Deltion College is op 2011 gestart met weblecturing (DStream) van Mediamission. Nu zo’n 250 lessen gefilm Streven: brede inzet Focus op Vakmanschap Integraal onderdeel scenario’s Onderwijstijd
 • 3. MBO versus WO Wat valt op?
 • 4. Wanneer werkt het wél? Uitgangspunt 1. Les is saai, terugkijken nog saaier Wij richten ons op korte stukken betekenisvolle les: snippets
 • 5. Wanneer werkt het wél? Uitgangspunt 2. Neem de student in eerste instantie aan de hand Wij brengen weblectures naar de student In arrangementen in de ELO Vindbaar op trefwoord in zoekomgeving ROC
 • 6. Wanneer werkt het wél? Uitgangspunt 3. Ontzorg de leraren Alles wordt geregeld Onderwijs is leidend Leraar verantwoordelijk voor inhoud, MICT voor de rest
 • 7. Wanneer werkt het wél? Streven: Koppel praktijk aan de theorie Maak videolessen van praktijklessen en maak de theorie zichtbaar.
 • 8. Wanneer werkt het wél? Altijd eerst de meerwaarde bekijken Tpack! Tiental scenario’s voor het MBO. Nu aandacht voor enkele scenario’s en onderwijstijd (de zucht- of aaargh factor) Meer scenario’s: weblecture 2011
 • 9. Scenario Basisbegrip 1. Uitleg van een (basis)begrip Begrippen komen regelmatig terug binnen vak, opleiding of sector Met videoles kan student het weer even nakijken Leraar na (eventuele) eerste uitleg meer tijd voor begeleiding Redelijk simpel te maken.
 • 10. Scenario Moeilijk onderwerp 2. Verduidelijken moeilijk onderwerp Onderwerp is gecompliceerd Onderwerp verdringt tijd van andere activiteiten Gecompliceerdere videoles met bv animaties en externe video’s (veel editwerk)
 • 11. Onderwijstijdscenario’s Deltion heeft concept ‘thuisles’ ingestuurd naar steunpunt onderwijstijd. Wat blijkt? Videoles bruikbaar onder voorwaarden, oa: Toon aan dat studenten video volgen. Registratie Directe interactie mogelijk met docent Leerrendement minimaal gelijk. Onderzoek? Technisch voor elke student toegankelijk Koppeling aan fysieke les is een pré Dus videoles inbedden in geheel van online activiteiten
 • 12. Scenario Oefenen. Onderwijstijd? 3. Oefenscenario Uitbreiding op andere scenario’s Je laat studenten vragen in de videoles beantwoorden Vrij navigeerbaar Videoles is bron én feedback Schools. Antwoorden worden vastgelegd en zijn individueel op te vragen. Ook kijkgedrag wordt opgeslagen.
 • 13. Scenario Verrassing. Onderwijstijd! 3. Verrassingsscenario Variant op oefenscenario. Je laat studenten vragen in de videoles beantwoorden. Vragen komen onverwacht, niet navigeerbaar Schools. Volledig gestuurd. Alles wordt ook hier opgeslagen.
 • 14. Scenario Verrassing. Onderwijstijd! Minder zucht en aaargh... Ideeën?
 • 15. Scenario Praktijk. 4. Koppeling theorie met praktijk Film de praktijk Laat in de slides de herkenbare theorie meelopen Resultaat: Contextrijke videoles!
 • 16. Scenario Praktijk, extended version 4. Koppeling theorie met praktijk éénpuntéén Film de praktijk van meerdere kanten met twee camera’s Laat in de slides de herkenbare theorie meelopen Student kiest zelf de camerapositie Resultaat: Supercontextrijke videoles van complexe procedures, simulaties of training
 • 17. LOOCS Linked Learning Online Open Courses Een LOOC is een certificeerbare eenheid, meestal uit het eerste jaar van het MBO Een LOOC bevat: Videolessen Eventueel andersoortig lesmateriaal Een docentenhandleiding
 • 18. LOOCS Begeleiding en examinering/certificering Een LOOC wordt aangeboden aan teams / leraren van VMBO scholen in de regio. Begeleiding doet de VMBOschool. Examinering en certificering doet het ROC. LOOCS verbinden. MBO teams met VMBO leraren, VMBOstudenten met ROC´s.
 • 19. LOOCS Voordelen: Opgenomen materiaal kan in VMBO én in MBO gebruikt worden Nauwere contacten onderwijsteams MBO met VMBO leraren in de regio Potentiele versnelling VMBOstudenten Band met doelgroep: student.
 • 20. Belangrijkste tips videolessen Een videoles is een gewoon lesmiddel Sinds wanneer heb je daar een stuurgroep voor nodig? Uhm: geen dresscode, geen Marketing en Communicatie Ontzorg!