Jasper Grimmius
Teamleider/Docent
Bedrijfskunde MER
j.grimmius@windesheim.nl
Joël Repko
Student/Expert OS
Bedrijfskunde ME...
WAT???
Ministerie OCW:
30% student-
mobiliteit in HO
in 2016
Windesheim:
10% groei in
studentmobiliteit
in 2017
Domein BMR en
opl...
Probleem!!??
Hoe organiseren we dit?
Hoe pakken we de
uitwisseling aan in de
virtuele wereld?
Hoe reageren studenten
en do...
In 2011
hebben we
veel
geoefend…
…maar leren
studenten nu
werkelijk? Dus
daarom hebben we
in 2012…
…en sluit het dan
ook a...
Uitspraken van studenten na de
sessies in de VW in 2011
• Patrique ziet er het nut wel van in: “De Belgen hadden een hele
...
Verschillen in cultuur NL en BE
volgens Hofstede
Power
Distance
Indivi-
dualism
Masculinity Uncertainty
avoidance
Long ter...
In 2011
hebben we
veel
geoefend…
…maar leren
studenten nu
werkelijk? Dus
daarom hebben we
in 2012…
…en sluit het dan
ook a...
Uitspraken van studenten na de
sessies in de VW in 2012
• Student x: “Second Life sluit goed aan bij mijn
ervaring met gam...
In 2011
hebben we
veel
geoefend…
…maar leren
studenten nu
werkelijk? Dus
daarom hebben we
in 2012…
…en sluit het dan
ook a...
Vanuit onderzoek in
2013 blijkt dat de
opdracht met de
virtuele wereld bij
40% van de studenten
aansluit bij de
experiment...
2014
• Er is nog te weinig kennis over de methodische ontwikkeling
van interculturele competenties in de virtuele wereld.
...
Jasper Grimmius
Teamleider/Docent
Bedrijfskunde MER
j.grimmius@windesheim.nl
Joël Repko
Student/Expert OS
Bedrijfskunde ME...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

De virtuele wereld als motor voor interculturele competenties - Jasper Grimmius - OWD13

550 views
367 views

Published on

Sessieronde 4
Zaal: Penn l
Titel: De virtuele wereld als motor voor interculturele competenties
Sprekers: Jasper Grimmius (Hogeschool Windesheim), Joël Repko (Hogeschool Windesheim),Tobias Smit (Hogeschool Windesheim)

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
550
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

De virtuele wereld als motor voor interculturele competenties - Jasper Grimmius - OWD13

 1. 1. Jasper Grimmius Teamleider/Docent Bedrijfskunde MER j.grimmius@windesheim.nl Joël Repko Student/Expert OS Bedrijfskunde MER joel.repko@windesheim.nl Tobias Smit Student/Expert OS Bedrijfskunde MER tobias.smit@windesheim.nl “De virtuele wereld als motor voor interculturele competenties” Is de virtuele wereld een geschikt leermiddel om interculturele competenties te ontwikkelen? (good practice) 12 november 2013 15.05-15.50u – Penn I
 2. 2. WAT???
 3. 3. Ministerie OCW: 30% student- mobiliteit in HO in 2016 Windesheim: 10% groei in studentmobiliteit in 2017 Domein BMR en opleiding Bedrijfskunde MER: 13,3% groei in studentmobiliteit in 2014 Onderzoek naar methodische ontwikkeling interculturele competenties
 4. 4. Probleem!!?? Hoe organiseren we dit? Hoe pakken we de uitwisseling aan in de virtuele wereld? Hoe reageren studenten en docenten op de VW? Wat moeten ze kunnen? Is de techniek betrouwbaar?
 5. 5. In 2011 hebben we veel geoefend… …maar leren studenten nu werkelijk? Dus daarom hebben we in 2012… …en sluit het dan ook aan bij de leerstijl en de leerdoelen in 2013?
 6. 6. Uitspraken van studenten na de sessies in de VW in 2011 • Patrique ziet er het nut wel van in: “De Belgen hadden een hele andere mening over de Europese Unie. Het was wel leerzaam om hun mening te horen en daarover te discussiëren. Zo kom je erachter dat zij zich een heel ander beeld hebben gevormd, bijvoorbeeld doordat zij andere berichtgeving van de media kennen dan wij.” • Mirjam: “Ondanks dat de Belgen vaak later aanwezig waren in Second Life en ons niet direct konden vinden heeft Windesheim ons goed voorbereid op het komende project en wisten we goed wat de bedoeling was. Ook het omgaan met de Engelse taal was voor velen een obstakel. Wijzelf zagen hier ook erg tegenop, maar uiteindelijk viel dat heel erg mee. De Belgen hadden hier evengoed last van, maar we begrepen elkaar wel. Het was leerzaam, voor zowel onze Engelse taal als onze visie op bedrijfskundige zaken."
 7. 7. Verschillen in cultuur NL en BE volgens Hofstede Power Distance Indivi- dualism Masculinity Uncertainty avoidance Long term orientation Nederland 38 80 14 53 44 België 61 78 43 97 38 PDI – acceptatie van machtsafstand en ongelijkheid IND – primair gericht op eigen welzijn en nabije familie (versus collectivisme) MAS – dominante waarden zijn resultaat en succes (versus overleg en zorg voor een ander FEM) UAI – de mate waarin mensen onzekerheid proberen te vermijden LTO – meer georiënteerd op lange termijn (pragmatisch) of korte termijn (historisch) Tabel 1: Hofstede & Minkov, 2010
 8. 8. In 2011 hebben we veel geoefend… …maar leren studenten nu werkelijk? Dus daarom hebben we in 2012… …en sluit het dan ook aan bij de leerstijl en de leerdoelen in 2013?
 9. 9. Uitspraken van studenten na de sessies in de VW in 2012 • Student x: “Second Life sluit goed aan bij mijn ervaring met gaming. Ik speel al langer online games waarin ik met vreemde mensen moet overleggen in het Engels”. • Mourits: “Door je probleem in 3D te analyseren kom je tot andere inzichten over oplossingen voor een bedrijf”.
 10. 10. In 2011 hebben we veel geoefend… …maar leren studenten nu werkelijk? Dus daarom hebben we in 2012… …en sluit het dan ook aan bij de leerstijl en de leerdoelen in 2013?
 11. 11. Vanuit onderzoek in 2013 blijkt dat de opdracht met de virtuele wereld bij 40% van de studenten aansluit bij de experimentele leerstijl. Studenten weten welk niveau van het Engels nodig is voor een goede uitwisseling en wat de leerdoelen zijn m.b.t. internationalisering.
 12. 12. 2014 • Er is nog te weinig kennis over de methodische ontwikkeling van interculturele competenties in de virtuele wereld. • Ontwerpgericht onderzoek is nodig voor meer diepgang in het onderwijs met de virtuele wereld. • Input nodig voor blauwdruk -> Wie wil helpen?
 13. 13. Jasper Grimmius Teamleider/Docent Bedrijfskunde MER j.grimmius@windesheim.nl Joël Repko Student/Expert OS Bedrijfskunde MER joel.repko@windesheim.nl Tobias Smit Student/Expert OS Bedrijfskunde MER tobias.smit@windesheim.nl Is de virtuele wereld een geschikt leermiddel om interculturele competenties te ontwikkelen? Wat vindt u? Vragen en/of opmerkingen? Bedankt voor jullie aandacht.

×