TUGAS FRASA  •  Subjek  •  Frasa              Ainu Suhana Binti Yakob             Nurul Salw...
SUBJEK  Frasa yang terletaknya di hadapan predikat dalam  susunan ayat biasa.  Aminah seorang doktor.
SUBJEK  Subjek boleh terdiri daripada unsur berikut:   1.  Kata nama   2.  Kata ganti nama   3.  Kata kerja ( k...
KATA NAMA  Kata nama yang menduduki subjek boleh terdiri  daripada kata nama am, kata nama khas atau kata  nama terb...
KATA GANTI NAMA  Kata ganti nama diri    Saya pelajar baharu di sekolah ini.  Kata ganti nama tunjuk    Itu kuc...
KATA KERJA ( KATA NAMA ) Kata kerja mengambil tugas kata nama Berfungsi sebagai subjek.   Memasak adalah hobi saya.
KATA ADJEKTIF ( KATA NAMA ) Kata adjektif mengambil tugas kata nama Berfungsi sebagai subjek   Akhlak mulia sangat di...
PREDIKAT Frasa yang terletak selepas subjek Boleh diisi oleh frasa-frasa berikut   1.  Predikat frasa nama   2. ...
PREDIKAT FRASA NAMA  Boleh terdiri daripada kata nama am, kata nama  khas, dan kata nama terbitan.          ...
PREDIKAT FRASA KERJA  Boleh terdiri daripada kata kerja tak transitif, kata  kerja transitif dan kata kerja terbitan. ...
PREDIKAT FRASA KERJAi)  Kata Bantu Aspek   a)  akan dan belum     - perbuatan yang belum dilakukan.     Say...
PREDIKAT FRASA KERJA c) sudah, telah dan pernah   - sesuatu perbuatan itu telah selesai   dilakukan.   Siti pernah...
PREDIKAT FRASA KERJAii) Kata Bantu Ragam - perkataan yang menerangkan ragam perasaan yang berkaitan dengan perbuatan yang ...
PREDIKAT FRASA ADJEKTIF  Boleh terdiri daripada kata adjektif asal atau kata  adjektif ganda.    Pengantin itu nam...
PREDIKAT FRASA SENDI NAMA  Terdiri daripada kata sendi nama yang diikuti oleh  frasa nama    Hadiah itu untuk kawa...
SOALAN 1)  Bina satu ayat lengkap yang terdiri daripada subjek,   predikat dan kata bantu. 2) Huraikan fungsi kata ban...
SOALAN3) Tentukan jenis kata bantu predikat frasakerja tersebut:•Saya belum makan lagi.•Adik sudah siap membuat kerja seko...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Tugas frasa

1,624 views
1,516 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,624
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
51
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tugas frasa

 1. 1. TUGAS FRASA • Subjek • Frasa Ainu Suhana Binti Yakob Nurul Salwa Binti Ngamidon Farahanaidayu Binti Rahibin Nurfairuza Syahira Binti Mohd Sudud
 2. 2. SUBJEK Frasa yang terletaknya di hadapan predikat dalam susunan ayat biasa. Aminah seorang doktor.
 3. 3. SUBJEK Subjek boleh terdiri daripada unsur berikut: 1. Kata nama 2. Kata ganti nama 3. Kata kerja ( kata nama ) 4. Kata adjektif ( kata nama )
 4. 4. KATA NAMA Kata nama yang menduduki subjek boleh terdiri daripada kata nama am, kata nama khas atau kata nama terbitan. Mak Kiah bekerja sebagai penjual sayur- sayuran di pasar itu.
 5. 5. KATA GANTI NAMA Kata ganti nama diri Saya pelajar baharu di sekolah ini. Kata ganti nama tunjuk Itu kucing kesayangan ibu saya.
 6. 6. KATA KERJA ( KATA NAMA ) Kata kerja mengambil tugas kata nama Berfungsi sebagai subjek. Memasak adalah hobi saya.
 7. 7. KATA ADJEKTIF ( KATA NAMA ) Kata adjektif mengambil tugas kata nama Berfungsi sebagai subjek Akhlak mulia sangat dituntut oleh semua agama.
 8. 8. PREDIKAT Frasa yang terletak selepas subjek Boleh diisi oleh frasa-frasa berikut 1. Predikat frasa nama 2. Predikat frasa kerja 3. Predikat frasa adjektif 4. Predikat frasa sendi nama
 9. 9. PREDIKAT FRASA NAMA Boleh terdiri daripada kata nama am, kata nama khas, dan kata nama terbitan. Abangnya polis.
 10. 10. PREDIKAT FRASA KERJA Boleh terdiri daripada kata kerja tak transitif, kata kerja transitif dan kata kerja terbitan. Mereka beriadah setiap petang.
 11. 11. PREDIKAT FRASA KERJAi) Kata Bantu Aspek a) akan dan belum - perbuatan yang belum dilakukan. Saya akan bertolak ke Australia pada pagi esok. b) sedang dan masih - perbuatan yang sedang berlaku dan belum selesai. Dia masih terlibat gejala lumba haram.
 12. 12. PREDIKAT FRASA KERJA c) sudah, telah dan pernah - sesuatu perbuatan itu telah selesai dilakukan. Siti pernah bekerja sebagai guru.
 13. 13. PREDIKAT FRASA KERJAii) Kata Bantu Ragam - perkataan yang menerangkan ragam perasaan yang berkaitan dengan perbuatan yang dilakukan. hendak, mahu, harus, boleh, mesti dan dapat Ayah hendak ke luar negeri pada malam esok.
 14. 14. PREDIKAT FRASA ADJEKTIF Boleh terdiri daripada kata adjektif asal atau kata adjektif ganda. Pengantin itu nampak menawan.
 15. 15. PREDIKAT FRASA SENDI NAMA Terdiri daripada kata sendi nama yang diikuti oleh frasa nama Hadiah itu untuk kawan baiknya.
 16. 16. SOALAN 1) Bina satu ayat lengkap yang terdiri daripada subjek, predikat dan kata bantu. 2) Huraikan fungsi kata bantu aspek dan kata bantu ragam.
 17. 17. SOALAN3) Tentukan jenis kata bantu predikat frasakerja tersebut:•Saya belum makan lagi.•Adik sudah siap membuat kerja sekolah.•Kami dapat ikut rombongan skolah keLangkawi.•Ibu sedang membasuh baju ayah.•Kita harus saling membantu antara satusama lain.

×