Catalog cd cdc

272 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
272
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Catalog cd cdc

  1. 1. CatalogulProiectelorEdiţia aprilie 2013
  2. 2. Proiectul “22 zile în jurul castelelor”Organizații care implementează proiectul:Castel în Transilvania, Grupul PONT,Transylvania Trust, Asociația Transilvania Vieși portalul TransindexDonator-ambasador: Florin MoroşanuPrezentat de: Farkas AndrásProiectul va asigura materialul teoretic șiprezentarea unor modele aplicate legate depatrimoniul cultural în Transilvania. La felde importantă este încurajarea și stimulareaschimbării de atitudine a consiliilor locale, aactorilor culturali, a proprietarilor de castele Aceste rezultate ne-au convins pe deplin căși a comunității față de aceste clădiri și de proiectul merită să fie continuat.potențialul acestora. Plănuim continuarea proiectului în acest an,În Transilvania există o mulțime de castele cu scopul de a completa cele 47 de descriericare în trecut aparțineau nobilimii din deja existente, majoritatea despre castele șiregiune. Cu toate că aceste clădiri constituie conace din județ, contribuind astfel lao parte importantă a patrimoniului construit informarea publicului în legătură cu aceastălocal, majoritatea sunt nefolosite, se află în parte atât de importantă a patrimoniuluicontinuă degradare, adesea chiar în ruină. cultural.Proiectul 22 zile în jurul castelelor a fost Cărei nevoi îi răspunde proiectul?inițiat în 2012. Scopul acestei aventuri era săprezinte 40 de castele transilvănene în Proiectul este inovativ, fiind o inițiativă caredecursul unei singure luni. Doi aventurieri își propune să prezinte castelele, conaceleau vizitat castele, redactând rapoarte, prin ochiul turistului. Altfel spus, sădescrieri, realizând fotografii și materiale familiarizeze un public neavizat cu valoareavideo despre cele văzute și întâmplările prin acestor elemente de patrimoniu cultural.care au trecut. Credem că avem prea puține cunoștințeAventura s-a bucurat de un interes despre această parte importantă a culturiisurprinzător de mare! noastre și despre perioadele istorice pe care le-au parcurs aceste clădiri și comunitățile în● Pe blogul proiectului au fost încărcate care sunt construite. 47 de descrieri de castel, 15 materiale video și mai mult de 1.000 de Am dori să îmbogățim aceste cunoștințe fotografii. atrăgând atenția publicului larg asupra stării● Aceste materiale au fost accesate de castelelor și a conacelor aflate adeseori în mai mult de 5.000 de vizitatori unici. stare de ruină.● Am primit 300 de comentarii pe blog, s-a construit o relație interactivă între vizitatori și aventurieri.● Am reușit să atragem atenția media, au fost publicate în jur de 15 articole despre acest proiect.
  3. 3. Soluţia Bugetul anual al inițiativei?Și în acest an vom lansa un concurs pentru a Activitățile programului Castel înselecta cei mai potriviți candidați care să Transilvania se realizează cu ajutorulcontribuie cu entuziasmul, perseverența și finanțărilor culturale (Administrațiadevotamentul lor la succesul proiectului. Fondului Cultural Național).Vom alege patru persoane care vor vizita Recomandarea donatorului-ambasador:castelele din județ în două grupe separate. „Suntem norocoşi, deoarece TransilvaniaAmândouă grupele vor fi pe drum timp de o este foarte bogată în valori culturalesăptămână, vizitând în fiecare zi un alt construite, dar din păcate nenumărate dintrecastel. Pentru fiecare grupă, vom alege 7-8 aceste clădiri sunt în stare avansată decastele, iar vizitele vor fi din nou degradare. Consider că este foartedocumentate cu descrieri, materiale foto și important să atragem atenţia publicului largvideo. asupra problemelor legate de acest segment cultural. Obiectivul acestui proiect esteParticipanții vor ajunge astfel să viziteze chiar acesta: să le arătăm oamenilor starea14-16 castele în total. moştenirii noastre culturale construite, să oferim informaţii, cunoştinte şi să încercămPe lângă incontestabilul rol în creșterea să îl sensibilizăm cu privire la aceastănivelului de cunoștințe despre castele al temă”.prezentului proiect, nu trebuie uitată niciimportanța experienței trăite de către Contact:participanți. farkas@pontweb.roImpactul www.22zile.castelintransilvania.roImpactul proiectului va veni din educareapublicului în legătură cu rolulul importantpe care îl joacă aceste clădiri în patrimoniulcultural transilvănean, valoarea castelelor șia conacelor. Materialele rezultate din vizitevor fi publicate pe platforma online, blogulproiectului fiind actualizat în fiecare zi decătre participanți.Rezultatele propuse pot fi măsurate prinaceastă platformă, numărul accesărilorblogului și interacțiunile cu și dintrevizitatori constituie indicatorii evaluăriirezultatelor.Realizarea obiectivelor pe termen lung sepoate măsura prin prisma diferitelormecanisme pornite în jurul castelelor, ca deexemplu lucrări de restaurare, procese derestituire etc. Impactul acestor obiective petermen lung este păstrarea acestor comoriale patrimoniului cultural pentruurmătoarele generații.
  4. 4. Proiectul “Life Corner”Organizația: Transylvania CollegeDonator-ambasador: Sonia NechiforPrezentat de: ambasador şi elevi aiTransylvania College.ScopFundatia Transylvania College are misiuneade a le oferi copiiilor şi elevilor educaţie,pentru a-i ajuta să obţină rezultateexcepţionale şi să devină viitori lideri habitatul natural al fiecărei specii.pregătiţi să obţină succes în oricedomeniu. În acest fel, copiii şi elevii îşi vor putea dezvolta cunoştintele în domeniul ştiinţelorProiectul va facilita accesul a 500 de copii și naturale în cadrul unor activităţi educative.elevi din comunitatea clujeană, cu vârstecuprinse între 2 și 18 ani, la experiența Etapele implementării proiectului includ:interacțiunii directe cu diferite animaledomestice și sălbatice. ● Amenajarea spațiului dedicat animalelor (pregătire teren, realizareAceasta, într-un spaţiu amenajat pe baza proiect, construcție spații acoperite,unui design concentrat pe siguranţa şi cuști etc.);sănătatea lor, stimulativ pentru creativitate, ● Achiziția animalelor care vor ficonstruit pe principii de sustenabilitate şi găzduite în permanență;eficienţă energetică, dotat conform unor ● Asigurarea condiţiilor necesare fiecăreistandarde internationale. specii (hrană, spaţiu etc), cu îndrumarea unui specialist (medicCărei nevoi îi răspunde proiectul? veterinar); ● Desemnarea responsabililor pentruCopiii și elevii născuți și crescuți în mediile îngrijirea animalelor (echipe formateurbane nu au acces la o cunoaștere directă a din angajaţi ai fundaţiei şi şcoliimediului înconjurător. Interacțiunea lor cu Transylvania College, alături deflora și fauna sunt indirecte, prin intermediul elevi/copii);diferitelor canale de informare (televiziune, ● Programarea “vizitelor” altor animaleinternet, literatură, în cadrul orelor de științe (cele sălbatice, care vor fi găzduite însau a unor vizite la grădina zoologică). cadrul Life Corner pe o perioadă determinată de timp);Ei cresc astfel fără a avea experiența ● Prezentarea diferitelor specii depersonală a contactului cu natura. animale de către zoologi în cadrul unor activităţi periodice, organizate deSoluţia elevii campusului Transylvania College.Vom amenaja primul Life Corner în cadrulunei școli din România (campusulTransylvania College), facilitândinteracțiunea directă între copii și animale șidescoperirea elementelor specifice din
  5. 5. Impactul Bugetul anual al organizației:Implementarea proiectului va ajuta copiii şi 3.655.214 lei.elevii să se familiarizeze cu animalele, săasimileze informații despre habitatul lor Recomandarea donatorului-ambasador:natural, îi va ajuta să devină responsabili,organizați și disciplinați, având rolul de a se “Viaţa noastră de zi cu zi se mută treptatocupa de animale periodic. În evaluarea într-o lume virtuală. În viitorul nu preaimpactului vom lua în considerare: îndepărtat vom uita probabil cum miroase primăvara, cum e să atingi o floare, cum arată un animal în mărime naturală.● Numărul de copii implicați în etapa inițială (realizarea/ amenajarea Construirea unui Life Corner în cadrul unei spațiului); instituţii de învăţământ ne va aduce aminte● Numărul de copii implicați în etapa a că trebuie să ne întoarcem la natură, pentru doua (îngrijire animale); a nu uita să ne bucurăm de lucrurile care● Numărul de copii din comunitate care sunt cu adevărat importante. vor participa la activităţi;● Numărul și tipul activităților Life Corner va fi primul proiect de acest fel educative; dintr-o şcoală românească, care va oferi● Materialele realizate de copii în urma câtorva sute de copii şansa de a intra în activităților (eseuri, prezentări etc.) contact direct cu animalele, de a avea grijă● Numărul de afişări, distribuiri pe de ele şi de a-şi dezvolta astfel cunoştinţele social media; şi capacitatea de a fi responsabili.● Numărul de accesări ale site-ului Implicarea mea în susţinerea acestui proiect www.transylvania-college.ro. vine dintr-o nevoie personală: îmi doresc o oaza naturală de normalitate pentru viitorulSusținerea din partea Cercului de Donatori copiilor noştri“.va acoperi valoarea lucrărilor de amenajarea spaţiului şi necesarul de alimente pentru Contact:animale pentru primele trei luni de existenţăa Life Corner-ului. domnita.fechete@transylvania-college.ro www.fundatia.transylvania-college.ro/valoriSprijinul financiar al Cercului de Donatoriar acoperi cheltuieli ca transportul,eventuala cazare și masă a participanților,accesul la internet, obținerea de autorizații.
  6. 6. Proiectul “O șansă la un viitor sănătos”Organizația: Asociația Familia RegăsităProiect: O șansă la un viitor sănătosDonator/ambasador: Adina SraumPrezentat de: Adina SraumScopVom crea un fond care să susțină accesulbeneficiarilor Asociației la servicii desănătate, o atentă monitorizare a stării lor desănătate și intervenții de specialitate, în Soluţiafuncție de nevoile fiecăruia dintre ei.Asociația Familia Regăsită a fost fondată în Realizarea unui parteneriat cu unul dinurmă cu 20 de ani de familia Henzelmann, centrele medicale clujene care să le asigureca o necesitate pentru acele timpuri. Scopul celor 15 copii accesul la servicii medicale.asociației a fost scoaterea copiilor dinorfelinate și intermedierea adopțiilor. Proiectul va urmări astfel:În cadrul asociației funcționează Centrul de ● înscrierea copiilor la un medic dezi "Clubul Copiilor", care asigură permanent familie avizat de către clinica Medstar;condiții de trai și educație pentru 15 copii cu ● realizarea unei prime evaluărivârste cuprinse între 7 și 15 ani. Aceşti copii amănunţite a stării de sănătate aprovin din familii cu venituri foarte mici, iar copiilor;ceea ce urmărim noi este integrarea lor în ● identificarea problemelor de sănătate şisocietate. stabilirea unui plan de acţiune pentru rezolvarea acestora;În momentul de faţă, copiii primesc la ● două consultaţii medicale pe an;centru o masă zilnică rece, desfășoară ● efectuarea de analize de bază o dată peactivități educativ-recreative sub îndrumarea an sau de mai multe ori, lapersonalului specializat, a voluntarilor recomandarea unui specialist;români și străini. Acest centru este un ● furnizarea de medicamente în regimprogram de succes care și-a dovedit gratuit, pe baza recomandăriieficiența de-a lungul timpului. medicului specialist; ● cursuri de igienă şi nutriţie;Cărei nevoi îi răspunde proiectul? ● asistenţă psihologică pentru copii şi familiile acestoraLipsa accesului la servicii medicale pentrucopiii care frecventează Centrul AsociațieiFamilia Regasita.
  7. 7. Implementarea acestui proiect va permite Bugetul anual al organizației:identificarea problemelor de sănătate actualeşi de asemenea, anticiparea şi prevenirea 16.750 leieventualelor afecţiuni ce s-ar putea dezvoltaîn timp, influențate de mediul precar în care Recomandarea donatorului-ambasador:trăiesc, de lipsa de educaţie şi informaţie. “Consider că proiectul răspunde la o nevoieNeintervenind la timp, asemenea probleme de bază a acestor copii, neacoperită înde sănătate ar putea influenţa negativ momentul de faţă. Pe de altă parte, copiiiviitorul acestor copii. sunt încă la o vârstă la care informaţiile referitoare la igienă şi nutriţie, dar şi laImpact dezvoltarea interesului pentru sănătatea lor, sunt esenţiale. Şi cresc considerabil şanseleVom porni de la evaluarea schimbărilor în ca ei să devină adulţi sănătoşi, iar ulteriorstarea de sănătate a copiilor, urmărind să manifeste aceste preocupari şi în propriileameliorarea calității vieții acestora la un an familii”.de la integrarea lor în program. Contact:La fel de importante vor fi schimbărileproduse de integrarea lor în acest program, sraum.adina@gmail.comasupra rezultatelor școlare şi a paulapatriciapany@yahoo.comcomportamentului în raport cu igiena șinutriţia.Indirect, proiectul va avea un impact pozitivasupra comunității clujene, în special asupracomunităților din care provin copiii.Contribuția obținută va fi utilizată exclusivpentru a acoperi nevoile de sănătate alecopiilor: consultațiile medicale despecialitate, analizele și tratamentelenecesare.
  8. 8. Un eveniment organizat sub egidaÎn parteneriat cu400039, Cluj-Napoca, România, str. Cloșca, nr. 6, ap. 2Tel: +40 264 434.618, Fax: +40 264 434.619www.fundatiacomunitaracluj.ro

×