Bahasa iban
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Bahasa iban

on

  • 14,195 views

Bahasa Iban to Malay

Bahasa Iban to Malay

Statistics

Views

Total Views
14,195
Views on SlideShare
14,132
Embed Views
63

Actions

Likes
2
Downloads
182
Comments
2

2 Embeds 63

http://ibaniansofsarawakstories.wikispaces.com 55
http://www.searchenginewiki.wikispaces.net 8

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft Word

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

Bahasa iban Bahasa iban Document Transcript

  • Bahasa iban Aram Meh Kitai Belajar Jako Iban (Marilah Kita Belajar Cakap Iban) so sekarang nak ajar ayat dalam bahasa iban : B. Melayu - B. Iban (Sarawak) Makan - makai Saya nak pergi ke pasar ikut tidur - tinduk boyfriend i. sampai - sangkai Aku deka ngagai pasar enggau sulu lari - berlanda aku. nasi - asi sayang - sayau Saya cintakan awak. kekasih - sulu Aku sayau ke nuan. ayah - apai ibu - indai Jom kita kawin sekarang. sembunyi - belalai (bkn belalai gajah) Aram tua kawin diatu. T_T lapar - lapar Dah mandi ke belum. nama awak siapa - sapa nama nuan Udah mandi ke bedau. dah makan ke belum? - dah makai ke bedau? Aduh.. saya sakit perut. belum - bedau Akai... aku pedis perut. sekolah - sekula bas - bus Mak, saya nak makan. kapalterbang - bilun Indai, aku deka/kak makai. air - ai perempuan - indu Ayah, minta duit sikit. lelaki - lelaki Apai,minta duit mimit. jalan - jalai berjalan - berjalai Angkat jemuran, hujan sudah turun .. mati - parai (mikel jickson hihihii udah parai) Angkat kain jembi , ujan udah laboh.. cuba - uji hihihihi bagitau - madah sembahyang - sembiang Anak kucing kawan saya dah mati. naik - niki Anak mayau kaban aku udah parai. balik - pulai komputer - kempita Hensemnyer dier.... cincin - tincin Sigatmai ia... pingan - pingai cium - sium Cantiknyerr dierr.. cinta - pengerindu / bersulu Bajikmai ia.. Sakit gigi. Pedis ngeli.
  • sakit hati = tusah hati(susah hati)=pedih ati. patah hati= putus ati.B.M : Jom, minum petang! umur berapa= songsangkan sajeIban : Aram, ngirup lemai! =berapa umur. kapan menikah= kemaya melah pinangB.M : bangun pagi sudah mandi= udah mandiIban : Dani pagi kenapa masih bau= nama kebuah agi berbau/ lapa agi bisi bau.BM : Balik dulu senang jumpa dengan kau-rindukIban : Mupuk dulu betemu enggau nuan.BM = B.Ibersembang = berandau 1. saya tidak puas hati dengan kamu? = Aku enda puas ati enggaucari = ngigak nuan/palak nuan. 2. tolong jangan buat lagi = Mintamanah = bagus anang bekenyak agi. 3. terima kasih kerana tolong saya =pengajar = cikgu terima kasih laban nulong aku. Makan - makaibub = buku * tidur - tinduk * sampai - sangkaimending = dengar * lari - berlanda * nasi - asimedak = tengok * sayang - sayau * kekasih - sulu * ayah - apaingabang - berkunjung * ibu - indai * sembunyi - belalai (bkn belalaingirup - minum gajah) * lapar - laparmakai - makan * nama awak siapa - sapa nama nuan * dah makan ke belum? - dah makaigerai - sihat ke bedau? * belum - bedaunyamai - sedap * sekolah - sekula * bas - busnama pemanjai pembaris tok? = * kapalterbang - bilunberapa panjang pembaris ni? * air - ai * perempuan - inducantik (prety) = bajik. * lelaki - lelakisuka(cinta) = ka (contoh : Aku ka ke * jalan - jalainuan (Aku cintakan awak) * berjalan - berjalaiwanita(pompuan) = indu * mati - parai (mikel jickson udahpunya pacar = bisi pengerindu parai) * cuba - ujihati/bisi pangan.
  • * bagitau - madah mati – parai (mikel jickson udah* sembahyang - sembiang parai)* naik - niki cuba – uji* balik - pulai* komputer - kempita bagitau – madah* cincin - tincin sembahyang – sembiang* pingan - pingai* cium - sium naik – niki* cinta - pengerindu / bersulu balik – pulaisakit - pedis komputer – kempitanombor - numbursaudara – bala cincin – tincin pingan – pingaiMakan – makai cium – siumtidur – tinduk cinta – pengerindu / bersulusampai – sangkai sakit – pedislari – berlanda nombor – numburnasi – asi saudara – balasayang – sayaukekasih – suluayah – apai Makan - Makai Berjalan - Bejalaiibu – indai Jalan - Jalaisembunyi – belalai (bkn belalai gajah) Pulang - Pulai Panjang - Panjailapar – lapar Mandi - Mandi (Bukan Mandai) Hehehehe..nama awak siapa – sapa nama nuan Antara perkataan2 yang yang biasadah makan ke belum? – dah makai ke digunakan dalam bahasa Iban adalah:-bedau?belum – bedau Aku/Saya - Aku Kamu/Awak - Nuan, Dik, Kuak (Perkataansekolah – sekula Kuak hanya biasa digunakan pada sesetengah tempat ja)bas – bus Dimana - Dinikapalterbang – bilun Kemana - Kini Kesana - Kinair – ai Kesini - Kituperempuan – indu Nadai - Tiada Ada - Bisilelaki – lelaki Tiada - Nadaijalan – jalai Bagaimana - Baka ni Berapa - Berapaberjalan – berjalai Sudah - Udah Belum - Bedau
  • Kekasih - Sulu Rindu - Lelengau Sayang - SayauBahasa Iban pun sepertimana BahasaMelayu, Bahasa Inglish ataupun mana2bahasa yang wujud di dunia ini ataupn apa2bahasa yang seangkatan dengannya yang aksi - aksipasti ada mempunyai kata penghubung.. Di almari - jemariantara kata2 penghubungnya adalah anggur - anggurseperti:- bahasa - jako bandar - bandar/pasardan - enggau bangku - bangkuatau - tauka bendera - benderaserta - sereta bihun - bihuntetapi - tang biola - biolamalahan - taja pen biskut - kuiesambil -sambil bomba - bombakerana -laban boneka - patungagar - ngarap ka buat - gagameskipun, walaupun - taja pen buku - bupsekiranya - enti sema bumi - bumijika - enti cakera padat - cdsemasa - benong cawan - jak/cangkirsetelah - pengudah. dewan - diwan duka - merampau/seilu-ilu/mawa dunia - dunyaPerkataan Mudah yang biasa digunakan:- falsafah - perinsip gandum - gandumApa khabar? - Nama berita? garfu - serempang/gerepuSiapakah nama anda? - Sapa nama nuan? gereja - gerijaSiapa datang dengan anda? - Sapa enggau guru - pengajarnuan? had - limitBerapakah harga barang ni? - Berapa rega huruf - uruputai tu? ini - tuDimana ___ ? - Dini alai ____ ? jawab - jawabAnda dari mana? - Ari ni penatai nuan? jendela - penyengukSekarang pukul berapa? - Pukul berapa Khamis - Ari Empatdiatu? kamus - kamusSekarang pukul 5 - Diatu pukul 5 kapal - kapalSaya mahu pulang - Ka pulai dulu katil - katilSelamat lemai - Selamat petang kaunter - kaunterSelamat pagi - Selamat pagi kelmarin - kemarikSelamat tengah hari - Selamat tengah hari kemeja - bajuSelamat malam - Selamat malam kepala - palakSelamat datang - Selamat datai / Selamat kereta - krita/motonemuai komputer - komputerSelamat berkenalan - Selamat bekelala kongsi - kunsiBagus - Manah kuda - kudaJahat - Jai kuil - kuilCinta - Pengerindu kurma - kurma
  • lif - liplimau - limaulori - lorimaaf - sori/ampun Sapa nama nuan? - "What is yourmahal - mar name?"makmal - makmalmangga - mangga/empelam Brapa rega utai tu? - "How much ismanusia - mensia this?"mentega - mentiga Dini alai ___? - "Where is ___?"mee/mi - mi Ari ni penatai nuan? - "Where aremeja - mija you from?"misai - sumitmiskin - mensekin/merinsa Aku datai ari ___. - "I come frommuflis - bengkerap ___."nujum - manang Pukul brapa diatu? - "What is thepaderi - paderi time now?"pau - pau Selamat lemai! - "Good evening!"pesta - pati Selamat datai! - "Welcome!"pita - tippintu - pintu Anang manchal! - "Dont be naughty!"raja - raja enda ulih datai - "cannot come"roda - roda Anang guai - "hold on" "Dont spoilroti - kuie/roti it"sabun - sabun Nadai ngawa nya - "nevermind that"sains - sainsekolah - sekula Nyamai wai - "nice taste"sama - sama Pulai dulu-"Im going back"sengsara - merinsa Aram bekelala-"Lets introducesepatu - kasut ourselves"soldadu - sedadu Pengerindu-"Love, Passion"Syurga - Seregasyukur - sukur Aku rinduka nuan-"I love / like you"singgah - berenti/belelak Manah-"Good, Great"suka - keran Jai-"Bad, damaged"tangki - tangki Sapa enggau nuan?-"Who came withtauhu - tahu you?"tarikh - ari bulan Aku enggau ___-"I came / went withteh - tihteko - cangku ___"televisyen - tibi Ninga meh-"Please listen"tin - tin Anang inggar / ragak-"Silent, please"tuala - kain mandik Kini nuan?-"Where are you going?"tukar - tukar Mar amat! - "too expensive!"untuk - ungkuputara - penyambang Kapanya! - "Whatever!"warna - warna Selamat pagi pengajar. - "Goodwaktu - masa morning teacher."wira - staring Aku enda nemu - "I dont know"zaman – jeman
  • Aram meh kitai ngirup - "Let drink together" Aku lelenggau ka nuan - "I miss you"AKU=NUANMAKAN=MAKAIMAHU=DEKASAYANG=SAYAURINDU=LELENGAUJALAN=JALAIKAWAN=BAKIH/KABANBOYFRIEND/GF=SULU ATAU AMBAIGILER BAYANG = MERAMPAUANJING=UKOI/UDUKCIUM=SIUMSUDAH=UDAHPANAS=ANGATBESAR=BESAIKECIL=MITKUCING=MAYAUSEKOLAH=SEKULABERBORAK=BERANDAUNama=apaGaga=buatNama gaga dek?=ko buat apaDek udah bisi pangan?=ko sdh ada bf/gf?Anang main=jngn mainAnang ragak=jgan bsingEmpai aku makai=sa blum mknNama gak=kenapaNama gak dek empai makai=knapa blum mknNgirup=mnum