DM Barometer - Special: Geen fabels maar feiten over e-mail (editie 2012)

384 views
319 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
384
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

DM Barometer - Special: Geen fabels maar feiten over e-mail (editie 2012)

 1. 1. Onderzoeksrapport 2e kwartaal 2012
 2. 2. DM BarometerDe DM Barometer is een onderzoek van DDMA, NIMA, OMG/Mailmedia enTijdschrift voor Marketing naar de bestedingen en trends in dedialoogmarketing (directe en interactieve marketing).Vier keer per jaar peilt de DM Barometer de dialoogmarketing branche.Hierbij wordt gevraagd naar de bestedingscijfers en inzet van dialoog-marketing of een specifiek thema uit de branche onder de loep genomen.Kijk op www.dm-barometer.nl voor meer informatie. Hier zijn onder anderealle onderzoeksrapporten van 2005 t/m 2012 te downloaden.Meldt u aan als PANELLID van de DM Barometer en ontvang elk kwartaalgratis het uitgebreide onderzoeksrapport met de meest recentekerncijfers uit de dialoogmarketing branche.
 3. 3. SpecialIn het tweede kwartaal van 2012 heeft de DM Barometer een specifiekthema uit de branche onder de loep genomen. Deze special staat in het tekenvan e-mail marketing. Er is onder andere gevraagd naar:• de positie van e-mail binnen de marketingmix van de organisatie;• de bestedingen aan e-mail marketing;• de aanpak van een optimale deliverability;• de regelgeving omtrent e-mail marketing;• trends zoals videomail en gamification.De inhoud van deze DM Barometer Special bevat marketeer generatedcontent. Dat wil zeggen; de enquête is opgesteld aan de hand van vragen die(e-mail) marketeers hebben ten aanzien van e-mail marketing in de branche.Tevens is bij een aantal resultaten om reactie van vakspecialisten gevraagd.
 4. 4. ResponsDit kwartaal hebben 142 marketeers een bijdrage geleverd aan de DMBarometer Special. Over de respondenten kan het volgende worden gezegd:• 23% van de respondenten is eigenaar, directeur of zit in het directie/ management. Daarnaast is 21% een marketing/sales manager (of heeft een gelijkwaardige functie) en 27% is marketing-/communicatiemede- werker. 15% bestaat uit account managers, adviseurs/consultants, fondsenwervers of anders. 14% is onbekend.• 17% van de respondenten richt zich op de B2C markt en 37% op de B2B markt. 46% van de respondenten richt zich op beide markten.• 58% van de respondenten is werkzaam bij een adverteerder en 42% bij een dienstverlener.• 60% is man en 40% vrouw.
 5. 5. Respons Adverteerders
 6. 6. Respons Dienstverleners
 7. 7. KengetallenKerncijfers• De meeste organisaties versturen één keer per maand een e-mailing naar het eigen e-mailbestand. Dit geldt zowel voor business to business e- mailings (49%) als voor business to consumers e-mailings (31%).• De meeste organisaties (34%) hebben een e-mailbestand ter grootte van 1 tot 1.000 e-mailadressen. 16% van de organisaties heeft een e-mail- bestand met meer dan 250.000 e-mailadressen.• De grootte van het budget voor e-mail marketing is zeer verdeeld bij de organisaties. 8% van de organisaties heeft zelfs géén e-mail marketing budget.
 8. 8. KengetallenE-mail in de marketingmix• Bij de helft van de organisaties (50%) is het budget voor e-mail marketing in 2012 gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar (2011). Bij 41% van de organisaties is dit budget gestegen en 9% geeft aan dat het budget voor e-mail marketing is gedaald.• De belangrijkste doelstellingen voor het inzetten van e-mail marketing zijn relatiebeheer/loyalty (56%), informeren over producten/diensten (56%) en verhogen van klantwaarde bij klanten (44%).• 70% van de organisaties combineert e-mail marketing en social media. Deze kanalen worden voornamelijk gecombineerd om een groter bereik te genereren (69%).
 9. 9. KengetallenDeliverability & data• Het up to date houden van de database is de meest genoemde data- doelstelling (57%) die een organisatie heeft binnen haar e-mail marketing activiteiten.• Bij de meeste organisaties (61%) is het CRM-systeem of centrale database niet gekoppeld aan een e-mail marketing platform.• Bij het behalen van een optimale deliverability achten de marketeers vooral de volgende factoren van belang: 1) een kwalitatieve verzendlijst, 2) opmaak & content en 3) engagement.
 10. 10. KengetallenE-mail en regelgeving (1)• 80% van de organisaties heeft dit jaar haar e-mail activiteiten aangepast naar aanleiding van de nieuwe Code E-mail of het was al in orde. 20% heeft het (nog) niet aangepast.• 75% van de marketeers is volledig op de hoogte van de opt-in en opt-out regels rondom e-mail marketing.• 54% van de organisaties maakt gebruik van dubbel opt-in.• Bij 66% van de organisaties is altijd de oorsprong van een e-mailadres bekend (waar deze vandaan komt en op welke wijze toestemming is gegeven).
 11. 11. KengetallenE-mail en regelgeving (2)• 68% van de marketeers let bij de keuze van een e-mail marketing leverancier op keurmerken.• 36% van de marketeers vindt dat de OPTA te weinig doet om SPAM aan te pakken.
 12. 12. KengetallenInnovatie en trends (1)• 70% van de organisaties analyseert het gedrag van de (e-mail) ontvangers en doet hier iets mee. 18% analyseert het gedrag niet.• Segmentatie op basis van profiel en interesse is de belangrijkste innovatie voor organisaties (61%).• 89% van de marketeers vindt dat Customer Relation Management de toekomst is voor relevante (e-mail)communicatie.• 70% van de marketeers stelt dat door de toenemende informatie-overload het steeds moeilijker wordt middels e-mailings de doelgroep te bereiken.
 13. 13. KengetallenInnovatie en trends (2)• 23% van de marketeers geeft aan dat de waarde van e-mail marketing is gedaald met de opkomst van social media.• 79% van de marketeers vindt de mogelijkheid van segmenteren op Iphone en Ipad bezitters waardevol.• 44% van de marketeers vindt e-mail voor zijn organisatie het marketingkanaal met de beste ROMI.
 14. 14. KerncijfersHoe vaak per maand verstuurt uw organisatie e-mailings naar het eigen e-mailbestand?
 15. 15. KerncijfersUit hoeveel e-mailadressen bestaat het e-mailbestand van uw organisatie?
 16. 16. KerncijfersWat is het budget voor e-mail marketing van uw organisatie dit jaar (2012)?
 17. 17. E-mail in de marketingmixHoe verhoudt het budget voor e-mail marketing van uw organisatie in 2012 zich ten opzichte van vorig jaar (2011)? Het budget is:
 18. 18. E-mail in de marketingmixHoe verhoudt het budget voor social marketing van uw organisatie in 2012 zich ten opzichte van vorig jaar (2011)? Het budget is:
 19. 19. E-mail in de marketingmix Hoe verhoudt het budget voor search engine marketing van uworganisatie in 2012 zich ten opzichte van vorig jaar (2011)? Het budget is:
 20. 20. E-mail in de marketingmixIs er sprake van een verschuiving tussen de kanalen in de mix van e-mail marketing, social marketing en search engine marketing?
 21. 21. E-mail in de marketingmixWat is voor uw organisatie de belangrijkste doelstelling (top 3) voor het inzetten van e-mail marketing?
 22. 22. E-mail in de marketingmixCombineert uw organisatie e-mail marketing wel eens met social media in een campagne? Zo ja, met welk doel doet uw organisatie dit? Combi e-mail en social?80% 70% 62%60% 38%40% 30%20% 0% Ja Nee 2011 2012
 23. 23. Deliverability & dataWelke data-doelstellingen heeft uw organisatie binnen de e-mail marketing activiteiten?
 24. 24. Deliverability & dataIs uw CRM-systeem of centrale database gekoppeld aan een e-mail marketing platform?
 25. 25. Deliverability & data In welke mate zijn de onderstaande factoren belangrijk voor uworganisatie bij het behalen van een optimale deliverability, waarbij het percentage bounce en complaint dus zo laag mogelijk is? De marketeers zijn gevraagd voor elke factor een waardering te geven op de schaal van 0 tot 5, waarbij 0 = niet belangrijk en 5 = heel belangrijk. De cijfers in de grafiek duiden de gemiddelde scores aan.
 26. 26. E-mail en regelgevingHeeft uw organisatie dit jaar de e-mail activiteiten aangepast naar aanleiding van de nieuwe Code E-mail? Ja (1) - Mijn organisatie handelde al conform de Code Email Ja (2) - Ja, mijn organisatie heeft de e-mail activiteiten aangepast Ja (3) - Ja, mijn organisatie heeft een aantal activiteiten aangepast Nee (1) - Nee, wij moeten ons hier nog in verdiepen Nee (2) - Nee, ik heb geen idee wat de Code E-mail is
 27. 27. E-mail en regelgeving Ik ben volledig op de hoogte van de opt-in en opt-out regels rondom e-mail marketing. 75% van de marketeers is het hiermee eens. Mijn organisatie maakt gebruik van dubbel opt-in. 54% van de marketeers is het hiermee oneens. In mijn organisatie is altijd de oorsprong van een e- mailadres bekend (waar deze vandaan komt en op welke wijze toestemming is gegeven). 66% van de marketeers is het hiermee eens.
 28. 28. E-mail en regelgeving Bij de keuze van een e-mail marketing leverancier let ik op keurmerken. 68% van de marketeers is het hiermee eens. De OPTA doet te weinig om SPAM aan te pakken. 64% van de marketeers is het hiermee oneens.
 29. 29. Innovatie en trendsBehavioral targeting is belangrijk voor de effectiviteit van e-mailmarketing campagnes. Is uw organisatie hier bewust mee bezig? Antwoord 1 Wij analyseren actief het gedrag van de ontvangers en spelen hier op in. Antwoord 2 Wij bekijken het gedrag van de ontvangers en proberen hier iets mee te doen. Antwoord 3 Wij analyseren het gedrag van de ontvangers, maar spelen hier nog niet genoeg op in. Antwoord 4 Wij analyseren het gedrag van de ontvangers, maar doen hier nog niets mee. Antwoord 5 Wij analyseren het gedrag van de ontvangers niet.
 30. 30. Innovatie en trendsEen belangrijke innovatie voor onze organisatie zou zijn:
 31. 31. Innovatie en trends Customer Relation Management is de toekomst voor relevante (e-mail)communicatie. 89% van de marketeers is het hiermee eens. Door de toenemende informatie-overload wordt het steeds moeilijker middels e-mailings de doelgroep te bereiken. 70% van de marketeers is het hiermee eens. De waarde van e-mail marketing is gedaald met de opkomst van social media. 67% van de marketeers is het hiermee oneens.
 32. 32. Innovatie en trends De mogelijkheid van segmenteren op Iphone en Ipad bezitters is waardevol. 79% van de marketeers is het hiermee eens. E-mail is voor mijn organisatie het marketingkanaal met de beste ROMI. 56% van de marketeers is het hiermee oneens.
 33. 33. Meer data, resultaten en informatie? www.dm-barometer.nl DDMA, branchevereniging voor dialoogmarketing WG Plein 508 1054 SJ Amsterdam 020 – 452 8413 Jonneke Prinsen, Onderzoek DDMA jonnekeprinsen@ddma.nl

×