Presentatie Jasper van den Dobbelsteen - Het grote print event 23 januari

455 views
291 views

Published on

Presentatie verspreiding en distributie van Jasper van den Dobbelsteen op het grote print event op 23 januari 2014.

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
455
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
31
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Presentatie Jasper van den Dobbelsteen - Het grote print event 23 januari

 1. 1. verspreiding en distributie
 2. 2. verspreiding en distributie Korte inhoud • Introductie Jasper van den Dobbelsteen • Visie op print • Doel van verspreiding, de rol van print • Ken je doelgroep • Distributie en verspreiding • Kosten en efficiëncy • Problemen en oplossingen
 3. 3. verspreiding en distributie Introductie Jasper van den Dobbelsteen Verleden o.a. • hoofdredacteur FRET • manager Binnenlandse projecten Nationaal Pop Instituut • programmeur Groene Engel • directeur Lakei Helmond • programmeur 013 Heden o.a. (onder de noemer The Hidden Track) • management Bewilder • consultant podia & festivals • organisatie Into The Great Wide Open • coördinatie Proud of the South • sponsoring & sales Eurosonic Noorderslag • internationale boekingen Club Lebowski • docent International Entertainment Studies (Fontys Hogescholen)
 4. 4. verspreiding en distributie Visie op print Print is onderdeel van de marketingmix Wel of geen print, denk aan de sales funnel, herhaling en mix wordt belangrijker!
 5. 5. verspreiding en distributie Visie op print Print als verlengstuk van inhoudelijke verdieping 2014 is het jaar van Contentmarketing. Content als onderdeel van de gehele Marketingstrategie. Print is niet een kopie van je website op papier maar biedt verdieping en verbreding. Het podium of theater is behalve podium ook kenner en specialist. Door bredere inhoud spreek je een bredere doelgroep aan. Inhoudelijke print kan langer doorwerken in de sales funnel.
 6. 6. verspreiding en distributie Visie op print Beeldcultuur zet door Beeld blijft belangrijker worden. Bezoekers delen eerder beeld dan tekst of commentaar. Maak dus interessant , creatief en spraakmakend beeld. Publiceer je print ook online.
 7. 7. verspreiding en distributie Visie op print Delen is groeien Denk eens aan het gezamenlijk opzetten van een campagne met alle theaters in de omgeving. Of alle podia. Wellicht is het voor de bezoeker een enorme trigger als deze een overzicht ontvangt van het totale cultuurprogramma in een regio. Ieders uiteindelijke doelgroep zal hierdoor groeien. Conversie op korte termijn wellicht niet direct, op lange termijn zeker wel.
 8. 8. verspreiding en distributie Doel van verspreiding, de rol van print 1. 2. 3. Het promoten van een bepaald programma Het promoten van een programma-overzicht Het zichtbaar zijn als podium, theater of festival Wat is daarbij belangrijk? 1. Aanwezig zijn op de plekken waar deze doelgroep komt + programma moet eruit springen 2. Laten opvallen van enkele bekende highlights 3. Hangen op A-locaties en/of A-momenten Trend: bezoekers kiezen eerder op basis van programma dan op basis van locatie. Bezoekers zijn minder ‘trouw’ geworden.
 9. 9. verspreiding en distributie Ken je doelgroep Wat is het programma dat je wilt verkopen? Wat is de doelgroep van dit programma? Wat is de timing van de verschillende andere onderdelen uit de mix? Waarom deze vragen? Je moet weten wanneer de bezoeker aangesproken wilt worden* Je moet weten waar de bezoeker aangesproken moet worden** * Bij hiphop bijv. eerst online, laatste 2 weken pas posters ** Wacht eerste online verkoop af, maak profiel vanuit CRM en verspreidt onder de doelgroep. Feit: reclame komt pas echt goed binnen wanneer deze wordt geprojecteerd binnen de juiste omgeving, situatie en tijd. Het zogenaamde umfeld moet goed zijn.
 10. 10. verspreiding en distributie Verspreiding en distributie posters en flyers Binnenverspreiding - verzorgd door derden: + mooie frames / - veel ruis op de lijn - in eigen beheer: + contact met locaties / - kans op overplakken Buitenverspreiding - verzorgd door derden: + A-locaties / - kostbaar - in eigen beheer: + goedkoop, + overzicht / - snel overgeplakt Stelling: doorpromoten heeft nut als elke geïnvesteerde euro nog steeds meer inkomsten aan tickets oplevert.
 11. 11. verspreiding en distributie Verspreiding en distributie posters en flyers Tips bij verspreiding posters - probeer indoor op vaste, herkenbare plekken te hangen - hang de posters zelf op en haal oude weg Tips bij verspreiding flyers en programmaboekjes - maak contact met de locatie, leer van hen - maak de locaties enthousiast - zoek naar vrijwilligers die ‘open’ zijn, een praatje kunnen maken - niet meer dan 1, hooguit 2 flyers tegelijk uitdelen Tip: laat vrijwilligers foto’s maken van de posters en flyers die verspreid zijn. Kan ook weer online gebruikt worden: ‘De posters hangen weer in de stad. Bekijk ze hier online!’
 12. 12. verspreiding en distributie Kosten en efficiëncy Kosten drukwerk - redactie (besparing: in huis, publieksinbreng) - opmaak (besparing: in huis vormgever) - drukwerk (besparing: onderzoek oplage (+ en -), shoppen) - distributie (besparing: vrijwilligers, gewicht, shoppen) Efficiëncy - meet effect door coupons, wedstrijden etc. - doe dit voor diverse doelgroepen - pas inhoud (of distributie) brochure aan op resultaat - doordrukken is niet heel duur. Is niet heel duur… maar kost dus wel geld - op eco-papier drukken in de Oekraïne is niet heel eco
 13. 13. verspreiding en distributie Problemen en oplossingen P: De posters zijn binnen een dag weer overgeplakt O: Houdt mogelijk grote campagnes (zoals verkiezingen) in de gaten. O: Driehoeksborden of abri’s zijn duurder dan gewoon plakken, maar de periode staat vast. P: Print valt niet meer op. Elk jaar brengen we opnieuw een brochure uit. O: Bedenk wat nieuws rondom de release van de brochure waardoor je tevens een persbericht kunt uitsturen. Case: Groene Engel Theaterparty. O: Biedt de brochure ook digitaal aan: per mail, als download, als format voor een e-reader of in de Kiosk binnen de App-store. Tip: posters mogen ook achter ramen hangen. Van medewerkers, vrijwilligers of bezoekers (in ruil voor een ticket).
 14. 14. verspreiding en distributie Problemen en oplossingen P: Er zijn maar weinig vrije plakplaatsen in mijn gemeente, dus ik moet gaan wildplakken. O: Gemeenten zijn vanwege het recht op vrije meningsuiting verplicht om standaard plakplaatsen of -zuilen te hebben. Er bestaan regels voor hoeveel borden er moeten staan en hoeveel per aantal inwoners. Zijn deze er niet, dan mag je bezwaar aantekenen tegen de eventuele sanctie op wildplakken. Uit jurisprudentie blijkt dat gedacht moet worden aan één vrije plakplaats per zes- à tienduizend inwoners. O: Houdt een brainstorm met medewerkers die niet ‘op marketing’ zitten. Kunnen zij plekken bedenken in de (directe) omgeving waar je posters zou kunnen plakken. Tip: biedt de gemeente aan een vrije plakplaats te creëren op je pand.
 15. 15. Workshop 4: Verspreiding en distributie Een middelgroot poppodium X met jaarlijks 40.000 bezoekers zet posters en abri’s in, maandladders (die verspreid worden in cafés) en flyers (in cafés en de locatie zelf). Het podium ziet het belang van de posters in de stad (uit onderzoek van Tivoli bleek namelijk dat bezoekers eerst het programma moeten zien, voor daadwerkelijk tot verkoop over te gaan). De distributie van de maandposters in de eigen stad kosten het podium maandelijks 500 euro. Dit is voor het podium een fors deel van het maandelijkse marketingbudget. Daarentegen hebben de grotere dichtbij gelegen podia meer budget om in de stad van poppodium X te adverteren. Hoe kan het poppodium ervoor zorgen dat zij binnen de eigen stad beter zichtbaar is en meer rendement behaalt? Denk hierbij niet alleen aan het bereik van een zo groot mogelijke doelgroep, maar ook aan manieren waarop de middelen relevanter zijn voor de doelgroep.

×