Penulisan set 1

2,562 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,562
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
133
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Penulisan set 1

  1. 1. Nama Calon : _______________________________________ Nombor Surat Beranak : ________________012 012Bahasa Angka GiliranMelayuMLB Set 120091¼ jam MODUL LATIH BIMBING BAHASA MELAYU TAHUN ENAM : 2009 012 – BAHASA MELAYU SET 1 Satu jam lima belas minit JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU1. Kertas soalan ini mengandungi tiga bahagian iaitu BAHAGIAN A, BAHAGIAN Kod B, dan BAHAGIAN C. Pemeriksa:2. Kamu dikehendaki menjawab ketiga-tiga Bahagian No. Soalan Markah bahagian.3. Bagi BAHAGIAN B, kamu boleh memilih A sama ada menjawab Soalan 1, Soalan 2, atau Soalan 3. B4. Jawapan hendaklah ditulis pada ruangan yang disediakan. Sekiranya helaian kertas jawapan tidak mencukupi, sila dapatkan C kertas jawapan tambahan daripada pengawas peperiksaan. Kertas jawapan tambahan (jika ada) hendaklah diikat dan JUMLAH MARKAH dihantar bersama-sama buku soalan. 60 Kertas soalan ini mengandungi 9 halaman yang bercetak012 “Latih Bimbing” Sektor Pengurusan Akademik, JPN Perak – Set 1
  2. 2. SULIT 2 012 Bahagian A [Masa yang dicadangkan : 15 minit] [10 markah]1. Tulis lima ayat yang lengkap berdasarkan gambar di bawah .
  3. 3. SULIT 3 012 10
  4. 4. SULIT 4 012 Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit] [30 markah]Pilih satu daripada tajuk-tajuk di bawah dan tulis sebuah karangan yang panjangnya tidakkurang daripada 80 patah perkataan. 1. Kawan kamu terpilih sebagai olahragawati dalam kejohanan olahraga peringkat daerah . Sebagai seorang AJK Kelab Sukan , kamu diminta menemuramahnya. Tulis hasil temuramah kamu itu. ATAU 2. Keluarga kamu bercadang pulang ke kampung untuk menziarahi nenek pada cuti sekolah akan datang. Maklumkan kepada nenek kamu tentang cadangan keluarga kamu itu. Tuliskan surat tersebut selengkapnya. ATAU 3. Kawasan tempat tinggal anda mengalami gangguan bekalan air. Bekalan air terpaksa dicatu selama beberapa hari. Ceritakan keadaan pada masa itu.
  5. 5. SULIT 5 012 BAHAGIAN B Nombor Soalan
  6. 6. SULIT 6 012
  7. 7. SULIT 7 012 30
  8. 8. SULIT 8 012 Bahagian C [Masa yang dicadangkan : 20 minit] [20 markah]1. Tulis beberapa nilai murni yang dapat kamu peroleh daripada petikan di bawah. Panjang jawapan kamu mestilah tidak lebih daripada 50 patah perkataan. Tulis jawapan kamu dalam satu perenggan. Arif terbangun daripada tidur apabila jam loceng berbunyi. Dia melakukan tugas yang perlu dilakukannya setiap pagi selepas solat subuh. Dia tidak menunggu ibunya. Arif simpati akan ibunya yang pergi ke pasar pada awal pagi untuk menjual kuih. Itik-itik peliharaannya perlu diberi makan. Dia mengambil dedak yang disimpan di dalam kotak kayu di bawah rumah. Dedak itu ditaburkan di segenap penjuru kandang itik. Kemudian, dia masuk ke dalam kandang untuk mengutip telur-telur itik. Dia berhati-hati supaya tidak ada telur yang pecah. Selepas menyiapkan tugasnya, Arif bersiap untuk ke sekolah. Pada tahun ini,dia akan menduduki UPSR.Ahmad bercita-cita hendak menjadi doktor. Dia mahu membalas jasa ibunya yang telah banyak berkorban sejak kematian ayahnya. Arif sentiasa bertanya kepada guru dan berbincang dengan rakan-rakannya tentang hal pelajaran yang tidak difahami. Arif sentiasa menggunakan masa terluangnya untuk membuat kerja sekolah dan mengulang kaji pelajaran.
  9. 9. SULIT 9 012 BAHAGIAN C 20

×