Deze les sluit aan bij het kinderboekenweekthema 2013,
waarin boeken over sport en spel centraal staan.
Klaar voor de star...
Jullie gaan straks een verhaal of een gedicht schrijven over
een spannende wedstrijd.
Eerst gaan we
goed nadenken
en we ga...
Zit jij op een sport?
De spannende wedstrijd – Schrijf- en tekenopdracht
Digibordles De spannende wedstrijd Tekst: Rian Vi...
Er zijn veel kinderboeken geschreven over sporten.
Voordat je zelf een verhaal gaat schrijven, gaan we enkele
korte stukje...
Balsporten en
teamsporten
In de meeste balsporten spelen
twee teams tegen elkaar.
Een paar voorbeelden:
•	tennis
•	voetbal...
Lees een fragment uit Man of the match.
Met de bal aan de voet rent Matteo
naar de middenlijn. Een kleine Duitse
verdedige...
Vechtsporten
In vechtsporten vechten
mensen één tegen één.
Een paar voorbeelden:
•	judo
•	karate
•	schermen
Ken jij nog me...
Lees een fragment uit Gladiator, Vechten voor vrijheid.
De Kelt kwam als eerste in actie, hij deed een stap vooruit en haa...
Race om de tijd
Bij veel sporten gaat het erom
wie het snelst is.
Een paar voorbeelden:
•	hardlopen
•	zwemmen
•	schaatsen
...
Lees een fragment uit Kampioen.
De spanning voor de start, het eindeloze moment voor
het fluitsignaal, zijn spieren, tot h...
Jurysporten
Bij sommige sporten geeft een jury punten.
Een paar voorbeelden:
•	dressuur
•	turnen
•	kunstschaatsen
Ken jij ...
Lees een fragment uit Sproet, de stoutste pony van stal.
Uit: Sproet, de stoutste pony van stal
Tekst Rian Visser
Ill. Mar...
Nu gaan we aan het werk. Pak een pen en een
kladblaadje.
judo
voetbal
Kies een sport die je
leuk vindt of waar je al
veel ...
Bedenk de spelers of teams. Dat hoeven geen mensen te zijn.
Het mag ook een wedstrijd tussen dieren, monsters of voertuige...
Schrijf op je blaadje over
wie je wedstrijd gaat. race tussen een
schildpad en een
krokodil
een team van
meesters en juffe...
Straks ga je een verhaal schrijven of een tekening maken
van jouw spannende wedstrijd. In het verhaal is het leuk
als er i...
Opdracht:
Schrijf een verhaal en maak er een
tekening bij. Je mag ook een gedicht
over sport schrijven.
Ik moet op sport
I...
Wedstrijd
Stuur je verhaal naar Rian Visser, Faradaystraat 9, 2014 EN Haarlem
en maak kans op één van deze vier boeken met...
De spannende wedstrijd – Schrijf- en tekenopdracht
Digibordles De spannende wedstrijd Tekst: Rian Visser Pag 19
NB: Op all...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

De spannendewedstrijddigibordles

409 views
316 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
409
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
86
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

De spannendewedstrijddigibordles

 1. 1. Deze les sluit aan bij het kinderboekenweekthema 2013, waarin boeken over sport en spel centraal staan. Klaar voor de start! Doel: Deze les is een oefening in creatief schrijven en tekenen. De kinderen bedenken een verhaal en oefenen hun fantasie. Doelgroep: Basisonderwijs groep 3 t/m 8. De spannende wedstrijd – Schrijf- en tekenopdracht Digibordles De spannende wedstrijd Tekst: Rian Visser Pag 1 NB: Op alle teksten en illustraties uit deze les rust copyright. Deze mogen niet buiten deze les gebruikt en verspreid worden. Voor de leerkracht Bij deze les hoort een handleiding. U kunt deze gratis opvragen bij rian@rianvisser.nl. U wordt dan tevens (maximaal éen keer per maand) op de hoogte gehouden van nieuwe digibordlessen.
 2. 2. Jullie gaan straks een verhaal of een gedicht schrijven over een spannende wedstrijd. Eerst gaan we goed nadenken en we gaan lezen hoe andere schrijvers over sport schrijven. Kijk maar op de volgende bladzijden. De spannende wedstrijd – Schrijf- en tekenopdracht Digibordles De spannende wedstrijd Tekst: Rian Visser Pag 2 NB: Op alle teksten en illustraties uit deze les rust copyright. Deze mogen niet buiten deze les gebruikt en verspreid worden.
 3. 3. Zit jij op een sport? De spannende wedstrijd – Schrijf- en tekenopdracht Digibordles De spannende wedstrijd Tekst: Rian Visser Pag 3 NB: Op alle teksten en illustraties uit deze les rust copyright. Deze mogen niet buiten deze les gebruikt en verspreid worden. Voor de leerkracht Praat met de kinderen over sporten die ze kennen, die ze zelf beoefenen of die ze op televisie zien.
 4. 4. Er zijn veel kinderboeken geschreven over sporten. Voordat je zelf een verhaal gaat schrijven, gaan we enkele korte stukjes lezen. Van lezen kun je veel leren over zelf schrijven. De fragmenten gaan over verschillende sporten: • Balsporten en teamsporten • Vechtsporten • Race om de tijd • Jurysporten De spannende wedstrijd – Schrijf- en tekenopdracht Digibordles De spannende wedstrijd Tekst: Rian Visser Pag 4 NB: Op alle teksten en illustraties uit deze les rust copyright. Deze mogen niet buiten deze les gebruikt en verspreid worden.
 5. 5. Balsporten en teamsporten In de meeste balsporten spelen twee teams tegen elkaar. Een paar voorbeelden: • tennis • voetbal • hockey Ken jij nog meer balsporten of teamsporten? Er zijn ook balsporten voor twee (enkelspel) of vier (dubbelspel) spelers. Denk aan tennis en squash. De spannende wedstrijd – Schrijf- en tekenopdracht Digibordles De spannende wedstrijd Tekst: Rian Visser Pag 5 NB: Op alle teksten en illustraties uit deze les rust copyright. Deze mogen niet buiten deze les gebruikt en verspreid worden.
 6. 6. Lees een fragment uit Man of the match. Met de bal aan de voet rent Matteo naar de middenlijn. Een kleine Duitse verdediger probeert hem de pas af te snijden. Maar het is of hij vleugels heeft. Hij passeert de jongen, wisselt van voet, duikt langs een tweede verdediger, kijkt uit zijn ooghoek waar Marijn is. Links, half voor hem. Oppassen. Niet schieten. Marijn staat buitenspel. ‘Matteo!’ De stem van Spijk, schuin achter hem. Matteo passt. Spijk neemt de bal aan. De keeper staat voorovergebogen, vlak voor het doel. Klaar om te duiken. Om elke bal te houden. Spijk loopt vast in de Duitse verdediging. De keeper komt het doel uit en probeert de bal te onderscheppen. ‘Spijk!’ schreeuwt Matteo, die van rechts aan komt rennen. Hij steekt zijn arm op. ‘Hier!’ Spijk schiet. Een hoge bal. Matteo vangt hem op zijn borst. Hij stopt niet. Hij houdt niet in. Hij rent naar het doel. Zo hard hij kan. De rechtse doelpaal komt snel dichterbij. Te snel. Hij moet er omheen. Nog een klein eindje. Nog ... BAFFF!! Wat is er gebeurd? Hoe komt hij op de grond terecht?Uit: Man of the match Tekst: Corien Oranje, Ill.: Wendelien van de Erve Uitgeverij Columbus, vanaf 7 jaar. De spannende wedstrijd – Schrijf- en tekenopdracht Digibordles De spannende wedstrijd Tekst: Rian Visser Pag 6 NB: Op alle teksten en illustraties uit deze les rust copyright. Deze mogen niet buiten deze les gebruikt en verspreid worden. Voor de leerkracht Zie de handleiding voor vragen over de tekst.
 7. 7. Vechtsporten In vechtsporten vechten mensen één tegen één. Een paar voorbeelden: • judo • karate • schermen Ken jij nog meer vechtsporten? Vroeger moesten mensen soms in een arena tegen dieren vechten. Deze beroepsvechters werden gladiatoren genoemd. De spannende wedstrijd – Schrijf- en tekenopdracht Digibordles De spannende wedstrijd Tekst: Rian Visser Pag 7 NB: Op alle teksten en illustraties uit deze les rust copyright. Deze mogen niet buiten deze les gebruikt en verspreid worden.
 8. 8. Lees een fragment uit Gladiator, Vechten voor vrijheid. De Kelt kwam als eerste in actie, hij deed een stap vooruit en haalde met een harde kreet uit. De Nubiër ontweek hem met gemak en sloeg de klap weg. Ze trokken zich allebei even terug en toen viel de Kelt opnieuw aan; hij rende naar voren en beukte in op het schild van de andere jongen. De Nubiër incasseerde de klappen, bleef staan waar hij stond en toen, net op het moment dat de Kelt een stap terug deed om op adem te komen, sloeg de Nubiër toe. Hij gaf een houw op de zwaardarm van de Kelt, een meedogenloze, verlammende klap, waardoor de ander bijna zijn wapen liet vallen. De Kelt schreeuwde het uit van pijn en verbazing terwijl de Nubiër hem tegen zijn knie sloeg en zich met zijn volle gewicht achter zijn schild naar voren stortte. De klap duwde zijn tegenstander achteruit. De Kelt struikelde, verloor zijn evenwicht en viel toen met een plof op zijn rug, terwijl hij alle lucht uit zijn longen blies. Uit: Gladiator, Vechten voor vrijheid Tekst: Simon Scarrow Uitgeverij Gottmer, vanaf 10 jaar. De spannende wedstrijd – Schrijf- en tekenopdracht Digibordles De spannende wedstrijd Tekst: Rian Visser Pag 8 NB: Op alle teksten en illustraties uit deze les rust copyright. Deze mogen niet buiten deze les gebruikt en verspreid worden. Voor de leerkracht Zie de handleiding voor vragen over de tekst.
 9. 9. Race om de tijd Bij veel sporten gaat het erom wie het snelst is. Een paar voorbeelden: • hardlopen • zwemmen • schaatsen Ken jij nog meer sporten waarbij het om de snelste tijd gaat? De spannende wedstrijd – Schrijf- en tekenopdracht Digibordles De spannende wedstrijd Tekst: Rian Visser Pag 9 NB: Op alle teksten en illustraties uit deze les rust copyright. Deze mogen niet buiten deze les gebruikt en verspreid worden.
 10. 10. Lees een fragment uit Kampioen. De spanning voor de start, het eindeloze moment voor het fluitsignaal, zijn spieren, tot het uiterste gespannen, tot het moment dat de toeter klinkt en hij zich afzet. Het water dat hem omhelst als een goede vriend, dat alle geluiden dempt, dat zijn adem in belletjes naar boven stuwt. Het geroezemoes en geroep als hij weer bovenkomt. De opluchting bij een ademteug als zijn longen bijna op knappen staan, de opwinding om een goed gelukt keerpunt. En dan de sprint, het gevoel dat hij nog kracht heeft als de rest al begint af te zakken, de laatste meters als zijn spieren beginnen te protesteren en hij doorgaat, nog harder, nog harder, tot het eindpunt, als hij buiten adem en duizelig aantikt, en weet dat hij alles gegeven heeft. Uit: Kampioen Tekst Corien Oranje, Uitgeverij Columbus, Vanaf 10 jaar. Voor de leerkracht Zie de handleiding voor vragen over de tekst. De spannende wedstrijd – Schrijf- en tekenopdracht Digibordles De spannende wedstrijd Tekst: Rian Visser Pag 10 NB: Op alle teksten en illustraties uit deze les rust copyright. Deze mogen niet buiten deze les gebruikt en verspreid worden.
 11. 11. Jurysporten Bij sommige sporten geeft een jury punten. Een paar voorbeelden: • dressuur • turnen • kunstschaatsen Ken jij nog meer jurysporten? De spannende wedstrijd – Schrijf- en tekenopdracht Digibordles De spannende wedstrijd Tekst: Rian Visser Pag 11 NB: Op alle teksten en illustraties uit deze les rust copyright. Deze mogen niet buiten deze les gebruikt en verspreid worden.
 12. 12. Lees een fragment uit Sproet, de stoutste pony van stal. Uit: Sproet, de stoutste pony van stal Tekst Rian Visser Ill. Margriet van Noort, Uitgeverij Gottmer, vanaf 7 jaar. Voor de leerkracht Zie de handleiding voor vragen over de tekst. De spannende wedstrijd – Schrijf- en tekenopdracht Digibordles De spannende wedstrijd Tekst: Rian Visser Pag 12 NB: Op alle teksten en illustraties uit deze les rust copyright. Deze mogen niet buiten deze les gebruikt en verspreid worden.
 13. 13. Nu gaan we aan het werk. Pak een pen en een kladblaadje. judo voetbal Kies een sport die je leuk vindt of waar je al veel van weet. Schrijf de naam van die sport op je blaadje. De spannende wedstrijd – Schrijf- en tekenopdracht Digibordles De spannende wedstrijd Tekst: Rian Visser Pag 13 NB: Op alle teksten en illustraties uit deze les rust copyright. Deze mogen niet buiten deze les gebruikt en verspreid worden.
 14. 14. Bedenk de spelers of teams. Dat hoeven geen mensen te zijn. Het mag ook een wedstrijd tussen dieren, monsters of voertuigen zijn. Hieronder zie je een paar voorbeelden. De spannende wedstrijd – Schrijf- en tekenopdracht Digibordles De spannende wedstrijd Tekst: Rian Visser Pag 14 NB: Op alle teksten en illustraties uit deze les rust copyright. Deze mogen niet buiten deze les gebruikt en verspreid worden.
 15. 15. Schrijf op je blaadje over wie je wedstrijd gaat. race tussen een schildpad en een krokodil een team van meesters en juffen voetbalt tegen een team van kinderen De spannende wedstrijd – Schrijf- en tekenopdracht Digibordles De spannende wedstrijd Tekst: Rian Visser Pag 15 NB: Op alle teksten en illustraties uit deze les rust copyright. Deze mogen niet buiten deze les gebruikt en verspreid worden.
 16. 16. Straks ga je een verhaal schrijven of een tekening maken van jouw spannende wedstrijd. In het verhaal is het leuk als er iets spannends gebeurt of als er iets mis gaat. Denk na wat er in jouw verhaal kan gebeuren. Ruzie Geheim Vals spel Ongeluk Verraad De spannende wedstrijd – Schrijf- en tekenopdracht Digibordles De spannende wedstrijd Tekst: Rian Visser Pag 16 NB: Op alle teksten en illustraties uit deze les rust copyright. Deze mogen niet buiten deze les gebruikt en verspreid worden.
 17. 17. Opdracht: Schrijf een verhaal en maak er een tekening bij. Je mag ook een gedicht over sport schrijven. Ik moet op sport Ik moet op sport. Sport is goed, omdat je dan bewegen moet. Wat wil je? vraagt mijn moeder. Iets met gooien of met slaan? Op een veld of op een baan? Met een bal of met een puck? Met veel trainen of geluk? Op een paard of op een mat? In een hal of in een bad? Ik hou niet van bewegen, maar ik moet een keuze maken. Nou goed, zeg ik, doe mij dan maar op schaken. © RianVisser Mijn pony Ik heb een lieve pony, elke dag rijd ik op haar, we maken heel veel ritjes en blijven altijd bij elkaar. Mijn pony is de beste, maar wat mij zo verdriet: ik word steeds maar groter en mijn pony niet. Mijn voeten slepen door het zand, haar rug doet pijn van mijn gewicht, ik kan haar beter tillen, want zo is het geen gezicht! Dus nu neem ik voortaan een bitje in mijn mond en met de pony op mijn rug huppel ik het weiland rond. © RianVisser Voetbal Mijn moeder houdt van voetbal, want ze vindt het fijn om oeverloos te kletsen met andere moeders langs de lijn. Mijn vader houdt van voetbal. Hij kan het zelf heel goed, hij vloekt, brult en schreeuwt tegen iedereen hoe het moet. Ik hou ook van voetbal, maar niemand mag meer mee. Als ik een wedstrijd speel kijken mijn ouders naar voetbal op tv! © RianVisser De spannende wedstrijd – Schrijf- en tekenopdracht Digibordles De spannende wedstrijd Tekst: Rian Visser Pag 17 NB: Op alle teksten en illustraties uit deze les rust copyright. Deze mogen niet buiten deze les gebruikt en verspreid worden.
 18. 18. Wedstrijd Stuur je verhaal naar Rian Visser, Faradaystraat 9, 2014 EN Haarlem en maak kans op één van deze vier boeken met een handtekening van de schrijver! Er zijn twaalf prijzen. Meedoen kan tot 31 oktober 2013. In november 2013 krijgen alle deelnemende scholen een brief van Corien en Rian met een leuke verrassing en ontvangen de winnaars hun prijs. Vanaf 7 jaar Vanaf 7 jaar Vanaf 10 jaar Vanaf 10 jaar De spannende wedstrijd – Schrijf- en tekenopdracht Digibordles De spannende wedstrijd Tekst: Rian Visser Pag 18 NB: Op alle teksten en illustraties uit deze les rust copyright. Deze mogen niet buiten deze les gebruikt en verspreid worden.
 19. 19. De spannende wedstrijd – Schrijf- en tekenopdracht Digibordles De spannende wedstrijd Tekst: Rian Visser Pag 19 NB: Op alle teksten en illustraties uit deze les rust copyright. Deze mogen niet buiten deze les gebruikt en verspreid worden. Kijk voor nog meer digibordlessen op www.books2download.nl Man of the match en Kampioen zijn geschreven door Corien Oranje www.corienoranje.nl Sproet, de stoutste pony van stal is geschreven door Rian Visser www.rianvisser.nl Gladiator is geschreven door Simon Scarrow www.gottmerkinderboeken.nl

×