Keselamatan am-1

937 views
698 views

Published on

Safety Edu

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
937
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
17
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Keselamatan am-1

 1. 1. PUNCA KEMALANGAN Kebanyakan kemalangan yang berlaku berpunca daripada kegagalan mematuhi peraturan yang telah ditetapkan di bengkel. Kemalangan bukan sahaja mengakibatkan kecederaan atau kematian, malah akan rnenyebabkan kerugian harta benda. Terdapat tiga punca utama kemalangan : a)Kecuaian manusia b)Keadaan tempat kerja c)Keadaan mesin dan peralatan KESELAMATAN AM
 2. 2. A) Kecuaian Manusia Kecuaian merupakan faktor yang boleh menyebabkan kemalangan. Antara kecuaian yang boleh berlakunya kemalangan dan langkah pencegahan. Punca Kemalangan Langkah Pencegahan Tidak memberikan tumpuan terhadap kerja yang dilakukan. Tidak membuat perancangan yang betul sebelum melaksanakan sesuatu kerja. Tidak mempunyai pengetahuan yang mencukupi tentang cara-cara mengendalikan peralatan atau mesin. Menumpukan perhatian terhadap kerja yang sedang dilakukan. Merancang terlebih dahulu kerja yang akan dilaksanakan. Mempelajari cara mengendalikan peralatan atau mesin.
 3. 3. Tidak mematuhi peraturan bengkel dan tanda amaran Keselamatan yang ditetapkan. Tidak menggunakan peralatan mengikut kegunaan sebenar alatan tersebut. Tidak mematuhi prosedur penggunaan peralatan dan mesin Punca Kemalangan Mematuhi peraturan keselamatan ketika berada di bengkel. Langkah Pencegahan Menggunakan peralatan mengikut kegunaan sebenar peralatan tersebut. Mengendalikan peralatan dan mesin mengikut prosedur yang ditetapkan.
 4. 4. b) Keadaan tempat kerja Suasana tempat kerja juga boleh menyebabkan kemalangan Punca Kemalangan Langkah Pencegahan Keadaan lantai yang kotor. Keadaan Iantai licin kerana berlaku tumpahan bahan cecair seperti air atau minyak. Peralatan, bahan dan serpihan ogam dibiarkan berselerak di lantai. Lantai hendaklah dibersihkan sebaik sahaja selesai bekerja. Lantai hendaklah sentiasa dalam keadaan kering. Susun peralatan yang tidak digunakan. Buang serpihan logam di tempat yang dikhaskan
 5. 5. Kawasan kerja yang terhad, tiada ruang untuk bergerak dengan selesa Keadaan persekitaran tidak mempunyai pengalihudaraan dan pencahayaan yang baik Kawasan kerja yang teralu bising. Punca Kemalangan Kawasan kerja mestilah mempunyai susun atur yang baik dan laluan berjalan tidak dihalang Langkah Pencegahan Sistem pengalihudaraan dan pencahayaan peru berfungsi dengan baik. Pakai palam ton telinga jika suasana kerja terlalu bising.
 6. 6. c) Keadaan mesin dan peralatan Keadaan mesin dan peralatan yang boleh menyebabkan kemalangan Punca Kemalangan Langkah Pencegahan Bahagian mesin yang bergerak tidak dilindungi penghadang keselarnatan. Mesin tidak disenggarakan dengan baik. Kedudukan mesin tidak teratur. Pastikan penghadang keselamatan pada mesin tidak ditanggalkan. Ketatkan skru penghadang keselamatan jika longgar. Setiap mesin hendaklah disenggarakan secara berkala. Mesin perlu disusun dengan teratur.
 7. 7. Menggunakan mesin yang tidak memenuhi piawaian keselamatan yang ditetapkan. Kerosakan pada peralatan atau kebocoran litar elektrik. Menggunakan alat yang rosak. Contohnya menggunakan pahat berkepala cendawan. Punca Kemalangan Pastikan mesin yang digunakan memenuhi piawaian keselamatan yang ditetapkan. Langkah Pencegahan Pastikan peralatan yang rosak atau kebocoran bar elektrik dibaiki segera. Pastikan alat yang digunakan sentiasa berkeadaan baik.
 8. 8. Jenis Kemalangan di Bengkel A. Renjatan elektrik Renjatan elektrik ialah keadaan tubuh manusia yang terkena arus elektrik. Antara langkah keselamatan yang perlu diambil bagi mengatasi renjatan elektrik ialah: Memastikan semua pendawaian dibumikan, suis keselamatan dan suis kecemasan berfungsi dengan baik serta diperiksa secara berkala. Langkah ini perlu dilakukan kerana kadar voltan yang dibekalkan terlalu tinggi, iaitu 240 V atau 415 V Memastikan wayar atau kabel yang bocor diganti atau dibalut dengan penebat. Memastikan kawasan kerja mengimpal sentiasa kering. Mernakai sarung tangan kulit yang kering apabila melakukan kerja mengimpal arka.
 9. 9. B. Kebakaran Antara langkah keselarnatan yang perlu diambil mengelakkan berlakunya kebakaran di bengkel ialah: Jauhkan baban mudah terbakar seperti petrol, pencair (thinner), cat, turpentin dan silinder gas asetilena dan kawasan mengimpal Beritahu penyelia sekiranya berlaku litar pintas, peralatan rosak atau kebocoran pendawaian. Pastikan kedudukan alat pernadam api diletakkan di tempat yang dikenal pasti serta mudah diambil. Pastikan peralatan pencegahan kebakaran seperti hos bantu mula, penggera api dan alat pemadam api sentiasa dalam keadaan yang boleh digunakan. Seperti rajah di bawah:
 10. 10. C. Radiasi daripada kimpalan Sinar infrarnerah dan sinar ultraungu yang terhasil daripada sinaran arka boleh rnenyebabkan kulit terbakar dan mata berasa sakit. Radiasi daripada kimpalan boleh diatasi dengan memakai dan menggunakan peralatan mengimpal yang lengkap penggera api hos bantu mula
 11. 11. D. Wasap beracun Kerja mengimpal dan pemotongan oksiasetilena akan menghasilkan gas atau wasap beracun, terutamanya apabila mengimpal atau memotong besi galvani, tembaga, loyang dan plumbum. Langkah keselamatan yang perlu diambil sekiranya berlaku wasap heracun ialah: 1. Memakai topeng penapis pernafasan apabila melakukan kerja mengimpal di tempat yang tidak rnernpunyai sistern pengalihudaraan yang baik. 2. Memastikan stesen mengimpal mempunyai sistem pengalihudaraan yang baik. Penggunaan penyedut asap merupakan kaedah terbaik untuk mengatasi masalah mi.
 12. 12. E. Kecederaan diri Bekerja di bengkel mendedahkan anda kepada risiko kecederaan seperti luka dan melecur. Walau bagaimanapun, masalah kecederaan dapat dikurangkan sekiranya anda mengamalkan tatakerja yang baik dan mernatuhi segala peraturan keselamatan bengkel yang telah ditetapkan.
 13. 13. Pertolongan Cemas Rawatan awal boleh dilakukan jika berlaku kecederaan atau renjatan elektrik sebelum bantuan dan rawatan perubatan daripada pegawai perubatan bertauliah diberikan. Anda perlu mengetahui teknik untuk membantu mangsa yang tercedera akibat kemalangan semasa bekerja di bengkel. Jika berlaku kecederaan teruk, anda perlu bertenang dan jangan panik. Langkah awal yang boleh dilakukan ialah: Putuskan bekalan elektrik serta-merta dengan menekan butang kecemasan. Selamatkan mangsa daripada punca bahaya. Kenal pasti bentuk kecederaan. Periksa mangsa untuk menilai tahap kecederaan agar mudah diberi rawatan yang sepatutnya. Berikan bantuan pernafasan jika perlu.
 14. 14. Kotak pertolongan cemas Kotak pertolongan cemas seperti dalam rajah dibawah perlu dilengkapi ubat-ubatan dan diletakkan di tempat yang boleh dilihat dan mudah diambil apabila diperlukan. Senarai ubat-ubatan yang perlu ada di dalam kotak pertolongan cemas dan kegunaannya. Jenis Ubat` Kegunaan Kaedah Penggunaan Cecair akriflavina Merawat luka bahagian luar Sapu di tempat luka Krim antiseptik Merawat luka kecil Sapu di tempat luka Eusol/spirit Merawat luka/kudis Cuci di bahagian luka/kudis Pembersih mata (eye wash Mengatasi keletihan mata Cuci mata Titis mata (eye drop) Menyegarkan mata Titiskan ke dalam mata Serbuk kalsium karbonat Merawat luka kecil Sapu di tempat luka Plaster Merawat luka kecil Tampal di tempat luka Tablet antasid Merawat gastrik Telan Perribalut krep (crepe) Merawat luka/melecur Balut di bahagian luka/cedera Kapas penyerap Mencuci luka Tekap di tempat luka
 15. 15. Pencegahan Kebakaran Kebakaran boleh rnenyebabkan kecederaan, kehilangan nyawa dan kerugian harta benda. Oleh itu, anda perlu rnengetahui beberapa .alat pemadam api yang dapat rnencegah kebakaran daripada merebak Jenis Pemadam Api Kegunaan Kaedah Penggunaan Kelas A:- Jenis air Memadam kebakaran yang melibatkan bahan pepejal seperti kayu, kain dan kertas 1.Cabut pin keselamatan pada tuas. 2.Halakan muncung ke pangkal api kertas. 3.Tekan tuil. Air akan menyembur keluar. Kelas B: Jenis Buih Memadam kebakaran yang m&ibatkan bahan cecair dan gas mudah terbakar seperti minyak, cat, varnis, gas ash dan gas asetilena. 1.Cabut pin keselamatan pada tuas. 2.Halakan muncung ke pangkal api. 3.Tekan tuil. Lapisan buih akan mehimpah dan memenuhi permukaan bahan yang terbakar.
 16. 16. Jenis Pemadam Api Kegunaan Kaedah Penggunaan Kelas C: Jenis Karbon Dioksida Memadam kebakaran yang berpunca daripada arus elektrik seperti papan transtormer, peralatan kuasa elektrik, gas dan wap. 1. Cabut pin keselamatan pada tuas. 2. Halakan muncung ke pangkal api. 3. Tekan tuil. Gas termampat dalam sihinder akan keluar sendiri. Kelas D: Jenis Serbuk Kering Memadam kebakaran yang mehibatkan bahan logam dan bukan logam seperti kalium, magnesium, natrium, titanium dan kebakaran yang boleh dipadamkan oleh pemadam api kelas A. B dan C. 1. Cabut pin kesetamatan pada tuas. 2. Halakan muncung ke pangkal api. 3. Tekan tuil. Serbuk kering akan terkeluar sendiri.

×