De koelkast en haar energielabel

1,023 views

Published on

In deze brochure legt De Stadswinkelj u kort uit wat een energielabel is en dit voor een koelkast. Bovendien vindt u er een aantal tips om nog zuiniger met energie om te springen en elektriciteit te besparen. Ook beknopte info over energiepremies en ons infoloket vindt u erin terug.

Neem gerust contact met ons op als u meer informatie wenst: www.curbain.be, info@curbain.be of 02 219 40 60.

1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
 • Heeft u meer vragen over uw huishoudtoestellen of over hoe u energie kan sparen?

  Neem een kijkje op onze website: http://www.curbain.be/nl/energie/information/index.php

  Of contacteer ons gerust op 02 219 40 60, info@curbain.be of loop eens langs in ons gratis infoloket in de Sint-Gorikshallen, Sint-Goriksplein 1 te 1000 Brussel.

  Ons loket is doorlopend open van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 17 uur en op zaterdag van 14 tot 17 uur.
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,023
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

De koelkast en haar energielabel

 1. 1. Een kwestie van energie !De koelkast
 2. 2. Wat is een energielabel? 2. Energie label in voege Nummer Nieuw energielabel van het model vb. : WBE 3412 3. Ener- gieklasse van het toestel   vb. : A+++ De energieklasse is 1. Merk van gebaseerd op de Ener- gie-Efficiëntie-Index het toestel (EEI), die rekening vb. : MERKFRIGO houdt met het jaarlijks energieverbruik, de inhoud en de laagste temperatuur van de verschillende compar- timenten. 5. Capaci-teit van de koudezones. 4. Jaarlijks ener- voorbeeld : 227 liter gieverbruik in kWu/Denk bij de keuze jaar.van het toestel aan voorbeeld : 299 kWu/jaarwat u echt nodig Dit resultaat komt vanheeft ! testen die in een labora- torium gerealiseerd zijn. Ter vergelijking : Ver- bruik van een gecombi- neerde koelkast : 6. Capaciteit -Van klasse A++, 236 L + 71 L -> 219 kWu/jaarvan de bevrozen -Van klasse B, 231 L +zones met sterren 68 L -> 453 kWu/jaarvoor de ingevrorengoederen (t° vanfunctie < -6°C). voorbeeld : 70 liter 7. Geluidsniveau toestel in decibel (dB) voorbeeld : 39 dBDenk bij de keuzevan het apparaat Ter vergelijking :aan wat u echt nodig - in een slaapkamer moeten alle toestellen minderheeft ! dan 30 dB voortbrengen om goed te kunnen slapen. - een radio in een andere kamer : 32 dB - een vaatwasmachine in werking : tussen 40 en 50 dB - een rinkelende telefoon, een TV die aanstaat, een normaal gesprek : tussen 60 en 70 dB
 3. 3. TipsDe koelkastDe koudeproductie vergt veel energie. Bovendien draaien koelkastenmeestal onafgebroken.Enkele nuttige adviezen• Kies een koelkast met energieklasse A++ of A+++.• Kies een toestel met een omvang die is afgestemd op uw behoeften. Eenovergedimensioneerd apparaat zal meer verbruiken, zelfs met een ener-gieklasse A++. En een koelkast die maar voor de helft gevuld is, zal meerverbruiken. U moet rekenen op 150 tot 200 liter voor 2 personen en 50 liter i per bijkomende persoon. Een toestel dat automatisch ijsblokjes maakt, verbruikt 20% meer energie !• Vermijd om de koelkast naast een warmtebron te plaatsen (zonnige plaats,oven, radiatoren, ...). Boven een zekere temperatuur zal de compressorcontinu werken. i Er is een verschil van 10% verbruik tussen een koelkast in een ruimte van 15°C en een koelkast in een ruimte van 25°C.• Regel de temperatuur naar gelang van de behoeften. U kan de tempera-tuur zelf checken door een thermometer in een glas gevuld met water in dekoelkast te plaatsen.• Beperk het openen van de koelkast en de duur ervan.• Verwijder elke ijsafzetting van meer dan 2 mm. i Een ijsafzetting van meer dan 5 mm veroorzaakt 30% meer verbruik.• Zet geen warme of lauwe goederen in de koelkast.• Denk op voorhand goed na als u iets wil ontdooien, en plaats het in dekoude zone van de koelkast zodat deze kan profiteren van de koude lucht diehet ontdooien afgeeft.• Onderhoud goed de dichtingen en vervang ze als ze beschadigd zijn, het isbelangrijk dat de deur goed luchtdicht is.• Reinig het rooster achteraan de koelkast en laat voldoende plaats achter dekoelkast. Het inbouwen van de apparaten veroorzaakt een toename van hetenergeverbruik.• Maak uw koelkast leeg vooraleer u op vakantie gaat en zet ze uit als moge-lijk.
 4. 4. PremiesHet Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil de aankoop van de energiezuinigstetoestellen op de markt ondersteunen. Om dit te doen, geeft ze premies voorenergiebesparende huishoudtoestellen. Bedrag MaximumKoelkast/diepvriezer A : 50 €/installatie 50% van de factuurmet A++ label B : 100 €/installatieof elektrische droogkast C : 200 €/installatiemet A-label + bonus van 100 €/installatie vanaf 4 pers. in het gezinMeer weten ?Interessante lezingen :Naast informatie voor particulieren organiseert De Stadswinkel ook het helejaar door lezingen over allerlei thema’s zoals het onderhoud van sgraffito,lawaaioverlast in gebouwen, kleine isolatiewerken voor een betere energie-prestatie,…Nuttige websiteswww.curbain.be : advies en informatie over en in verband met energiewww.topten.be : hulp voor het kiezen van een huishoudtoestelwww.energivores.be : hulp voor het berekenen van het verbruik van eenhuishoudtoestelwww.brugel.be : hulp voor het kiezen van uw gas- of electriciteitsleveran-cier. De Stadswinkel is een dienst die u gratis informatie en advies over duurzaam wonen geeft. Heeft u vragen over het onderhoud, de renovatie of het bouwen van uw woonst? Onze experts, architec- ten, kunsthistorici en stedenbouwkundigen helpen u graag verder in ons infoloket in de Sint-Gorikshallen.Stadswinkel Informatieloket Sint-Gorikshallen 1000 Brussel T : 02 219 40 60 - F : 02 219 35 91 Di - Vr : van 10u tot 18u Za : van 14u tot 17u info@curbain.be - www.curbain.be

×