Espai / Univers

256 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
256
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Espai / Univers

 1. 1. Tot començà amb uninterrogant perquè volíemaprendre a calcular a quin anypertanyen els segles…
 2. 2. QUINA RELACIÓ TÉ EL TEMPS I L’ESPAI? L’UNIVERS
 3. 3. COM ES VA FORMAR L’UNIVERS?Els científics pensen que l’univers es va crear ara fa uns 14.000anys com a resultat d’una explosió gegantina en forma de bola focdensa i molt calenta de radiació energètica. Tota la matèria del’univers estava concentrada en una zona extraordinàriamentpetita, i quan es va produir l’explosió, va sortir impulsada en totesles direccions. La matèria es va concentrar en alguns llocs del’espai, es formaren els primers estels i les primeres galàxies. Desde llavors l’univers continua en evolució constant.
 4. 4. L’ORIGEN DE L’UNIVERS: EL BING BANG LA GRAN EXPLOSIÓBING BANGERASE UNA VEZ EL HOMBRE ORIGEN UNIVEORIGEN DE LUNIVERS ART INFANTS
 5. 5. L’UNIVERSL’univers està format per milions de galàxies,cadascuna de les quals amb milers de milionsd’estels.Una d’aquestes galàxies és la nostra, anomenadaVia Làctia. Té 300.00 milions d’estrelles.Una d’aquestes estrelles és el Sol.LUNIVERS MUSEU DHISTÒRIA NATURAL AM
 6. 6. QUÈ ÉS UNA GALÀXIA?Una galàxia és un conjunt d’estrelles que estan juntes.Hi ha tantes que no les podem comptar.Ses galàxies són de moltes formes i colors.El nostre planeta, la Terra, es troba a la galàxia anomenada: VIALÀCTEA.A la via làctea hi ha més de 200 bilions d’estrelles. Una d’aquestesés el Sol.
 7. 7. COM S’ESCRIU UN BILIÓ?
 8. 8. QUÈ SÓN LES ESTRELLES?Les estrelles són bolles de foc, cremen moltíssim.N’hi ha que són grans i n’hi ha que són petites.Estan fetes de gasos i de pols.Són tan calentes que fan explosions. Per això semblen que tenenpuntes i brillen.Són de colors diferents. El color depèn de la seva temperatura: Ses blaves són ses més calentes. Després venen les blanques. Després ses grogues. Ses estrelles vermelles o taronges són ses manco calentes.Les estrelles no només surten per la nit. Hi són sempre. Nosaltresno les vem perquè el sol fa molta llum i fa que no les veiem.
 9. 9. ESTRELLES IILes estrelles neixen, creixen i es moren. És mouenper l’espai i van creixent.Creixen tant que es poden convertir en gegantesvermelles.Ses gegant vermelles es mengen tot el que hi ha alseu voltant: altres estrelles, planetes...Quan ses estrelles han començat a ser gegantsvermelles es poden contraure- se i convertir- se ennanes blanques o poden continuar creixent finsconvertir- se en supernova.
 10. 10. EL NAIXEMENT D’UNA ESTRELLASes estrelles neixen dins ses nebuloses. Sesnebuloses són núvols de gas i de pols.Sa pols i es gas es mesclen, s’esclafen i esforma una estrella.
 11. 11. EL SOLEl Sol és una gegantesca bolla de gas, de la que es desprèn lallum necessària per a la nostra vida.És l’estrella que es troba més a prop de nosaltres.Quan la veiem al cel, el seu llum ens impedeix la resta delsastres.Milions d’astres giren al Sol, són cossos planetaris.Els cossos planetaris més petits són: els planetes nans, elssatèl·lits, asteroides i cometes.El sistema solar el formen els vuit plantes que giren al seuvoltant I altres astres més petits.INFORMACIÓ EL SOLINFORMACIO DOS EL SOL
 12. 12. QUINS SÓN ELS PLANETESDEL NOSTRE SISTEMA SOLAR
 13. 13. COM ESTAN COL·LOCATS ELS PLANETES?
 14. 14. INFORMACIO• LA MIDA DELS PLANTES• SISTEMA SOLAR PLANETARIO• SISTEMA PLANETARIO DOS
 15. 15. MOVIMENTS DE ROTACIÓ I TRASLLACIÓ DE LA TERRA: el dia i la nit, estacions de l’any.Moviment de rotacióLa Terra està en posició inclinada i té dues zones diferenciades: una clara on és dedia i una oscura on és de nit perquè no té la llum de Sol. La Terra gira sobre ellamateixa en 24 hores que és un dia. Mentre gira, el Sol va il·luminant distintes zonesdel planeta fent que el Sol neixi en algunes i es posi en altres. És l’anomenatmoviment de rotació.EL DIA Y LA NOCHEMovimiento de traslaciónLa Terra , al igual que la resta de planetes del sistema solar, gira al voltant del Solseguint una òrbita el·líptica. A aquest moviment li anomenem translació i és elresponsable de les estacions: primavera, tardor, estiu i hivern. La Terra triga 365dies, cinc hores i 48 minuts en acabar la volta. Per la seva posició en algunsmoments l’hemisferi nord està més prop del Sol i el sud més lluny. Aquest fet marcales estacions.LES ESTACIONS DE LANY
 16. 16. LA LLUNA• La Lluna té un moviment de translació al voltant de la Terra i triga uns 28 dies en fer una volta completa. Aquest moviment fa que laspecte de la Lluna canviï cada dia i origini les quatre fases de la Lluna. En realitat, el que canvia és la part de la Lluna que, il·luminada pel Sol, es pot veure des de la Terra. Les quatre fases de la Lluna són: – Lluna creixent. – Lluna plena. – Lluna minvant. – Lluna nova.ANIMACIO DEL MOVIMENT DE LA LLUNA ALVOLTANT DE LA TERRANo canvia la Lluna sin ó la part de la cara il · luminada que es veu des de la Terra.Realment la lluna sempre hi es tant de dia com de nit.
 17. 17. LLUNA CREIXENT•En aquesta fase, la part de la cara il·luminada de la Lluna que es veudes de la Terra creix i la Lluna sembla la lletra D.La fase de lluna creixent dura 13 o 14 dies.Quan es veu exactament la meitat de la cara de la Lluna il·luminada esdiu que la Lluna està en quart creixent.
 18. 18. LLUNA PLENA• La Lluna es veu perfectament rodona perquè la cara de la Lluna il·luminada pel Sol es veu completament. Aquesta fase només dura una nit.
 19. 19. LLUNA MINVANTDes de la Terra només es veu una part de la cara il·luminada dela Lluna i aquesta part disminueix una mica cada dia. La Llunasembla la lletra C. Aquesta fase dura 13 o 14 dies.Quan es veu exactament la meitat de la cara de la Llunail·luminada es diu que la Lluna està en quart minvant.
 20. 20. LLUNA NOVAQuan des de la Terra es veu la cara noil·luminada de la Lluna. Aquesta fase nomésdura una nit.
 21. 21. • De vegades el sol la terra i la lluna estan alineades, és a dir es posen en la mateixa línea i a les hores es produeix un ECLIPSi, des de la terra veiem com la lluna tapa el sol i per uns moments ens quedem sense la llum del sol!• •Que la lluna es veu tant de DIA com de NIT, sempre està amb nosaltres! Segons
 22. 22. ELS ECLIPSESLa paraula eclipse provè del grec “ekleipsis” que significadesaparició.Els eclipses es produeixen quan un cos celest, de l’espai oculta aun altre a causa del seu moviment, en ocasions l’ombra dun delsseus cossos es pot superposar a un altre i obscurir- lo.Des del nostre planeta podem observar dos: el del sol i lluna.•ECLIPSE : DE SOL I DE LLUNA
 23. 23. L’UNIVERS• UN RESUM MOLT INTERESSANT
 24. 24. CEIP SON CALIUCLASSE LUMIEREMònica Martín Sánchez

×