A fogyasztóbarát webshop - Dr. Kriesch Attila, Európai Fogyasztói Központ
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

A fogyasztóbarát webshop - Dr. Kriesch Attila, Európai Fogyasztói Központ

on

 • 685 views

 

Statistics

Views

Total Views
685
Views on SlideShare
471
Embed Views
214

Actions

Likes
0
Downloads
5
Comments
0

7 Embeds 214

http://www.csmkik.hu 187
http://kamara.dravanet.hu 11
http://www.mkik.hu 10
http://csmkikregi.uzletahalon.hu 3
http://webcache.googleusercontent.com 1
http://csmkik.uzletahalon.hu 1
http://csmkik.hu 1
More...

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  A fogyasztóbarát webshop - Dr. Kriesch Attila, Európai Fogyasztói Központ A fogyasztóbarát webshop - Dr. Kriesch Attila, Európai Fogyasztói Központ Presentation Transcript

  • Európai Fogyasztói Központ Elektronikus kereskedelem –A jogszerű és fogyasztóbarát e-shop - gyakorlati kérdések és válaszok a vállalkozások részére (Szeged, 2013. február 12. ) dr. Kriesch Attila Igazgató
  • Európai Fogyasztói Központ Az előadás célja Az előadás célja a vállalkozások jogismeretének növelése! A fogyasztót megillető elállási jog feltételeinek bemutatása. Tippek és tanácsok adása a vállalkozások részére.
  • Európai Fogyasztói Központ Elektronikus kereskedelem távollévők között kötött szerződéseknek minősülnek (E-Commerce, M-Commerce); A szerződő felek egyidejű jelenlétének hiányában kötnek szerződést; Előnyök és hátrányok a fogyasztók és vállalkozások részére;
  • Európai Fogyasztói KözpontLegfontosabb uniós és magyar jogszabályok Az elektronikus kereskedelemről szóló 2000/31/EK irányelv (2001. évi CVIII. törvény); A távollévők között kötött szerződésekről szóló 1997/7/EK irányelv (17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet); A szavatosság és jótállás szabályai szóló 1999/44/EK irányelv (Ptk.); Az árfeltüntetési szabályokról szóló 1998/6/EK irányelv (1997. évi CLV. törvény, 4/2009 NFG- SZMM rendelet).
  • Európai Fogyasztói Központ Alapvető problémákAvállalkozás kiléte, a kapcsolatfelvételés jogérvényesítés nehézségei.Aszerződés teljesítésének egyeskérdései.Afogyasztót megillető elállási jogfeltételei.
  • Európai Fogyasztói Központ A vállalkozás kiléte?  Belföldi vagy külföldi?  Az ország melyik részén található?  Fontos:  Szállítási költség összege  Személyes kapcsolatfelvétel nehézségei
  • Európai Fogyasztói Központ A vállalkozás kiléte - Kötelező feltüntetni:  Egyéni vállalkozói név vagy cégnév;  Székhely, telephely, lakóhely;  Nyilvántartásba vételi szám, nyilvántartást végző szerv;  Adószám;  E-mail cím és egyéb kapcsolattartásra alkalmas elérhetőség (pld: telefon, online formanyomtatvány).
  • Európai Fogyasztói Központ Az előzetes tájékoztatás módja elektronikusan, tehát a webáruház honlapján, továbbá folyamatosan és közvetlenül, azaz a honlap bármely időpontban történő meglátogatásakor elérhető módon, előzetes regisztráció és más honlapra utaló linkek (úgynevezett külső hivatkozások) használata nélkül, valamint egyértelműen, közérthetően és könnyen hozzáférhető (azaz átlátható) módon, vagyis a fogyasztó honlapon történő eligazodását elősegítő módon („beszédes linkek”), megfelelő tagoltsággal és részletességgel (nem a teljes jogszabály szöveg) kell teljesíteni.
  • Európai Fogyasztói KözpontÁtlátható honlap követelménye
  • Európai Fogyasztói KözpontÁtlátható honlap követelménye
  • Európai Fogyasztói Központ
  • Európai Fogyasztói Központ Tájékoztatás a szerződéskötésről Az elektronikus szerződéskötés lépéseiről; A szerződés alakiságáról, iktatásáról és utólagos hozzáférhetőségéről; Az adatbeviteli hibák kijavításáról; A szerződés nyelvéről.
  • Európai Fogyasztói KözpontAz ÁSZF-ről szóló előzetes tájékoztatás A szolgáltató köteles az Ektv. 5. § (1) bekezdése értelmében a honlapján a szerződések megkötésére és teljesítésére vonatkozó ÁSZF-jét megjeleníteni és annak tárolását a fogyasztó számára biztosítani. Azaz  a mentés lehetősége biztosított, vagy  a kinyomtatás lehetősége biztosított, vagy  letöltés lehetősége (pld: doc, pdf formában) biztosított Az ÁSZF tárolhatósága nem biztosított, ha a tájékoztatást  egy görgetősávos ablak, vagy  egy előreugró panel tartalmazza.
  • Európai Fogyasztói Központ Szállítás költség mindenkori aktuális postai vagy futárszolgálati – a megrendelt termékek súlya vagy darabszáma alapján meghatározott – díjszabás, vagy a szállítási költség rendelési összeghatártól függ, vagy szállítási költségátalányt határoz meg.
  • Európai Fogyasztói Központ Szállítás költség nem megfelelő, ha  honlapján csak utal a postai vagy futárszolgálati díjszabásra a tételes összegek feltüntetése nélkül, vagy  nem a mindenkor aktuális postai vagy futárszolgálati – a megrendelt termékek súlya vagy darabszáma alapján meghatározott – díjszabást teszi közzé.
  • Európai Fogyasztói Központ Kapcsolatfelvétel – e-mail cím vagy online bejelentőlap? E-mail cím mindig kötelező!
  • Európai Fogyasztói Központ Kapcsolatfelvétel és panaszkezelés  Telefonszám, telefonos vevőszolgálat – jogszabály szerint nem kötelező, de jó, ha van… Ténylegesen működik? Mely napokon, hány órán keresztül? Legyen erről tájékoztatás a honlapon.  Üzlethelyiség, vevőszolgálat, személyes ügyfélszolgálat – jogszabály szerint nem kötelező. Ha nincs… Reklamáció hogyan lehetséges? Postai út, e-mail…Panaszkezelési szabályok!
  • Európai Fogyasztói KözpontSzerződés teljesítése, kárveszély átszállása Írásbeli visszaigazolás tartós adathordozón legkésőbb a szerződés teljesítésekor. Tartalma  Vállalkozás kiléte, szerződés tárgya;  Ár, szállítás költség;  Fizetés és szállítás feltételei;  Elállási jog + annak feltételei;  Fogyasztói kifogások megtételének helye; Tartós adathordozó: Pld.: E-mail, DVD, Pendrive, Papír,
  • Európai Fogyasztói Központ Szerződés teljesítése, kárveszély átszállása A teljesítés (és így a kárveszély átszállása) a terméknek a fogyasztó vagy meghatalmazottja részére való átadásával történik meg (Ptk. 278. § (2) bekezdés). Szomszédnál történő otthagyás nem számít jogi értelemben átadásnak, teljesítésnek!
  • Európai Fogyasztói KözpontSzerződés teljesítése, kárveszély átszállása Futár az átadásnál nem írattathatja alá a fogyasztóval, hogy a termék hibátlan (legfeljebb a sértetlen csomagolás átvételét lehet). Ha fogyasztó nincs otthon az egyeztetett időpontban, újbóli kiszállítás költsége kit terhel? Megállapodás kérdése.
  • Európai Fogyasztói Központ Az elállási jog indoka Nem lehet kézbe venni, megvizsgálni a terméket; Fogyasztó kizárólag a vállalkozás által nyújtott információkra támaszkodhat; Információs aránytalanság a felek között; Az internetes kereskedelembe vett fogyasztói bizalom növelése érdekében a „hátrányok” ellensúlyozása;
  • Európai Fogyasztói Központ ELÁLLÁSI JOG Alapvető fogyasztói garancia, nem kereskedői kedvezmény! Fogyasztó nem mondhat le jogáról; Szinte korlátozások nélkül érvényesül; Szigorú szabályok; Eltérés kizárólag a fogyasztó javára, előnyére lehetséges! Vannak kivételszabályok! Tájékoztatni kell feltételeiről a fogyasztót!
  • Európai Fogyasztói Központ Elállási jog Szerződéskötéstől (szolgáltatás), illetve átvételtől (termék) számított 8 MUNKANAPON belül (de még kiszállítás (teljesítés) előtt is!!!) Határidő a szerződéskötést, illetve átvételt követő 1. munkanapon kezdődik, és a 8. munkanapon 24.00-kor jár le; Elállási határidő meghosszabbodik legfeljebb 3 hónappal, ha a fogyasztó nem kapja meg az írásbeli megerősítést a jogszabályi tartalommal!!!;
  • Európai Fogyasztói Központ Elállási jog Indokolás nélkül gyakorolható! 8 munkanapon belül kifejezésre kell juttatnia a fogyasztónak, de nem kell visszaküldenie a terméket e határidőn belül; Nincs alakisághoz kötve (de javasolni lehet e- mailes vagy postai tértivevényes formát!); Fogyasztó szavatossági jogai helyett is gyakorolhatja…
  • Európai Fogyasztói Központ Elállási jog – költségek viselése Használati díj nem követelhető fogyasztótól; Visszaküldés költsége a fogyasztót terheli; Fogyasztó felel a nem rendeltetésszerű használatért, és nem élhet vissza jogával (ez csak külön igényként érvényesíthető)! Vállalkozás köteles legkésőbb 30 napon belül a vételárat és a kiszállítás költségét IS visszafizetni a fogyasztó részére (uniós ítélet, C‑511/08).
  • Európai Fogyasztói Központ Az elállás ELVÁRT menete Fogyasztó kifejezi a szerződéstől való elállását; Vállalkozás és fogyasztó egyeztetnek a visszaküldésről (futár, posta, személyesen); Fogyasztó visszaszolgáltatja a terméket; Vállalkozás visszafizeti a vételárat (elállástól 30 napon belül) és eredeti kiszállítás költségét (esetleges kárigény nem számítható be, utólagosan ingyenes kiszállítás nem válhat díjkötelessé…).
  • Európai Fogyasztói Központ Uniós példák Elállási határidő (min 7 munkanap)  7 munkanap (Ausztria, Litvánia, Szlovákia Hollandia, Egyesült Királyság)  8 munkanap (Magyarország)  10 munkanap (Románia, Olaszország)  14 naptári nap (Belgium, Ciprus, Észtország, Szlovénia, Finnország) Visszaküldés költségét viseli (általában a fogyasztó)  Mindig a kereskedő (Finnország, Franciaország, Litvánia, Spanyolország, Görögország)  Főszabály szerint a kereskedő, kivéve 40 EURO-s vételár alatt, illetve, vételár teljes megfizetésének hiánya esetén (Németország)  Csak kifejezett megállapodás esetén a fogyasztó (Ausztria)
  • Európai Fogyasztói Központ Jogszerűtlen kikötések elállás esetén Kevesebb mint 8 munkanapot biztosítanak ; 8 munkanapon belül vissza kell érkeznie a terméknek a kereskedőhöz; Termék esetén az elállási határidő a szerződéskötéskor kezdődik; Elállás csak meghatározott alaki formában lehetséges (de javasolni lehet);
  • Európai Fogyasztói Központ Jogszerűtlen kikötések elállás esetén Indokolni kell az elállást; Bontatlan csomagolás megléte elálláskor (kivéve szerzői jogi védelem alá tartozó termékek és higiéniai cikkek); Eredeti csomagolást és számlát (nyugtát) kell mellékelni; Termék használatbavétele kizárja az elállást;
  • Európai Fogyasztói Központ Jogszerűtlen kikötések elállás esetén A fogyasztónak kötbért, bánatpénzt kell fizetnie; A fogyasztónak csak a vételár jár vissza, a szállítási költség nem; Ingyenes eredeti kiszállítás utólagos ráterhelése a fogyasztóra; Kereskedői kedvezményként jelenítik meg.
  • Európai Fogyasztói Központ Jogszerűtlen kikötések elállás esetén Visszáru nyomtatvány kötelező használata (javasolni lehet); A fogyasztónak visszajáró összeg nem kerül visszafizetésre, hanem a fogyasztó vásárlási egyenlegén kerül jóváírásra; Esetleges kárigény beszámítása és levonása a fogyasztó részére visszafizetendő összegből (külön igényként kell érvényesíteni!); A kivételszabályok tág, a jogalkotó céljától és akaratától eltérő önkényes értelmezése;
  • Európai Fogyasztói Központ Kivételek az elállási jog alól Zárt felsorolás; Nem lehet kibővíteni a listát; Megszorítóan, a fogyasztó javára kell értelmezni a kivételszabályokat; Fogyasztó hátrányára nem lehet eltérni; Kereskedő önként biztosíthatja az elállási jogot ilyen esetekben is.
  • Európai Fogyasztói Központ Kivételek az elállási jog alól Gyorsan romlandó termékek (élelmiszer, vágott virág); Természeténél fogva vissza nem szolgáltatható termékek (szexuális segédeszközök, kozmetikumok, kontaktlencse, higiéniai okok miatt nem? – nem egyértelmű), de felbontatlan csomagolásban igen!;
  • Európai Fogyasztói Központ Kivételek az elállási jog alól Szerzői jogi védelem alá eső, felbontott csomagolású termékek (CD, DVD, Videokazetta, szoftver); Olyan termékek, melyek ára a pénzügyi piacok ingadozásától függ (nemesfém, árutőzsdei termék, de számítógép- alkatrészek nem!);
  • Európai Fogyasztói Központ Kivételek az elállási jog alól Szerencsejáték szerződések (online fogadás); Hírlap, időszakos kiadvány (aktualitásukat vesztik); Fogyasztó egyedi kérésére, fogyasztó utasításai alapján előállított termék (arcképes bögre, fényképelőhívás, de számítógép egyedi konfigurálás nem!);
  • Európai Fogyasztói Központ Kivételek az elállási jog alól Online árverések (de fix áras árverésnél van!); Online hotelszoba foglalás; Online koncertjegy vásárlás; Szállítási szolgáltatás online lefoglalása (autóbérlés, repülőjegy-foglalás).
  • Európai Fogyasztói KözpontNegatív példák:
  • Európai Fogyasztói KözpontNEGATÍV PÉLDÁK:
  • Európai Fogyasztói KözpontNEGATÍV PÉLDÁK:
  • Európai Fogyasztói KözpontKivételes hozzáállás a vállalkozások részéről
  • Európai Fogyasztói Központ Szabályozási változások a közeljövőben Fogyasztók jogairól szóló 2011/83/EU irányelv legfontosabb újdonságai (alkalmazni kell 2014. június 13. után)  Szinte teljes maximumharmonizáció;  Kereskedők számára az elállási jogról szóló mintatájékoztató-szöveg alkalmazásának lehetősége;  Elállási határidő egységesen 14 naptári nap;  Ha elállási joggal kapcsolatos tájékoztatás elmarad, elállási jog 14 nap + 12 hónapon belül!
  • Európai Fogyasztói Központ Szabályozási változások a közeljövőben Elállási mintanyilatkozat lehetősége a fogyasztónak; Higiéniai ok kifejezetten szerepel az elállási jog alóli kivételszabályoknál; Elállási jog jogkövetkezményeinek, felek közötti elszámolás részletesebb szabályozása;
  • Európai Fogyasztói Központ Szabályozási változások a közeljövőben Vételár és kiszállítás költsége visszafizetendő a fogyasztónak legkésőbb 14 napon belül; Visszafizetés visszatartható addig, amíg fogyasztó nem igazolja, hogy visszaküldte a terméket; Visszaküldés költségét a fogyasztó viseli, kivéve, ha erre vonatkozó tájékoztatást vállalkozás elmulasztotta!;
  • Európai Fogyasztói KözpontSegítség a webshop beindításához  NFH megyei felügyelőségei- Hatósági Tanácsadó Irodák - www.nfh.hu  Európai Fogyasztói Központ - http://www.magyarefk.hu/hu/hasznos-tudnivalok/in  Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület - www.szek.org  Minősített webshopok - www.veddaneten.hu
  • Európai Fogyasztói Központ Előzetes tájékoztatási kötelezettség Tartalmi szempontból hasonló mint a jelenlegi szabályozás (cégadatok, áru jellemzői, ára, fizetés, szállítás feltételei, digitális tartalom jellemzői és technikai követelménye, elállási jog megléte és hiánya, annak feltételei, stb) De, ha nem kerül rá sor, a fogyasztót ajánlata vagy a megkötött szerződés NEM KÖTI! (érvénytelen) Vállalkozás érdeke a teljes körű és pontos tájékoztatás;
  • Európai Fogyasztói Központ Formai követelmények Előzetes tájékoztatást a honlapon világosan és közérthető nyelven kell a fogyasztóval közölni, vagy rendelkezésére bocsátani az alkalmazott távközlő eszközöknek megfelelő módon (M-Commerce!) vagy tartós adathordozón. Szállítási módokat és korlátozásokat a rendelési folyamat legelején közölni kell! Ha az elektronikus úton megkötendő, távollevők közötti szerződés fizetési kötelezettséget keletkeztet a fogyasztó számára, egyértelműen és jól látható módon, valamint közvetlenül a megrendelés fogyasztó általi megtétele előtt fel kell hívni a fogyasztó figyelmét az áru lényeges tulajdonságaira, a fizetendő ellenértékre és a szerződés időtartamára és felmondás feltételeire
  • Európai Fogyasztói Központ Formai követelmények Ha a megrendelés megtétele gomb vagy hasonló funkció aktiválásával jár, a gombot vagy hasonló funkciót könnyen olvasható módon „fizetési kötelezettséggel járó megrendelés” vagy ennek megfelelő, egyértelműen megfogalmazott felirattal kell ellátni! Amennyiben nem így történik, a szerződés vagy a megrendelés a fogyasztót NEM KÖTI.
  • Európai Fogyasztói Központ Formai követelmények legkésőbb az áruk leszállításának időpontjában vagy a szolgáltatás teljesítésének megkezdésekor tartós adathordozón visszaigazolást kell adni a fogyasztónak a megkötött szerződésről Ez nem ugyanaz mint a megrendelésről küldött automatikus elektronikus visszaigazolás!
  • Európai Fogyasztói Központ Elállási jog lényeges változásai Elállási jog meglétéről, feltételeiről vagy e jog hiányáról előzetes tájékoztatást kell adni; A vállalkozás mintatájékoztató szöveget alkalmazhat; Szerződéskötéstől (szolgáltatás), illetve átvételtől (termék) számított 14 NAPTÁRI NAPON belül, indokolás nélkül;
  • Európai Fogyasztói Központ Elállási jog Több áru rendelése esetén az utolsó áru átvételétől számít a határidő; Ismétlődő, rendszeres szállítás esetén az első tétel átvételétől számít a határidő; Elállási határidő meghosszabbodik a 14 napot követő legfeljebb 12 hónappal, ha előzetes tájékoztatás az elállási jog meglétéről és feltételeiről elmarad;
  • Európai Fogyasztói Központ Elállási jog Elállási mintanyilatkozat lehetősége a fogyasztónak; Vállalkozás egyéb elektronikus utat is biztosíthat, ebben az esetben haladéktalanul vissza kell igazolni a fogyasztó elállását; A vállalkozás késedelem nélkül, de minden esetben legkésőbb attól a naptól számított 14 napon belül visszatéríti a fogyasztó által megfizetett teljes összeget, beleértve adott esetben a szállítás költségeit is;
  • Európai Fogyasztói Központ Elállási jog Visszatérítés a fogyasztó fizetési módjával megegyező módon történik, kivéve, ha fogyasztó díjmentesen mást kér; Szállítási módnál csak a legkevésbé költséges szállítási mód költségét kell visszatéríteni; A vállalkozás – amennyiben nem vállalta, hogy az árut maga szállítja vissza – mindaddig visszatarthatja a visszatérítést, amíg vissza nem kapta az árut, vagy amíg a fogyasztó bizonyítékot nem szolgáltat arra vonatkozóan, hogy azt visszaküldte;
  • Európai Fogyasztói Központ Elállási jog A fogyasztó legkésőbb az elállási jogának gyakorlásától számított 14 napon belül, visszaküldi az árukat vagy átadja azokat a kereskedőnek vagy a kereskedő által az áruk átvételére felhatalmazott személynek.
  • Európai Fogyasztói Központ Elállási jog – költségek viselése Visszaküldés költsége a fogyasztót terheli, kivéve, ha erről nem tájékoztatták!!!; A fogyasztó csak az áruk jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges kezelésből adódó értékcsökkenést meghaladó értékcsökkenésért felel. A fogyasztó semmi esetre sem felel az áru értékcsökkenéséért, amennyiben a vállalkozás az elállási jogról szóló tájékoztatást elmulasztotta.
  • Európai Fogyasztói Központ Kivételek az elállási jog alól Nincs elállás olyan lezárt csomagolású áruk értékesítése esetében, amelyek egészségvédelmi vagy higiéniai okokból a csomagolás szállítást követő felbontása után nem küldhetők vissza, valamint alkoholtartalmú italok értékesítése esetében, amelyeknek az áráról az adásvételi szerződés megkötésekor állapodtak meg, azonban leszállításukra csak 30 nap múlva kerülhet sor, és amelyek tényleges értéke a kereskedő által nem befolyásolható módon a piaci ingadozásoktól függ;
  • Európai Fogyasztói Központ Elérhetőségek: Postai cím: 1088 Budapest, József körút 6. Telefon: 06-1-459-48-32 E-mail: info@magyarefk.hu Web: www.magyarefk.hu (sok hasznos információ!)
  • Európai Fogyasztói Központ
  • Európai Fogyasztói Központ Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Kérdések?„Az előadás megtartására a 2007-2013 közötti Közösségi Fogyasztóügyi Politika keretében, „az Európai Fogyasztói Központok Hálózata – ECC-NET” elnevezésű projekt megvalósítása során az Európai Unió pénzügyi támogatásával került sor.”„Az előadáson elhangzottak kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország szakmai álláspontját tükrözik, amely nem bír kötelező erővel sem a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vagy más közigazgatási hatóság által lefolytatott hatósági eljárások, sem a polgári peres és nem peres eljárások, továbbá a békéltető testületi eljárások során sem. Az előadás tartalmáért az Európai Bizottság és a fogyasztóvédelmi tárgyú uniós pályázatok lebonyolításáért és koordinálásáért felelős ügynökség, az Executive Agency for Health and Consumers (EAHC) sem felel.”