Conclusions del Fòrum de la Professió Mèdica - Àmbit hospitalari

342 views

Published on

Conclusions del Fòrum de la professió mèdica - Àmbit hospitals.
http://www.comb.cat/cat/altres/forum/home.asp

Published in: Health & Medicine
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
342
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Conclusions del Fòrum de la Professió Mèdica - Àmbit hospitalari

 1. 1. CONCLUSIONS DELFÒRUM DE LA PROFESSIÓ MÈDICA ÀMBIT HOSPITALS Dra. Elvira Bisbe
 2. 2. INTRODUCCIÓ – l’àmbit hospitalari suposa el 56% de la despesa sanitària. – no disposem del cost real de cada procediment i menys del seu impacte sobre la salut – els metges som els gestors directes dels recursos sanitaris i els que podem contribuir més en millorar l’eficiència. – En l’actual conjuntura de reducció del pressupost sanitari, calen mesures urgents i repensar el model per fer-lo sostenible mantenint la qualitat.
 3. 3. PROPOSTESQuè podem fer els professionals? – Participar en la gestió clínica, en la definició del model sanitari i les prestacions. Priorització, reduir proves i tractaments que no millorin la salut o el patiment. – Elaborar guies clíniques basades en l’evidència i en el cost efectivitat. Promogudes per les Societats científiques.
 4. 4. PROPOSTESQuè podem fer els professionals? – Redefinir el rol del metge dins l’equip assistencial. No es eficient tenir professionals fent tasques que no es corresponen amb el seu nivell professional, expertesa o capacitat de resolució. – Treballar per utilitzar els recursos en la seva justa mesura. Evitar actuacions fútils sobre tot en Malalties cròniques avançades, neoplàsies terminals i ancià fràgil.
 5. 5. PROPOSTESEn què han de canviar les organitzacions? – Fomentar l’autonomia de gestió . Creació d’equips de treball assistencial . Gestió per processos (vies clíniques) . Comptabilitat analítica . Capacitat de gestió del fungible i els implants
 6. 6. PROPOSTESEn què han de canviar les organitzacions? – Informació del cost del tractament, proves diagnòstiques o procediments. – Desenvolupar instruments de mesura i d’avaluació de resultats.
 7. 7. PROPOSTESEn què hauria de canviar el sistema sanitari? – Afavorir l’atenció integral i la continuïtat assistencial Facilitar la coordinació entre nivells assistencials tant en l’atenció mèdica com en el diagnòstic. – Sistemes d’informació compartits Història clínica única TIC orientades a la gestió de la salut i no al cost
 8. 8. PROPOSTESEn què hauria de canviar el sistema sanitari?– Agències d’avaluació independents Caràcter tècnic. Anàlisis transparents. Decisions vinculants– Concentració del terciarisme . Estudiar la demanda real població de referència . Redefinir la rotació dels residents . Redistribució de l’activitat entre els centres
 9. 9. PROPOSTESQuins canvis polítics serien necessaris? – Canvis en les formes de retribució e incentivació dels professionals L’autonomia de gestió, la productivitat, la qualitat i participació en la millora de leficiència, ha d’estar incentivada. – Simplificar l’estructura organitzativa. Cal aprimar de manera racional l’estructura no assistencial dins i fora dels centres hospitalaris.
 10. 10. PROPOSTESQuins canvis polítics serien necessaris? – Buscar noves fonts de finançament del sistema de salut. – Fomentar participació ciutadana – Evitar l’ús de la Sanitat amb fins polítics
 11. 11. PROPOSTESAltres mesures específiques de cada grup – GRUP I (despesa farmacèutica) Agència tècnica INDEPENDENT a nivell d’Estat Que de forma pública i transparent faci una anàlisis de cost efectivitat dels medicament, i tingui en compte el valor incremental respecte a les alternatives, tant per decidir el preu com si és o no finançat pel sistema públic de salut.
 12. 12. PROPOSTESAltres mesures específiques de cada grup – GRUP II A (diagnòstic per la imatge) . Caldria que el radiòleg pogués regular la demanda de proves col·laborant amb els clínics. . Potenciar lús de tecnologies híbrides per millorar l’eficiència i reduir el nombre de proves.
 13. 13. PROPOSTESAltres mesures específiques de cada grup – GRUP IIB (Proves de laboratori) . Ordenació dels laboratoris de Catalunya amb la integració dels diferents nivells assistencials. . Compartir informació entre els professionals de laboratori. . Gestió analítica de la demanda de proves (revisió crítica perfils, interval mínim entre sol·licituds..)
 14. 14. PROPOSTESAltres mesures específiques de cada grup – GRUP III (Pròtesis i fungible) . Adquisició de tecnologia basada en criteris de cost-eficàcia i estudis d’amortització. . Centres monogràfics per patologia de moderada complexitat i alta prevalença. . Adequar els estocs a necessitats reals.
 15. 15. PROPOSTESAltres mesures específiques de cada grup – GRUP IV (indicacions terapèutiques) Nou model terapèutic basat en els fins de la medicina (no només guarir, preservar la salut, alleugerir patiment, tenir cura incurables) Garantir la individualització dels tractaments i l’autonomia dels pacients sobre tot en malalties cròniques avançades, neoplàsies i ancià fràgil.
 16. 16. PROPOSTESAltres mesures específiques de cada grup – GRUP V (Estructura i organització) . Nous sistemes de pagament que permeti i incentivin la cooperació entre centres. . Potenciar alternatives a l’hospitalització convencional (hospitalització a domicili). . Definició cartera de serveis d’urgències de cada institució o dispositiu (malalt greu). . Reorganització de les guàrdies.
 17. 17. Exemples de Mesures pràctiques urgents quees poden implementar als hospitals (A,A,A) – Reduir proves o intervencions amb poc o gens benefici per la salut o patiment – Revisar algunes prestacions sanitàries en funció de l’evidència disponible o el millor cost benefici – Incentivar als professionals en la contenció de la despesa – informar del cost d’un tractament o prova per actuar en conseqüència
 18. 18. Exemples de Mesures pràctiques urgents quees poden implementar als hospitals (A,A,A)• En M. Crònic avançat o ancià fràgil cal individualitzar les indicacions de les GPC dacord a les circumstàncies concretes del pacient .• No iniciar o retirar fàrmacs que no contribueixin al control de símptomes o bé que generin un alt risc iatrogènic en pacients amb malalties orgàniques avançades i curta esperança de vida.• Monoteràpia seqüencial versus tractament combinat en càncer metastàtic.• Restricció dels marcadors tumorals o les proves d’imatges utilitzades per al seguiment dels pacients amb càncer, si és terminal.
 19. 19. MOLTESGRÀCIES

×