Your SlideShare is downloading. ×
Special Insight # 66 - Zet al je kwaliteiten in (deel 2)
Special Insight # 66 - Zet al je kwaliteiten in (deel 2)
Special Insight # 66 - Zet al je kwaliteiten in (deel 2)
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Special Insight # 66 - Zet al je kwaliteiten in (deel 2)

425

Published on

Published in: Career
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
425
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Zet al je kwaliteiten in (deel 2) De rode draad in het 2e deel van deze insight is wederom het principe dat je eerst een gedachte vormt door te denken, dáárdoor een emotie ervaart en daar vervolgens naar handelt. In deel 1 heb je dit principe uitvoerig onderbouwd gekregen. Zie: http://www.optimalist.nl/zet-al-je-kwaliteiten-in-deel1/ Een belangrijk onderdeel bij het inzetten van al je kwaliteiten is dat er een goede samenwerking ontstaat tussen de cortex en het limbisch systeem. Hierdoor gedragen we ons minder impulsief en emotioneel. Zo kunnen we vanuit ons bewustzijn beslissingen nemen. Hierdoor zijn we ons meer bewust van wat er precies in ons om gaat, doordat we beter inzicht hebben in wat écht belangrijk is in ons leven. We zijn in staat voordat we overgaan tot actie, ons bewust in te worden van de gevolgen van onze actie. Automatische piloot Gewoontes en dingen op de automatische piloot doen is normaal in het leven van mensen. "Goede" of "slechte" gewoontes kosten uiteindelijk dezelfde energie in het uitvoeren. De kunst zit hem echter in het behouden van de nodige discipline om bepaalde gedragingen om te zetten in een gewoonte en het vol te houden. Als je maar vaak genoeg dingen op een bepaalde manier doet, wordt het vanzelf een nieuwe gewoonte, dat is de manier van functioneren van je hersenen. Je hersenstam is qua functioneren het meest dominante van de drie gebieden. Vervolgens het limbisch systeem en als laatste de cortex. Deze dien je echt bewust te gebruiken. Iets nieuws aanleren? Onze hersenen verwerken de prikkels en informatie die via onze zintuigen binnen komen zo efficiënt mogelijk. Om dit te doen werken onze drie hersengebieden samen. Gedrag dat wij vertonen wordt zo diep mogelijk in onze hersenen opgeslagen. In deel 1 kun heb je gelezen dat de hersenstam de meest dominante functie heeft, daarom zijn onze hersenen dol zijn op automatismen. Iedereen kent het principe; toen je leerde fietsen bijvoorbeeld! In het begin denk je er goed over na wat je aan het doen bent, luisteren naar de uitleg van je vader of moeder en daarna bewust je lijf aansturen. Het kost je in het begin daarom ook veel energie en moeite. Stap voor stap gaat de nieuwe gewoonte (fietsen) dieper je hersenen in. De twee prikkel routes Als er via je zintuigen een prikkel of informatie bij je hersenen binnenkomt zijn er twee routes die de prikkels kunnen afleggen, die uiteindelijk leiden tot een reactie:
  • 2. De reflexroute: Prikkel Hersenstam Libisch systeem Je denkt niet echt bewust na over je acties en gedrag; je doet het omdat je het: gewoon fijn vindt Reactie De evaluatie route: Prikkel Hersenstam Je denkt nu bewust na over je acties en je doet het omdat: Je het de beste keus vindt Neocortex Libisch systeem Reactie Je hebt in het dagelijks leven niet altijd tijd om na te denken. Vandaar dat veel van je reacties automatisch via de reflex route lopen. Het wordt dan een gewoonte om op dezelfde prikkels altijd dezelfde reactie te geven; op de automatische piloot! Er is veel discipline nodig om te kiezen voor de evaluatie route. Wat helpt is het stellen van vragen aan jezelf. Hierdoor blijf je positief kritisch naar jezelf en hou je jezelf scherp. Enkele vragen die je voorafgaand aan een reactie bewust aan jezelf kunt stellen zijn: Wat wil ik hiermee op de korte termijn bereiken? Wat wil ik hiermee op de lange termijn bereiken? Waar doe ik het voor? Wat heeft het voor zin?
  • 3. De antwoorden op deze vragen helpen je met het helder krijgen van je visie. Als je je visie duidelijk hebt maak je een afspraak met jezelf en zorg je dat je je onderwerpt aan deze afspraak. Je committeert jezelf aan je visie en je houdt vast, no matter what! Discipline is niets anders dan jezelf een discipel maken van je eigen visie Wat je kan helpen met het inzetten van al je kwaliteiten is de wervelingen van je gedachten stil leggen. Voordat je je gedachten onder controle kunt krijgen is het noodzakelijk om rust in je gedachten en in je lijf te creëren. Anders wordt je telkens weer mee genomen door de alsmaar herhalende gedachtes en raak je je focus kwijt. Er zijn diverse manieren om dit te realiseren. Zelf ben ik met Yoga bezig. Door hier dagelijks mee bezig te zijn krijg ik langzaam grip op mijn gedachten en kan ik eenvoudiger discipline vinden en vasthouden. Zo lukt het me vaker om blijvende veranderingen in mijn gedrags- en reactie keuze aan te brengen. De stroom van het denken heeft namelijk een ontzettende stuwkracht waardoor je je gemakkelijk kunt laten mee slepen. Elke gedachte doet alsof hij super belangrijk is en wil je volledige aandacht op eisen! Onderstaande adem oefening is een goede manier om rust in je gedachten en lijf te creëren. Bewust ademen heeft een bewezen positief effect op je gedachten en inwendige rust. Adem gedurende 3 weken 3 x daags 5 seconden zo diep mogelijk in en 5 seconden zo ver mogelijk uit Gebruik je volledige longinhoud, door vanuit je buik te ademen. Trek bij het uitademen je navel zo ver mogelijk naar binnen en blijf enkele seconden “leeg”. Laat vervolgens je buik naar buiten rollen en laat de adem diep onderin je buik toe. Gebruik deze ademtechniek ook als je in een moeilijke of emotionele situatie komt. Denk aan niets tijdens het toepassen van deze techniek en sluit je ogen! Laat je gedachten 3 x 10 seconden met rust. Succes! Bram Föllings

×