• Share
 • Email
 • Embed
 • Like
 • Save
 • Private Content
La biblioteca a la web 2.0
 

La biblioteca a la web 2.0

on

 • 846 views

Arrel d'un curs sobre web 2.0 he hagut de fer una presentació explicant quines aplicacions d'aquesta nova generació d'internet poden ser útils a la biblioteca.

Arrel d'un curs sobre web 2.0 he hagut de fer una presentació explicant quines aplicacions d'aquesta nova generació d'internet poden ser útils a la biblioteca.

Statistics

Views

Total Views
846
Views on SlideShare
840
Embed Views
6

Actions

Likes
0
Downloads
1
Comments
0

2 Embeds 6

http://bibliotequeta.blogspot.com 4
http://www.slideshare.net 2

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  La biblioteca a la web 2.0 La biblioteca a la web 2.0 Presentation Transcript

  • Deltebre Juny 2009
  • Quines aplicacions 2.0 es poden fer servir?  Amb l’explosió de tota mena de serveis a la web 2.0, molts professionals ens hem plantejat quins d’aquests serveis poden convenir a les biblioteques.  Probablement haurem de mirar a fons cada aplicació nova per a decidir si és útil subscriure’ns.  Però, ara per ara, molts del serveis 2.0 que hi ha a la web són susceptibles de ser inclosos a la biblioteca per a ampliar el camp d’acció i permetre la interacció amb els usuaris. També permeten tenir en lloc segur molta de la informació que generem.
  • Alguns del serveis més coneguts  Blogs  Wikis  Youtube  Blip.tv  Flickr, Picassa  LibraryThing  Slideshare  Twitter  MySpace, Facebook  Second Life
  • Aplicacions 2.0 a la biblioteca BLOGS  Podem crear blogs de diferents temàtiques o dirigits a diferents públics.  Possibles temes: activitats, llibres recomanats...  Públics: infants, joves, membres club de lectura...  Alguns avantatges: - Obert a la participació dels usuaris - Subscripció per fer difusió - Més dinàmic que la web
  • Aplicacions 2.0 a la biblioteca WIKIS  Aquest entorn col·laboratiu permet crear i recopilar informació interessant de fonts(=persones) molt diverses.  Algunes de les possibilitats: - Wiki sobre història local (experiències personals) - Fotografies antigues comentades
  • Aplicacions 2.0 a la biblioteca YOUTUBE  Es poden penjar vídeos de la biblioteca.  Es pot crear un canal propi.  Sistema de subscripció que permet estar al dia als usuaris interessats.  El tema dels vídeos pot ser divers: informatius, activitats.  Permet difondre i promocionar la biblioteca.
  • Aplicacions 2.0 a la biblioteca BLIP.TV  Podem allotjar podcasts i vídeos  Permet enllaçar amb el blog o la web  Difusió a través de subscripció  Podem promocionar serveis i activitats en forma d’àudio, molt útil per a persones amb dificultats lectores.
  • Aplicacions 2.0 a la biblioteca FLICKR, PICASSA  Aquests allotjaments de fotografies tenen moltes possibilitats i eines diverses.  Són un lloc segur per guardar les fotografies de la biblioteca.  Es poden crear àlbums i compartir fotografies amb els usuaris, que podem comentar-les.  Podrien substituir el wiki de fotografies antigues.
  • Aplicacions 2.0 a la biblioteca LIBRARYTHING  A falta d’un catàleg enriquit, podem crear un librarything per al nostre fons amb la informació que vulguem incloure que no tingui cabuda al catàleg.  Podem incloure una imatge de la coberta i tantes tags com vulguem per recuperar la infromació.  Podem demanar als usuaris que facin les seves aportacions a través de comentaris a les entrades o que incloguem llibres que han llegit.
  • Aplicacions 2.0 a la biblioteca SLIDESHARE  Aquest allotjament de presentacions pot servir per penjar les nostres.  Els usuaris poden veure-les online i s’hi poden subscriure.  Podem fer presentacions sobre serveis, activitats, per promocionar cursos o ensenyar els nostres usuaris a consultar el catàleg.
  • Aplicacions 2.0 a la biblioteca TWITTER  Aquest sistema de microblogging ens pot ser útil per a comunicar-nos.  Podem utilitzar-lo com a servei d’alerta per a difondre novetats, projectes, activitats, notícies, per a comunicació externa i també interna.  Podem penjar les recomanacions de llibres que fem a la ràdio i enviar una alerta cada vegada.
  • Aplicacions 2.0 a la biblioteca MYSPACE, FACEBOOK  Aquestes xarxes relacionals es poden establir per a estar més presents en la vida de la comunitat i establir relacions més directes amb els usuaris.  A través dels nostres amics, podem arribar als seus amics i anar ampliant la nostra xarxa relacional.  Pot servir per buscar recolzament públic per a certes iniciatives o per a la biblioteca en general(a tall de lobby).
  • Aplicacions 2.0 a la biblioteca SECOND LIFE  Aquest món virtual tridimensional ens permet crear el nostre avatar, però també podem crear una biblioteca virtual en què els usuaris interactuen entre ells i amb nosaltres.  Hi ha biblioteques que han creat el seu taulell d’informació perquè les consultes online siguin menys impersonals.  Pot convertir-se en el paradigma de la biblioteca virtual?
  • Aplicacions 2.0 a la biblioteca  Aquestes només són algunes possibilitats, però segur que si treballem en un entorn col·laboratiu en trobarem d’altres i n’aniran sortint de noves que no hem de deixar de banda.  La majoria d’aquestes aplicacions permeten la sindicació, molt útil per als usuaris i molt pràctica per a fer-ne difusió.  El tagging també està present en aquestes aplicacions i això permet recuperar la informació que elaborem des de molts punts de vista.