Recursos i serveis per estar al dia en la teva especialitat

653 views
582 views

Published on

Material docent del curs RECURSOS I SERVEIS PER ESTAR AL DIA EN LA TEVA ESPECIALITAT impartit per Miquel Puertas i Marta Roca, dins l'oferta formativa de l'Institut de Ciències de l'Educació de la UPC

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
653
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Font de la lletra: Calibri
 • Amb poc esforç em podré mantenir informat de les darreres novetats en un àmbit. Podrem validar la nostra recerca (és única?)
  En crear contactes útils podrem identificar millor possibles col·laboradors
 • És essencial que el personal i estudiants que emprenen una recerca es posin al dia amb la literatura més actual en el seu tema. Llegir algunes revistes clau en el tema tradicionalment cobria aquesta necessitat, però a l’ era de la informació les fonts d’informació són més variades i el volum total de noves recerques és enorme. Per tant, mantenir-se al dia dels nous avanços pot esdevenir aviat una altra activitat que consumirà molt de temps.

  La intenció d’aquestes pàgines és presentar el concepte de “current awareness” (coneixement actual) i després comentar les fonts que poden ser útils per mantenir al dia les teves tasques de recerca. Moltes d’aquestes fonts permeten que et siguin enviades (e-mail) les noves actualitzacions, de manera que són ràpides i convé utilitzar-les.

  Different tools are available depending on your needs. Some things to consider:

  Are there key journals you are interested in?
  Is your research interdisciplinary? Do you need to keep up-to-date with journals in multiple fields?
  Do you want to keep up with new and/or rapidly changing forms of information like blogs or news?
 • Estalvi de temps Els resultats de la cerca s'envien directament a la bústia de l'investigador o agregador.
  Cerca automàtica Aquest mètode s'utilitza, a través de la ràpida Tipline, es reinicia automàticament la cerca en les hores predeterminades.
  La regularitat en la investigació La investigació duta a terme periòdicament i regularment el que assegura un documental contínua.
 • Beneficis
  Més informació recopilada La informació recollida ja no és pertinent i l'investigador no és probable que es va ofegar en una inundació d'informació massa gran.
  No es requereix subscripció Aquest mètode representa una excel lent alternativa a les bases de dades en espera que no disposen d'alerta.. El mètode de l'estirada per tant permet que l'espera que provenen de fonts diferents de les utilitzades amb el mètode push. Límits
  Requereix més temps L'investigador ha d'anar als llocs web i reiniciar manualment la cerca. Aquest mètode requereix molt més temps i un esforç que el mètode push.
  Risc de son irregular Atès que el mètode no llençar d'un servei d'informació ràpid, l'investigador ha de ser diligent en la recerca. S'ha d'impulsar la seva recerca regularment si vol fer un documental de seguiment representant eficaç de l'evolució del seu camp.
 • També: Bases de dades documentals que proveeixen informació sobre l’afiliació i contacte amb els autors (ex. CCC)

  Pensa que els professors i experts:
  Són una font d’informació especialitzada molt valuosa.
  Són accessibles personalment, per correu electrònic, telèfon, etc.
  Ofereixen informació i assessorament personalitzat.
  Les seves pàgines web personals i/o institucionals inclouen, moltes vegades, les seves publicacions a text complet. També existeix la possibilitat de contactar-hi perquè te les enviïn.

  Les bases de dades bibliogràfiques són una bona eina per trobar informació sobre persones, sempre i quan hagin publicat documents i aquests hagin estat inclosos a alguna d'elles. Normalment una de les dades dels documents és l'adreça professional dels autors, cosa que ens permet poder-hi contactar.
  Primer s'ha d'escollir la base de dades adient on sigui probable que els documents de l'autor buscat s'hagin pogut incloure, i ens haurem d'assegurar que el període consultat sigui recent, ja que eles adreces canvien amb certa freqüència.
  Si no té tanta importància la persona, sinó que es vol contactar amb algun especialista d'un tema determinat, llavors es pot fer una cerca combinant paraules del tema desitjat (ja siguin keywords, paraules dels títols dels documents, dels abstracts o resums, etc.) i analitzar els documents recuperats fins seleccionar la persona més adient. • Localitzador de la producció científica realitzada a la UPC.
  Podem cercar per Investigadors, grups de recerca, departaments,... I consultar les seves publicacions

  Directori de centres de recerca de la Generalitat

  DIRMAS És una base de dades de caràcter públic i no restringit sobre grups de recerca, empreses, parcs científics i tecnològics, centres CERCA (Centres de Recerca de la Generalitat), altres centres de recerca i tecnològics, fundacions, entitats i associacions, i unitats d'Administracions Públiques -que realitzen la seva tasca a Catalunya- en el camp del desenvolupament sostenible, des d'una visió global, que inclou tant factors ambientals, culturals, econòmics, jurídics i social.
  Quin tipus d'informació hi trobareu ?
  Dades referents a grups de recerca, al responsable de l'equip d'investigació, dades de contactes, àmbits d'actuació, activitats de recerca, projectes desenvolupats, publicacions, entre altres, organitzats i cercables segons diferents opcions.
  La informació es pot cercar a partir d'una paraula o fer una cerca per centre, per grup, per àmbit, per responsable del grup i per població.
   
  Ex. Paraula clau: compost
 • Les llistes de distribució, també anomenades llistes de discussió, són serveis en els quals les persones inscrites poden enviar missatges que es
  difonen entre la resta de membres de la llista. És el mitjà ideal per crear grups temàtics de discussió sobre àrees d’interès diferents i generalment
  especialitzades. Tenen un administrador i unes condicions d’ús definides prèviament.

  Les llistes de distribució es poden definir com un servei d'Internet que permet a un grup de professionals, investigadors, estudiants, etc. d’una disciplina concreta, intercanviar a través del correu electrònic informació i experiències sobre diferents aspectes relacionats amb la seva matèria: preguntar i discutir sobre temes d’actualitat, anunciar conferències, cursos, beques... Quan un se subscriu a una llista de distribució d’un tema i hi envia missatges, el receptor d’aquests no és una sola personal sinó que és tot el grup de persones que hi ha apuntades en aquella llista.

  Alguns cercadors permeten conèixer quines llistes hi ha sobre un tema especialitzat:
  Tile.net : cercador de llistes internacionals
  Listserv : servei de llistes de distribució de RedIris, podem buscar per tema
  jiscmail.ac.uk: focalitzat en l’àmbit acadèmic i de recerca del Regne Unit però també de l’àmbit internacional

  Ex. Gps

  La majoria de llistes permeten accedir als seus arxius de missatges. Val la pena donar una ullada al seu contingut i volum abans d’inscriure’s
  Les llistes es poden usar de forma passiva o activa, depenent si només llegeixes els missatges o si afegeixes les idees.

  Tu mateix podries crear una llista de distribució. Si t’interessa saber com fer-ho, pots visitar algun dels següents webs: Egroups (http://es.egroups.com), o Elistas (http://elistas.net).


  Xarxes socials. Què són?
  Estructures socials on es creen relacions entre els membres d’una comunitat.
  Les xarxes socials són formes d’interacció col·lectiva, on les persones intercanvien informació sobre idees, gustos i preferències mitjançant textos, imatges i vídeos.
  Història
  Als voltants del 2001 i del 2002 es van començar a fomentar les xarxes socials. Però no va ser fins el 2003 amb l’aparició de Myspace, Friendster i Tribe que es van popularitzar.
  Xarxes socials professionals o especialitzades
  Els perfils dels usuaris recullen dades sobre la seva trajectòria professional i acadèmica. Esdevenen un bon recurs per buscar feina. Exemples: LinkedIn, Xing.

 • Academia.edu El equipo directivo de esta red está formado por académicos y estudiantes de doctorado de Estados Unidos e Inglaterra. De alguna forma han conseguido entre sus miembros a científicos de la talla del reciente premio Nobel Paul Krugman, así como de Stephen Hawking y Richard Dawkins. Parece que está experimentando un notable auge. Ex. Beat Signer Entro com a Marta Roca, password Sam***

  Lalisio Se trata de una empresa alemana que, a su vez, pertenece a una empresa germano-norteamericana (Q-Sensei) con sede en Estados Unidos. La sede de Lalisio, no obstante, está en Alemania. Al ser fundada en 2001 es tal vez la más antigua de las redes académicas.

  Academici Perteneciente a una empresa privada inglesa del mismo nombre es la única red social que contempla tanto servicios gratuitos como de pago (Premium).

  Mendeley es esencialmente una aplicación de gestión de documentos científicos llamada Mendeley Desktop, con todas las herramientas necesarias para sacar partido a tu biblioteca (búsquedas en varios documentos, indexación, extracción automática de keywords…) pero ahí no acaba la historia. La parte curiosa es lo que viene después: Mendeley te permite guardar y publicar tus propios trabajos en su servicio, visibles para la comunidad de investigadores que se está reuniendo a su alrededor (y para tu grupo de trabajo, que podrá anotarlos colaborativamente). Y lo que es más importante, sigue (en tiempo real) las citas que unos investigadores hacen de los trabajos de otros. Es decir, uno puede aumentar, y seguir, el impacto de un trabajo que ha escrito, y a la vez aprovechar un gestor documental especializado mejor que bueno.
 • Una manera de localitzar experts és a través dels directoris (impresos o electrònics), que es poden definir com obres de referència que contenen informació, organitzada per ordre alfabètic, cronològic o sistemàtic i que ens permeten la localització de persones, objectes, organismes o llocs. Els directoris d'experts tenen com a punt d'accés principal el nom del científic, ens faciliten les dades de contacte i informen de les seves activitats professionals, per tant, s'hauran d'utilitzar quan es conegui prèviament amb quina persona es vol contactar. Podem localitzar experts mitjançant diferents tipus de directori: directoris d’universitats, de centres de recerca, de col·legis professionals...
  També podem utilitzar bases de dades i cercadors d’experts.
  Aquí teniu alguns disponibles a la xarxa

  D’altra banda, també existeixen directoris o guies comercials d’experts consultables en línia:
  Todoexpertos.com: guia d’àmbit estatal, inclou experts d’enginyeria. http://www.todoexpertos.com/
  Xpertia.com: guia d’àmbit internacional, inclou experts d’enginyeria. http://www.xpertia.com/
  Cirs.net

  Directoris o guies d’universitats, laboratoris i centres de recerca: permeten localitzar persones en concret i/o grups de persones pertanyents a una determinada organització educativa o de recerca, com també especialitzades en un determinat àmbit temàtic.

  CIRS.net. International Center for Scientific Research: recull de centres de recerca d’àmbit internacional http://www.cirs.net/indexenglish.htm
  Universities worldwide: directori internacional que permet cercar universitats de tot el món. http://univ.cc/index.html

  .

 • Elsevier 2collab http://www.2collab.com/ enables you to create your own groups or join others to share, collaborate and network without using email in the scientific community.

 • Tal vez lo más destacado de ResearchGATE sea precisamente su carácter europeo, aunque al parecer tiene una buena implantación también en EE.UU. Como tantas otras iniciativas de la Web, ResearchGATE nació a partir de la idea de tres jóvenes investigadores que en su momento coincidieron en universidades alemanas y ha conseguido en poco tiempo una gran expansión.
  Actualmente, tiene sedes en Boston y en Hannover y diversas sociedades científicas han adoptado ResearchGATE como plataforma de comunicación, entre las que se cuentan la Academia Internacional de Ciencias de la Vida, la Fundación Europea de la Ciencia o la Max Planck PhDnet (red de doctorandos de la Max Planck Society).
  Cuenta además con lo que denominan Global Advisory Network , que es una red internacional de asesores o consejeros de la red formada por profesores e investigadores de diversos países. Algunos de ellos están muy representados, como EE.UU y Alemania con decenas de consejeros, pero otros con muy pocos. España, por ejemplo, en marzo de 2009 contaba únicamente con dos. Todo el continente africano con otros dos, y países como Francia en posiciones intermedias con cuatro consejeros (todos los datos se refieren a marzo del 2009).
   
  Presenta las tres dimensiones o variedades posibles de lo que hemos denominado Gestión documental en la Tabla 1, incluyendo la búsqueda semántica, pero todas con algunas limitaciones.
  La importación automática de datos a través de carga de ficheros funciona con EndNote y Reference Manager. También admite los formatos genéricos BibTex i RIS, pero solamente codificados en XML. Esto impidió, por ejemplo, que importara del todo bien (requirió una edición manual de uno de los campos) registros de RefWorks, pese a ser una de los gestores bibliográficos del momento.
  La ficha bibliográfica es muy limitada y aunque cumple bien la función de completar el perfil del profesional de cara a dar a conocer su trabajo no puede compararse con las que proporciona un gestor especializado como los mencionados más arriba. Dispone de una opción para enviar nuestra información bibliográfica a otros investigadores.
  La búsqueda de información también es limitada, ya que actualmente trabaja únicamente con seis fuentes, todas ellas repositorios digitales, en concreto: arXiv, CiteSearch, IEEE Xplore, NTRS, PubMed y RePEc. En total, 30 millones de documentos, pero apenas están representadas ni las humanidades ni las ciencias sociales ni aparecen repositorios europeos (pese al origen de la red), ni apenas se pueden encontrar documentos en otra lengua que el inglés. Si lo comparamos con los 400 millones de documentos a los que proporciona acceso Scirus con cientos de fuentes procedentes de todo el mundo y con todas las disciplinas y decenas de lenguas, cabe confirmar que es una opción muy limitada.
  En cuanto a la búsqueda semántica, las pruebas realizadas (no sistemáticas) no dieron buenos resultados. Resultaron siempre más efectivas las búsquedas mediante palabras clave. No es extraño, en primer lugar porque la búsqueda semántica está "en pañales" en cualquier contexto, y mucho más en un contexto generalista.
   
  Tal vez lo más destacado de ResearchGATE sea la elegante interfaz que presenta en general y la forma de presentar el perfil del miembro de la red en particular, distribuida en seis pestañas: About me | Publications | Library | Contacts | Groups | Network graph (figura 3).
  El último merece comentarse: se trata de un sistema de visualización de la información que muestra en forma gráfica diversos aspectos de nuestra red, tales como los contactos, la publicaciones y los grupos. La ilustración siguiente muestra el aspecto de la (incipiente) red del autor.
 • LinkedIN No es especificamente una red académica, pero de facto es una red muy utilizada por el mundo profesional en general y acoge a un gran número de usuarios de universidades de todo el mundo.

  Scholar Universe Red social de otro gran productor y distribuidor de bases de datos, la empresa Proquest, que también produce el gestor de bases de datos RefWorks.

  SciPeople is social network for scientists, postgraduate students and students. The main objectives of the service - to create enviroment for spreading of scientific knowelege and help scientists in everyday work. At the site you can:
  create personal scientific CV
  find scientists
  work with scientific journals
  share materials
  communicate with colleagues
  participate in scientific projects
 • There are many Internet sources for finding information on conferences and events, some of which may be provided via RSS and blogs as mentioned above. Here below are a sample of what is available and an indication of the subject area(s) they deal with:
 • Really Simple Sindication (Sindicació Realment Simple)
  Sindicar continguts vol dir, bàsicament, facilitar part o tots els continguts perquè altres webs puguin incorporar-los.

  Els agregadors RSS permeten estar al dia de les novetats de moltes pàgines web, mantenir-nos al dia sense necessitat de navegar per desenes de pàgines, fer cerques, gestionar la informació...

  1. Què és l'RSS o la sindicació de notícies?
  RSS (acrònim de Really Simple Syndication o Rich Site Summary) fa una funció similar a la de les subscripcions de documents impresos, com ara els diaris. Si volem llegir cada dia el diari tenim dues opcions, o bé anar diàriament al quiosc, o bé subscriure’ns-hi. La sindicació de notícies ens permet saber que hi ha de nou en les webs que ens interessen. Ens estalvia feina perquè no ens cal visitar-les diàriament.
  2. Quines pàgines podem subscriure?
  Podem subscriure'ns a qualsevol web que ens interessi i que tingui els seus continguts sindicats. Normalment, això s'indica amb alguna les següents icones:
   
  Hi ha molts tipus de continguts als quals ens podem sindicar. Alguns exemples són:
  Notícies de premsa. Per exemple, notícies sobre cultura de La Vanguardia.
  Novetats d'una web. Per exemple, les novetats dels concursos de la UPC.
  Publicació d'un nou exemplar d'una revista.
  Incorporacions a una base de dades de documents que tracten d'un determinat tema. • Els lectors de RSS
  Per a visualitzar les subscripcions cal comptar amb un lector de RSS. Hi ha molts programes que fan aquesta funció.
   Aplicatius locals: cal instal·lar-los a l’ordinador. P.e. RSS Reader. http://www.rssreader.com/. Aquesta opció només és aconsellable si només consultem els continguts sindicats des d’un sol ordinador.
   Aplicatius web: s’hi accedeix des de qualsevol ordinador amb accés internet. P.e. Google Reader. http://www.google.com/reader.
  Aplicatius socials: aplicatius web que permeten compartir i comparar subscripcions. P.e. Bloglines. http://www.bloglines.com/

 • Entrar al RSS Reader i fer la subscripció del RSS de la CUS
 • Díaz de Santos: llibreria especialitzada en documentació científica i tècnica. Permet fer alertes per àmbit temàtic.

  Amazon: una de les botigues online més gran del món dedicada, entre d’altres, a la venda de llibres. Permet subscriure a novetats...

  Booknews: ofereix informació de novetats de llibres científics. Interessant per buscar editors científics (llista d’editors)

  Springer: un exemple de web d’una editorial científca que ofereix alertes de novetats. Altres:
  Elsevier, Kluwer, Oxford University Press, Cambridge University Press, Prentice Hall, McGraw-Hill.....

  BookFinder.com is an openly available search engine that searches over 150 million books for sale (new, used, rare, out-of-print, and includes textbooks). The BookFinder.com website is part of the BookFinder.com/JustBooks network, produced by a team of high-tech librarians and programmers based in Berkeley, California, and Düsseldorf, Germany

  Entrar a:
  Springer – alertes llibres
  Harvard – ensenyar tant e-mail alerta com servei RSS. També es pot utilitzar: Twitter i Facebook
  Diaz de Santos: mirar llista matèries / RSS
 • Creant alertes que informin de quins articles nous s’han publicat en les revistes que s’han seleccionat
  Tables of Contents of selected journals are sent to you by email when a new issue is released and you don’t need to come to the Library to browse the most recent issue
  an alert is often sent before the journal issue is published, so you get advance notification

  You may need to create an account and sign in to save and edit alerts  Sumaris CBUC
  Base de dades de sumaris del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya.
  Inclou els sumaris o taules de continguts de moltes de les revistes subscrites per membres del Consorci.
  Prop de 3.000 revistes i més de 100.000 sumaris.
  Podem rebre alertes per correu electrònic dels continguts dels nous números de revista introduïts a la base de dades. Si estem subscrits a la revista en format electrònic podem accedir al contingut.
  Està en fase d’integració a Dialnet.
   Dialnet
  5.653 Revistas
  2.292.140 Documentos
  Portal creat per la Universidad de la Rioja amb l’objectiu de difondre les publicacions científiques d’àmbit espanyol i hispanoamericà.
  Permet rebre alertes electròniques de les publicacions prèvia subscripció i accedir al contingut de les publicacions si estan en accés obert.
  També conté informació d’altres tipus de documents: llibres, tesis, actes de congrés....
  ticTOCs
  Servei desenvolupat per un Consorci Internacional liderat per la Biblioteca de la University of Liverpool.
  Ofereix accés gratuït als darrers sumaris de més de 14.000 revistes acadèmiques de més de 700 editors científics.
  Permet exportar de manera àgil a RefWorks o un lector de RSS feeds.
  Find 14,269 scholarly journal Table of Contents (TOCs) from 739 publishers.
  View the latest TOC for each journal.
  Link to the full text of 426,366 articles (where institutional or personal subscription allows).
  Export TOC feeds to popular feedreaders.

  Projecte MUSE
  Projecte liderat per la Johns Hopkins University Press, en col·laboració amb altres editors científics.
  Interessant per a revistes de prestigi en humanitats I ciències socials.

  Paquets de revistes (Ebsco, Elsevier…) o webs de revistes científiques

  Comentar BBDD sumaris Kput. Ara Dialnet (entrar)
  Entrar a Elsevier / comentar altres paquets de revistes
  Projecte Muse per CCSS i humanitats
  Entrar a TOCs (per exportar a RefWorks o RSS)

 • La majoria de bases de dades subscrites per la UPC permeten crear perfils personalitzats.
  En aquests perfils, entre d’altres opcions, podem gravar i executar cerques complexes i programar alertes via correu electrònic per estar informat de les novetats.

  Compte! Cal tenir en compte que pot haver un retard entre la publicació de l’article i que aquesta aparegui a la BBDD
  Cerques gravades, màx. Inconvenient: cal fer expressament les cerques periòdicament
  Alertes: és més còmode però compte si fas moltes. Pots patir infoxicació


  CSA Databases (Environmental Science and Pollution Management)
  Les bases de dades incloses en aquest grup són: ERIC, Medline, PsyInfo, Sociological Abstracts, Social Services Abstracts, Worldwide Political Science Abstracts i Zoological Record. Aquestes bases de dades indexen literatura acadèmica i una selecció de pàgines web de molta qualitat. Per guardar una alerta, efectua la teva cerca i en la pantalla de resultats fes click a Save Search/Alert. Marca la cerca que vols guardar i fes click a Save as Alert. Introdueix el teu email i contrasenya. Per veure les cerques guardades i les alertes, fes click a Search History/Alerts.

  Science Direct
  Aquest servei proporciona accés a aproximadament 1800 revistes acadèmiques cobrint un rang de disciplines. Creant un perfil personal a Science Direct, pots establir tres serveis d’alerta email separats. Aquests serveis són:
  Search Alerts – notificació email quan una cerca emmagatzemada recupera nous resultats.
  Journal Issue Alerts – notificació email de la taula de continguts dels números recents d’una revista especialitzada (amb un enllaç cap al text complet si ens subscrivim a aquesta revista especialitzada)
  Citation alerts – notificació email quan un article seleccionat és citat per algú altre.
   
  Web of Science
  Realitza la teva cerca. Fes click a Advanced Search o a Combine Searches per veure l’historial de cerques. Fes click a Save History i completa la informació en pantalla. Assegura’t de has marcat la casella Send Me Email Alerts. La teva alerta serà vàlida durant 6 mesos

  Engineering Village (Compendex)
 • In several databases it is possible to be alerted when a specific author or a specific publication is cited in another publication.

  A Citation Alert notifies you by email when an article of interest is referenced or cited by another article.
 • Citation Alerts Una Citation Alert et notifica per email quan un article que has seleccionat es citat per nous articles adherits a ScienceDirect. Aquesta funció et permet, com a autor, de portar el compte de tots els textos a ScienceDirect que fan referència al teu article.

  ISI Web of Science
  Science Direct i Scopus

  Amb Google Scholar també es poden fer alertes però no és gaire acurat
  Amb Compendex podem veure documents citats en Scopus

  Entrar a ISI Web of Science i fer una cerca / alerta
  Entrar a Scholar Google i fer una cerca: Sustainable tourism and spain

  CiteSeer is a scientific literature digital library and search engine that focuses primarily on the literature in computer and information science. CiteSeerx aims to improve the dissemination of scientific literature and to provide improvements in functionality, usability, availability, cost, comprehensiveness, efficiency, and timeliness in the access of scientific and scholarly knowledge.
  Rather than creating just another digital library, CiteSeerx attempts to provide resources such as algorithms, data, metadata, services, techniques, and software that can be used to promote other digital libraries. CiteSeerx has developed new methods and algorithms to index PostScript and PDF research articles on the Web. Citeseerx provides the following features.

 • Explicar què és un e-print. La majoria de dipòsits d’e-prints ofereixen aquesta opció i permeten guardar cerques i configurar alertes.

  El mateix per altres dipòsits d’UPCommons: treballs acadèmics, videoteca

  Entrar a UPCommons / Recercat

  OAISTER, brutal però només permet guardar cerques (més de 25 milions de documents a text complert provinents de més de 1.100 dipòsits o recursos.
 • Google Alertes
  Les alertes de Google són actualitzacions per correu electrònic dels darrers resultats rellevants de Google (web, notícies, etc.), que es basen en la consulta o en el tema que trieu.
  Introduïu el tema per supervisar i feu clic a vis. prèvia per veure els resultats que obtindreu. Entre d'altres, les alertes de Google es poden utilitzar per a les tasques següents:
  per supervisar una notícia en procés de desenvolupament
  per mantenir-se al dia sobre un competidor o sobre un sector concret
  per obtenir les últimes notícies sobre un personatge famós o sobre un esdeveniment
  per estar al corrent dels vostres equips preferits

  Intute
  Intute is created by a consortium of seven universities, working together with a whole host of partners.
  The Intute consortium is:
  University of Birmingham
  University of Bristol
  Heriot-Watt University
  The University of Manchester
  Manchester Metropolitan University
  University of Nottingham
  University of Oxford

  Infomine
  INFOMINE is a virtual library of Internet resources relevant to faculty, students, and research staff at the university level. It contains useful Internet resources such as databases, electronic journals, electronic books, bulletin boards, mailing lists, online library card catalogs, articles, directories of researchers, and many other types of information.
  INFOMINE is librarian built. Librarians from the University of California, Wake Forest University, California State University, the University of Detroit - Mercy, and other universities and colleges have contributed to building INFOMINE. We hope our service is useful and would appreciate any comments.

  AcademicInfo is an online education resource center with extensive subject guides, video courses and distance learning information. Our mission is to provide free, independent and accurate information and resources for prospective and current students (and other researchers).
  AcademicInfo was founded in 1998 by Mike Madin, a librarian coordinator, and is now maintained by multiple contributors.
  We currently feature over 25,000+ hand-picked resources and update the website on a daily basis.

  Internet Scout Project


  Scout report és setmanal
 • 7.4. Congressos
  Una altra eina de localització d'experts poden ser els repertoris de congressos que recopilen els congressos, seminaris i jornades d'un determinat àmbit temàtic i/o geogràfic. Donat que els congressos són bàsicament llocs on es troben persones especialitzades en una determinada àrea temàtica amb l'objectiu d'exposar els seus treballs o innovacions, poden ser un lloc ideal per establir contactes a nivell personal amb especialistes.
  International Congress Calendar https://www.diversitas.org/db/x.php?dbcode=ca
  Proyecto DISEVEN: Base de Datos de Congresos, seminarios, jornadas, etc. http://web.cica.es/congresos/busca2.es.php3
  Conference Alerts: Academic Conferences Worldwide http://www.conferencealerts.com
  Al- conferences.net
  Els congressos permeten tant localitzar i contactar experts en el nostre àmbit com ajudar-nos a estar al dia en la nostra àrea temàtica. Hi ha diferents repertoris de congressos que permeten rebre alertes dels propers esdeveniments.

  Conference alerts.
  Disposa d’un servei de subscripcions (alertes). Cal crear-se un perfil a mida. Us mostro una còpia del missatge rebut.

  DISEVEN es un Servicio público y gratuito proporcionado por RedIRIS en colaboración con el CICA ( Centro de Informática de la Comunidad Andaluza) para distribuir información de eventos de interés académico-científico: Congresos,Jornadas, Seminarios, Conferencias,Ponencias,Cursos,Charlas,Simposiums - etc).
  Difusión de eventos a celebrar principalmente en España, aunque no está cerrado a la difusión de aquellos que se celebren fuera de nuestras fronteras.
  Distribución de la información vis Lista de distribución.
  Consulta de una base de datos de eventos.

  Allconferences.com
  Is a directory focusing on conferences, conventions, trade shows, exhibits, workshops, events and business meetings.  This is a unique search directory that serves users looking for specific information on conference or event information; while at the same time provides services to the meeting planners, such as online registrations and payment processing.  We are dedicated to providing our end users with high-quality conference information with a comprehensive search engine.  The information ranges from specialized scientific, medical and academic conferences to all kinds of general events.
  Cercador molt complet però no permet rebre alertes (crec)

  Environmental Expert events.
  Cogressos de temàtica ambiental. Permet rebre una alerta mensual
 • Blocs
  Marcadors socials, gestors de referència socials
  Twitter (http://twitter.com/sosteniblecat/)
  Xarxes socials
 • del.icio.us és un servei de gestió d'adreces d'interès socials a través del web. Permet pujar a la xarxa les adreces d'interès, que clàssicament s'emmagatzemaven des del navegador localment a l'ordinador, de manera que són consultables a través d'Internet i no només en local. També en facilita la categorització amb paraules clau (etiquetes), fet que n'agilita la localització. Però no tan sols permet agrupar-les i etiquetar-les, sinó també compartir-les amb altres usuaris del servei i així conèixer qui (i quanta gent) ha desat un determinat enllaç.
  El seu èxit possiblement rau en la senzillesa de la seva interfície, en emprar un llenguatge HTML molt senzill i un sistema d'URL llegible. A més, posseïx un flexible servei de sindicació web mitjançant RSS i un codi API bastant potent que permet fer ràpidament aplicacions que treballin amb del.icio.us.
 • Blocs
  Marcadors socials, gestors de referència socials
  Twitter (http://twitter.com/sosteniblecat/)
  Xarxes socials
 • Youtube
  Slideshare
  Big Think Video interviews with 600+ thought leaders in a range of fields.
  Futures Channel High quality multimedia content ideal for use in the classroom.

 • No omple la bústia de correu electrònic
  Es necessita un compte d'iGoogle Es carregarà automàticament cada vegada que s'obri el navegador
  Cal aprendre el funcionament d'iGoogle  
  Permet la personalització i organització dels continguts ns de subscripció contenen informació sobre com cancel·lar o suspendre una alerta
 • Les confirmacions de subscripció contenen informació sobre com cancel·lar o suspendre una alerta
 • Les confirmacions de subscripció contenen informació sobre com cancel·lar o suspendre una alerta
 • Les confirmacions de subscripció contenen informació sobre com cancel·lar o suspendre una alerta
 • Font de la lletra: Calibri
 • Recursos i serveis per estar al dia en la teva especialitat

  1. 1. RECURSOS I SERVEIS PER ESTAR AL DIA EN LA TEVA ESPECIALITAT Miquel Puertas i Marta Roca Servei de Biblioteques i Documentació de la UPC Febrer 2011
  2. 2. Objectius Identificar els diferents recursos i serveis que possibiliten el coneixement de la informació científica publicada recentment en una àrea d’interès. Identificar els principals investigadors i centres de recerca en una temàtica concreta. Utilitzar els serveis d’alerta dels principals recursos d’informació científics. Utilitzar sindicadors de continguts per consultar les novetats informatives.
  3. 3. Com estar al dia? Com us manteniu al dia i informats sobre les noves publicacions i recerca en el vostre àmbit d’investigació?
  4. 4. Programa 1. Localització i contacte amb altres col·legues a. Directoris d’universitats i centres de recerca b.Llistes de distribució temàtiques c. Bases de dades i cercadors d’experts d.Xarxes socials professionals e. Conferències 2. Sindicació de continguts 3. Serveis d’alerta Novetats editorials Sumaris de revistes Cerques a bases de dades Alertes de citacions E-prints Congressos Altres recursos Web Web social
  5. 5. Com estar al dia?  Conèixer les revistes importants en el seu camp  Llegir articles relacionats amb la seva àrea d'estudi  Afiliar-se a associacions pertinents  Assistir a conferències pertinents  Llegir butlletins d'informació o butlletins de notícies relacionades amb el camp  Parlar amb altres professionals del mateix àmbit temàtic  Unir-se a llistes de correu / grups de notícies
  6. 6. • Com estar al dia?
  7. 7. • Com estar al dia? push La informació és “empentada” , directa i automàticament, funció als criteris seleccionats. L’usuari rep la informació provinent de diferents eines d’informació al seu correu electrònic, agregador d’RSS, escriptori virtual, etc. Font: InfoSphère
  8. 8. • Com estar al dia? pull La informació és “estirada” directament d’internet per l’usuari, quan ho desitja. Aquest mètode requereix més temps i esforç per part de l’investigador però segueix sent un mètode eficaç. Font: InfoSphère
  9. 9.  Portals de producció científica  Bases de dades i cercadors d’experts  Directoris de col·legis professionals  Directoris de centres docents i universitats  Bases de dades documentals  Llistes de distribució temàtiques  Xarxes socials professionals 1. Localització i contacte amb altres col·legues
  10. 10. • 1. Localització i contacte amb altres col·legues a. Portals de producció científica
  11. 11. 1. Localització i contacte amb altres col·legues b. Llistes de distribució temàtiques
  12. 12. 1. Localització i contacte amb altres col·legues c. Bases de dades i cercadors d’experts
  13. 13. 1. Localització i contacte amb altres col·legues c. Bases de dades i cercadors d’experts
  14. 14. 1. Localització i contacte amb altres col·legues d. Xarxes socials professionals <http://www.2collab.com/>
  15. 15. 1. Localització i contacte amb altres col·legues d. Xarxes socials professionals <http://www.researchgate.net/>
  16. 16. 1. Localització i contacte amb altres col·legues d. Xarxes socials professionals
  17. 17. 1. Localització i contacte amb altres col·legues e. Conferències
  18. 18. Programa 1. Localització i contacte amb altres col·legues a. Directoris d’universitats i centres de recerca b.Llistes de distribució temàtiques c. Bases de dades i cercadors d’experts d.Xarxes socials professionals e. Conferències 2. Sindicació de continguts 3. Serveis d’alerta Novetats editorials Sumaris de revistes Cerques a bases de dades Alertes de citacions E-prints Congressos Altres recursos Web Web social
  19. 19. Què és RSS? Acrònim de Really Simple Sindication . És un estàndard internacional usat en la transmissió de continguts. Permet mostrar un sumari de continguts seleccionats sense necessitat d’accedir a les diferents fonts d’origen. És el format de sindicació utilitzat als blocs i la premsa, entre d’altres. Està basat o derivat del llenguatge XLM per descriure continguts 2. Sindicació de continguts
  20. 20. Com funciona el RSS? 1. Per poder rebre puntualment les notícies RSS simplement necessites disposar d’un lector o agregador RSS. Tens diferents opcions: • instal·lat localment al teu ordinador, • integrat directament en el teu navegador, • aplicatiu web en línia. 2. Cal localitzar el fitxer RSS. Normalment s’accedeix mitjançant la icona 3. Cal introduir l’adreça XML en el teu agregador. Exemples d’agregadors:  RSS Bandit http://www.rssbandit.org/  RssReader http://www.rssreader.com/  Google Reader http://www.google.com/reader  Bloglines http://www.bloglines.com/ 2. Sindicació de continguts
  21. 21. Previsualització de la novetat seleccionada Feed seleccionat Novetats recents 2. Sindicació de continguts
  22. 22. Alerta de cerca a base de dades 2. Sindicació de continguts
  23. 23. Programa 1. Localització i contacte amb altres col·legues a. Directoris d’universitats i centres de recerca b.Llistes de distribució temàtiques c. Bases de dades i cercadors d’experts d.Xarxes socials professionals e. Conferències 2. Sindicació de continguts 3. Serveis d’alerta Novetats editorials Sumaris de revistes Cerques a bases de dades Alertes de citacions E-prints Congressos Altres recursos Web Web social
  24. 24. Alguns editors avisen quan apareix un nou llibre publicat 3. Serveis d’alerta a. Novetats editorials
  25. 25. Les biblioteques difonen les seves novetats bibliogràfiques 3. Serveis d’alerta a. Novetats editorials Novetats al catàleg de les BUPC: Novetats bibliogràfiques de la BCT:
  26. 26. 3. Serveis d’alerta b. Sumaris de revistes
  27. 27. 3. Serveis d’alerta c. Cerques a bases de dades
  28. 28. 3. Serveis d’alerta d. Citacions bibliogràfiques Volem saber quan un article del nostre interès ha estat referenciat o citat en un altre article? Volem saber quan les nostres publicacions són citades per altres?
  29. 29. 3. Serveis d’alerta d. Citacions bibliogràfiques
  30. 30. 3. Serveis d’alerta e. E-prints
  31. 31. 3. Serveis d’alerta f. Recursos web
  32. 32. http://www.rediris.es/list/sdis/diseven/ http://www.conferencealerts.com/ http://www.allconferences.com/ http://www.environmental-expert.com/events.aspx 3. Serveis d’alerta g. Congressos
  33. 33. Gestors de referència socials 3. Serveis d’alerta h. Web social
  34. 34. 3. Serveis d’alerta h. Web social Gestors d’adreces d’interès
  35. 35. Cercadors de blogs 3. Serveis d’alerta h. Web social
  36. 36. <http://twitter.com/UPCBibliotecaCT> 3. Serveis d’alerta h. Web social <http://www.facebook.com/bibliotequesUPC>
  37. 37. • 3. Serveis d’alerta h. Web social Dipòsits de vídeos docents
  38. 38. Consells Existeixen aplicatius gratuïts que faciliten la gestió d’alertes i recursos Font: University of Johannesburg, Library & Information Centre
  39. 39.  Feu servir el mateix password i nom d’usuari sempre que es pugui.  Conserveu les confirmacions de subscripció.  Feu servir carpetes per a guardar aquelles alertes interessants.  Organitzeu els vostres bookmarks amb els recursos Web d’interès.  Utilitzeu un gestor de referències per gestionar les referències d’interès.  Comproveu que el vostre programari de correu electrònic no enviï les vostres alertes a la paperera com spam! Consells
  40. 40. Alertes de correu electrònic  Estalvi de temps ja que els resultats de la recerca són enviats directament a la bústia de correu electrònic.  La safata d'entrada es pot omplir ràpidament si no es dissenya una estratègia de cerca eficaç.  No hi ha necessitat de revisar els llocs externs.  Pot ser necessari un compte d'usuari per a les bases de dades.  Regularitat en la recerca ja que la cerca es realitza de forma periòdica.  Diferents alertes de diverses eines de cerca d'informació poden precisar nombrosos comptes d'usuari  No totes les eines de cerca d'informació ofereixen aquest servei Consells
  41. 41. RSS  No omple la bústia de correu electrònic  Pot ser necessari descarregar-se i aprendre el funcionament d'una aplicació de lector d'RSS  No hi ha necessitat de configurar comptes externs  Una cosa més que cal recordar de comprovar  Estalvi de temps ja que els resultats de la recerca són enviats directament a l'agregador Consells
  42. 42. RECURSOS I SERVEIS PER ESTAR AL DIA EN LA TEVA ESPECIALITAT miquel.puertas@upc.edu marta.roca@upc.edu Servei de Biblioteques i Documentació de la UPC Febrer 2011

  ×