BR10 krav for ombygning
70 333 777
• Nybyggeri 7,2
BR10 energiregler
•Tilbygning 7,3
•Ombygning 7,4
•Krav til tekniske ins...
BR10 krav for ombygning
Vigtigste ændringer for ombygninger:
• Kravene gælder ved
ombygning, vedligeholdelse
og udskiftnin...
BR10 krav for ombygning
Krav ved ombygning
Kilde: www.rockwool.dk
BR10 krav for ombygning
Krav til ombygning, udskiftning og
vedligeholdelse - enkeltforanstaltninger
Udskiftning:
Krav om e...
BR10 krav for ombygning
Krav til større ombygning, udskiftning og
vedligeholdelse
25%-reglen: (gælder ikke for enfamiliehu...
BR10 krav for ombygning
Krav ved ombygninger
Krav til u-værdi /
linietab
U-værdi /
linietab
Typisk isoleringstykkelse
Yder...
BR10 krav for ombygning
Rentabilitet
(Levetid x besparelse) / investering > 1,33
Energibesparende tiltag Levetid
Efterisol...
BR10 krav for ombygning
Eksempel på ombygningsreglerne
• Nyt tag
Regler for enfamiliehuse:
Den berørte konstruktion
(taget...
BR10 krav for ombygning
Eksempel på rentabilitet
• Rentabilitet skal regnes hvis taget vedligeholdes.
Fx nyt lag tagpap.
(...
BR10 krav for ombygning
Opgave – ombygning/vedligeholdelse
• Udskiftning af den yderste mursten
Hvilke regler gælder
her, ...
BR10 krav for ombygning
Opgave – ombygning/vedligeholdelse
• Udskiftning af den yderste mursten
Ved vedligeholdelse –
skal...
BR10 krav for ombygning
Yderligere information om ombygningsregler
Rockwools hjemmeside:
Tabel over u-værdier i typiske
ko...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Br10 ombygning

1,413
-1

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
1,413
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Skal vise hvor vi er nu i gennemgangen af energireglerne. At energireglerne er delt op i afsnit og der er forskellige regler. I reglerne for ombygning er det vigtig at 1) skelne mellem enkelt foranstaltninger og større ombygninger, 2) om renoveringen er udskiftning eller vedligeholdelse, 3) om det er enfamilieshuse eller ’andre bygninger’, samt 4) om det er rentabelt eller ej.
 • Ide. Skal kort vise de vigtigste ændringer i BR10. Der er ikke så mange ændringer vedr. ombygninger. Der er stramninger til u-værdier, så de følger tendensen fra nybyggeri. En ny ting er at der også er krav til u-værdi ved udskiftning af gulve, det var der ikke i BR08.
 • Figur fra Rockwool, der viser hvilke regler, som skal følges i den konkrete ombygning. De enkelte dele af figuren forklares i de følgende slides.
 • Forskel på reglerne vedr. udskiftning og vedligeholdelse. Ved vedligeholdelse kan dispenseres fra energiforbedring, hvis der ikke er rentabelt at gøre. Eksempler på ombygninger / enkeltforanstaltninger er udskiftning/vedligeholdelse af gulv, ydervægge, døre, vinduer eller tagkonstruktioner. En vigtig diskussion er, hvornår der er tale om ’udskiftning’ og ’vedligeholdelse’ – måske en gråzone.
 • Forskellen på almindelige huse og ’andre bygninger’ er, at ved enfamiliehuse skal der kun energiforbedres ved de(n) bygningsdele/installationer der berøres, mens hele bygningen skal energiforbedres, hvis det er andre bygninger end enfamiliehuse. Altså 25%-reglen gælder IKKE for enfamiliehuse.
 • Ide. Vise krav og typiske isoleringstykkelser og løsninger.
  Vær opmærksom på kravene til vinduer, hvor det ikke længere er et krav om u-værdi – men på energibalancen.
 • Formel for rentabilitet – og de levetider, der skal anvendes i beregningen. Vær opmærksom på, at selvom en beregning viser at en given energiforbedring ikke er rentabelt, så skal der alligevel energiforbedres i det omfang det er muligt. Der kommer et eksempel på en rentabilitets-beregning senere.
 • Typisk udgør tag/loft-konstruktioner omkring 40% af klimaskærmen i 1½-plans huse. Der skal isoleres op til 260 mm. I nogle tilfælde er det ikke rentabelt at efterisolere op til kravene, fx hvis der skal ændres meget i tagkonstruktionen – spørgsmålet er så: kan der dispenseres på baggrund af reglerne for rentabilitet. Og det kan der ikke, da der er tale om en udskiftning. Derfor skal der 260 mm isolering i tagkonstruktionen – uanset at regnestykket måske viser, at det ikke er en god forretning.
 • Et eksempel på, hvorledes rentabilitet udregnes – hvis det bare er en vedligeholdelse af taget.
  Vedligeholdelse af tag er fx et nyt ståltag lagt oven på et eksisterende tag. Eller nyt tagpap på eksisterende tagpaptag.
  Forudsætninger:
  Oliefyr med virkningsgrad på 80% og en oliepris på 9 kr  1,13 kr/kWh
  100 mm isolering, efterisoleres op til de krævede 260 mm  besparelse på 15 kWh/m2
  Areal på 150 m2
  Besparelse i alt ca. 2.550 kr
  Levetid: 40 år
 • Svaret er på den næste slide – men det fundamentale spørgsmål er, om det er en udskiftning eller vedligeholdelse? Der ser ud til at komme en ’almindelig’ husmursisolering, altså 70-80 mm isolering – spørgsmålet er, om det er tilstrækkeligt? Eller der skal 190 mm isolering.
 • Er det er problem? I dette tilfælde vil der sandsynligvis være meget store omkostninger forbundet med at få 190 mm isolering i ydervæggen, pga. tag, flytning af vinduer, sokkel, mv. Resultatet kan risikere at blive, at der ikke laves denne slags (energi)forbedringer i fremtiden. Og dermed ’mister’ vi en masse energiforbedringer. Eller man vil snyde, fordi der ikke skal søges byggetilladelse, og det bliver ikke kontrolleret.
 • Meningen med at klippe faktaarket ind er, at vi kan henvise til det og evt. udlevere det på kurset. Ellers er det også en god ide at henvise til andre.
 • Br10 ombygning

  1. 1. BR10 krav for ombygning 70 333 777 • Nybyggeri 7,2 BR10 energiregler •Tilbygning 7,3 •Ombygning 7,4 •Krav til tekniske installationer 8 •Sommerhuse 7,5 BR10
  2. 2. BR10 krav for ombygning Vigtigste ændringer for ombygninger: • Kravene gælder ved ombygning, vedligeholdelse og udskiftning •Skærpede krav til U-værdier • Ved udskiftning skal energiforbedringer gennemføres uanset rentabilitet •Ved vedligehold skal rentable energiforbedringer gennemføres
  3. 3. BR10 krav for ombygning Krav ved ombygning Kilde: www.rockwool.dk
  4. 4. BR10 krav for ombygning Krav til ombygning, udskiftning og vedligeholdelse - enkeltforanstaltninger Udskiftning: Krav om energiforbedring af den aktuelle del af klimaskærmen (uanset rentabilitet) Vedligeholdelse: De berørte konstruktioner energiforbedres (hvis det er rentablet)
  5. 5. BR10 krav for ombygning Krav til større ombygning, udskiftning og vedligeholdelse 25%-reglen: (gælder ikke for enfamiliehuse) Enfamiliehuse: De berørte konstruktioner og/eller installationer skal energiforbedres Andre bygninger: Alle konstruktioner og installationer skal energiforbedres – hvis rentable (udregnes for hver konstruktion og installation)
  6. 6. BR10 krav for ombygning Krav ved ombygninger Krav til u-værdi / linietab U-værdi / linietab Typisk isoleringstykkelse Ydervægge 0,20 Ca. 230 mm (let konstruktion) Ca. 190 mm (tung konstruktion) Terrændæk 0,12 Ca. 260 mm Loft og tag 0,15 Ca. 260 mm isolering Yderdøre, ovenlys, mm 1,65 Fundamenter 0,15 Linietab Vinduer 0,03 Linietab ovenlys 0,10 Krav til vinduer Ved udskiftning af vinduer må energitilskuddet gennem vinduet i opvarmningssæsonen ikke være mindre end -33 kWh/m2/år (og -10 kWh/m2/år for tagvinduer)
  7. 7. BR10 krav for ombygning Rentabilitet (Levetid x besparelse) / investering > 1,33 Energibesparende tiltag Levetid Efterisolering af bygningsdele 40 år Vinduer 30 år Varmefordelingsanlæg, fx radiatorer, gulvvarme, mv 30 år Varmeanlæg, fx kedler, solvarme, varmepumpe, mv 20 år Belysningsarmaturer 15 år Automatik til varme og klima 10 år Ikke rentabelt: Energikravene skal opfyldes delvist med andet eller mindre arbejde
  8. 8. BR10 krav for ombygning Eksempel på ombygningsreglerne • Nyt tag Regler for enfamiliehuse: Den berørte konstruktion (taget) skal energiforbedres op til kravene. Mulighed for at fravige kravene pga. rentabilitet – gælder dog ikke ved udskiftninger Altså – der SKAL isoleres op til ca. 260 mm
  9. 9. BR10 krav for ombygning Eksempel på rentabilitet • Rentabilitet skal regnes hvis taget vedligeholdes. Fx nyt lag tagpap. (Besparelse pr. år X levetid) / investering større end 1,33 (2.550 kr. X 40 år) / 1,33 = 76.700 kr. Altså - hvis investeringen, ved at efterisolere, er mindre end 76.700 kr. så er det rentabelt Der er regnet på efterisolering fra 100 til 260 mm på vandret loft.
  10. 10. BR10 krav for ombygning Opgave – ombygning/vedligeholdelse • Udskiftning af den yderste mursten Hvilke regler gælder her, og hvor meget isolering skal der ca. i muren ? Er der mulighed for dispensation pga. reglerne for rentabilitet ?
  11. 11. BR10 krav for ombygning Opgave – ombygning/vedligeholdelse • Udskiftning af den yderste mursten Ved vedligeholdelse – skal kravene ca. 190 mm isolering kun overholdes, hvis det er rentabelt. Forskellen om det er vedligeholdelse eller udskiftning er om det er en bærende konstruktion
  12. 12. BR10 krav for ombygning Yderligere information om ombygningsregler Rockwools hjemmeside: Tabel over u-værdier i typiske konstruktioner / beregning af Isoleringstykkelse for at opfylde kravene Energitjenestens fakta-ark Bilag 6 i bygningsreglementet : Guide til typiske konstruktioner, der er rentable at efterisolere
  1. A particular slide catching your eye?

   Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

  ×