Introductie sociale media voor persoonlijk gebruik

793 views

Published on

Workshop introductie sociale media gegeven aan "vrouwen in techniek"(FemTech) in opdracht van FNV Bondgenoten en Oom.

Published in: Career
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
793
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • 8 miljoen Nederlanders hebben een Hyves-profiel 2 miljoen Nederlandse Facebookprofielen Ruim 1,5 miljoen Nederlandse LinkedIn-accounts, voornamelijk hoger opgeleiden
 • Paraplubegrip voor het online delen van informatie. Informatie in allerlei vormen: tekst, foto’s, video, geluid. Het draait uiteindelijk om de interactie die er ontstaat.
 • Per seconde worden er 3 nieuwe Twitter-accounts geactiveerd (135.000 accounts per dag). Per dag worden er gemiddeld 65 miljoen Tweets verstuurd. 41% van businesseigenaren die Twitter inzetten zeggen dat het een grote toegevoegde waarde oplevert. Gemiddeld wordt per maand 12 uur online video gekeken.
 • Wat sociale media vooral handig maakt is de makkelijke manier van informatie delen met je netwerk en het gemak waarmee jouw netwerk die informatie weer in zijn/haar netwerk kan plaatsen. Op het moment dat een bericht op mijn startpagina verschijnt (dit is dus geplaatst door iemand in mijn netwerk) kan alleen ik het lezen. Reageer is echter op het bericht of klik ik op “ik vind dit leuk” of op “delen” dan komt het op de startpagina van alle mensen in MIJN NETWERK. Ben je dus op zoek naar een nieuwe collega, laat het dan weten door een berichtje naar je netwerk te sturen waarin je vertelt wat je zoekt. Met 1 klik kan je netwerk dit bericht verspreiden in hun netwerken waardoor je vraag razendsnel door heel veel mensen wordt gelezen. Socioloog Granovetter: De socioloog Granovetter toonde aan dat mensen die een nieuwe baan vonden via hun netwerk, dat via kennissen deden en niet via vrienden. Slechts 17% van de personen die een nieuwe baan vond via hun netwerk deed dat via een persoon die men vaak zag. Granovetter geeft als verklaring dat je vrienden in dezelfde wereld leven als jij. Kennissen over het algemeen niet. Dit biedt dus nieuwe kansen.
 • Als je via Google gaat zoeken, zet dan je (volledige) naam tussen aanhalingstekens. Google zoekt dan alleen naar die resultaten waarin de hele combinatie voorkomt.
 • Wees je bewust van wat je op internet zet. Meestal is dit voor iedereen zichtbaar. Heb het dus niet over ‘even lekker kotsen’ of ‘die klotewerkgever’. Vorig jaar op een congres kreeg ik uit de zaal nog het voorbeeld van een man met een sado masochistisch verleden. Daarvan zwierven foto’s op het internet. En ondanks verwoede pogingen deze te verwijderen, bleven ze daar staan. Deze man had grote moeite met het vinden van een baan… Andere voorbeelden: Een sollicitant zet op Twitter na afloop van een gesprek: “het is een klotebedrijf, maar het verdient lekker”…. Een medewerker zet op Facebook dat hij bij een beroerde werkgever werkt, met een nog beroerdere manager. Hij vergeet dat die manager een van zijn connecties is…. Sommige zaken wil je niet delen met de hele wereld. Scherm die dan ook af doormiddel van je settings. Je kunt bij vrijwel ieder netwerk per onderwerp het zichtbaarheidsniveau aangeven.
 • 1. Gedraag je Social media is sociaal. Logisch. Ondanks dat het via internet gaat zijn de traditionele sociale regels, normen en waarden nog steeds van toepassing. Gedraag je je niet netjes, verwacht dan ook niet veel terug. Je maakt dan geen vrienden. 2. Kleed je netjes Zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet. Wees bewust van je eigen online uitstraling. Mensen gaan ook op het internet af op de eerst indruk die ze van jou of je bedrijf krijgen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je Twitter en Facebook profiel in de huisstijl van je bedrijf is. 3. Bedank mensen Jij vindt het toch ook altijd leuk als je een compliment of een bedankje krijgt van anderen? Doe dat dus ook naar anderen. Een simpel persoonlijk bedankje kan veel positieve impact hebben op je business. 4. Blijf altijd beleefd Ga altijd eerlijk en beleefd om met je klanten, criticasters en ambassadeurs. Toon je respect en behandel ze, ongeacht hun mening met respect. Maak geen valse beloftes. Als klanten klagen over jouw diensten of producten, spring er op in en zorg dat het zo snel mogelijk wordt opgelost. De hele wereld kan meekijken dus niet alleen de boze klant weet dat jij hem of haar helpt. 5. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg Trends op het internet volgen elkaar in moordend tempo op. Welke moet je volgen en welke niet? Laat je niet zomaar verleiden door elke trend of hype. Denk na welke toegevoegde waarde het kan hebben voor jouw bedrijfsstrategie en doelstellingen. 6. Denk twee keer na voor dat je iets zegt Dingen die je zegt kunnen grote gevolgen hebben. In positieve en negatieve zin. Er zijn ondertussen genoeg voorbeelden van voetballers die dingen hebben gezegd op Twitter waar ze later toch wel spijt van kregen. 7. Vertrouwen moet je verdienen Vertrouwen is het belangrijkste in een relatie. Als mensen je niet kunnen vertrouwen zullen ze weggaan en heb jij geen waarde meer voor hen. Vertrouwen krijg je door waarde te creëren en zal je langzaam krijgen, maar je kan het super snel weer verliezen.
 • Introductie sociale media voor persoonlijk gebruik

  1. 1. Sociale mediaVrouwen in Techniek5 juni 2012, Akersloot
  2. 2. Internethttp://www.youtube.com/watch?v=IKrg_QM_Jt8
  3. 3. Verandering van macht
  4. 4. Social media is een paraplubegrip voor alle internet-toepassingen waarmeehet mogelijk is om informatie met elkaar te delen, te waarderen en creërenop een gebruiksvriendelijke wijze. Het betreft niet alleen informatie in devorm van tekst (nieuws, artikelen). Ook geluid (podcasts, muziek) en beeld(fotografie, video) worden gedeeld via sociale media websites.
  5. 5. Een sociale netwerksite is een websitedie gebruikers een profiel laataanmaken, dat ze vervolgens kunnenkoppelen aan de profielen van anderenbinnen hun sociaal netwerk.
  6. 6. Vind je netwerk online
  7. 7. Of breid je netwerk uit..
  8. 8. Je (persoonlijke) netwerk onderhouden
  9. 9. Kennis delen
  10. 10. Hulp vragen
  11. 11. Sociale media zijn een krachtigmedium met een enorm bereik..
  12. 12. Help elkaar..Ik ben op zoek naar een tweedehands scooter, merk Vespa. Iemand (betrouwbare) suggesties?
  13. 13. Laat je talenten zien….aan een groter publiekhttp://www.youtube.com/watch?v=dMH0bHeiRNg&list=FLwK6tRG9ko8T7I29Em7Q6ZA&index=40&feature=plpp_video
  14. 14. Sociale netwerken zijn fun..
  15. 15. Maar kunnen ook nuttig zijn Om te zien waar mogelijkheden of kansen liggen….
  16. 16. Het nut van (online) netwerkenhttp://www.youtube.com/watch?v=6a_KF7TYKVc&list=FLwK6tRG9ko8T7I29Em7Q6ZA&index=66&feature=plpp_video
  17. 17. Hoe werkt het?
  18. 18. Wat doen oud studiegenoten..?
  19. 19. Vind uit wie je kent bij een bedrijf..
  20. 20. Creëer ingangen
  21. 21. Via je netwerk..
  22. 22. Kennis opdoen, vragen stellen
  23. 23. Kennis delen met vakgenoten
  24. 24. Nuttige (vak)informatie vinden
  25. 25. Leren en oriënteren
  26. 26. Bedrijven gebruiken sociale media
  27. 27. Dus weet wat er over je te vinden is op internet (www.google.nl / www.wieowie.nl / www.123people.nl)
  28. 28. Wees bewust PersonalBranding!!!
  29. 29. Zet jezelf op de kaart
  30. 30. Profileren in LinkedIn groepen
  31. 31. Deel kennis, geef je mening, reageer..
  32. 32. Onbekenden Prille liefde OudersRecruiters Door sommigen wil je gewonden worden, door anderen misschien juist niet…. Belastingdienst Werkgevers Leraren Kinderen Vrienden
  33. 33. Maak persoonlijke zaken niet openbaar
  34. 34. Wees vindbaar op belangrijke zaken
  35. 35. Maak verder bewuste keuzes
  36. 36. Privacy instellingen
  37. 37. Sociale media staan vol met “onzinnigheden”
  38. 38. Maar kunnen ook helpen om(goede) doelen te bereiken #lift
  39. 39. Gedraag je.. Sociale media Bedank mensen die iets voor je doenVertrouwen moet wijsheden….je verdienen Uit grootmoeders tijd Doe alleen die dingen dieDenk na voor je iets “zegt” waarde toevoegen
  40. 40. http://www.youtube.com/watch?v=PLIVVDmDjDI&list=FLwK6tRG9ko8T7I29Em7Q6ZA&index=1&feature=plpp_video Veroordeel nieuwe dingen niet te snel….
  41. 41. Deze presentatie is te vinden op SlideShare:http://www.slideshare.net/Baukelien/introductie-sociale- media-voor-persoonlijk-gebruik

  ×