2011 12 28 De Nieuwe Vakbeweging; inspiratie uit Duitsland

280 views
239 views

Published on

Onder de noemer: 'De Nieuwe Vakbeweging', gaan de grote vakbonden werken aan één grote/nieuwe vakbeweging, die meer is gericht op haar leden en open staat voor nieuwe (jongere) leden. Onze partner Nordlicht heeft eerder, op een succesvolle wijze, een soortgelijk transitieproces begeleidt in Duitsland. De aanpak en resultaten uit Duitsland zijn mogelijk interessant bij het vormen van De Nieuwe Vakbeweging

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
280
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

2011 12 28 De Nieuwe Vakbeweging; inspiratie uit Duitsland

 1. 1. Doorbraak voor de vakbondenOp weg naar ‘De Nieuwe Vakbeweging’Martin Gürtler (Nordlicht)Jaring Hiemstra (Hiemstra & De Vries)Utrecht, januari 2012
 2. 2. © Hiemstra & De Vries pagina 2
 3. 3. Gevolgen • Voortbestaan vakbonden staat onder druk – vergrijzing houdt in dat ledenaantal zal dalen in de komende jaren en daarmee drastische inkomensdaling • Legitimiteitsprobleem – Scheefgroei vertegenwoordiging vs. vertegenwoordigde© Hiemstra & De Vries pagina 3
 4. 4. De Nieuwe Vakbeweging 3 december 2011 – nieuwe vakverenging met verschillende vakorganisaties ‘Nieuwe vakbeweging: herkenbaar en dichtbij mensen’ Op 16 januari 2012 - komen Han Noten en Herman Wijffels in het kader van hun verkenning naar ‘de nieuwe vakbeweging’ met een vervolgadvies De ambitie is om een vormende kracht te zijn in de veranderingen van de samenleving en de beroepsoverstijgende belangen te behartigen van werkende mensen© Hiemstra & De Vries pagina 4
 5. 5. © Hiemstra & De Vries pagina 5
 6. 6. Uitdaging IG Metall: Doelstellingen Ambitie: ‘Grotere focus op wensen en behoeften (potentiële) leden’ • Het opzetten van een organisatie- en werkstructuur die meer op de leden en participatie van de leden is gericht • Daarvoor wordt de de decentrale structuur versterkt (financieel en conceptueel) • Gevolg is dat nieuwe leden zich aanmelden, ook uit andere domeinen: • nieuwe sectoren zoals IT • nieuwe groepen leden zoals hoogopgeleide professionals© Hiemstra & De Vries pagina 6
 7. 7. Uitdaging IG Metall: Resultaten • Toename aantal leden met 20.000 – 30.000 na een jarenlange daling van 5-10% p/jaar – decentrale werving – fonds voor decentrale activiteiten • 25% afname formatie in overhead bij centrale in Frankfurt (levert 20 mil. op aan fonds voor de implementatie)© Hiemstra & De Vries pagina 7
 8. 8. Uitdaging IG Metall: Aanpak Aanpak Projectteam, expertgroep en deelnemers conferenties Fasering: 4 fasen • Analyse werkprocessen en structuur IG Metall – klanttevredenheidsonderzoek onder leden, vrijwilligers en medewerkers • Richtlijnen – ontwikkelen richtlijnen obv behoeften leden • Ontwikkelen concepten : regioconferenties • uitvoering : implementatie concepten© Hiemstra & De Vries pagina 8
 9. 9. Uitdaging IG Metall: Aanpak Aanpak Projectteam, expertgroep en deelnemers conferenties Fasering: 4 fasen 1. Analyse werkprocessen en structuur IG Metall – onderzoek onder leden, vrijwilligers en medewerkers 2. Richtlijnen voor verandering – ontwikkelen richtlijnen obv behoeften leden 3. Ontwikkelen concepten voor verandering – tijdens conferenties met leden concepten uitdenken 4. Uitvoering – implementatie concepten (15 projecten)© Hiemstra & De Vries pagina 9
 10. 10. Uitdaging IG Metall: Aanpak implementatie van projecten 1. Implementeren nieuwe structuur van centrale 1. Analyseren organisatie potentieel 2. Leiderschaps- en medewerkersontwikkeling 2. Versterken vrijwilligers 3. Focus op internationale samenwerking 3. Implementatie ‘goed bestuur’ 4. Verbetering in classificatie methoden en data - kwaliteitsontwikkeling en delen best kwaliteit in de MDB practices 5. Centraliseren accountant functie - bevordering werkplanning decentraal 6. Centraliseren toekenning budgetten/gelden - rol ondersteunende medewerkers decentraal 7. Kennis, documentatie en goederen management - samenwerking tussen lokale eenheden 4. Opstellen concept voor interne arbeidsmarkt 5. Voorbereiden van nieuw investeringsfonds© Hiemstra & De Vries pagina 10
 11. 11. Meer weten? Hiemstra & De Vries Helpt overheden beter presteren 030 2523 777 info@hiemstraendevies.nl www.hiemstraendevries.nl twitter.com/hiemstradevries© Hiemstra & De Vries pagina 11

×