ACTIVITATS SOCIALS TEMA 4; EL
POBLAMENT
Pag:79- 2.- Observa les fotografies i identifica-hi els elements o les
característ...
-Industrial: En l’actualitat tendeix a localitzar-se als afores.
13.- Imagina que has de visitar Florència; cerca informac...
És la denominació que se li dóna al període de temps, no necessàriament
una hora, en què regularment es produeixen congest...
Pàg: 99-33.- Tria una ciutat de la Comunitat Valenciana. Busca informació
sobre el seu nucli històric i explica’n els tret...
Poblament dispers, poblament concentrat i poblament intercalar.
5.- Observa la fotografia i explica si correspon a un pobl...
-La major part de la població espanyola resideix en nuclis urbans. Verdader.
-El plànol urbà és una representació gràfica ...
-Metròpolis regionals: població entre 500.000 i 1,600.000 habitants.
Saragossa.-Metròpolis subregionals: població entre 25...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Actividades sociales tema 4

157 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
157
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Actividades sociales tema 4

  1. 1. ACTIVITATS SOCIALS TEMA 4; EL POBLAMENT Pag:79- 2.- Observa les fotografies i identifica-hi els elements o les característiques dels poblaments rural i urbà, respectivament. 1ª fotografia: És un paisatge rural, perquè té camp, no hi ha moltes cases i té camps de cultiu. 2ª fotografia:És un paisatge urbà, no hi ha camp, hi ha moltes mes cases , esta tot més transformat. Pàg:80-3.-Quines diferències hi ha entre el poblament concentrat i el dispers? Poblament dispers: habita en cases, granges, llogarets o masos disseminats pel camp. Poblament concentrat: Els habitatges s’agrupen i formen nuclis de població i es localitzen els serveis (comerços, escoles, centres de salut, etc.) 4.- Investiga com es la vida en una granja i explica-ho en el teu quadern. La vida en la granja consta de molt treball i esforç per poder mantindre-lo. Hi ha madrugar per mantindrelo en bones condicions... Pàg: 82-8.- Investiga i descriu en el teu quadern un casa de camp característica de la teua comunitat autònoma. Explica amb quin material està construïda i com són els tancaments. Pots il·lustrar l’explicació amb una fotografia o un dibuix. El riu rau: es una casa que guarda la collita, els aparells per a treballar la terra. Eixuga la pança. Pàg: 83-9.- Observa la graella. Com a evolucionat la població urbana al món ? Els països més desenvolupats tenen taxes d’urbanitzacions més altes que els països desenvolupats. Pàg: 84-12.- Esmenta el nom de tres funcions que pot exercir una ciutat i explica en què consisteix cada una. - Residencial: És una activitat característica de totes les ciutats, és prioritària en aquelles que predominen els habitatges per sobre dels comerços, indústries, monuments històrics,... - Comercial: És present en tots els nuclis urbans, n’hi ha en què abunden les botigues, els grans magatzems, els supermercats i els centres comercials.
  2. 2. -Industrial: En l’actualitat tendeix a localitzar-se als afores. 13.- Imagina que has de visitar Florència; cerca informació i escriu en el teu quadern monuments històrics i artístics que podries visitar. Piazza Del Duomo, Piazza della signoria, Ponte Vecchio, Catedral de Florencia... 14.- Una ciutat pot tenir diverses funcions ? Per què ? - Sí. - Perquè una ciutat té diverses parts i pot ser amb diferents funcions. Pàg: 85-15.- Què és l’àrea d’influència d’una ciutat ? L’àrea d’influència és l’entorn geogràfic amb el qual té relació. 16.- Què és una xarxa urbana ? El conjunt de nuclis urbans jerarquitzats i relacionats entre si. Pàg: 89-19.- Identifica les àrees en què està dividida la teua ciutat o la que hi haja més a prop; Localitza cada zona en un plànol. 20.- Ara localitza’n l’àrea industrial i respon a les preguntes: a) es troba al centre o a la perifèria ? No hi ha b) Hi ha cap via de comunicació que connecte la zona industrial amb la resta de la ciutat ? Sí, una carretera Pàg: 91-21.- Què és la contaminació acústica ? Com es produeix ? - Soroll excessiu. -Trànsit terrestre i aeri. 22.- Quins problemes relacionats amb el subministrament d’aigua afecten les ciutats ? Són la sequera i la qualitat. 23.- Quan es produeixen les hores punta a les ciutats ?
  3. 3. És la denominació que se li dóna al període de temps, no necessàriament una hora, en què regularment es produeixen congestions. Generalment es refereixen a congestions a la via pública, i poden ser una sobre demanda o congestió de pics a les autopistes o avingudes principals com de la saturació del transport públic, i les principals raons per les quals es produeixen aquestes congestions són causa que en les grans ciutats, la major part de la massa laboral es retira dels seus llocs de treball a una mateixa hora. 24.- Quina relació tenen les circumval·lacions amb el transport urbà ? Resolen el problema del transport urbà. Pàg: 93-25.- Fes una investigació sobre el nucli rural que conegues. Escriu- ne el teu quadern el resultat, tenint en compte els aspectes següents: a) Situació geogràfica: si és a l’interior de la península, a les illes i àrees costaneres o en una zona de muntanya. b) Tipus d’habitatge que hi predomina. c) Infraestructures i serveis públics que té. d) Nombre d’habitants aproximat i activitat predominant: faenes agrícoles o ramaderes, pesca,... pàg: 97-29.- Observa el mapa i explica quina ciutat domina a l’interior peninsular. Quines són les ciutats més poblades a les regions insulars? L’interior peninsular esta dominat per Madrid. Les ciutats més poblades en les regions insulars són Palma (Balears), Santa Cruz de Tenerife i Las Palmas de Gran Canaria (Canàries). Pàg: 98-30.- En quines zones de la Comunitat Valenciana hi ha un grau de poblament concentrat més alt? I de dispers? El concentrat es dóna en un grau més alt al litoral. I el poblament dispers és propi de l’interior de les províncies de Castelló i de València. 32. - Anomena dues ciutats valencianes en què predomine cada una d’aquestes funcions: cultural, politicoadministrativa i turistica. València i Alacant.
  4. 4. Pàg: 99-33.- Tria una ciutat de la Comunitat Valenciana. Busca informació sobre el seu nucli històric i explica’n els trets més destacats. Villena: El centre històric de Villena es localitza al voltant del castell de la Talaia, en una xicoteta contrafort de la Serra de la Vila. Està conformat per dos nuclis originàriament diferenciats: El Rabal, que s'estén a l'oest de l'actual Església de Santa Maria, sota el solar va haver trobar la mesquita, 1 i El Tancat o La Ciutat, que es va conformar al voltant l'església de Santiago arran de la conquesta cristiana i va ser emmurallat per Don Juan Manuel. ACTIVITATS FINALS. 1.-Defineix els termes següents: -Poblament: Assentament de la població en el territori. Pot ser de dos tipus: urbà i rural. -Paisatge rural: És el que ha estat alterat per activitats agrícoles, presenta un poblament escàs i conserva elements del medi natural. -Camí rural: Permeten la comunicació entre els nuclis de població i entre aquests i les àrees cultivades. -Poblament concentrat: Els habitatges s’agrupen i formen nuclis de població en què resideixen els habitants i es localitzen els serveis. -Agrociutat: És un poble gran en el qual hi ha diversos serveis i elements urbans, les activitats principals són l’agricultura i la ramaderia. -Poblament urbà: Resultat d’un procés de concentració de persones en ciutats. -Àrea metropolitana: Formada pel nucli central i uns altres nuclis urbans no tan grans. -Plànol urbà: És una representació gràfica de la distribució dels espais edificats i espais lliures. -Cortijo: Edifici rústic amb vivenda i dependències adequades típica de amplies zones de l'Espanya Meridional. 2.- Quins criteria permeten diferenciar el poblament urbà del rural? La diferència es que en el poblament rural la població s'assenta en pobles o cases aïllades en el camp, i en el urbà, la població s'estableix en les ciutats. 3.-Segons la distribució de la població, quins tipus de poblament rural hi ha?
  5. 5. Poblament dispers, poblament concentrat i poblament intercalar. 5.- Observa la fotografia i explica si correspon a un pobla concentrat o a un de radial. És concentrat perquè no té un nucli del qual ixen els carrers, i perquè hi ha un nucli amb l’església, però no ixen tots els camins d' allí. 6.- A quines àrees geogràfiques corresponen les cases de camp fetes de fusta? Quins materials es fan servir per a construir habitatges a l'horta valenciana? A les àrees rurals del País Basc, el Sistema Central i el Sistema Ibèric. El fang. 7.- Quin tipus de poblament rural predomina a Espanya? El poblament concentrat. Quines diferències hi ha entre el poblament del sud i del nord de la península? Al nord predomina el poblament dispers,i al sud no predomina el poblament dispers. 8.- Quina diferència hi ha entre una casa rural compacta i una de disgregada? On trobem a Espanya aquests tipus d'habitatge? La compacta situa totes les dependències davall del mateix sostre, i la disgregada les situa al voltant d'un pati central. La compacta al nord i la disgregada al sud. -Casa de camp: edifici aïllat (a vegades amb construccions auxiliars al voltant) en què resideixen persones i es duen a terme activitats agrícoles o ramaderes. -Llogaret: unitat de població inferior a un poble, que aplega cases i altres edificis auxiliars (graners,estables, etc.). També hi ha algun carrer i elements d'ús comú (fonts, ermites, camins, pous...). -Mas: conjunt molt reduït de cases de camp, acompanyat d'altres edificis complementaris. 10.- Indica si aquestes afirmacions són verdaderes o falses i corregeix les falses en el teu quadern. -Les megalòpolis són grans extensions de terreny, molt poblades, formades per diverses conurbacions. Verdader. -La major part de la població mundial viu en nuclis rurals. Verdader.
  6. 6. -La major part de la població espanyola resideix en nuclis urbans. Verdader. -El plànol urbà és una representació gràfica de la distribució dels espais edificats i els espais lliures. Verdader. -El poblament concentrat predomina a les muntanyes peninsulars. Fals. -El poblament concentrat predomina a les àrees rurals. -La xarxa urbana espanyola es bicèfala. Verdader. 11.- Esbrina quants contenidors de residus hi ha prop de ta casa, on estan situats i quin tipus de residus s'hi arrepleguen. Estàn en front de ma casa, hi ha 2 de residus orgànics, 1 de paper, 1 de plàstic, 1 de vidre, 1 d’oli usat i 1 de roba. 12.- Investiga i escriu en el teu quadern un informe breu sobre la localitat on resideixes. A Xàbia hi ha sobre 35.000 habitants. Hi ha autobusos i taxis. Hi ha 3 centres d'ensenyament de secundària i 6 de primària. Hi ha 2 centres de salut, 1 superfície comercial i parcs com el del Freginal, el de Thiviers... 14.- Quines iniciatives es duen a terme per a revitalitzar nuclis rurals abandonats o despoblats? Fer construccions noves, portar algun esdeveniment important a eixe nucli rural, anunciar el nucli en la televisió, etc. 17.- Amb quines activitats i amb quins edificis es correspon generalment el centre de la ciutat? Es correspon amb edificis vells i antics, i les activitats que hi ha solen ser bars i tendes. 19.- Copia i completa en el teu quadern aquesta graella sobre la jerarquia urbana espanyola. -Metròpolis nacionals: població més d'1,600.000 d'habitants. Madrid i Barcelona.
  7. 7. -Metròpolis regionals: població entre 500.000 i 1,600.000 habitants. Saragossa.-Metròpolis subregionals: població entre 250.000 i 500.000 habitants. Múrcia, Valladolid. -Ciutats mitjanes: població entre 50.000 i 250.000 habitants. Albacete. -Ciutats menudes: població menys de 50.000 habitants. Medina del Campo

×