Pengenalan kepada komunikasi massa

3,313 views
3,033 views

Published on

pengenalan kepada komunikasi massa

Published in: Social Media
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
3,313
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
72
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pengenalan kepada komunikasi massa

 1. 1. PENGENALAN KEPADA KOMUNIKASI MASSA MEDIA MASSA
 2. 2. PROSES KOMUNIKASI
 3. 3. Elemen- elemen dalam Proses Komunikasi Sumber ( A Source )  Merupakan punca sesuatu utusan.  Sumber boleh terdiri daripada seorang individu, satu kumpulan, persatuan atau organisasi.  Dalam proses komunikasi, sumber ialah sesiapa yang mempunyai pendapat, fikiran, perasaan, atau utusan yang ingin disampaikan kepada orang lain. Enkod (A Process of Encoding )  Usaha sumber untuk mengolah idea di dalam satu pakej yang boleh disalurkan/ menggubal apa yang ingin disampaikan. Utusan (A Message)  Sesuatu yang ingin disampaikan oleh sumber kepada orang lain.  Merupakan isi kandungan maklumat yang meliputi idea, perasaan, fikiran, pendapat atau fakta.  Contoh; cerita, cerpen, novel, filem, rancangan TV, berita atau lirik lagu, iklan di akhbar, papan tanda atau laman web.  Utusan @ Mesej dalam komunikasi massa amat berstruktur dan diterima oleh khalayak yang ramai.
 4. 4. SAMBUNG…. Saluran ( A Channel )  Usaha sumber menghantar mesej / perantaraan yang membawa mesej daripada sumber kepada penerima.  Pemilihan saluran adalah penting kerana ia mempengaruhi keberkesanan komunikasi.  Media massa merupakan saluran yang sering digunakan. Setiap saluran mempunyai kekuatan dan kelemahan yang tersendiri.  Contoh; telefon, suratkhabar, televisyen, radio dan internet. Dekod ( A Process of Decoding )  Usaha penerima untuk mentafsirkan mesej yang diterimanya. Penerima ( A Receiver ).  Ialah sasaran sesuatu utusan.  Penerima mungkin seorang individu, kumpulan kecil, sebuah organisasi, ataupun sejumlah orang yang ramai.  Dalam komunikasi massa, penerima utusan dikenali sebagai khalayak massa.
 5. 5. SAMBUNG…. Maklumbalas ( Feedback)  Tindak balas/ reaksi penerima terhadap mesej yang diterimanya.  Maklumbalas adalah penting untuk mengukur keberkesanan komunikasi. Gangguan ( Noise )  Ialah apa sahaja perkara yang menggangu dalam proses penyampaian utusan.  Berlaku apabila penerima tidak dapat menerima utusan dengan jelas atau tepat sebagaimana yang disampaikan oleh sumber.  Gangguan terjadi disebabkan beberapa faktor seperti persekitaran, psikologi ataupun disebabkan saluran yang digunakan.  Terdapat 3 jenis gangguan;  Semantik: berlaku apabila pemahaman yang belainan terhadap makna perkataan atau ayat.  Mekanikal : gangguan terjadi apabila terdapat masalah pada alat yang digunakan untuk berkomunikasi.  Persekitaran: gangguan yang datang dari persekitaran luar. Contohnya; bunyi bising ketika berbual di kafe.
 6. 6. DEFINISI Definisi komunikasi massa  Maklumat disampaikan melalui perantaraan media kepada khalayak yang terdiri daripada sekumpulan individu tanpa bersemuka.  Perantaraan media yang digunakan ialah media massa seperti radio, televisyen, akhbar, majalah atau buku. Dengan adanya perantaraan ini maka penyampai dan penerima tidak lagi perlu berdekatan.  Definisi Media Massa  ‘Medium’ @ ‘Media’ ialah saluran yang digunakan untuk menyampaikan maklumat.  ‘Media vehicle’ ialah komponen-komponen atau alat dalam saluran yang digunakan untuk menyampaikan maklumat.
 7. 7. MODEL KOMUNIKASI MASSA X1 A X2 X3 X4 X5 C B
 8. 8. MODEL WESTLEY-MACLEAN  A : Komunikator ( sumber) yang menyebarkan utusan untuk tujuan-tujuan tertentu.  B : Penerima atau Khalayak.  C : Perantaraan (saluran ) di antara X dan B.  X1, X2, X3.. X00 : Objek, peristiwa atau isu yang mungkin ada kaitan dengan permasalahan B.
 9. 9. CIRI-CIRI MEDIA TRADISIONAL  Media tradisional ialah bentuk penggunaan saluran yang digunakan untuk menyampaikan sesuatu maklumat secara komunikasi sehala kepada khalayak massa yang ramai.  Khalayak kepada media tradisional dianggap homogeneous iaitu memproses maklumat mengikut persamaan minat dan karaktor.  Di antara media tradisional yang digunakan seperti suratkhabar, majalah, radio, televisyen dan wayang gambar.
 10. 10. CIRI-CIRI MEDIA MODEN @ BARU  Media moden atau ‘Media Baru’ ialah penggunaan media interaktif atau multimedia yang tidak menghadapi apa juga sekatan ke atas transmisi yang melampaui jarak dan waktu.  Khalayak kepada media baru terdiri daripada khalayak yang aktif berbanding media tradisional.  Lazimnya, apa sahaja penyebaran maklumat atau perkhidmatan komunikasi yang melibatkan penggunaan secara digital dikenali sebagai media baru.  Contoh; komputer dan Internet, Media digital seperti CDs, DVDs and MP3, laman sosial seperti facebook, MySpace, Video interaktif dan Youtube. Ciri-ciri media baru;  Simbiosis (Symbiosis) Media saling berhubungkait di antara satu sama lain untuk mencapai manfaat yang sama.  Percantuman ( Convergence) Khalayak boleh mendapat informasi melalui media cetak dan juga atas talian, informasi yang sama juga boleh ditonton di televisyen. Kadangkala informasi tersebut turut disalurkan melalui dokumentari atau program tertentu.
 11. 11. PERSPEKTIF MEDIA MASSA KULIAH 2
 12. 12. PERANAN KOMUNIKASI MASSA Dominick (2009) umpamanya melihat fungsi media massa dari perspektif berikut.  Analisis MAKRO  Fungsi media massa kepada masyarakat keseluruhannya.  Masyarakat berkongsi menggunakan media yang sama.  Analisis MIKRO  Individu sebagai penerima/khalayak.
 13. 13. FUNGSI KOMUNIKASI MASSA TERHADAP MASYARAKAT  Mengawasi  Menginterpretasi  Menghubung  Sosialisasi dan Menyebarkan Nilai  Menghibur
 14. 14. SAMBUNG…  Mengawasi (a) Memberi Amaran  Untuk mengingatkan khalayak ( masyarakat)  terhadap sesuatu kejadian yang dijangkakan akan berlaku.  Contoh; amaran tsunami, gempa bumi. (b) Pengawasan Instrumental  Membantu masyarakat. memperoleh maklumat tertentu yang mereka perlukan.  Contoh; harga di bursa saham, produk baru, idea fesyen, resepi dan sebagainya
 15. 15. SAMBUNG… Menginterpretasi  Media massa bukan hanya membekalkan fakta dan data tertentu. Ia juga memberikan maklumat tentang matlamat, maksud dan kesignifikan sesuatu peristiwa.  Pengampang media akan menentukan mana berita yang penting yang akan disebarkan menurut kepentingan dan keutamaannya.  Selain dari menyiarkan berita, media juga menyediakan ruang untuk komentar pembacanya.  Interpretasi maklumat juga boleh didapati di halaman editorial surat khabar.
 16. 16. SAMBUNG… Menghubung (Linkage)  Media massa berkebolehan menggabungkan elemen yang berbeza di dalam masyarakat.  Fungsi menyampaikan mesej kepada khalayak merupakan peranan yang dilakukan oleh media.  Komuniti yang terpisah tetapi berkongsi kepentingan bersama juga dapat disatukan oleh media.  Membentuk komuniti maya - untuk berkongsi pendapat dan pengalaman hidup dengan orang lain.  Mencipta perhubungan dan menyatukan kumpulan sosial yang dulunya tidak menyedari bahawa mereka mempunyai minat yang serupa.
 17. 17. SAMBUNG.. Sosialisasi dan Menyebarkan Nilai  Fungsi mensosialisasi merujuk cara individu menerima perlakuan dan nilai sesebuah kumpulan.  Media massa memaparkan tentang pelbagai nilai masyarakat dan amalan mereka yang berbeza-beza.  Menerusi pemerhatian, pendengaran dan pembacaan, seseorang itu dapat mempelajari bagaimana sesebuah masyarakat bertindak dan apakah nilai yang dibawa oleh mereka.  Kadang kala media sengaja memupuk nilai di dalam diri khalayak.
 18. 18. SAMBUNG.. Menghibur (Entertainment)  Bertujuan untuk melapangkan fikiran.  Kebanyakan program di televisyen bertujuan memberi hiburan kepada khalayak.  Khalayak menggunakan wang dan masa mereka menonton wayang, mendengar muzik, menyewa video, melihat rancangan komedi di televisyen dan melayar internet.
 19. 19. MENGGUNAKAN KOMUNIKASI MASSA  Memenuhi Keinginan untuk Mengetahui.  Manusia mempunyai sifat ingin tahu. Tujuannya adalah untuk memuaskan diri dengan memperolehi apa yang ingin diketahuinya atau menambah ilmu pengetahuan.  Menjauhi Realiti  Meringankan ketegangan, membangkitkan semangat atau merehatkan diri atau mengurangkan tekanan emosi.  Mengelak dan Mengasingkan Diri  Dalam keadaan tertentu, seseorang itu menggunakan media untuk mengasingkan diri atau mengelak dari terpaksa berkomunikasi dengan sesorang yang lain atau dari melakukan sesuatu.  Untuk Bersosial  Seseorang dapat berinteraksi dan memberi idea tentang sesuatu yang berlaku.
 20. 20. Sejarah Perkembangan dan Kandungan Komunikasi Massa KULIAH 3
 21. 21. PERKEMBANGAN KOMUNIKASI MASSA Wayang gambar/fotografi Telefon/ Telegraf Bahasa Penulisan / Simbol Percetakan Radio/Tv Media Media Digital Mudah Alih Media Elektronik
 22. 22.            Bahasa Penulisan Suratkhabar Buku Majalah Faks dan Telefon fotografi dan Wayang Gambar Radio dan Televisyen Media Digital Media Mudah Alih Laman Sosial Media Awal / Tradisional Revolusi Percetakan Media Elektronik Revolusi Media Baru
 23. 23. BAHASA  Manusia mula berhubung dengan menggunakan bahasa Isyarat (non-verbal).  Pada kurun berikutnya bahasa berkembang menjadi sistem-sistem simbol yang semakin kompleks dengan sedikit pembaharuan.  Komunikasi terhad dengan keadaan bersemuka.  Ketetapan dalam menyampaikan maklumat kepada khalayak/ bilangan yang besar adalah terhad kepada keupayaan manusia mengingati butir-butir dengan baik.  Manusia menggunakan bahasa untuk berhubung di antara satu sama lain secara lisan atau tulisan agar mereka dapat menerima, memahami dan berkongsi makna lambang, perkataan, ungkapan dan ayat yang dicipta.  Lambang-lamabang binatang dilukis di dinding gua, perhiasan tembikar, dan juga tatoo di tubuh manusia sebagai ‘media’ komunikasi.  Asap api, pukulan gendang, gerak tari (media komunikasi untuk berhubung sama ada jarak jauh atau dekat.
 24. 24.         PENULISAN pada masa dan tempat yang Berkembang secara bebas berlainan di dunia, contohnya di Mesir dan kerajaan Maya di Amerika Tengah. Kemahiran menulis memberi kuasa kepada manusia untuk menguasai persekitaran dan manusia lain. Dalam sistem beraja pada zaman silam, pengetahuan dan kuasa yang diperolehi daripada kebolehan menulis dan membaca dijaga rapi oleh pihak pemerintah dan para rahib atau paderi. Ini kerana kebolehan ini merupakan kemahiran yang bernilai. Bentuk penulisan awal (glyphs) terhad pada ukiran batu di tempat-tempat ibadat dan monumen-monumen. 2500 sebelum Masihi - orang Mesir menemui cara membuat kertas daripada daun lontar (Papyrus). Mendorong jurutulis memudahkan penulisan tulisan glyphs. Media ini digunakan untuk menyampaikan utusan raja dan merakamkan pelbagai maklumat. Menggalakkan penubuhan sekolah-sekolah untuk mengajar kemahiran menulis.
 25. 25. REVOLUSI PERCETAKAN  Sebelum Abad ke 15, buku-buku disalin dengan      menggunakan Manu scripti (menggunakan tulisan tangan). Kekangan masa, buku dijual adalah terhad dan hanya dimiliki oleh mereka yang berkemampuan. Revolusi percetakan membawa perubahan. Penggunaan alat cetak memudahkan proses penyalinan buku. Beribu-ribu naskah dapat disalin dengan cepat dan tepat. Kemahiran literasi semakin meningkat. Idea asas tentang suratkhabar berkembang awal di Eropah, England dan Amerika Utara. Akhbar harian yang pertama Daily Courant (1702) diikuti Revue (1704). Berlaku era Kewartawanan Penny ‘Penny Press’ disebabkan pasaran suratkhabar yang semakin meluas.
 26. 26. MEDIA ELEKTRONIK  Pada abad ke-19, alat telegraf menjadi kenyataan.  Bermula awal abad ke-20, wayang gambar     diperkenalkan dan menjadi salah satu bentuk hiburan sekeluarga. Menggunakan teknik ‘persistence of vision’ untuk kamera dan filem. Kemunculan Televisyen telah menurunkan populariti wayang gambar. Masyarakat lebih cenderung membeli tv dan menontonnya di rumah berbanding menonton filem di panggung. Guglielmo Marconi telah menggunakan kaedah wayarles untuk menyampaikan kod-kod lebih dari sebatu di kediaman bapanya. Sistem gelombang dibina dari menggunakan sistem AM ‘Amplitude Modulation’ kepada FM ‘ Frequency
 27. 27. MEDIA BARU  Digital information – eg; online newspapers, e- books, e-commerce. Etc.  Mobile Media – portable, interconnected, wayarless.  Social Media – website, share information with others. Eg; friendster, mySpace, facebook.

×