Zorgcentrum De Viervorst Purmerend

1,328 views

Published on

Uitgangspunt bij dit ontwerp is om binnen een relatief klein bouwvolume het maximale aan ruimtebeleving te halen. Maak met licht ruimte in ruimten. Dit is getracht door toepassing van vides, lichtstraten en glazen puien in de algemene ruimten. De lichte kleuren in de verkeersruimten moeten deze ruimtelijkheid versterken. Door iedere woonvorm zijn eigen uitstraling te geven, middels verschillende tinten metselwerk en
opvallende kleuraccenten, krijgt elk bouwdeel zijn eigen karakter. Dit uitgangspunt brengt het grootschalige gebouw terug naar een maat die goed in zijn omgeving past. De ruimtelijkheid, die in de centrale hal en gangen met vides wordt geschapen, moet de bewoner het gevoel geven dat haar of zijn voordeur niet aan een gang, maar aan een overdekte binnenstraat ligt. De lichtval in deze verkeersaders speelt daarbij een belangrijke rol.

Het contact van de bewoners met de omgeving is van groot belang. Zo zijn het restaurant en de twee “huiskamers” aan de meest ruimtelijke zijde van de locatie gelegen. Het is de plek met veel zichtpunten en waarbij de bezonning van de ruimten een belangrijke rol speelt. De bewoner moet zich te allen tijde thuis voelen.

De Centrale Hal met vide en hoofdtrap vormt de spil van het complex. Via de hoofdentree aan de Primulastraat komt de bezoeker in dit overdekte binnenplein, waar het licht vrijspel heeft. Vanuit deze ruimte, prominent gelegen tussen het bestaande woongebouw, restaurant, huiskamers en activiteitenruimten zijn de zorgwoningen te bereiken.

Published in: Real Estate
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,328
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
26
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Zorgcentrum De Viervorst Purmerend

  1. 1. Moto: Licht Maakt Ruimte.Uitgangspunt bij dit ontwerp is om binnen een relatief klein bouwvolume het maximale aan ruimtebelevingte halen. Maak met licht ruimte in ruimten. Dit is getracht door toepassing van vides, lichtstraten en glazenpuien in de algemene ruimten. De lichte kleuren in de verkeersruimten moeten deze ruimtelijkheidversterken.Door iedere woonvorm zijn eigen uitstraling te geven, middels verschillende tinten metselwerk enopvallende kleuraccenten, krijgt elk bouwdeel zijn eigen karakter. Dit uitgangspunt brengt het grootschaligegebouw terug naar een maat die goed in zijn omgeving past.De ruimtelijkheid, die in de centrale hal en gangen met vides wordt geschapen, moet de bewoner hetgevoel geven dat haar of zijn voordeur niet aan een gang, maar aan een overdekte binnenstraat ligt. Delichtval in deze verkeersaders speelt daarbij een belangrijke rol.Het contact van de bewoners met de omgeving is van groot belang. Zo zijn het restaurant en de twee“huiskamers” aan de meest ruimtelijke zijde van de locatie gelegen. Het is de plek met veel zichtpunten enwaarbij de bezonning van de ruimten een belangrijke rol speelt. De bewoner moet zich te allen tijde thuisvoelen.De Centrale Hal met vide en hoofdtrap vormt de spil van het complex. Via de hoofdentree aan dePrimulastraat komt de bezoeker in dit overdekte binnenplein, waar het licht vrijspel heeft. Vanuit dezeruimte, prominent gelegen tussen het bestaande woongebouw, restaurant, huiskamers enactiviteitenruimten zijn de zorgwoningen te bereiken.De zorgwoningen zijn over niet meer dan 3 woonlagen verdeeld, waardoor het contact met de straat enbinnentuin behouden blijft. Deze woningen zijn flexibel in te delen, doordat de woningscheidende wandenniet dragend zijn en dus weggehaald kunnen worden. Dit geeft de mogelijkheid om in de toekomst in tespelen op de dan geldende eisen.Door de nieuwbouw evenwijdig aan de straten te situeren ontstaat er een ruim binnengebied met een eigenkarakter en dat via een corridor in verbinding staat met het naast gelegen openbaar groen. Door dezeopzet kan men kiezen voor straatgericht wonen of voor tuingericht wonen en krijgt het gebouw alleen maarvoorgevels.Edwin van der WaalTrigallez Architekten BV bnaHoorn, 25 augustus 2002
  2. 2. +
  3. 3. Organisatie en ProgrammaIn maart 1998 kreeg Trigallez Architekten van woningbouwvereniging De Hoeksteen Purmerend de uit-nodiging om in competitieverband een ruimte-/massastudie te maken met betrekking tot de realisatie vanWBO-eenheden en zorgwoningen op het terrein van verzorgingshuis De Viervorst (v/h St. Joseph).Het zorgcomplex is gelegen in een kleinschalige woonomgeving, welke in grootte mate gedomineerd wordtdoor eengezinswoningen van 2 lagen met kap. De bestaande behuizing aan de Primulastraat (1 a 2bouwlagen) en de daarachter liggende woontoren van 7 bouwlagen voldeden zowel fysiek als program-matisch niet meer aan de hedendaagse eisen en waren dus hard aan vervanging toe.De prijsvraag werd door ons bureau (Edwin van der Waal / Luc Trigallez) gewonnen, doordat het opstedenbouwkundig niveau en qua ruimtelijke en logistiek invulling, het best aansloot op het Programmavan Eisen.Er werd een Overlegteam samengesteld waarin de opdrachtgever, gebruiker (Zorgcirkel Waterland), degemeente Purmerend (Projectbureau Gemeentewerken, Stedenbouw en Volkshuisvesting), architect enVAC zitting hadden. Nadat het programma van eisen en de overige randvoorwaarden waren bepaald, koner een Bouwteam gevormd worden. Hierin namen zitting de opdrachtgever, de gebruiker, de architect, dehoofdaannemer en de adviseur W&E installaties.De vervangende nieuwbouw biedt ruimte aan een uitgebreid programma, te weten:  52 eenpersoons WBO-eenheden van 35 m2 (netto)  2 tweepersoons WBO-eenheden van 52 m2 (netto)  ca. 600 m2 algemene ruimten  13 tweekamerappartementen van 78 m2 (bruto) in de huursector  8 driekamerappartementen van ca. 120 m2 (bruto)in de koopsectorDe twee- en driekamerappartementen functioneren daarbij als “aanleunwoningen” en kunnen gebruikmaken van de voorzieningen van de zorginstelling.Het complex heeft totaal bruto vloeroppervlak van 7.281 m2, verdeeld over vijf bouwlagen:Begane grond [2.251 m2], 1e verdieping [2.157 m2], 2e verdieping [2.166 m2], 3e verdieping [404 m2]en 4e verdieping [303 m2].Start ontwerp: maart 1998 - Totaal aantal werkdagen: 240 - Opening Zorgcentrum: 20 februari 2003
  4. 4. Team en Cijfers:Opdrachtgever: Woningbouwvereniging De Hoeksteen Purmerend Dick Regter, Evert Kroes, Leo SchoutenHoofdgebruiker: De Zorgcirkel Purmerend Koen John, Cor Overdiek, Theo Hendriks, Ronald van Scheijndel, Toon KunkelsArchitect: Trigallez Architekten BNA Hoorn Luc Trigallez, Edwin van der Waal, Jaap Klaij, Raymond van der Linden Vooren, Jan Ruig, Ron van der Jagt, Marlijn van Waardenberg, Hanna GrootConstructeur: Pieters Bouwtechniek Amsterdam Melchert Leguijt, Gerard Jol, S. ReitsmaAdviseur E&W: Ingenieursburo Linssen Amsterdam Henk Keizer, Gerard HaringHoofdaannemer: Hein Schilder Bouw Volendam Peter van Gerve, Rob van der Meer, E. Koning, Adrie Brammer, Jos den DasProjectbureau Gemeentewerken, Stedenbouw en Volkshuisvesting Purmerend Adrie Vendrig, Ed Joorse, Willem van Wetten, Evert Zoutman, Cees SchramaBouwkosten totaal bedroegen fl. 10.873.000,= incl. BTW, verdeeld over:  Grondkosten 1.700.000,=  Bouwkundig 6.275.000,=  Installaties W 720.000,=  Installaties E 480.000,=  Liften 135.000,=  Vaste Inrichting 379.000,=  Terreininrichting 54.000,=  Adviseurs en overig 1.130.000,= Copyright©Trigallez Architecten bv Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder bronvermelding worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerdgegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door kopieën of op welke andere manier dan ook.

×