Residentie Hoornsche Hop + uitbreiding zorgcentrum Wilgaerden 2004

1,045 views

Published on

Residentie Hoornsche Hop is een luxe appartementencomplex ten behoeve van huisvesting voor senioren en is gecombineerd met een uitbreiding van het Zorgcentrum Wilgaerden. De locatie ligt aan de rand van de historische stadskern van Hoorn dicht bij monumentale gebouwen.

Het 'beeldkwaliteitsplan' legde de uitgangspunten vast. De oude rooilijn wordt weer gerespecteerd. De oude hoogte ook! Gekozen is voor een sterk geleed complex van vier bouwlagen plus een kap. Voor een dakgoot op een hoogte van 13 meter moest het bestemmingsplan worden aangepast. Bijkomende eis was, naast alle gemeentelijke verordeningen, beeldkwaliteitsplan en bestemmingsplan, dat het parkeren op eigen terrein moest worden opgelost. Aan de hand van deze randvoorwaarden is een Programma van Eisen opgesteld met Trigallez Architekten, de opdrachtgever (appartementen) en de gebruiker (zorgappartementen). Het technisch PvE was afkomstig van Intermaris Woondiensten.

Residentie Hoornsche Hop heeft in het souterrain een parkeergarage van 1050 m2 met 37 parkeerplaatsen en 390 m2 aan bergingen en fietsenstalling. Daarboven zijn de 29 appartementen gevestigd verdeeld over vier/vijf woonlagen met een totaal oppervlak van 4800 m2. Door deze parkeergarage komen gebouwen op een plint te staan. Middels trappen aan de voorzijde zijn de op het 1e niveau gelegen appartementen ook van af de Westerdijk bereikbaar. De gebouwen hebben ieder hun eigen uitstraling door vorm en kleurgebruik. De appartementen zijn bereikbaar vanaf een galerij die in verbinding staat met het centrale trappenhuis. De galerijen zijn door een glaspuien wind en regendicht afgesloten.

De uitbreiding van Zorgcentrum Wilgaerden bestaat uit 6 appartementen, huiskamer en kantoorruimte met een totaal oppervlak van 1065 m2.

Bouwjaar 2004

Published in: Real Estate
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,045
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
25
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Residentie Hoornsche Hop + uitbreiding zorgcentrum Wilgaerden 2004

  1. 1. Nieuwbouw Residentie Hoornsche Hop aan de Westerdijk te Hoorn
  2. 2. PlantoelichtingIntermaris Woondiensten heeft besloten om de sterk verouderde woonflat Westerhaven en een viertalkarakteristieke visserswoningen te slopen. Waardoor er een mogelijkheid ontstond om nieuwbouw te plegenten behoeve van huisvesting voor senioren en een uitbreiding van het Zorgcentrum Wilgaerden te realiseren.De locatie ligt aan de rand van de historische stadskern van Hoorn dicht bij monumentale gebouwen. Hetbeeldkwaliteitsplan legde de uitgangspunten vast. De oude rooilijn wordt weer gerespecteerd. De oudehoogte ook! Gekozen is voor een sterk geleed complex van vier bouwlagen plus een kap. Voor eendakgoot op een hoogte van 13 meter moest het bestemmingsplan worden aangepast. Bijkomende eis was,naast alle gemeentelijke verordeningen, beeldkwaliteitsplan en bestemmingsplan, dat het parkeren op eigenterrein moest worden opgelost. Aan de hand van deze randvoorwaarden is een Programma van Eisenopgesteld met Trigallez Architekten, de opdrachtgever (appartementen) en de gebruiker (zorgappartementen).Het technisch PvE was afkomstig van Intermaris Woondiensten.Residentie Hoornsche Hop heeft in het souterrain een parkeergarage van 1050 m2 met 37 parkeerplaatsen en390 m2 aan bergingen en fietsenstalling. Daarboven zijn de 29 appartementen gevestigd verdeeld overvier/vijf woonlagen met een totaal oppervlak van 4800 m2.Door deze parkeergarage komen gebouwen op een plint te staan. Middels trappen aan de voorzijde zijn de ophet 1e niveau gelegen appartementen ook van af de Westerdijk bereikbaar. De gebouwen hebben ieder huneigen uitstraling door vorm en kleurgebruik. De appartementen zijn bereikbaar vanaf een galerij die inverbinding staat met het centrale trappenhuis. De galerijen zijn door een glaspuien wind en regendichtafgesloten.De uitbreiding van Zorgcentrum Wilgaerden bestaat uit 6 appartementen, huiskamer en kantoorruimte meteen totaal oppervlak van 1065 m2.Edwin van der WaalTrigallez Architekten BNA Plantoelichting
  3. 3. . . . naar voorzijdeVan achterzijde . . . . Geschiedenis Westerdijk
  4. 4. Foto’s oude situatie
  5. 5. 4 binnenhoven = 4 functies = 4 karaktersHistorische rooilijn 1945 en voetgangersroute Oude situatie Westerhaven
  6. 6. • Min. 2 lagen met kap en max. 4 lagen met kap 2 • Korrelbreedte 5,5 m = pandbreedte • Complexbreedte max. 3 x 5,5mUitgangspunt bebouwingstructuur• Historische rooilijnen 1945 herstellen• Versterken van binnenhof 2 2 Nieuwe situatie Hoornsche Hop
  7. 7. Uitgangspunt bebouwingstructuur en korrel gevels
  8. 8. Uitgangspunten Beeldkwaliteitsplan:• Rooilijn 1945 is uitgangspunt en bestaande bebouwingsstructuur uitbreiden• minimale bouwhoogte 2 lagen met kap (50%) maximale bouwhoogte 4 lagen met kap (20%)• 30 % van de woningen in 3 lagen met kap• korrelgrootte is 5,50m en grotere complexen maximaal driemaal de korrelgrote ( 16,50m)• per complex één eenheid van driemaal de korrelgrote• bovenkant 1e verdiepingsvloer is minimaal 3,00m +peil• de voormalige steeg tussen het zorgcentrumcomplex en de nieuwbouw is zowel van belang voor de stadsstructuur als voor de voetgangersontsluiting van Westerhaven.• De binnenhoven moeten sterk in kwaliteit toenemen• Parkeren kan plaats vinden onder het gebouw in het soutterainUitgangspunten Intermaris woondiensten:• 29 appartementen voor senioren en afgesloten parkeergarage 37 parkeerplaatsen• algemene ruimten t.b.v. zorgcentrum Westerhaven• 6 appartementen en 2 logeerkamers t.b.v. uitbreiding zorgcentrum• bruto oppervlakten woningen ca. 110 m2 met buitenruimte ca.11 m²en bergingen van 7 m2• beperkt aantal 4-kamer woningen van ca. 120 m²Uitgangspunten Zorgcentrum Wilgaerden:• bereikbaar vanaf naastgelegen complex d.m.v. loopbrug• fietsenberging en aparte boosterruimte van ca. 100 m²• 6 appartementen, 2 logeerkamers, huiskamer van 65 m², kantoor van 22 m² en multifunctionele ruimte van 50 m² Uitgangspunten BKP, opdrachtgever en gebruiker
  9. 9. Uitwerking Trigallez ArchitektenDe voorgevel van het complex komt weer te staan op de oude rooilijn van 1945.Het complex staat op een plint van 1,3 m hoogte. In deze plint is de halfverdiepte parkeergarage met 37parkeerplaatsen opgenomen. De inrit van de parkeergarage vanaf de Westerdijk. De knik in de rooilijn is tevensaanleiding geweest om het gebouw in twee helften te knippen. Ter plaatse van deze knik is de centrale hal metlift en trappenhuis gesitueerd die ook leidt naar het verhoogde binnenplein.De verticale verkeersruimte wordt beëindigd met een "torenkamer" op 15,3 m.Aan weerszijde van de entreetoren liggen twee geschakelde woongebouwen (3 lagen met kap) met tweeappartementen per verdieping.De korrelmaat 5,5 meter is uitgangspunt geweest voor de gevels aan de Westerdijk, waarbij elk gebouw eenbreedte heeft van driemaal de korrelmaat. In de middelste korrel bevinden zich de inpandige balkons endakterrassen. Per korrel verschilt de metselwerkkleur. De goothoogte ligt op 10,5 m voor 3 lagen en 12,8m voor 4lagen, de nokhoogte is 14,5 m voor 3 lagen en 17,3 voor 4 lagen.Rechts van de centrale hal een woongebouw van 4 lagen met kap met een appartement per verdieping. Alleappartementen op de begane grond hebben trap vanaf maaiveld naar het terras.Oppervlak nivo 0 bedraagt 1900 m²,waarvan 360 m² bergingen en 177 m²booster en overige bergingen.Oppervlakte nivo 1 bedraagt 1295 m²en vanaf 1e t/m 4e nivo zijn er 7 woningen per laag.De stramienmaat is 8,05 m en de diepte van het appartement is 14,7 m, met een oppervlakte van 120 m² inclbuitenruimte. De afgesloten galerij met schijn gevel en een breedte van 1,5 m² ligt aan het binnenplein en desteeg is verbreed van ca. 5 m naar 6,5 m Uitwerking Programma van Eisen
  10. 10. WilgaerdenWilgaerden Situatie oud en nieuw
  11. 11. Straatbeelden Westerdijkzijde oud en nieuw
  12. 12. 1 2 3 4 Voorgevels bouwdelen 1 t/m 4
  13. 13. Achtergevels aan binnenplein
  14. 14. Doorsnede ter plaatse van galerij
  15. 15. Kopgevels
  16. 16. 4 Bouwdelen
  17. 17. Parkeergarage, bergingen en fietsenstalling
  18. 18. Plattegrond nivo 1
  19. 19. Plattegrond nivo 2
  20. 20. Plattegrond nivo 3
  21. 21. Plattegrond nivo 4
  22. 22. Plattegrond Penthouse nivo 5
  23. 23. Plattegrond “Torenkamer” nivo 6
  24. 24. Dakaanzicht en Binnentuin
  25. 25. Uitgangspunten:Voor de stedenbouwkundige planuitwerking zijn het beeldkwaliteitsplan Westerdijk d.d. april 2000 en de opmerkingen van decommissie S.O van de Gemeente Hoorn uitgangspunt geweest. De voetgangersverbinding, over het hof van het bestaandewoonzorgcentrum loopt, is een voormalige steeg, welke zowel van belang is voor de stadsstructuur als voor de ontsluiting vanWilgaerden.Programma van Eisen bereikbaar vanaf bestaande complex d.m.v. loopbrug fietsenberging en aparte boosterruimte van ca. 100 m² 6 appartementen 2 logeerkamers huiskamer van 65 m² kantoor van 22 m² multifunctionele ruimte van 50 m²OntwerpDe uitbreiding van het zorgcentrum Wilgaerden maakt deel uit van de herinrichting van de Westerdijk ter hoogte van de "flatvan Westerhaven". Dit plan behelst een appartementengebouw van 29 appartementen gelegen aan de Westerdijk, eenparkeergarage en een uitbreiding van de huisvesting van het woonzorgcentrum naast de Driestal.Het complex moet aan de buitenzijde een luxe uitstraling hebben en de appartementen moeten verbonden zijn met hetbestaande woonzorgcentrum. In de huidige situatie worden de "flat" en de appartementen aan de Driestal verbonden door eenloopbrug. Gezien de wens om de structuur van de verschillende binnenhoven te versterken is gekozen om de gevelwand van de appartementen aan de Driestal naar de Westerdijk zijde door te trekken. Gezien de centrale entree waar beiden blokken van gebruik maken is er voor gekozen om de architectuur van deze bebouwing aan te laten sluiten aan die van de Driestal. Zodoende is er gekozen voor een gelijke raamverdeling en is deze invulling twee verdiepingen hoger om beter aan te sluiten op de bebouwing aan de Westerdijk. De loopbrug is daarbij de enige mogelijkheid om het complex aan elkaar te koppelen. Daarnaast zal het metselwerk qua kleur afwijken van de rechts gelegen voorgevel. Het schuine zinken dak van 4e verdieping loopt door tot aan de vloer van de 3e verdieping dit om de dakgoot te verlagen. De dakkapel over twee verdiepingen doorbreekt dit dakvlak en verlevendigt de kopgevel. Uitbreiding Zorgcentrum Wilgaerden
  26. 26. LiggingQua oriëntatie kijken de appartementen uit op het hof van het bestaande IndelingZorgcentrum Wilgaerden. De centrale huiskamer en de overige ruimtenzijn voornamelijk gericht op het binnenplein en het daar aangrenzende Op de begane grond bevinden zich naast centrale halbinnenhof. een 2-kamerappartement, een boosterruimte, een kantoorruimte en een multifunctionele ruimte. Deze twee laatste ruimten liggen aan een binnenhof. Op de 1e verdieping ligt de huiskamer aan een verhoogd binnenplein. Ook hier bevindt zich een 2- kamerappartement, een kantoorruimte en een Miva toilet Op de 2e en 3e verdieping bevinden zich twee 2- kamerappartementen. Op de 4e verdieping bevinden zich twee logeervertrekken in 1-kamerappartementen Alle appartemeneten zijn te bereiken via een lift of trappenhuis en gesloten galerijen, zodat men niet naar buiten hoeft om in het restaurant van het woonzorgcentrum aan de Westerdijk te komen. Uitbreiding Zorgcentrum Wilgaerden
  27. 27. Opdrachtgever: Intermaris Woondiensten R. Bruin, M. Pronk J. PeppingGebruiker: Zorgcentrum Wilgaerden B. Dijkhuizen, C. Warmenhoven, A. OosterwoudArchitect/projectmanagement: Trigallez Architekten BV bna E. van der Waal, L. Trigallez, W. SchraaConstructeur: Berkhout Tros bouwadviseurs C. VisAannemer bouw: Ursem Bouw L. Zandvliet, D. Vet, P. Stavenuiter, S. Entius, L. Goudsblom, A. BrammerAannemer sanering: Ooms Avenhorn B. Jong, F.Dam,Installateur E&W: J en P Schouten Installatietechniek M. Schoenmaker, P. WeelInstallateur Nuts: NUON Infra Gas/ Electra / PWN WaterInstallateur Telefoon: KPN J. HagemanInstallateur CAI: Multikabel P. de BoerStart bouw: december 2002Werkbare dagen 290Oplevering: juni 2004 Projectteam
  28. 28. Vogelvluchtfoto’s nieuwe toestand

×