Herontwikkeling tbv ZMLK-school De Stormvogel Hoorn 2004

649 views
594 views

Published on

De locatie aan de Wabenstraat / Van Oostzanenstraat wordt kenmerkt zich door een viertal gebouwen, waarvan twee bijna identieke schoolgebouwen, een sportgebouw en een houten noodgebouw. De twee schoolgebouwen staan evenwijdig op een afstand van ca. 45 meter van elkaar. De tussengelegen ruimte deed dienst als speelplein en op de kop van dit plein ligt de gymnastiekzaal met kleedruimten.
Een aantal jaren geleden is er midden op het plein tijdelijke huisvesting geplaatst

De locatie heeft een grote potentie gezien de ligging in de wijk, de oriëntatie van de gebouwen, en de ruimtelijke opzet. De oppervlakte bedraagt ongeveer 5240 m2 incl. groenvoorziening aan de straatkant. Binnen de bebouwingsgrenzen bedraagt dit nog zo’n 4090 m2 en is maar voor 40% bebouwd

Published in: Real Estate, Education, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
649
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Herontwikkeling tbv ZMLK-school De Stormvogel Hoorn 2004

  1. 1. InleidingDe locatie aan de Wabenstraat / Van Oostzanenstraat wordt kenmerkt door een viertal gebouwen, waarvan twee bijna identieke schoolgebouwen, een sportgebouw en een houten noodgebouw. De twee schoolgebouwen staanevenwijdig op een tussenafstand van ca. 45 meter van elkaar. De tussengelegen ruimte deed dienst als speelplein en op de kop van dit plein ligt de gymnastiekzaal met kleedruimten.Een aantal jaren geleden is er midden op het plein tijdelijke huisvesting geplaatst.De locatie heeft een grote potentie gezien de ligging in de wijk, de oriëntatie van de gebouwen, en de ruimtelijke opzet. De oppervlakte bedraagt ongeveer 5240 m2 incl. groenvoorziening aan de straatkant. Binnen de bebouwingsgrenzenbedraagt dit nog zo’n 4090 m2 en is maar voor 40% bebouwd.De Visie• pleinVanuit de oorspronkelijke opzet zal het complex worden uitgebreid met nieuwe functies uit het PVE. Dit houdt in, dat het houten gebouw op het schoolplein en het stenen uitbouw van het rechter schoolgebouw dienen te wordenverwijderd.Door de nieuwe corridor tegen de blinde zijgevel van de gymzaal aan te situeren, komt de bebouwing weer om het grote schoolplein te liggen.Een diagonaal “entreelaantje” verdeelt het plein in twee delen, een groen deel met “trapveldje” aan de linkerkant en een bestraat deel met lindeboom en zitbankjes aan de rechterkant. Door deze verdeling kunnen verschillende groepentegelijkertijd gebruik maken van de buitenruimte.• koppelingDe corridor is, middels brede gangen, de verbinding tussen de drie bestaande gebouwen en is als hoofdentree de centrale spil van het complex. Hier bevinden zich op de begane grond de ruimten voor het personeel. De ligging van deruimten van conciërge, administratie en lerarenkamer zorgt voor een optimaal zicht op de entrees. De grootte van de ruimten voldoet aan de Arbo-regelgeving.De corridor is op de verdieping uit te breiden en via de sanitaire zones te koppelen aan het linker schoolgebouw.• flexibiliteitDe twee bestaande schoolgebouwen zijn opgebouwd uit een prefab betonconstructie met een stramienmaat van ca. 2,05 m. en zijn hierdoor flexibel in te richten. Gezien de zonoriëntatie van beide gebouwen en de ligging van deverkeersruimten, is er gekozen om de groepslokalen in het rechter schoolgebouw te situeren en de vaklokalen in het linker schoolgebouw opgevuld met ondersteunende functies.Het toepassen van verplaatsbare binnenwanden of schuifwanden kan de flexibiliteit nog meer bevorderen. Dit komt tot uiting in de varianten A en B, waarbij het basisgroepslokaal van 42 m2 vergroot is naar 56 m2.Uitbreiding van de bestaande schoolgebouwen kan alleen plaatsvinden aan de kant van de Wabenstraat, dit om verkleining van het schoolplein te verkomen. In variant B zijn hier bijvoorbeeld de ICT-werkplekken gesitueerd. Ook extrabergruimte zou hier kunnen worden gerealiseerd.• multifunctionele ruimteDe plaats van de grote multifunctionele ruimte (aula) is in de voorstudies een belangrijk item geweest en met name op welke bouwlaag (begane grond of verdieping) deze zou moeten komen liggen Uiteindelijk heeft de ligging van deruimten voor het personeel, het grote schoolplein, de vrije hoogte van de aula en de accentuering van de hoofdentree er toe geleid dat de aula op de 1e verdieping is komen te liggen. Het is de enige opbouw op de corridor en neemtdaarbij het zicht op de saaie blinde gevel van de gymzaal weg en markeert vanaf de Van Oostzanenstraat de hoofdentree. De overkraging zorgt tevens voor een overdekte buitenruimte, welke kan dienen als schuilplek of “rookruimte”.De aula ligt naast de nieuwe lift van het linker schoolgebouw met de groepslokalen. Via een brede trap wordt de aula aan twee kanten ontsloten, waardoor er ook buiten schooltijd gebruik gemaakt van kan worden.• mindervalideHet complex is voorzien van ruime gangen, twee liften, en op iedere verdieping 1 a 2 miva-toiletten. Tevens is er bij de ergo- en fysiotherapieruimte een speciale verschonings/was-ruimte met tilvoorziening aanwezig.• buitenruimteNiet alleen het schoolplein, maar ook de schooltuin met tuinkas ter grootte van een vaklokaal, biedt volop mogelijkheden voor overige buitenactiviteiten.• ontsluitingEr zijn twee entrees, te weten: de hoofdentree aan de Van Oostzanenstraat en de tweede entree aan de Wabenstraat, ter hoogte van de ingang van de gymnastiekzaal. Deze laatste is te gebruiken voor leveranciers en voor avondgebruikvan de multifunctionele ruimte (aula).• cijfersDe oorspronkelijke bruto oppervlakte bedroeg totaal ca.1678m2 en is uitgebreid met 718m2 (variant A) cq. 766 m2.Het bebouwd oppervlak bedraagt 1943m2 t.o.v. 1619 m2 oorspronkelijk.• tot slotDeze presentatie geeft een visie van wat Trigallez Architekten uit het programma van eisen heeft vertaald, zonder daarbij uitvoerig met de betrokken medewerkers te hebben overlegd.Het optimale resultaat zal uiteindelijk ontstaandoor een dialoog tussen schoolteam en architect.Hoorn, 1 juli 2004Edwin van der Waalprojectarchitect

×