Ringjallja (Luka 20)

825 views

Published on

27 pastaj iu afruan disa saducej, të cilët mohojnë se ka ringjallje, dhe e pyetën,
28 duke thënë: “mësues, Moisiu na la të shkruar që, nëse vëllai i dikujt vdes kishte grua dhe vdiq pa lënë fëmijë, i vëllai ta marrë gruan e tij dhe t’i ngjallë pasardhës vëllait të vet.
29 tashti, ishin shtatë vëllezër; i pari u martua dhe vdiq pa lënë fëmijë.
30 I dyti e mori për grua dhe vdiq edhe ai pa lënë fëmijë.
31 E mori pastaj i treti; dhe kështu që të shtatë vdiqën pa lënë fëmijë.
32 dhe pas tyre vdiq edhe gruaja.
33 atëherë, në ringjallje, e kujt do të jetë grua? sepse që të shtatë e patën grua.”
34 dhe Jezusi, duke u përgjigjur, tha atyre: “bijtë e kësaj bote martohen dhe martojnë;
35 por ata që do të gjenden të denjë të kenë pjesë në botën tjetër dhe në ringjalljen e të vdekurve, nuk martohen dhe nuk martojnë;
36 ata as nuk mund të vdesin më, sepse janë si engjëjt dhe janë bij të perëndisë, duke qenë bij të ringjalljes.
37 dhe se të vdekurit do të ringjallen, e ka deklaruar vetë Moisiu në pjesën e ferrishtes, kur e quan zot, perëndinë e Abrahamit, perëndinë e Isakut dhe perëndinë e Jakobit.
38 ai nuk është perëndi i të vdekurve, por i të gjallëve, sepse të gjithë jetojnë për të.”
39 ¶ atëherë disa skribë morën fjalën dhe thanë: “mësues, mirë fole.”
40 dhe nuk guxuan më t’i bëjnë asnjë pyetje.

Published in: Spiritual
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
825
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
62
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ringjallja (Luka 20)

 1. 1. SADUCENJTË  Lu 20:27 pastaj iu afruan disa saducenj, të cilët mohojnë se ka ringjallje, dhe e pyetën,  Lu 20:28 duke thënë: “mësues, Moisiu na la të shkruar që, nëse vëllai i dikujt vdes kishte grua dhe vdiq pa lënë fëmijë, i vëllai ta marrë gruan e tij dhe t’i ngjallë pasardhës vëllait të vet.
 2. 2. NË RINGJALLJE . . .?  V29 tashti, ishin shtatë vëllezër; i pari u martua dhe vdiq pa lënë fëmijë.  V30 I dyti e mori për grua dhe vdiq edhe ai pa lënë fëmijë.  V31 E mori pastaj i treti; dhe kështu që të shtatë vdiqën pa lënë fëmijë. Qëllimi i tyre - ta  V32 dhe pas tyre vdiq edhe gruaja. bënin doktrinën e ringjalljes të dukej  V33 atëherë, në ringjallje, e kujt do të qesharake. jetë grua? sepse që të shtatë e patën grua.”
 3. 3. NË FAKT, KA RINGJALLJE  Lu 20:34 dhe Jezusi, duke u përgjigjur, tha atyre: “bijtë e kësaj bote martohen dhe martojnë;  v35 por ata që do të gjenden të denjë të kenë pjesë në botën tjetër dhe në ringjalljen e të vdekurve, nuk martohen dhe nuk martojnë;  Shënoje këtë varg! Por le të vazhdojmë me kontekstin.
 4. 4. JANË SI ENGJËJT?  Lu 20:36 ata as nuk mund të vdesin më, sepse janë si engjëjt dhe janë bij të perëndisë, duke qenë bij të ringjalljes.  Kur të shfaqet Krishti jeta jonë, atëherë edhe ju do të shfaqeni në lavdi bashkë me Të" (Kol. 3:4).
 5. 5. NGJARJE E FAMSHME ME MOISIUN  V37 dhe se të vdekurit do të ringjallen, e ka deklaruar vetë Moisiu në pjesën e ferrishtes, kur e quan zot, perëndinë e Abrahamit, perëndinë e Isakut dhe perëndinë e Jakobit.  Eks 3:6 pastaj [Zoti, Jehova] tha dhe këto fjalë: "unë jam [jo, isha] perëndia i atit tënd, perëndia i Abrahamit, perëndia i Isakut dhe perëndia i Jakobit". dhe Moisiu fshehu fytyrën e tij, sepse kishte frikë të shikonte perëndinë.  V38 ai nuk është perëndi i të vdekurve, por i të gjallëve, sepse të gjithë jetojnë për të.”  D.m.th., ka ringjallje
 6. 6. PËRQENDRIM MBI VARGUN 35  V35 por ata që do të gjenden të denjë të kenë pjesë në botën tjetër dhe në ringjalljen e të vdekurve, nuk martohen dhe nuk martojnë;  Fraza “të denjë të kenë pjesë” Ringjallje ka të bëjë me trupin  Fraza “ringjallja e të vdekurve” i referohet vetëm ringjalljes së besimtarëve.
 7. 7. RINGJALLJE NGA MESI I TË VDEKURVE  Lu 20:35 por ata që do të gjenden të denjë të kenë pjesë në botën tjetër dhe në ringjalljen e të vdekurve, nuk martohen dhe nuk martojnë;  Fjalë për fjalë nga Greqishtja do të thotë ringjallje nga mesi i të vdekurve [d.m.th. të shpëtuarit nga mesi i të gjithë njerëzve të vdekur].  the resurrection from the dead (AV) [not, of the dead]  the resurrection from among the dead (DARBY)
 8. 8. RINGJALLJE TË NDRYSHME  Ideja e një ringjalljeje të përgjithshme në të njëjtën kohë si e atyre që janë të shpëtuar dhe e atyre që nuk janë, nuk gjendet në asnjë vend në Bibël.
 9. 9. PROVA 1 - ZBU 20:4-5  V4 dhe pashë frone, dhe ata u ulën mbi to dhe atyre iu dha pushteti që të gjykojnë edhe pashë shpirtrat e atyre që u ishin prerë kokat për dëshminë e Jezusit dhe për fjalën e perëndisë, dhe të cilët nuk e kishin adhuruar bishën, dhe as figurën e saj dhe nuk kishin marrë damkë mbi ballin e tyre dhe në duart e tyre. Këta u kthyen në jetë e mbretëruan me Krishtin për një mijë vjet.  v5 por të vdekurit e tjerë nuk u kthyen në jetë deri sa të mbusheshin një mijë vjet. Kjo është ringjallja e parë.
 10. 10. QE TA KUPTOSH – SHTO DY KLLAPA  V4 . . . Këta u kthyen në jetë e mbretëruan me Krishtin për një mijë vjet.  v5 [por të vdekurit e tjerë nuk u kthyen në jetë deri sa të mbusheshin një mijë vjet.] Kjo është ringjallja e parë.  Të vdekurit e tjerë është një gjë që i referohet jobesimtarëve të të gjithë epokave, të cilët do të ringjallen në fund të Mijëvjeçarit për të qëndruar përpara Gjykimit të Fronit të Madh të Bardhë.  D.m.th. Janë dy ringjallje!
 11. 11. PROVA - JANË DY RINGJALLJE  Gjo 5:27 dhe i ka dhënë gjithashtu autoritet të gjykojë, sepse është bir i njeriut.  Gjo 5:28 mos u mrrekulloni për këtë, sepse po vjen ora kur të gjithë ata që janë në varre do ta dëgjojnë zërin e tij  Gjo 5:29 dhe do të dalin prej tyre; ata që kanë bërë të mira, në ringjallje të jetës, 2Ti 2:15 Mundohu të dhe ata që kanë bërë të liga, në ringjalljen dalësh përpara e dënimit. perëndisë si i sprovuar, si punëtor  POR, të dy NUK ndodhin në të njëjtin që nuk ka pse të moment turpërohet, që thotë drejt fjalën e së vërtetës.
 12. 12. PROVA – GJO 5:24  Gjo 5:24 në të vërtetë, në të vërtetë po ju them: ai që e dëgjon fjalën time dhe beson në atë që më ka dërguar, ka jetë të përjetshme, dhe ai nuk vjen në gjyq, por ka kaluar nga Mëkatet e mia vdekja në jetë.
 13. 13. RINGJALLJA E DËNIMIT – KUR?  Zbu 20:5 [por të vdekurit e tjerë nuk u kthyen në jetë deri sa të mbusheshin një mijë vjet.]  në fund të Mijëvjeçarit  Më shumë detaje pak më vonë
 14. 14. RINGJALLJA E PARË – KUR?  Ringjallja e parë nuk është një ngjarje e vetme.  Ajo përshkruan ringjalljen e të drejtëve në kohë të ndryshme.  Pra, ajo ndodh në disa faza.
 15. 15. RINGJALLJA E PARË PËRFSHIN  1. Ringjalljen e Krishtit (1 Kor 15:23)  V23 por secili sipas radhës së vet: Krishti, fryti i parë, pastaj ata që janë të Krishtit, në ardhjen e tij  2. Ringjalljen e atyre që janë të Krishtit kur Ai rrëmben kishën (1The. 4:13-18),  V16 sepse zoti vetë, me një urdhër, me zë kryeengjëlli dhe me borinë e perëndisë, do të zbresë nga qielli dhe ata që vdiqën në Krishtin do të ringjallen të parët;
 16. 16. RINGJALLJA E PARË PËRFSHIN  Edhe  3. Ringjalljen e dy dëshmitarëve, trupat e të cilëve do të dergjen në shesh (Zbu. 11:11) dhe  4. Ringjalljen e shenjtorëve të Mundimit (Zbu 20:4-5)
 17. 17. Ringjallja e parë Ringjallja e dënimit Krishti Rrëmbimi vjen Gjyqi Krishti në tokë përfundimtar vdiq Mundimi i madh ✝ + + 3,5 + 3,5 + + 33 ? 1000 vjet e.s. 7 vjet Mbretëria 1. Krishti 3. Të dy dëshmitarët 2. Rrëmbimi 4. Fundi i Mundimit të Madh
 18. 18. POR, VARGU 2 KOR 5:10?  2Kor 5:10 sepse ne të gjithë duhet të dalim para gjyqit të Krishtit, që secili merr shpagimin e gjërave që ka bërë me anë të trupit, në bazë të asaj që ka bërë, qoftë në të mirën apo në të keqen.  Gjykimi i Krishtit ka të bëjë me shërbesën për Zotin. Nuk do të jetë një çështje e të qenurit të shpëtuar Gjo 5:24 ka jetë të apo jo; ky është tashmë një e përjetshme, dhe ai vërtetë e sigurt. Por është një çështje shpërblimi. nuk vjen në gjyq, por ka kaluar nga vdekja në jetë.
 19. 19. RINGJALLJA E DËNIMIT  Zbu 20:5 por të vdekurit e tjerë nuk u kthyen në jetë deri sa të mbusheshin një mijë vjet.  në fund të Mijëvjeçarit
 20. 20. RINGJALLJA E DËNIMIT  Zbu 20:11 pastaj pashë një fron të madh të bardhë dhe atë që ulej mbi të, nga prania e të cilit iku dheu dhe qielli, dhe nuk u gjet vend për ata.
 21. 21. RINGJALLJA E DËNIMIT  Zbu 20:12 dhe pashë të vdekurit, të mëdhenj e të vegjël, që rrinin në këmbë përpara perëndisë,  Kush janë të vdekurit?  Mos harro! Gjo 5:24 . . . dhe ai nuk vjen në gjyq, por ka kaluar nga vdekja në jetë.  Pra, të vdekurit janë ata pa Krishtin
 22. 22. GJYQI PËRFUNDIMTAR  Zbu 20:12 . . . edhe librat u hapën; dhe u hap një libër tjetër, që është libri i jetës; dhe të vdekurit u gjykuan në bazë të gjërave të shkruara në libra, sipas veprave të tyre.  Zbu 20:13 dhe deti [trup] i dorëzoi të vdekurit që ishin në të, dhe vdekja [trup] dhe Hadesi [fryma] dorëzuan të vdekurit që ishin në ta; dhe ata u gjykuan secili sipas veprave të veta.
 23. 23. VDEKJA E DYTË  Zbu 20:14 pastaj vdekja dhe Hadesi u flakën në liqenin e zjarrit. Kjo është vdekja e dytë.  Zbu 20:15 dhe, nëse ndokush nuk u gjet i A është i shkruar shkruar në librin e jetës, u emri yt në librin e flak në liqenin e zjarrit. jetës?
 24. 24. Hidhet në Vdekja e dytë liqenin e zjarrit Mundohet Me squfur Qara dhe Errësira e kërcëllim jashtme, Mat 25:30 dhëmbësh, Mat Larg nga fytyra 25:30 e Zotit, 2 Thes ditë e natë në shekuj të shekujve Nuk është një përrallë Nëse nuk u gjet i shkruar emri në librin e jetës . . .

×