Zbulimet gjeografike

14,547 views

Published on

Published in: Education
3 Comments
8 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
14,547
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
152
Comments
3
Likes
8
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Zbulimet gjeografike

 1. 1. PUNE ME PROJEKTTEMA: “ZBULIMETGJEOGRAFIKE”LENDA: HISTORI
 2. 2. ARSYETE E ZBULIMEVEGJEOGRAFIKEDeri në fund të shek.XV evropianët, përveç Evropës dinin edhepër Lindjen e Afërt dhe të Largët dhe për disa pjesë të Azisëdhe Afrikës.Mbanin lidhje të mira tregtare me vendetaziatike Indinë dhe Kinën. Prej andej në Evropësillnin erëza dhe mëlmesa me të cilat ushqimet i bënin më tëshijshme, pastaj mëndafsh, gurë të cmueshëm, parfume, ngjyraetj. Megjithatë, me pushtimin e Ballkanit dhe të Azisë së Vogelnga osmanet dhe me asgjësimin e Perandorisë Biznatine(1453),u ndërprenë rrugët tregtare tokësore kah vendet lindore. Tani,malli nga vendet lindore që vinte në Evropë nëpërmjettregtareve arabë u bë shum i shtrenjtë (8 deri në 10 herë më ishtrenjtë!). Për këtë arsye, evropianët filluan të kërkojnë rrugëtë reja detare kah vendet lindore, që solli deri te zbulimi ivendeve të reja.
 3. 3. Për blerjen e mallrave ngavendet lindore harxhoheshinshumë para, prandaj nëEvropë filloi të ndjehetmungesa e metaleve tëçmueshme (ar, argjend) prejtë cilave priteshin monedhat.Vecanërisht njehej mungesae monedhave të arta. NëEvropë në atë kohë, nukishte e mundur që të shuhetetja e shtuar për ar, prandajevropianët filluan të kërkojnëar jasht kufijve të saj.
 4. 4. Periudha e zbulimeve të mëdha gjeografikeGjatë shekullit XV horizonti i njohurive gjeografikembi planetin tonë zgjerohet mjaft. Evropianët njihenhollësisht me të gjitha pjesët e kontinentit të tyre. Mendërmjetësinë e arabëve dhe me shkëmbimin tregtarndërmjet Lindjes dhe Perëndimit, janë njohurhollësisht vendet e Afrikës Veriore, Lindjes së Afërtdhe të Mesme. Misionet diplomatike, fetare dhetregtare të shteteve evropiane, të cilat kanë shkuarnë Indi, Mongoli dhe në Kinë, kanë kontribuar nënjohjen gjeografike të vendeve të Azisë Jugore,Qendrore dhe Lindore
 5. 5. Fundi i shekullit XV paraqet fillimin e epokës së re në jetëne popujve të Evropës. Ajo është epoka e paraqitjes sërendit të ri shoqëroro-politik, përkatësisht të kapitalizmit.Në këtë kohë diktatura shpirtërore e kishës shkallmohet.Veprat e filozofëve dhe shkencëtarëve antikë u bënë tëafërta njerëzve të arsimuar. Në këtë kohë janë arritursuksese të mëdha në shkencë, teknikë dhe në detari.Teknika e lundrimit u përsos. Anija me vela, me fund tëmprehtë (me kil), me kurvertë të lartë dhe të lëvizshmeishte e aftë për t’iu përballur me sukses valëve të lartadetare. U përsosën edhe instrumentet e navigacionit(busulla, skafioni dhe kaudranta), të cilat orientoheshindhe e caktonin pozitën e anijes në horizont. Shpejtzhvillohet tregtia dhe rritet rëndësia ekonomike e politikee qyteteve. Paratë bëhen si mjet i pagesës.
 6. 6. Evropa nuk ka disponuar sa duhet metale të çmueshme (ar dheargjend), që janë përdorur si mjete të pagesës. Ngaseevropianët më tepër kanë blerë sesa kanë shitur mallra tëndryshme, solli deri te zvogëlimi i rezervave të arit në Evropë.Evropianët nuk kanë mundur të importojnë mallra drejtpërdrejtprej prodhuesve aziatikë, por nëpërmjet të ndërmjetësuesvearabë, persianë dhe grekë. Kjo dukuri shkaktoi rritjen eçmimeve të mallrave që vinin prej Indisë, Arkipelagut të Malajësdhe Kinës. Prandaj, evropianët ishin të detyruar të kërkojnërrugë detare për në Lindje, me motiv që të lirohen ngandërmjetësuesit. Përveç kësaj, prania e Turqisë në Lindje tëAfërt dhe luftërat e shpeshta, kanë paraqitur pengesën kryesorepër mbajtjen e tregtisë me anë të rrugëve tokësore, që kaloninnëpër Lindje të Afërt. Të gjitha këto kontribuan që tëintensifikohen hulumtimet për zbulimin e rrugës detare për nëIndi dhe vendet e Lindjes së Largme.
 7. 7. Në këtë kohë nëpërmjetarabëve, evropianët u njoftuanme kuptimet e harruara mbiformën sferike të Tokes, ku nëpjesën perëndimore të OqeanitAtlantik gjenden ujdhesat që itakojnë Azisë. Prandaj, rrugapër vendet e arit, argjendit,gurëve të çmueshëm,mendafshit dhe erëza ështëkërkuar kah perëndimi, përmesOqeanit Atlantik. Në anën tjetër,anijet më të përsosura tëpajisura me busulla, kanëmundur të lundrojnë më lirishtnë oqeanet e gjera
 8. 8. Që prej kohës së Aristotelit (shekulliIV p.e.s.), Eratostenit (shekulli IIIderi II p.e.s.) e më vonë të MarinTiritit (Feniki) dhe Ptolemeut(shekulli I deri II), ka mbisunduarmendimi se largësia ndërmjetbuzëdetit të Evropës dhe të AzisëLindore nuk është e madhe, madjeedhe më e shkurtër sa që shpienëpërmjet Aleksandrisë deri në Indi.Ai gabim e ka sjellë Kolombon derinë bregdetin e Amerikës, ose siç kacekur gjeografi francez i shekullitXVIII Zhan Batista Anvil, ka qenëgabimi më i madh i Kolombos, që eka sjellë deri në zbulimin më tëmadh.
 9. 9. KRISTOFOR KOLOMBIKristofor Kolombo, u lind më 1451në Gjenovë (Itali). Në moshën e reka punuar në punëtorinë e endjes,pronar i së cilës ishte babai i tij. Sifëmijë ëndërronte mbi lundrimet nëdete të largëta. Më 1479 erdhi nëLisbonë dhe u punësua nëshërbimin detar portugez. Pati fatintë martohet me të bijën e një detariportugez, me prejardhje italiane,prej të cilit kishin mbetur shumëharta detare dhe shënime tërëndësishme për detari. Për tambajtur familjen e vet dhe për tindihmuar prindërit në Gjenovë,përpilonte harta gjeografike, të cilat,asokohe, kërkoheshin shumë. Dukeushtruar profesionin e detarit udallua më aftësi të jashtëzakonshme
 10. 10. Më 03.08.1492 tri anije me 120 udhëtartë ndihmuar në mënyrë financiare ngambretëresha spanjolle dhe nga detari injohur nga Palosi, Martin Pinson, u nisënpër lundrim prej limanit Palos. Drejtimi ilundrimit ishte perëndimi, ndërsa cakuishin vendet e pasura të erurinave tëAzisë. Kështu filloi lundrimi më irëndësishëm në historinë e njerëzimit.Gjatë lundrimit, Kolomboja mbajti edheditarin (ditari i parë i shkruar në historinëe detarisë), në të cilën regjistronte çdoditë rrugën e kaluar, drejtimin e lundrimite gjëra të tjera që i ka konsideruar tërëndësishme. Kolomboja së pari lundroinë drejtimin jugperëndimor, kah ujdhesate Kanarive, e pastaj ka marrë drejtiminperëndimor. Anijet e tij, të shtyera ngaerërat e përshtatshme të pasateve, meshpejtësi lundruan kah perëndimi.
 11. 11. Por, më 16 shtator, ekspedita gjendej në “oqeanin e mbuluar me bar”,që e ngadalësuan mjaft lëvizjen e anijeve dhe tmerroi ekuipazhin. Kyishte Deti Sargas që është në përbërjen e Oqeanit Atlantik, i njohur përnga sasia e madhe e algave. Me 12 tetor 1492 Kolomboja zbarkoi nënjë ujdhesë të vogël ranore, të cilën indigjenët (vendësit) e quaninGuanahana. Ajo i takon grupit të ujdhesave të Bahameve (Bahamas)dhe gjendet në juglindje të Floridës. Duke e shpallur si pronë tëPerandorisë Spanjolle, Kolomboja këtë vend e pagëzoi San Selvador,që do të thotë “Shpetimtar i Shenjtë”. Duke menduar se ka arritur nëIndi, Kolombi banorët e ketij i quajti indianë. Ky emër ka mbetur derime tani për popullsinë autoktone të Botës se Re. Kolombi edhe pse nukhasi në sasi të mëdha të arit dhe të argjendit, për herë të parë pamisrin, pataten dhe duhanin. Më 4 janar të vitit 1493 niset të kthehetnë Spanjë i bindur se e ka zbuluar Indinë, Japoninë dhe Kinën. Sidëshmi të zbulimeve të tij, solli në Spanjë sasi të vogla të arit, disabimë interesante, disa shpezë të egra dhe disa banorë të këtyreishujve. Më 15 mars të vitit 1493 arriti në Spanjë ku u prit si triumfues ivërtetë. Më qëllim të zgjerimit të zbulimeve të veta, Kolombi organizoiekspeditën e dytë në shtator të vitit 1493, e cila përbëhej prej 17anijesh dhe 1500 udhëtar.
 12. 12. Në këtë ekspeditë morën pjesë edhe disa oborrtarë, fisnikë, priftërinjdhe murgj. Më anë të kësaj ekspedite u zbuluan Antilet e Vogla Porto-Riko dhe Xhamajka. Kolombi dërgoi disa sende të çmueshme nëSpanjë, por këto sende kanë pasur një vlerë të vogël, në krahasim meshpenzimet që janë bërë rreth përgaditjes së ekspeditës. Prandaj,mbreti dhe mbretëresha e Spanjës e prishin marrëveshjen meKolombin dhe Kolombit nuk i mbeti asgjë tjetër, pos të kthehet nëSpanjë (1496). Më 1498 Kolombi me mundime të mëdha organizoiekspeditën e tretë për të gjetur vendin e vërtetë ku kishte ar, argjend,gurë të çmueshëm dhe mëlmesa. Këtë herë ai prej Spanjës lundroi kahjugperëndimi dhe arriti në grykëderdhjen e lumit Orinoko dhe zbuloiTrinidad. Pastaj kthehet në Haiti dhe në Spanjë. Më 1502 Kolombojaorganizoi ekspeditën e katërt dhe të fundit. Këtë herë ai zbuloi brigjetprej Hondurasit deri në Panamë dhe disa ishuj pranë Panamasë.
 13. 13. Më 1506 Kristofor Kolombi vdiq në mjerim tëthellë, i harruar plotësisht, me privilegje tëhumbura, me bindje se e ka zbuluar rrugëndetare për në Indi, e duke mos e ditur sekishte zbuluar "Botën e Re" - Amerikën. Meudhëtimet e Kolombos janë zbuluar shumërruge të Arkipelagut të Bahameve, Antileve tëVogla dhe të Mëdha, Trinidad dhe pjesët ekontinentit të Amerikës së Mesme e Jugore.
 14. 14. AMERIKO VESPUCIAmerigo Vespuçi (1451-1512) ka qenë tregtar ipasur nga Firenca, pornë shërbim të Spanjës.Besohet se në Amerikëudhëtoi katër herë. Aisupozon se Kolombojanuk arriti në Indi, porzbuloi Botën e Re(Mundus Novus).
 15. 15. Në veprën e vet me titull "Hyrjenë Kozmografi", të botuarmë 1507 në gjuhën latine,kozmografi gjerman MartinValdzemiler propozon që përterritorin që tani përfshinBrazilin, të quhet Terra Amerika(Toka e Amerigos).Me zgjerimin e mëtejshëm tëhorizontit të gjeografisë, termiAmerikë zgjerohet për tërëkontinentin, i cili shtrihej prejAlaskës dhe Labradorit në veri,deri në kepin Horn në jug.
 16. 16. KJO ESHTE RRUGA QE AMERIKO VESPUCINDOQI PER TE ZBULUAR TOKEN E RE
 17. 17. VASKO DE GAMAVasko de Gama (1469-1524),atij iu besua organizimi iekspeditës së parë detareportugeze për zbulimin e rrugësdetare rreth Afrikës për në Indi.Ekspeditën që ai e udhëhiqte epërbënin tri anije me 160detarë. Anijet filluan lundriminprej Lisbonës, më 8 korrik tëvitit 1497. Pasi lundruan pranëUjdhesave të Gjelbra dhe Kepittë Shpresës së Mirë, vazhduantë lundrojnë në ujërat e OqeanitIndian.
 18. 18. Në brigjet perëndimore të Indisë, përkatësisht në limanin Kalikut,atëherë qyteti më i madh dhe më i pasur i Indisë, Vasko de Gama meekspeditën e vet hyri më 20 maj të vitit 1498. Mallin që e sjellë, ekëmbeu me gur të çmueshëm, me ar, me pëlhurë të mëndafshtë dheme erurina. Vasko de Gama, lë Kalikutën dhe kthehet në Lisbonë, më10 qershor të vitit 1599. Me këtë definitivisht u zbulua rruga detare përnë Indi dhe bëhet e mundshme tregtia e drejtpërdrejtë, ndërmjetshteteve evropiane me vendet e Lindjes. Vasko de Gama arriti atë qësynuan spanjollët dhe detari i tyre Kristofor Kolombo. Kthimi i Vasko deGamës, prej Indisë në Portugali, errësoi mjaft famën e Kolombit.Atëherë për herë të parë është dëshmuar se Afrika nuk është e lidhurme Kontinentin Jugor, përkatësisht me Terra Australinë. Mbreti iPortugalisë Vasko de Gamën e emëroi “admiral i detit Indian” me njërrogë vjetore prej 300.000 realash. Vasko de Gama edhe dy herëudhëtoi në Indi
 19. 19. Deri te hapja e Kanalit të Suezit,më 1869, tregtia kryesore e Evropësme vendet që shtrihen në bregdetine Oqeanit Indian dhe me Kinën,bëhet nëpërmjet Oqeanit Atlantik,pranë Kepit të Shpresës së Mirë. Mëkëtë Deti Mesdhe ka humburrëndësinë e vet të dikurshme.Gjithashtu bie rëndësia e Venedikutdhe Gjenovës, që deri atëherë gatitërë tregtinë me vendet e Lindjës ekanë pasur në duart e tyre. Rolin etyre e marrin Lisbona me disaqytete të tjera të Portogalisë dhe tëSpanjës, të cilat zhvillohen shpejtë,ndërsa Portogalia dhe Spanja nëshekullin XVI bëhen shtete tëfuqishme detare.Rruga qe ndoqi Vasko De Gama per tezbuluar rruge te reja.
 20. 20. FERDINANT MAGELANIFerdinand Magelani (1470-1521), pikëpamjet e veta iaparaqiti mbretit të Portugalisë,Manuelit, por ai nuk tregoikurrfarë interesimi përpërgatitjen e ekspeditës sëlundrimit rreth e përqark botës.Prandaj, Magelani ka qenë idetyruar të lëshoj Portugalinëdhe të shpërngulet në Spanjë.Të njëjtin plan (mendim) iaparaqiti edhe mbretit tëSpanjës. Oborri mbretëror iSpanjës e pranoi planin eMagelanit
 21. 21. Ai me pesë anije dhe 265 anëtarë të ekuipazhit, më 20shtator 1519 niset prej limanit San Lukar (në grykëderdhjen e lumitGuadalkivir) kah perëndimi në drejtim të Amerikës Jugore. Flota eMagelanit më së pari arriti në brigjet të Kanarive, e pastaj u drejtuakah jugperëndimi dhe arriti në buzëdetin e Brazilit. Në muajin janar,ekspedita hyri në gjirin e Rio de Zhaneiros dhe duke menduar se kanëarritur në grykëderdhjen e gjerë të ndonjë lumi, e kanë pagëzuar meemrin e përmendur - Rio de Zhaneiro, që do të thotë “Lumë i janarit”.Anëtarët e ekuipazhit dimri i zuri pranë bregdetit të Patagonisë,prandaj u detyruan që atje të qëndrojnë prej 31 marsit deri më 18tetor të vitit 1520. Këtu marinarët e Magelanit u takuan me popullsinëautoktone, të cilët i quajtën patagonë, që do të thotë“këmbëmëdhenj”, sepse këmbët i kanë pasur të mbështjella me lëkurëtë kafshëve. Ekspedita, pas shumë peripetsish, gjeti kalimin ndërmjetAmerikës Jugore dhe Tokës së Zjarrtë dhe kaloi në Oqeanin e Paqësorit
 22. 22. Për nder të këtij detari të shquar, më vonë kjo ngushticë u quajt ngushtica eMagelanit. Anëtarët e ekspeditës e kanë pagëzuar edhe bregun e Tokës sëZjarrtë. Duke lundruar pranë brigjeve së përmendur, në të cilën popullsiaautoktone gjatë natës kishte ndezur zjarre të mëdha. Magelani e pagëzoi “Tokae Zjarrtë” (Tierra Del Fuego).Kur doli prej ngushticës, ekspedita vërejti hapësirën madhështore oqeanike, nëtë cilën lundruan pandërprerë 99 ditë. Gjatë tërë kohës së lundrimit, oqeani kaqenë i qetë, pa valë, prandaj anëtarët e ekspeditës e quajtën Oqeani i Qetë(Paqësor). Pas shumë përpjekjesh, ekspedita arriti deri tek Arkipelagu iMarianeve, pastaj deri të brigjet Filipine, ku Magelani me 27 prill të vitit 1521 kavdekur në luftë me popullsinë autoktone. Pastaj ekspedita, nën udhëheqjen eSebastin del Kanos, vazhdoi lundrimin në Oqeanin Indian, nëpërmjet Kepit tëShpresës së Mirë dhe prapë hyri në ujërat e Oqeanit Atlantik. Pas lundrimit tëmundimshëm trevjeçar, vetëm me anijen “Viktoria”, me 18 anëtar të ekuipazhittë mbetur gjallë, me 6 shtator të vitit 1522 hyri në limanin San Lukar. Me këtëpërfundoi lundrimi i parë rreth Tokës, me anë të cilit është dëshmuar se Toka eka formën sferike dhe qëndron pezull në gjithësi.
 23. 23. Me këtë lundrim definitivisht bëhet eqartë se detet dhe oqeanet,përfshijnë një sipërfaqe shumë tëmadhe të Tokës dhe se oqeanetndërmjet veti janë të lidhura dheformojnë detin botëror të unisuar.Të gjitha këto zbulime nga ana espanjollëve dhe portugezëve kanëkontribuar në zhvillimin e shpejtuartë tregtisë, detarisë dhe tëekonomisë në përgjithësi, e bashkëme këtë, edhe në lidhjen emarrëdhënieve të reja shoqëroro -politike, përkatësisht në lindjen ekapitalizmit.Udhetimi i Magelanit rreth botes.
 24. 24. Zbulimet gjeografike te shek.XVI - XVIIIZbulimet e mëdha gjeografike nga fundi ishekullit XV dhe në fillim te shekullit XVI kanëpasur rëndësi të madhe për zhvillimin e shkencësnë përgjithësi e në veçanti të gjeografisë. U pase mendimet e dhëna deri atëherë mbi formëndhe madhësinë e Tokës si dhe mbi shpërndarjene kontinenteve dhe të deteve në të, nuk ipërgjigjen realitetit. Me zbulimin e rrugëve dhevendeve të reja janë krijuar kushte tëpërshtatshme për zhvillimin e tregtisë
 25. 25. Tregtia e zhvilluar kakërkuar anije më tëpërsosura e më tëshpejta dhe harta emjete të tjerabashkëkohore. Për njëkohë relativisht tëshkurtër, filluanzbulimet e reja teknikedhe zhvillimi i shpejt ihartografisë.

×