Social Media in Retail

561
-1

Published on

Presentatie die ik gegeven heb bij Capgemini voor groep retailers

Published in: Technology, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
561
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Goedemiddag, mijn naam is Arjen Jelsma en ik ben werkzaam als Social Media Consultant hier bij Capgemini. Monique kwam bij ons om jullie in de laatste sessie van jullie Masterclass Retail mee te nemen in een stukje Social Media. En als ik zo naar Monique luister over haar multi channel verhaal sluit dit aan bij de visie die wij hebben op Social Business. Ga je aan de slag met Social Media, dan krijgt de hele organisatie er mee te maken. De organisatie dient hier op ingericht te zijn. Vanuit verschillende kanten van de organisatie kunnen winstpunten behaald worden. Het sluit dus aan bij jullie verhaal. Over social media….
 • Ik kan je van alles vertellen over het totale social media landschap. Over location based marketing, microblogging en social netwerking. Ga ik niet doen.
 • Ik kan jullie alle groei en cijfers over social media vertellen. Dit om aan te geven dat het meer is dan een hype en dat social de komende tijd althans ‘here is to stay’… dat ga ik ook niet doen. Jullie hebben ondertussen 9,5 sessie vol met informatie te verwerken gekregen, dus ik dacht jullie een plezier te doen door niet allemaal niet te doen. Wat ik wel ga doen is jullie achterover in jullie stoelen laten zitten en ik maak gebruik van een van de oudste manieren van informatie overbrengen…
 • Storytelling; Oftewel, ik ga jullie verhaaltjes vertellen!
 • Ik begin met het verhaal over een klein dorpje in Zwitserland; Obermutten. Dit schattige kleine dorpje, bestaand uit 78 inwoners, een hotel, een kerk een restaurant en een bullitinboard is prachtig om in de winter te skieen, en heerlijk om lekkere wandeltochten te doen in de zomer. Alles lijkt pais en vree in Obermutten. Maar schijn bedriegt. Het tourisme daalde in Obermutten. Alle toeristen verdwenen naar de grote ski gebieden in Zwisterland, Oostenrijk of Frankrijk. Het dorpje raakte in verval. Raakt financieel aan de grond. Het hotel stond leeg en er verschenen geen berichten meer op het bullitin board. Hoe dit op te lossen? Wat was nou het probleem?
 • Martin Wyss, burgemeester van Obermutten kwam er achter dat de naamsbekendheid eigenlijk te laag was. Niemand kent Obermutten. Ze gingen op in het marketing geweld van Ischgl en alle andere grote gebieden. Toen kwam hij met het volgende:
 • Nou is mijn Zwitsers niet zo heel goed, maar dit was dus Martin Wyss. De man die naast hem staat is de eerste van op hun facebook fanpage. Want wat had Martin nou bedacht…
 • … hij is een facebook fanpage gestart. Op zich niet heel spannend en groot. Gewoon eens kijken wat het doet. Hij maakte een belofte aan de mensen die de pagina ‘likete’ en dat was: Iedereen die ons liked, plaatsen wij op ons bullitin board.” Daar gebeurde immers toch niets mee sinds er geen toeristen meer kwamen. En zo geschiedde. Langzaam maar zeker begonnen mensen dit leuk te vinden. Mijn profiel op een bullitin board in Zwitserland. Best geinig toch?
 • En de brave inwoners van Obermutten bleven de profielen ophangen. Ze maakten elke keer een fotootje van hun bullitinboard wat binnen de kortste keren te klein was. Martin de burgemeester bleef reageren op iedereen die hun likete en plaatste filmpjes als het even niet lukte om alle aandacht te beantwoorden. “Het restaurant had een nieuwe lik verf nodig, dus we hebben even geen profielen op kunnen hangen.” Het hele dorp hing vol met foto’s van de profielen van hun ‘vrienden’. Na een paar weken tot maanden had het dorpje Obermutten al 15.000 mensen die hun liketen ! Fantastisch. De burgemeester was behoorlijk in zijn nopjes kan je wel begrijpen. Zeker toen ook nog inwoner nummer 79 geboren werd. Hartstikke goed allemaal. Wat heeft dit Obermutten nou opgeleverd?
 • Ze kregen fans uit 32 verschillende landen, van alle continenten over de wereld Ze hadden meer fans dan Helsinki en Florence… bij elkaar Meer dan 60 miljoen (!) mensen hebben over Obermutten gehoord, gelezen of gezien. Webtrafic nam toe met 250% Met een investering van 10.000 zwitserse franc hebben ze een mediawaarde weten te creeren van 2,4 miljoen ! 4 op de 5 fans interacteert op de pagina. Dit is belangrijk. En die is meer dan op pagina’s van Lady Gaga of Justin Bieber. En die hebben het meest aantal fans ever. Het mooie is dat dit verhaal een waar gebeurd verhaal is. Obermutten is een klein dorpje in Zwitserland. En Martin Wyss heeft een facebook fanpage opgericht. En Obermutten heeft ondertussen al honderden bezoekers mogen verwelkomen. En ze krijgen duizenden beloften van mensen die zeker langs komen. Obermutten staat weer op de kaart.
 • Maar nou hoor ik jullie denken: Arjen, leuk verhaal hoor… maar
 • Ik ben geen klein dorpje in Zwitserland. Mijn klanten zijn geen kleine Zwitserse Alpen dorpjes die naamsbekendheid nodig hebben. Oke, dat snap ik. Dus stel:
 • Het probleem voor nieuwkomers op deze markt is dat het lastig is om deze markt te penetreren. Hoe het daar gaat, is dat meisjes automatisch het merk tampons of inlegkruisjes gebruiken wat hun moeder gebruikt. Een nieuwkomer op deze markt heeft drie jaar lang met keiharde marketing een marktaandeel van 14% weten te realiseren. Bakken met geld gespendeerd. Always is de grote concurrent en behoudt het overgrote deel van de markt in handen.
 • De nieuwkomer heeft zichzelf eens achter de oren gekrabt. Is eens gaan nadenken over wat is de doelgroep? Zijn dat de moeders? Of zijn dit de dochters? Wie is de Discission Making Unit? Waar zijn deze te vinden, hoe zijn deze te bereiken? Uiteindelijk kwamen ze tot de conclusie dat bij de groep meisjes tussen de 13 en 15 jaar de meeste winst te behalen valt. Wat hebben ze dus gedaan? En dit idee hebben ze overgenomen uit Israel…
 • Ze hebben Kita ontwikkeld. Kita is een digitale meid die alles doet wat de meisjes in Turkije tussen de 13 en 15 leuk vinden. Fashion, school, muziek, jongens weet ik het allemaal.
 • En haar grootste droom was: Beroemd worden ! Ook in Turkije is net als in de rest van de wereld Topstars, X-factor en the Voice doorgedrongen. Dit sprak enorm tot de verbeelding van alle 13-15 jarige meisjes uit Turkije. Die willen dit stiekem allemaal ook. Niet meer voor de spiegel met een kam meezingen met populaire liedjes. En Kita wilde graag bekend worden, het liefst samen met deze man..
 • Keremcem. Turkije’s nummer 1 popheld van dat moment. Je snapt wel waarom die 14 jarige meisjes hem leuk vinden !
 • Nadat er door de producent goed na was gedacht over Kita was het tijd om reuring te creeeren. Dit hebben ze gedaan op de media waar de 13-15 jarige Turkse meisjes aanwezig waren. Online ! Dus Kita kreeg haar eigen blog, Kita’s World, waarop ze blogde. Ze schreef iedere dag over dingen die haar bezig hield. Ze had een eigen Youtube kanaal en een Facebook page waarop de in contact kwam met de doelgroep. Goed om op te merken is, dat ik met opzet nog niet de naam van het merk genoemd heb. Dit deed het merk zelf namelijk ook niet. Eerst werd Kita geladen.
 • Toen Kita eenmaal wat reuring had veroorzaakt onder de meisjes kwamen er steeds meer dingen die Kita deed om de binding met haar ‘vriendinnen’ te behouden. Ze maakte leuke filmpjes, je kon haar digitaal andere kleren aanmeten, ze danste virtueel in de kamer, er kwam merchandise op de markt, ze gaf je nieuwjaarswensen via de mail. Allemaal leuke relatief goedkopen manieren om de binding te behouden. Ik wil twee voorbeelden met jullie delen.:
 • Dit is een nieuwjaarsgroet die ze via de mail rondstuurde. Wat ze gedaan hebben is eigenlijk wat iedereen vroeger wel eens gedaan heeft. Rechtsonder in je schrift elke keer een poppetje tekenen. Als je dan de bladen door je handen liet glijden leek het net of dit poppetje rende. Ik deed dit tijdens de saaie Geschiedenisles vaak. Dit zelfde principe hebben ze hier toegepast. Een pdf met op elke pagina een ietwat ander tekeningetje. Door dat je met de scrollbalk door de pagina’s glijd, lijkt het net of ze echt beweegt. Helemaal niet duur, en de meisjes vonden het fantastisch.
 • Het tweede voorbeeld is hoe Kita bij de meisjes echt in de kamer kwam. Door deze augmented reality manier kwam Kita echt in de huiskamer. Ze danste op het papiertje wat je uit moest printen. Via de webcam zag je dan hoe Kita in jouw slaapkamer was. Dit is natuurlijk te gek. En meisje die dit gaaf vonden maakten hier filmpjes van met hun mobieltje en plaatsten dit vervolgens weer door op hun Facebooke en op Youtube. Enorme olievlekwerking hebben ze hiermee weten te realiseren.
 • Duidelijk moge zijn dat Kita binnen Turkije groot werd. Ze werd bijna een celebrity. Maar ze had nog steeds die grote droom:
 • Beroemd worden met Keremcem, haar grote held ! En uiteraard is haar dat gelukt ! Kijk maar
 • Dit werd de Nummer één hit in Turkije ! Keremcem blij, Kita blij. Haar grote droom was uitgekomen! En helemaal toen het volgende gebeurde.
 • Live optreden tijdens een concert van Keremcem. Iedereen in de zaal werd gek. De media viel er over heen, en alle filmpjes van die meisjes met smartphones kwamen weer op youtube, facebook, twitter, myspace, noem het maar op ! Kita was dus beroemd in Turkije kunnen we wel zeggen. Allemaal dankzij de slimme inzet van sociale media. Maar wat had die tamponfabrikant er nu aan? Dit is veel geld investeren, en nog geen geld terug zien.
 • Na 6 maanden kwam eindelijk heel subtiel en heel langzaam Kotex Young naar voren. En langzaam maar zeker werd Kita het gezicht van Kotex. Zowel in offline media als in online media. Doordat Kita zo bekend was, was Kotex ook in eens aantrekkelijk ! Resultaten?
 • De eerste 3 jaar hadden ze met bakken met geld 14% markaandeel weten te veroveren. Na het half jaar met Kita hadden ze een groei van 20% naar 34% marktaandeel. Van alle Kotex producten was Kotex Young voor 23% verantwoordelijk. Het doel was om 10% te realiseren. Je vraagt je af wat de rest doet. Ik verwacht dat dit wel aan gaat trekken. Van de doelgroep stond 81% positief over tegen de aanschaf van Kotex. Met minder budget hebben ze veel meer resultaat behaald. Heb je het over ROI dan is dit hier wel goed gegaan. 2 mooie verhaaltjes, maar wat kunnen we hier nou van leren?
 • Laten we beginnen met Obermutten. Wat heeft Martin Wyss goed gedaan? Martin is gestart nav een trigger. Te weinig toeristen. We moeten wat doen. Vervolgens hebben ze bewust een medium gekozen, facebook in dit geval. De belofte die ze gemaakt hebben aan hun vrienden, zijn ze nagekomen. Dit is belangrijk! De human interactie, het reageren op de berichten en likes, is belangrijk geweest. En ze hebben zich gerealiseerd dat niet binnen een week de ROI binnen was. Kotex hebben de volgende zaken goed aangepakt. Ook zij zijn begonnen nav een business trigger, tegenvallende verkopen. Hebben een lange adem gehad. Een half jaar voor er uberhaupt resultaat te meten was. Ze hebben een goede uitgewerkte strategie bedacht vooraf. Goed ingespeeld op actualiteit. Ook Kotex heeft heel bewust de plaatsen gekozen die bij de doelgroep paste, online. En als bedrijf hebben ze een hele slag geslagen in een Social Business Transformation. En eigenlijk wat belangrijk is voor beide voorbeelden is dat ze een ervaring voor de doelgroep hebben gecreeerd. Een total experience rondom een brand.
 • Nou zijn dit mooie voorbeelden van hoe het goed gaat. Maar hoe om te gaan met dit beeld? De wereld om je heen is aanwezig op social media. Ze roepen van alles over, zowel positief als negatief.
 • Gartner voorspelt het volgende:
 • Daarom vinden wij het van belang om een geintegreerde aanpak te hebben om de voordelen te halen uit een Social Business. © 2010 Capgemini. All rights reserved.
 • Zodra er binnen de organisatie op verschillende vlakken ingezet wordt op social media kunnen er vele opbrengsten uitvloeien. Ieder onderdeel krijgt er mee te maken, in welke vorm dan ook. Hoe er mee om te gaan is het volgende.
 • En als je dan eenmaal bezig bent met de inzet van Social Media is het van groot belang om dat met respect en een goede manier te doen. Hier is een heerlijk consultant plaatje waar een kleine uiteenzetting is gedaan over hoe online om te gaan met social media. SMILE Supporting (helpen) Meshing (integreren) Interacting (enablers) Listening (luisteren) en Evangalizing (evangaliseren) Niet in deze specifieke volgorde. Ook hier staat een goede ervaring weer centraal. De belofte die je doet kom je na.
 • Ik hoop dat jullie niet helemaal in slaap zijn gevallen tijdens het voorlezen van deze verhaaltjes. Want we vonden het goed om jullie iets meer na te laten denken over social ipv alleen maar aandachtig luisteren.
 • Maak een social Business plan voor een van deze bedrijven. We zijn met elf mensen, dus verdeel de groep in drie groepjes van 1x3 en 2x4 man.
 • Social Media in Retail

  1. 1. Social Retailing Arjen Jelsma Social Media Consultant @arjenjelsma
  2. 3. <ul><ul><ul><li>24 hours of video uploaded every minute onto YouTube </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>700 000 new members on Facebook every day </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>900 000 number of blog posts put up every day </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>700 million people on Facebook </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>84 % of social media sites with more women than men </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>1,97 billion Internet users worldwide </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>- This is 29% of the world population </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>10,5 million people following @ladygaga on Twitter </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>177 million tweets on Twitter per day </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>152 million number of blogs on the internet </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>14 % increase in internet users from previous year </li></ul></ul></ul><ul><li>Growth in many areas of social media is exponential </li></ul>Social Media in Numbers
  3. 4. Storytelling
  4. 5. Obermutten Zwitserland
  5. 6. Probleem: niemand kent het
  6. 7. http://www.youtube.com/watch?v=QEjoA_695Fo
  7. 8. Iedereen die ons ‘liked’ plaatsen wij op ons bulletin board
  8. 10. Fans uit 32 landen van alle continenten Meer fans dan Helsinki en Florence 60.000.000 + mensen hebben gehoord van Obermutten 250% extra webtraffic 10.000 fr. 2.4 miljoen mediawaarde 100en bezoekers 1000en beloftes 4/5 interacteert Meer dan bij Lady Gaga en Justin Bieber
  9. 11. Leuk verhaal….
  10. 12. … maar ik ben geen klein dorpje in Zwitserland
  11. 13. Stel je verkoopt…. tampons…
  12. 14. … in Turkije
  13. 15. Probleem voor nieuwkomers
  14. 16. Doelgroep
  15. 17. Dit is Kita
  16. 18. Beroemd worden
  17. 19. Keremcem
  18. 20. Bloggen op Kita’s World Youtube en Facebook
  19. 21. Filmpjes maken Je kon haar digitaal aankleden Virtueel dansen in de kamer Merchandise Nieuwjaarswensen via de mail …
  20. 22. Nieuwjaarsgroet http://www.youtube.com/watch?v=h6w0xh5b6rs
  21. 23. Kamerdans <ul><li>http://www.youtube.com/watch?v=-NdNAwUH-AI&feature=related </li></ul>
  22. 24. Bekendheid Kita enorm
  23. 25. Beroemd worden met Keremcem
  24. 26. Nr 1 hit http://www.youtube.com/watch?v=7mIuawn7RmY&feature=related
  25. 27. Optreden http://www.youtube.com/watch?v=ydew750H6p0
  26. 28. Na 6 maanden: KOTEX Young Offline en Online
  27. 29. Resultaten : 34% marktaandeel Groei van 20% 23% van Kotex sales Doel was 10% 81% positive buy sentiment Minder budget, meer bereikt
  28. 30. Lessons learned: Start nav trigger Kies medium bewust Kom belofte na Human Interactie ROI niet binnen een week Obermutten Kita Kotex Business trigger Lange adem Goede strategie Juiste plaats aanwezig Social business transform Ervaring
  29. 33. Geïntegreerde aanpak naar social business
  30. 34. <ul><li>Customer Service </li></ul><ul><ul><li>Provide service before a complaint reaches you </li></ul></ul><ul><ul><li>Facilitate customers to support one another </li></ul></ul><ul><ul><li>Reduce response times and lower costs </li></ul></ul><ul><ul><li>Deliver consistent multi-channel experience </li></ul></ul><ul><ul><li>Increase agent productivity </li></ul></ul><ul><ul><li>Reduce customer churn </li></ul></ul><ul><li>Risk / Compliance </li></ul><ul><ul><li>Improve ability to more quickly identify and </li></ul></ul><ul><ul><li>respond to fraudulent activity </li></ul></ul><ul><li>Recruitment / HR </li></ul><ul><ul><li>Identify what leavers/prospects are saying about you </li></ul></ul><ul><ul><li>Identify new talent </li></ul></ul><ul><ul><li>Increase employee loyalty and satisfaction, helping to reduce recruitment costs </li></ul></ul><ul><li>Sales </li></ul><ul><ul><li>Generate leads and opportunities (through inbound marketing) </li></ul></ul><ul><ul><li>Increase ease with which you can contact prospects </li></ul></ul><ul><ul><li>Transparency and instant feedback via peer-to-peer reviews/recommendations) help increase sales </li></ul></ul><ul><li>Marketing / PR </li></ul><ul><ul><li>Enable user-to-user interaction on the social cloud (on their terms) </li></ul></ul><ul><ul><li>Low-cost way to get a powerful message across </li></ul></ul><ul><ul><li>Improve understanding of customer needs </li></ul></ul><ul><li>Technology Strategy </li></ul><ul><ul><li>Provide service before a complaint reaches you </li></ul></ul><ul><ul><li>Facilitate customers to support one another </li></ul></ul><ul><ul><li>Reduce response times and lower costs </li></ul></ul><ul><ul><li>Deliver consistent multi-channel experience </li></ul></ul><ul><ul><li>Increase agent productivity </li></ul></ul><ul><ul><li>Reduce customer churn </li></ul></ul><ul><li>Corporate Strategy </li></ul><ul><ul><li>Bring Voice of Customer into decision making </li></ul></ul><ul><ul><li>Predict trends </li></ul></ul><ul><ul><li>Improve MI Reporting </li></ul></ul><ul><ul><li>Competitor watch </li></ul></ul><ul><li>Product Development </li></ul><ul><ul><li>Listen to your (potential) customers </li></ul></ul><ul><ul><li>Optimise portfolio of products and services </li></ul></ul><ul><ul><li>Leverage the creativity / knowledge of the crowd </li></ul></ul><ul><ul><li>Lower development costs, reduce time to market and increase success rate (minimises recalls) </li></ul></ul>De potentiële opbrengsten van Social Business Lower Costs Customer Satisfaction Lower Costs Reduce TTM Increase Success Rate Improve Intelligence/MI Customer-focused Strategy Enhance Brand Reputation Increase Productivity Extend Potential Customer Base Increase Sales Lower Costs Increase Employee Loyalty Reduce Anti-fraudulent Activity Lower Costs Reduce Churn Lower Costs Customer Satisfaction
  31. 35. <ul><ul><ul><li>Help customers and let customers help themselves and others </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Ensure there is a platform for them where they can find you, the brand, and other customers </li></ul></ul></ul><ul><ul><li>SMILE </li></ul></ul>Activities <ul><ul><li>S upporting </li></ul></ul><ul><ul><li>M eshing </li></ul></ul><ul><ul><li>I nteracting </li></ul></ul><ul><ul><li>L istening </li></ul></ul><ul><ul><li>E vangelizing </li></ul></ul><ul><ul><ul><li>Integrate customer feedback and input in your product cycles </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Create a place where customers can provide input on your product and where they can see the result. </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Start solving real world problems </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Create an environment that promotes and enables co creation </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Use a platform in which you can interact with your customers </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Doing web care is a good way to get to know what is said about your products </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Give customers a platform on which they can share their thoughts. </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Provide customers a home base with tools so they can promote you / your products </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Create easy promotion kits that can be reused over and over again. </li></ul></ul></ul>Activiteiten online Ervaring
  32. 37. Opdracht
  33. 38. Maak high end Social Business plan C&A SPAR Selexyz
  34. 39. Hou rekening met … Metrics Geïntegreerde aanpak Belofte Doelgroep Business Trigger Planning Ervaring
  35. 40. 3 minuten presentatie Ervaring
  36. 41. Arjen Jelsma Social Media Consultant [email_address] @arjenjelsma 06-270 654 39
  37. 42. Bronnen <ul><li>http://www.youtube.com/watch?v=QEjoA_695Fo </li></ul><ul><li>http://www.mindshareworld.com/what-we-do/case-studies/@kotex-kita </li></ul><ul><li>http://www.marketingwithmeaning.com/tag/kotex/ </li></ul><ul><li>http://www.youtube.com/watch?v=ydew750H6p0 </li></ul><ul><li>http://www.youtube.com/watch?v=7mIuawn7RmY&feature=related </li></ul><ul><li>http://www.youtube.com/watch?v=h6w0xh5b6rs </li></ul><ul><li>http://www.youtube.com/watch?v=-NdNAwUH-AI&feature=related </li></ul><ul><li>http://www.facebook.com/obermutten </li></ul><ul><li>Gartner </li></ul><ul><li>Fredcavazza.net </li></ul>
  1. A particular slide catching your eye?

   Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

  ×