Powerpoint Oude culturen

2,387 views

Published on

Vroege Renaissance

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,387
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
13
Actions
Shares
0
Downloads
28
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Cimabue: Volgens sommige de oorsprong van de Renaissance
 • De basiliek bestaat uit drie delen. De basis vormen de  crypte  met daarin het  graf  van de heilige  Franciscus van Assisi . Hierop zijn twee kerken gebouwd: de benedenkerk (1228-1230) en de bovenkerk (1230-1253). Hoewel er een groot verschil is tussen het sombere karakter van de benedenkerk en het meer heldere karakter van de bovenkerk, zijn beide duidelijke toonbeelden van de Italiaanse gotiek in deze periode. De  campanile  is  romaans .
 • 1181/1182 Franciscus wordt geboren in Assisi. 1202 Hij trekt mee ten strijde tegen Perugia. Franciscus wordt een krijgsgevangene. 1203 Franciscus' vader koopt hem vrij en lange tijd ligt hij ziek thuis. 1204 Het bewijzen van barmhartigheid aan melaatsen brengt een ommekeer in zijn leven. 1205 Het kruis van  San Damiano  spreekt hem aan. 1209 Hij hoort het Evangelie van de uitzending van de apostelen en herkent hierin het levensprogramma waarnaar hij op zoek was. 1210  Paus Innocentius III  geeft Franciscus en zijn eerste elf gezellen mondeling toestemming te leven volgens het evangelie. 1212  Clara  volgt Franciscus. 1219 Franciscus gaat met een kruistocht mee, maar ongewapend. Zo bezoekt hij de sultan. 1221 Zo'n 5000 broeders zijn aanwezig op het generaal kapittel (de algemene vergadering van de broeders). 1223 De leefregel van de minderbroeders wordt door de paus schriftelijk met een bul bevestigd. 1224 Op de berg La Verna ontving Franciscus de  stigmata , de wondtekenen van Jezus' kruisiging. 1226 Franciscus sterft op 3 oktober in de Transito-kapel, behorend bij de  Portiuncula , in het dal bij Assisi (de  Basilica di Santa Maria degli Angeli  is er later overheen gebouwd). 1228 Op 16 juli verklaart paus Gregorius IX Franciscus heilig. The Trial by Fire, St. Francis offers to walk through fire, to convert the Sultan of Egypt, 1296-1297
 • St. Francis Giving his Mantle to a Poor Man, 1297-1299
 • Naam komt van de plaats van de kapel. Vroeger grond waarop een Romeinse Arena stond. De kapel is opgedragen aan Verkondiging van de blijde boodschap aan Maria.
 • Deze afbeelding bevat een viertal hotspots, die details van dit Laatste Oordeel laten zien. Rechts beneden een kijkje in de hel, links onder zie we Scrovegni de kapel aanbieden, in het midden Christus in een zogenaamde mandorla en de laatste hotspot bevindt zich links boven in de hoek De Lamentatie stelt voor hoe Maria, de apostelen en enkele vrouwen het dode lichaam van Christus beweenden alvorens het in het graf werd gelegd. Nog nooit had een kunstenaar dit thema zo dramatisch en psychologisch doorvoeld in beeld weten te brengen. Giotto beroert de mens in zijn diepste emoties. De engelen die bovenaan zweven zijn uitzinnig van verdriet. De compositie is opgebouwd aan de hand van twee krachtige diagonalen. Het dode lichaam van Christus waarop alle blikken zijn gericht; en de diagonaal in tegenovergestelde richting van de rotspartij waarop een eenzame, verdorde boom staat. Alle figuren zijn in clusters gegroepeerd. Alle details die niet relevant zijn laat Giotto weg. Hij bereikt zo de pure essentie van de uitbeelding. Twee zittende figuren zijn gezien van de achterzijde. Het is een visueel middel om de toeschouwer meer bij het tafereel te betrekken. De enorme massiviteit van die figuren doet denken aan een rotspartij, en werkt als een krachtig stabiliserend element in de bewogen compositie. De dramatiek wordt gedifferentieerd door de verscheidenheid aan houdingen en expressies. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Maagd die haar zoon omhelst of Johannes die zijn armen in wanhoop achterwaarts slaat. Nergens vervalt de kunstenaar in holle retoriek. Een dieper inleven in de tragiek van het gebeuren lijkt nauwelijks denkbaar. De taferelen zijn omringd door illusionistische grisaille lijsten die marmer en mozaïek voorstellen. Deze lijsten benadrukken het contrast tussen de vlakke lijst en de ruimtelijke illusie van de taferelen. Ook de dado (onderste voorstelling van een fresco) is van imitatiemarmer voorzien met ertussen monochrome (in een kleur) voorstellingen van de Deugden en Ondeugden. Naast de apsis zijn architecturale schilderingen in trompe l'oeil (Doorgedreven illusionisme waarbij een vorm van gezichtsbedrog wordt gezocht: "het oog wordt bedrogen") geschilderd.
 • Er zijn scènes uit het leven van Johannes de Evangelist en St. Johannes de Doper (zes scènes op de zijwanden en vier pluimen). Archivolt acht worden afgeschilderd bustes van profeten, terwijl de zwikken van de kluis hebben de vier symbolen van de evangelisten. De rechter muur toont de verhalen van St. John Evagelia, die worden gelezen van boven naar beneden: • Visie op het eiland Patmos , • Opstanding van Drusiana, • Hemelvaart van St. John. De linker wand heeft de verhalen van Johannes de Doper: • Zachary ontvangen Angel aangekondigd, • Geboorte en naamgeving van de Doper • Feest van Herodes presenteert Salome met het hoofd van Johannes de Doper om Herodias. Op het raam muur zijn sporen van decoratieve elementen.
 • De werken in de Bardi kapel zijn expressiever dan die van Assisi. Start op de rechter muur: • St. Francis afstand te doen van kleding in de voorkant van bisschop Guido en zijn vader Bernardone • Verschijning van de heilige Franciscus in San Antonio hoofdstuk van Arles (twee scènes erg lijken op die van Assisi, maar door met een grotere ruimtelijke) • Begrafenis van St. Francis Jerome dat wil twijfelen aan de stigmata . Op de tegenoverliggende muur zijn afgebeeld: • Goedkeuring van de Regel (de maan), • Bewijs van het vuur voordat de Sultan • Visioenen van Broeder Agostino en de bisschop Guido van Assisi.
 • Donato is Italiaans voor geschenk , Donatello is een verkleinwoord, te vertalen als cadeautje .
 • De naam Masaccio betekent Sloddervos. Deze bijnaam is hem door Vasari gegeven omdat Masaccio zo met schilderen bezig was, dat hij zich niet om persoonlijke hygiëne bekommerde.
 • Geschiedenis van Jacob en Ezau; in gotische vierpas-omlijsting,zijdeachtige glans van de oppervlakten, veel verfijnde details
 • De intocht van Christus
 • Brunelleschi en het perspectiefAls beeldhouwer was Brunelleschi nog enige tijd werkzaam, maar na enkele kleinere architectonische opdrachten zou hij zich vanaf 1418 geheel aan de bouwkunst wijden. In Rome werden klassieke bouwwerken door hem opgemeten en vooral onderzocht op constructieve elementen en ruimtewerking. Door zijn pogingen om zijn gegevens goed op papier te krijgen ontwikkelde hij het lijnperspectief. Het werken met verdwijnpunten waar alle zichtassen samenkomen, werd door hem het eerst toegepast. Het is een goed middel om de driedimensionale ruimte op een vlak oppervlak weer te geven. Hierbij waren alle afstanden meetbaar. Deze wetenschappelijke ontdekking had een enorme uitwerking op de kunsten. Hij was erin geslaagd om de tweedimensionale schilderijen weer te geven in een driedimensionaal vlak, waarmee het mogelijk werd om voorwerpen en personen op een tweedimensionaal vlak af te beelden zoals ze in werkelijkheid in de driedimensionale ruimte zijn opgesteld. Vermoedelijk met behulp van een zogenaamd dradenkruis, een soort vizier, heeft hij zijn onderwerp vanaf een onveranderlijk waarnemingspunt in talloze punten en lijnen op een beeldvlak getekend, dat was bedekt met een regelmatig rasterpatroon. Volgens de optische wetten van de waarneming kwamen alle in de diepte gaande vluchtlijnen samen in een vast verdwijnpunt waarvan de positie in het beeld door het standpunt van de beschouwen vaststond. Zoals de biograaf van Brunelleschi uiteenzette, werd door deze methode 'een goede en systematische verkleining of vergroting verkregen, zoals het op het menselijk oog overkomt, van alle onderwerpen, ver weg of heel dichtbij - gebouwen, vlakten, gebergten of landschappen -en van alle figuren en voorwerpen op welke plaats dan ook, op het formaat dat ze vanwege hun grotere of geringere afstand lijken te hebben'. Brunelleschi demonstreerde zijn methode van de illusionistisch-ruimtelijke weergave van de werkelijkheid door middel van twee legendarische panelen van het baptisterium en het Palazzo della Signoria in Florence, die helaas niet bewaard zijn gebleven. Zijn eerste echte renaissance gebouw is het Ospedale degli Innocenti. Het vertoonde al verschillende karakteristieke kenmerken van de nieuwe architectuur. Er zat een bepaalde helderheid in het gebouw, de betekenis van elk onderdeel is duidelijk, waarbij de onderlinge relatie ook duidelijk is. Verder zijn de toepassing van onderdelen ontleend aan de klassieke oudheid, zoals zuilen, lijstwerk, ook kenmerken van de nieuwe architectuur. Het convergentiepunt in de perspectief ligt ongeveer 1,50 meter boven de kerkvloer (laag standpunt van de kijker. Vier figuren binnen de ruimte onder het tongewelf: God de Vader, Christus, Maria, Johannes de Doper Voor het tongewelf staan de weldoeners. De figuren zijn geklede naakten, lichaam en draperie staan los van elkaar De symmetrieas loopt verticaal door de Christusfiguur. Toeschouwers kijken door standpunt hoog op tegen de figuren onder het ton gewelf.
 • Belasting ophaler Florentijnse kleding
 • Internationale gotiekUit Wikipedia, de vrije encyclopedie Ga naar: navigatie, zoeken De tuin van Eden uit het getijdenboek Très Riches Heures du Duc de BerryInternationale gotiek is een benaming voor een kunstuiting in de schilder- en beeldhouwkunst uit de bredere periode van de gotiek, die zich ontwikkelde aan het eind van de 14e en het begin van de 15e eeuw in onder meer Bourgondië, Bohemen, Frankrijk en Italië. De stijl staat ook wel bekend als internationale stijl of hoofse stijl ookwel de Kunst om 1400 of schöne Stil genaamd en deed zich voor in de West-Europese kunst tussen ruwweg 1380 en 1430. In het Duitse taalgebied staat de stroming ook bekend als de 'zachte' of 'weke' stijl. De internationale stijl kon zich ontwikkelen omdat met name Parijs een centrum was dat vele kunstenaars aantrok die zich lieten beïnvloeden door wat zij aantroffen en deze invloeden meenamen naar hun thuisland. De schilders bijvoorbeeld uit Italië, die vanaf het einde van de dertiende eeuw vooral gericht waren op de diepteweergave en de illusie van ruimte in het schilderij werden beïnvloed door noordelijke stofuitdrukking alsook de gedetailleerde weergave van landschappen en voorwerpen. Opmerkelijk in deze stijl is de zachte en ritmische lijnvoering en de slanke proporties van de afgebeelde figuren en de geraffineerde weergave van de plooiing van stoffen in de kleding. De stijl kenmerkt zich door een nieuwe, meer realistische en gedetailleerde benadering van de natuur; figuren worden vaak in de houding van een S-vorm weergegeven[1]. Er is sprake van idealisering van de figuren en de afgebeelde landschappen en gebouwen en een ontwikkeling van het gebruik van perspectief. Ook doet zich een kentering voor van puur-Bijbelse elementen naar meer wereldlijke, een voorafschaduwing van de Renaissance.
 • De ínternationale gotiek' is een stijlperiode die gedeeltelijk naast de renaissance loopt en die de periode van ca. 1375 tot 1425 omhelst. Ontstaan De Internationale gotiek ontwikkeld zich uit de algemene gotische stijl. Stijl In de internationale gotiek worden ornamenten, kleuren en details gecombineerd met een overdadig gebruik van verguldsel. De inhoud is veelal religieus maar de goddelijke wereld komt samen met het wereldlijke. Dit laatste werd vaak geïdealiseerd maar zeer steriotiep gebeeld en gericht op hoofse activiteiten als jagen en het lezen van boeken. Door het ontbreken van theorieën over perspectief ziet men in de algemene gotiek vaak ordeningen die gebaseerd zijn op decoratieve wetten. In de internationale gotiek ziet men in de neiging om de belangrijkste personen groter te beelden voorzichtige pogingen tot perspectief ontstaan.
 • RiminiSan Francesco kerk (Tempio Malatestiano): Meestal wordt hier het begin van Alberti’s carrière als architect gesitueerd. De kerk werd herbouwd vanaf 1446 in opdracht van Sigismondo Malatesta, met de intentie een herinnering te maken aan zichzelf, zijn vrouw Isotta en de leden van zijn hof. Dat bij het herbouwen van de kerk de glorie van God een secundaire gedachte was, is duidelijk. Alberti’s ontwerp voor de façade van de kerk was dan ook gebaseerd op de klassieke triomfboog. De boog van Constantijn diende Alberti waarschijnlijk als model, al zijn er ook vele details direct uit de boog van Augustus overgenomen. De kerk werd echter niet afgewerkt, maar Alberti’s intenties konden afgeleid worden uit het reeds gebouwde deel, de briefwisseling tussen Alberti en diens assistent Matteo de’ Pasti, als ook uit een medaille van Matteo de’ Pasti. Alberti’s ontwerp was erg klassiek, toch liggen de details van Tempio Malatestiano dichter bij de Venetiaanse Gotische vorm, die beter gekend was bij Matteo.
 • Powerpoint Oude culturen

  1. 2. <ul><li>Nicola Pisano, Huub </li></ul><ul><li>Giotto , Roel </li></ul><ul><li>Korte inleiding vroege Renaissance </li></ul><ul><ul><li>Ghiberti en Donatello </li></ul></ul><ul><li>Robbert-Jan </li></ul><ul><li>Donatello, Luc </li></ul><ul><li>Masaccio en Piero della Francesca, Freek </li></ul><ul><li>Mantegna, Arjen </li></ul>Inleiding
  2. 4. De preekstoel I <ul><li>Eerste klassieke werk van de Renaissance </li></ul><ul><li>Baptisterium te Pisa </li></ul><ul><li>Nicola Pisano 1260 </li></ul><ul><li>Let op: </li></ul><ul><ul><li>Algemene vorm </li></ul></ul><ul><ul><li>Houding van de afgebeelde figuren </li></ul></ul>
  3. 5. Invloeden <ul><li>Antieke beelden in Apulia (Zuid-Italië) </li></ul><ul><li>In het koninkrijk Sicilië: seculier beeldhouwwerk in een klassieke stijl </li></ul><ul><li>Geïmporteerde sarcofagen </li></ul><ul><li>Antieke sarcofagen Camposanto Pisa </li></ul><ul><li>Relief van een sarcofaag wordt door Nicola als model gebruikt (S. Paolo a Ripa d’Arno) </li></ul>
  4. 6. De preekstoel II <ul><li>Gemaakt van resten marmer uit Ostia en Porto (It.) </li></ul><ul><li>Verschilt opvallend van ander werk uit dezelfde periode </li></ul><ul><li>Voorbeeld preekstoel van Guido da Como (1250) </li></ul><ul><li>Geïnspireerd door triomfbogen in Rome? </li></ul>
  5. 7. De preekstoel III <ul><li>Ruimte tussen de zuilen in Gotische stijl afgewerkt </li></ul><ul><li>Overeenkomsten Boog van Constantijn: </li></ul><ul><li>Zuilen: Korinthische kapitelen </li></ul><ul><li>De zwikken bevatten figuren </li></ul><ul><li>Op de zuilen staan figuren </li></ul><ul><li>De bovenste verdieping bevat gebeeldhouwde scènes </li></ul>
  6. 8. De preekstoel IV <ul><li>Zeshoekig </li></ul><ul><li>Zeven zuilen deels rustend op leeuwen </li></ul><ul><li>De panelen: </li></ul><ul><li>Geboorte van christus </li></ul><ul><li>Aanbidding der koningen </li></ul><ul><li>Presentatie in de tempel </li></ul><ul><li>Kruisiging </li></ul><ul><li>Laatste oordeel </li></ul><ul><li>Zwikken: profeten </li></ul><ul><li>Op de zuilen: allegorische figuren </li></ul>
  7. 9. De preekstoel V <ul><li>Alle afgebeelde scènes zijn gebaseerd op antieke sarcofagen m.u.v. het Laatse Oordeel (Byzantijns ivoorwerk) en de kruisiging (Franse Gotiek) </li></ul><ul><li>Voorbeeld de Phaedra sarcofaag uit de Camposanto </li></ul><ul><li>Pisano vervangt Phaedra voor de heilige maagd, het naakt vóór Phaedra verhuist één niveau lager en wordt het allegorische figuur voor kracht. De scene wordt nu de aanbidding door de wijzen. </li></ul>
  8. 10. Imitatie of kopie? <ul><li>Slechts een paar figuren op de kansel zijn terug te voeren naar een klassieke bron, zoals de Phaedra sarcofaag </li></ul><ul><li>Nicola maakt originele creaties, hij wordt geïnspireerd door klassieke werken, b.v. de sarcofagen </li></ul><ul><li>Zijn werk ontstaat door een goede kennis van antieke en Romaanse prototypes </li></ul><ul><li>Voorbeeld: het paneel van de geboorte </li></ul>
  9. 11. Het paneel van de geboorte I <ul><li>Eenvoudig rechthoekig kader </li></ul><ul><li>Weinig figuren </li></ul><ul><li>Kader wordt volledig opgevuld door de figuren </li></ul><ul><li>Romeinse kleding, tunica, rijkelijk gevouwen en samengenomen rond het middel </li></ul><ul><li>Overdekt door een pallium of toga. Maria draagt het over haar hoofd als een Romeinse matrone die een offer brengt. </li></ul>
  10. 12. Het paneel van de geboorte II <ul><li>Ze draagt een kam in haar golvend haar </li></ul><ul><li>Ogen zijn uitdrukkingsloos </li></ul><ul><li>Sobere indruk </li></ul><ul><li>Lijkt op een Romeins begrafenisportret uit de keizertijd. </li></ul>
  11. 13. Het paneel van de geboorte III <ul><li>Maria figuur ligt op dezelfde manier achterover </li></ul><ul><li>Let op waardigheid waarmee de figuren hun toga fatsoeneren </li></ul><ul><li>Bewegingen zijn langzaam en doordacht </li></ul><ul><li>Greenhalgh: christelijke verhaal in antieke taal </li></ul><ul><li>Let op kind!! (H.J.) </li></ul>
  12. 14. Giovanni Pisano (zoon van) <ul><li>Had niets met de Romeinse wijze van afbeelden </li></ul><ul><li>1265 samen met Nicola en Arnalfo di Cambio: preekstoel in Sienna met meer Gotische karakteristieken. </li></ul><ul><li>Maakt preekstoelen van de kathedraal van Pisa en de S. Andrea in Pistoia </li></ul>
  13. 15. De preekstoel in de kathedraal <ul><li>Bijna rond, vaag acht-hoekig </li></ul><ul><li>Zwaar versierde panelen, gebogen en diep uitgesneden </li></ul><ul><li>Geen simpele vormen </li></ul><ul><li>Geen kledingstukken die veel plaats innemen </li></ul><ul><li>Giovanni kiest voor een meer rechtlijnige stijl </li></ul>
  14. 16. Giovanni’s paneel van de geboorte <ul><li>i.t.t. Nicola: </li></ul><ul><li>Luchtiger (niet de ernst van Nicola) </li></ul><ul><li>De maagd leunt achterover maar glimlacht ook </li></ul><ul><li>Wiegt het kind-> wiegje geen sarcofaag </li></ul><ul><li>Lichte rimpeling van de kleding strakker tegen lichaam </li></ul><ul><li>Veel emotie </li></ul><ul><li>Precieze details van de buitenwereld </li></ul>
  15. 17. Giovanni en Gotiek <ul><li>Leert grote en krachtige figuren maken in Frankrijk bij de Gotische kathedralen </li></ul><ul><li>Maakt dit soort beelden in Sienna (gevel kathedraal) </li></ul><ul><li>Zijn werk is populair in de 13 e eeuw. Het classicisme van Nicola is dus niet de enige populaire stijl </li></ul><ul><li>Alleen op het hoogtepunt van de Renaissance triomfeert het classicisme </li></ul><ul><li>Spreekt vaak beperkte groep “kenners” aan </li></ul><ul><li>Wordt qua productie vaak overtroefd door de Gotiek </li></ul>
  16. 18. Arnolfo da Cambio I <ul><li>Leerling van Nicola en zijn erfgenaam van de klassieke stijl. </li></ul><ul><li>Werkt met Nicola aan de preekstoel van Sienna en aan de relikwieënkist van Dominicus in Bologna </li></ul><ul><li>In Rome leert hij het gebruik van gekleurd mozaïek (Cosmati) </li></ul>
  17. 19. Arnalfo da Cambio II <ul><li>Stijl het best te zien aan de tombe van kardinaal de Bray (Orvieto, 1282) </li></ul><ul><li>Populair gedurende de vroege Renaissance </li></ul><ul><li>Dode ligt op een lijkbaar, bovenop de grafsteen omgeven door figuren, belangrijkste is een Maria-figuur gezeten op een troon </li></ul>
  18. 20. Arnolfo da Cambio III <ul><li>Gevel kathedraal van Florence (1589 afgebroken) </li></ul><ul><li>Overblijfselen: achteroverleunende maagd een Maria met Kind (Dommuseum) </li></ul><ul><li>Maria met kind stond oorspronkelijk boven de centrale deur van de Dom </li></ul>
  19. 21. Tussenbalans Greenhalgh <ul><li>Als we de Renaissance gelijk willen stellen met een echte klassieke stijl en niet als een vloed van antieke referenties binnen de Gotische stijl dan moeten we kijken naar de 14 e eeuw, naar de fresco’s van Giotto. De vader van de moderne schilderkunst. </li></ul>
  20. 23. De overlevering <ul><li>Begon zijn carrière in de schapen </li></ul><ul><li>Werd ontdekt door Cimabue </li></ul><ul><li>Kwam uiteindelijk terecht bij de koning van Napels en werd opperbouwmeester van de van de dom in Florence. </li></ul>
  21. 24. De kerk van St. Franciscus in Assisi <ul><li>In de bovenkerk maakte Giotto maar liefst 28 fresco's over het leven van St. Franciscus. </li></ul>
  22. 27. Tijd voor het echte werk! <ul><li>Grootste werk van Giotto is te vinden in de Arena Kapel in Padua </li></ul><ul><li>Mogelijk is de kapel door Giotto zelf ontworpen maar dat is niet zeker. </li></ul><ul><li>Binnen zijn diverse fresco’s te vinden over het leven en de lijdensweg van Jezus, het leven van Maria, de zeven deugden, de zeven hoofdzonden. </li></ul><ul><li>De fresco's tonen de vernieuwende kwaliteiten van Giotto, met name wat betreft de weergave van diepte en emoties. </li></ul>Cappella degli Scrovegni
  23. 31. Inrichting van de kapel <ul><li>Boven de ramen: Het verhaal van Joachim en Anna en het vroege leven van hun dochter Maria. </li></ul><ul><li>In het Schip is van links naar rechts het levensverhaal van Christus uiteen gezet. </li></ul><ul><li>De doop van Christus is direct boven de kruisiging, en het water van de doop staat in contrast met het bloed van de kruisiging. </li></ul><ul><li>In de hoogste scene houden de engelen het gewaad van Christus op, terwijl onder de soldaten er om gokken. </li></ul><ul><li>Tot slot een scene waarbij de rijken en machtigen vallen voor een zwakkere, maar grotere King. In de scene ernaast wordt dezelfde koning getoond in de dienst van de zondige mensheid. </li></ul>
  24. 32. Het leven van Jezus
  25. 38. Kerk van het Heilig Kruis in Florence Basilica di Santa Croce
  26. 42. De Peruzzi kapel <ul><li>De Peruzzi kapel is de tweede kapel rechts van het koor en gemaakt in opdracht van de rijke Peruzzi familie. </li></ul><ul><li>Binnen zijn diverse fresco’s te zijn over Johannes de Doper en Johannes de Apostel. </li></ul>
  27. 44. De Bardi Kapel <ul><li>Gebouwd in opdracht van de Bardi familie. </li></ul><ul><li>In de 18 e eeuw herontdekte fresco’s over het leven van St. Franciscus en de cijfers van de Franciscaanse heiligen. </li></ul>
  28. 47. De vroege Renaissance <ul><li>Florence als décor </li></ul><ul><li>Renaissance ≠ klassiek </li></ul><ul><li>Verschillende antieke stijlen beinvloeden de klassieke traditie </li></ul>
  29. 48. <ul><li>Florence als begin: </li></ul><ul><ul><li>Maatschappelijke bloei </li></ul></ul><ul><ul><li>Intellectuele begeerte </li></ul></ul><ul><ul><li>Burgers: “wij zijn opvolgers van het oude Rome” </li></ul></ul><ul><ul><li>Afbeelding: Culuccio Salutati, kanselier van de Florentijnse Republiek (1375-1406) </li></ul></ul>Beeldhouwkunst en burgerlijke trots
  30. 49. Beeldhouwkunst en burgerlijke trots <ul><li>Het begint met beeldhouwkunst, niet met schilderwerk. Redenen: </li></ul><ul><ul><li>Schilderkunst minder ver gevorderd </li></ul></ul><ul><ul><li>Schilderkunst was doorgaans religieus </li></ul></ul><ul><li>Beeldhouwkunst was: </li></ul><ul><ul><li>Publieke kunst </li></ul></ul><ul><ul><li>Burgerlijke kunst </li></ul></ul><ul><ul><li>In oudheid: patriottische doeleinden Bijvoorbeeld de Zuil van Trajanus </li></ul></ul>
  31. 50. Personen Lorenzo Ghiberti (1378-1455) Nanni di Banco (1384-1421) Donatello (1386-1466) Leerling tussen 1404 en 1407 Laatste beeldhouwers in Gotische stijl
  32. 52. Beeldhouwkunst en burgerlijke trots <ul><li>Eerste monument: Porta della Mandorla </li></ul><ul><li>1391-1422 </li></ul><ul><li>Dom van Florence </li></ul><ul><li>Door Donatello en Nanni di Banco </li></ul>
  33. 53. Beeldhouwkunst en burgerlijke trots <ul><li>Naakte Hercules </li></ul>Eerbetoon aan Maria
  34. 54. Ghiberti <ul><li>1401 – wedstrijd om bronzen deuren voor de kerk (doopkapel) in Florence te maken </li></ul><ul><li>Ghiberti wint wedstrijd, Brunelleschi verliest </li></ul>
  35. 55. Ghiberti <ul><li>Offer van Abraham </li></ul>
  36. 56. Ghiberti <ul><li>Herhaling van thema in 1452 </li></ul>Doorwerking!
  37. 57. Florence Baptistery Ieder jaar op 21 maart, Nieuwjaar volgens de oude Florentijnse kalender, werden alle kinderen die gedurende de vorige 12 maanden waren geboren, voor een gemeenschappelijk doopsel bijeengebracht. Het Baptisterium was hierdoor niet enkel een religieus monument maar ook een burgerlijk symbool, in feite het oudste symbool van de Florentijnse Republiek.
  38. 58. Florence Baptistery <ul><li>Drie portalen </li></ul><ul><ul><li>Oostelijke deur (1425) Ghiberti Michelangelo: “Porta del Pardiso” (Paradijspoort) </li></ul></ul><ul><ul><li>Noordelijke deur Ghiberti 28 panelen. Vooral Nieuwe Testament </li></ul></ul><ul><ul><li>Zuidelijke deur Pisano </li></ul></ul>
  39. 59. Ghiberti <ul><li>Paneel 1 </li></ul><ul><li>Adam & Eva </li></ul><ul><li>Nieuwe methoden voor weergeven van perspectief Donatello, perspectief in verkorting </li></ul><ul><li>Rand van kaders versierd met 24 nissen </li></ul><ul><li>Afbeeldingen van profeten en Bijbelse figuren </li></ul><ul><li>24 ogen met hoofden: gebaseerd op kunstenaars uit de tijd van Ghiberti </li></ul>
  40. 61. Donatello <ul><li>“ Cadeautje” </li></ul><ul><li>Kenmerken: </li></ul><ul><li>Veelzijdigheid in stijl </li></ul><ul><li>Dramatische stijl </li></ul><ul><li>Menselijke emoties </li></ul>
  41. 62. Donatello – overzicht van werken <ul><li>Habbakuk Judith en Holofernes Twee preekstoelen </li></ul><ul><li>1427/35 1457/60 voor S. Lorenzo 1461 </li></ul>
  42. 63. Donatello <ul><li>Bijdrage aan klassieke traditie? </li></ul><ul><ul><li>Uitdrukkingen in marmer of brons de gedachten en geestelijke houding van de mens weergeven </li></ul></ul><ul><ul><li>Leonardo: “Bewegingen van de ziel” </li></ul></ul>
  43. 64. Donatello - vergelijking <ul><li>Verschil met klassieke kunst </li></ul>Nadruk op lichamelijke schoonheid
  44. 65. Donatello - vergelijking <ul><li>Beeld van Nanni di Banco </li></ul><ul><li>(Vier Heiligen) </li></ul><ul><li>Geen emoties </li></ul><ul><li>Geen uitdrukking aan gedachten </li></ul>
  45. 66. Donatello <ul><li>Geïnspireerd op de klassieken </li></ul><ul><li>Vernieuwde toevoeging uit de Renaissance </li></ul><ul><li>Vasari over Donatello: </li></ul><ul><li>&quot;The world remained so full of Donatello's works that it may be said with confidence that no artist has ever produced more than he did.&quot; </li></ul>
  46. 67. Donatello (Luc) <ul><li>Greenhalgh: “ Donatello’s interpretatie van de Oudheid was vaak persoonlijker dan de leer van het classicisme toestaat “. </li></ul><ul><li>Te zien aan een vergelijking tussen Donatello’s Singing Gallery en die van Luca della Robbia (kathedraal van Florence) </li></ul>
  47. 68. Lucca della Robia <ul><li>Duidelijk klassiek door lengte verdeeld in afzonderlijke reliëfs van keurig geklede musicerende engelen, ingetogen en vroom, gescheiden door paren Ionische pilasters </li></ul><ul><li>Naturalistisch en gecontroleerd classicisme </li></ul><ul><li>Mooi en aantrekkelijk </li></ul>
  48. 69. <ul><li>Een duivels karakter geeft Donatello aan zijn engelen die door elkaar heen dartelen </li></ul><ul><li>Dit zijn kinderen met vleugels die vreemd en angstaanjagend zijn, voorchristelijke figuren die eigenlijk heidense kindergoden zijn </li></ul>
  49. 70. <ul><li>Zij bewegen zich tegen een achtergrond van glinsterend mozaïk, dat geeft nog meer reliëf aan hun ongewoon karakter </li></ul><ul><li>Sommige gezichten opzettelijk snel gehouwen waardoor zij maar half gevormd lijken </li></ul><ul><li>De klassieke stijl die er in zit, botst hier met het christelijke onderwerp </li></ul>
  50. 71. <ul><li>Een andere vergelijking is die tussen werk van Michelozzo en Donatello </li></ul><ul><li>Zij maakten samen twee graftombes </li></ul><ul><li>Tombe van kardinaal Brancacci </li></ul>
  51. 72. <ul><li>Michelozzo’s nadenkende figuren houden het gordijn voor de doodskist open </li></ul><ul><li>Ook hier weer naturalistische en klassieke beelden </li></ul><ul><li>In contrast met Donatello’s aanbidding van de maagd, het reliëf daaronder; zwevende figuren door elkaar heen die Maria aanbidden </li></ul>
  52. 73. Tombe van Johannes XXIII (tegenpaus)
  53. 74. <ul><li>Deze kunstenaar creëert het motief van het naar opzij gekeerde hoofd van de pausfiguur, omdat hij rekening houdt met het standpunt van de beschouwer. Daarnaast suggereert hij, ondanks de beperkende voorwaarden van de maatvoering, diepte door het baldakijn als een hemelbed voor te stellen door middel van twee tentdaken achter elkaar. Hiermee doet de Renaissance haar intrede in het grafmonument. </li></ul>
  54. 75. Marcus 1411-1413 <ul><li>Donatello was leerling van Ghiberti </li></ul><ul><li>Snel daarna werkzaam in marmerwerkplaats van de dom van Florence </li></ul><ul><li>Binnen 5 jaar de Marcus gemaakt </li></ul><ul><li>“ De grootste prestatie op het gebied van naturalistisch beeldhouwwerk in meer dan duizend jaar”. </li></ul>
  55. 76. <ul><li>Donatello verlaat Florence voor Padua, daar produceert hij twee werken die van vitaal belang zijn voor de ontwikkeling van de klassieke beeldhouwkunst </li></ul><ul><li>Gattemelata 1447-1453 (= honingzoete poes ?) </li></ul><ul><li>Santo Altar 1446-1450 </li></ul>
  56. 77. Gattamelata
  57. 78. <ul><li>VB van een groeiende trend om ‘grote mannen’ af te beelden </li></ul><ul><li>Geïnspireerd door ruiterstand beeld van Marcus Aurelius </li></ul>
  58. 79. <ul><li>Wereldlijk werk </li></ul><ul><li>Mix van wijsheid, moed, patriottisme en heldendom </li></ul><ul><li>Hoofd gelijkend naar Julius Caesar </li></ul><ul><li>Staat hoog </li></ul><ul><li>Bedoeling is om de controle van de man over het paard en dus over zichzelf, te laten zien </li></ul>
  59. 80. Hoogaltaar van Sint-Antonius
  60. 81. <ul><li>Monumentaal </li></ul><ul><li>Veel antieke elementen die ook de grootsheid van de kerk moeten benadrukken </li></ul>
  61. 82. <ul><li>Donatello’s werk is cruciaal voor de klassieke traditie omdat hij demonstreert hoe steen zo te bewerken is, dat het voor de beschouwer gaat leven, dat stenen figuren een menselijk karakter krijgen </li></ul>
  62. 83. David
  63. 84. <ul><li>David als symbool van het reuzendodende Florence, klein maar volmaakt. </li></ul><ul><li>Ware karakter is niet militair maar erotisch </li></ul><ul><li>Koel, aantrekkelijk en vrouwelijk </li></ul><ul><li>Homo-erotische element vertegenwoordigt een andere kant van de Oudheid, de mannenliefde </li></ul>
  64. 86. Tommazo Masaccio Tommaso di Ser Giovanni Casai <ul><li>1401-1428 </li></ul><ul><li>Na Donatello en Brunelleschi verschenen Renaissance schilderijen </li></ul><ul><li>Creëerde geheel nieuwe stijl op eigen kracht </li></ul><ul><li>Begin Italiaanse renaissance </li></ul>
  65. 87. Voorlopers Beeldhouwkunst <ul><li>Lorenzo Ghiberti (1378-1455) </li></ul><ul><li>Reliëfpaneel bronzen deuren van baptisterium in Florence </li></ul><ul><li>Toepassing van perspectief </li></ul><ul><li>Gebruik van antieke vormentaal </li></ul>
  66. 88. Voorlopers Beeldhouwkunst <ul><li>Donatello (1386-1466) </li></ul><ul><li>Het gastmaal van Herodes: - Verfijnde oppervlaktebehandeling - Ruimtelijke opbouw (overlapping en perspectief) - Draperie om lichaam naar klassiek model) - Weergave architectuur naar klassiek model - Toepassing perspectief </li></ul>
  67. 89. Donatello St Marcus en St George
  68. 90. Invloed van Giotto di Bondone (1266-1367) <ul><li>Plasticiteit van zijn figuren </li></ul><ul><li>Figuren op de voorgrond </li></ul><ul><li>Bepaling laag standpunt </li></ul><ul><li>Ruimte suggestie door plasticiteit figuren en niet door architectuur </li></ul>
  69. 91. De heilige Drie-eenheid met weldoeners (1425) Holy Trinity with donors <ul><li>Toepassing nieuwe wetenschap van de lijnperspectief </li></ul><ul><li>Uitgevonden door Filippo Brunelleschi </li></ul><ul><li>Standpunt toeschouwer op gelijke hoogte vloeroppervlak </li></ul><ul><li>Architectuur geeft antieke façade </li></ul><ul><li>Plasticiteit figuren (Giotto) </li></ul><ul><li>Bijna symmetrische opstelling </li></ul><ul><li>http://www.youtube.com/watch?v=54xVyxpagxw&feature=related </li></ul>
  70. 92. De heilige Drie-eenheid met weldoeners (1425) <ul><li>Figuren: God de Vader, Jezus Christus, Maria en Johannes de Doper De twee weldoeners Het geraamte: De eerste Adam </li></ul><ul><li>Antieke invloeden in architectuur: Pilaster of wandzuil Zuilen met korintisch kapiteel Antieke kroonlijst en architraaf Cassetten ton gewelf Medaillons </li></ul><ul><li>Maria en Johannes verkort weer gegeven </li></ul>
  71. 93. Invloeden klassieke architectuur
  72. 95. De cijnspenning The Tribute money
  73. 96. De cijnspenning The Tribute money <ul><li>Toepassen van atmosferisch perspectief </li></ul><ul><li>Expressieve gezichten (romeinse koppen) </li></ul><ul><li>Kleding romeins: toga’s </li></ul><ul><li>Lijnperspectief (in architectuur) </li></ul><ul><li>Christus in het centrum </li></ul><ul><li>Scène in voorgrond beeldvlak (Giotto) </li></ul><ul><li>Eén lichtbron (van rechts) </li></ul><ul><li>Compostitie: waarschijnlijk antiek of vroeg-christelijk </li></ul>
  74. 97. De Brancacci-kapel
  75. 98. De Brancacci-kapel Masolino da Panicale Filippo Lippi Tommazo Masaccio
  76. 99. De Brancacci-kapel 1 The Temptation of Adam and Eve 2 The Expulsion from the Garden of Eden 3 Peter's Calling 4 The Tribute Money 5 Healing of the Cripple and Raising of Tabitha 6 St. Peter Preaching 7 Baptism of the Neophytes 8 St. Peter Healing the Sick with His Shadow 9 The Distribution of Alms and Death of Ananias 10 Raising of the Son of Theophilus and St. Peter Enthroned 11 St. Paul Visiting St. Peter in Prison 12 St. Peter Being Freed from Prison 13 Disputation with Simon Magus and Crucifixion of St. Peter
  77. 100. De Brancacci-kapel 1 The Temptation of Adam and Eve 2 The Expulsion from the Garden of Eden 3 Peter's Calling 4 The Tribute Money 5 Healing of the Cripple and Raising of Tabitha 6 St. Peter Preaching 7 Baptism of the Neophytes 8 St. Peter Healing the Sick with His Shadow 9 The Distribution of Alms and Death of Ananias 10 Raising of the Son of Theophilus and St. Peter Enthroned 11 St. Paul Visiting St. Peter in Prison 12 St. Peter Being Freed from Prison 13 Disputation with Simon Magus and Crucifixion of St. Peter
  78. 101. De Brancacci-kapel 1 The Temptation of Adam and Eve 2 The Expulsion from the Garden of Eden 3 Peter's Calling 4 The Tribute Money 5 Healing of the Cripple and Raising of Tabitha 6 St. Peter Preaching 7 Baptism of the Neophytes 8 St. Peter Healing the Sick with His Shadow 9 The Distribution of Alms and Death of Ananias 10 Raising of the Son of Theophilus and St. Peter Enthroned 11 St. Paul Visiting St. Peter in Prison 12 St. Peter Being Freed from Prison 13 Disputation with Simon Magus and Crucifixion of St. Peter
  79. 103. Piero della Francesca <ul><li>1420-1492 (Borgo San Sepolero) </li></ul><ul><li>Absorbeerde stijl van Masaccio </li></ul><ul><li>Wiskundige invloeden in zijn werk </li></ul><ul><li>Invloeden van: Donatello, Brunelleschi, Masaccio, Fra Angelico Domenico Veneziano </li></ul>
  80. 104. Invloeden Domenico Veneziano <ul><li>Voorbeeld nieuw type altaar paneel </li></ul><ul><li>“ Het heilige gesprek”: Tronende madonna Architectuur omlijsting Heiligen die gesprek voeren met Madonna </li></ul><ul><li>Figuren vermenselijkt </li></ul><ul><li>Toeschouwer erbij betrokken (Kijkrichting Johannes de Doper) </li></ul><ul><li>Buitensituering </li></ul><ul><li>Veel licht van rechts </li></ul><ul><li>Verdwijnpunt aan voeten Madonna-> toeschouwer in knielende houding </li></ul>
  81. 105. Invloeden Tommazo Masaccio <ul><li>Vergelijking : Madonna della Misericordia (Piero della Francesco) Pisa Polyptiek (Tommazo Masaccio) </li></ul><ul><li>Polyptiek = veelluik, meestal op paneel; plaatje is van een triptiek </li></ul>
  82. 106. <ul><li>Fresco’s voor koor in S Francesco te Arezzo </li></ul><ul><li>Legende van het ware kruis </li></ul><ul><li>Keizerin Helena, ontdekt het ware kruis </li></ul><ul><li>Figuren bijna geometrische abstractie Gezichten lijken op beelden uit ‘Strenge stijl’ Geplaatst in geconstrueerde ruimte </li></ul><ul><li>Lage licht inval </li></ul>The story of the True Cross (1452-1459)
  83. 107. <ul><li>Invloed van Batistta Alberti (kerk werd door hem ‘klassieke tempel’) </li></ul><ul><li>In S Francesco te Rimini </li></ul><ul><li>Malatesta, condottiere over Rimini </li></ul>Sigismondo Malatesta before his patron saint
  84. 108. <ul><li>Marmer ingelegde schrijn </li></ul><ul><li>Kubistische schoonheid in de architectuur </li></ul><ul><li>Wiskundige verhoudingen </li></ul><ul><li>Vorm van het heilige graf te Jeruzalem </li></ul>Tempietto del S Sepolcro in de Rucellai kapel in S Pancrazio Van Batistta Alberti
  85. 109. <ul><li>Strakke architectuur geïnspireerd door Alberti </li></ul><ul><li>Ingewikkeld perspectief (kijkdoos effect) </li></ul><ul><li>Twee deling schilderij </li></ul><ul><li>Onbeweeglijke figuren in antieke omgeving </li></ul>Flagellation of Christ (?1456)
  86. 110. The victory of Heraclitus <ul><li>Invloed van Ucello Paolo (1397-1495) Geobsedeerd door perspectief (verkorten) </li></ul><ul><li>Slag tussen de Byzantijnse keizer Heraclius en de perzische koning Chosroes </li></ul>
  87. 114. <ul><li>Zijn opleiding begon toen hij 11 jaar was als leerling van de schilder Francesco Squarcione in Padua. </li></ul><ul><li>Squarcione was zeer gepassioneerd in het verzamelen van antieke objecten, zoals beeldhouwwerken, reliëfs en vazen. </li></ul><ul><ul><li>Naast schilderen leerde Squarcione hem ook Latijn. </li></ul></ul><ul><li>The most antiquarian of classical artists in any century </li></ul>Mantegna
  88. 115. Ovetari Kapel <ul><li>In de Ovetari Kapel maakte Mantegna een reeks fresco die de legendes van St. Jakobus de mindere en St. Christoffel illustreren </li></ul>
  89. 116. <ul><li>Mantegna gebruikt het perspectief om een podium te scheppen, waarop zijn figuren, als driedimensionale met de hand tastbare wezens, schijnen te staan en zich te bewegen </li></ul><ul><li>The lives of St. Christopher </li></ul>
  90. 118. 1. Legende van St. Jacobus <ul><li>Kalm wend de heilige man zich om en geeft de zegen </li></ul>
  91. 119. 2. Legende van St. Jacobus <ul><li>Stadspoort is een triomfboog </li></ul><ul><li>Soldaten Romeinse legionairs </li></ul>
  92. 120. The meeting of the marquis with his son, Cardinal Francesco Gonzaga <ul><li>In 1460 werd hij benoemd tot hofkunstenaar van het huis Gonzaga </li></ul>
  93. 121. The triumph of Caesar

  ×