Istorijski arhiv Kikinda
Jasmina Latinović
arhivist
STANJE I ZAŠTITA REGISTRATURNE GRAĐE
IMALACA U TRANZICIJI
(stečaj, lik...
Uvod
Koji su postupci arhivista nad radom registrature koja
prethodno nije evidentirana u registru aktivnih registratura
nadlež...
Zakon o kulturnim dobrima
(Sl. Glasnik R Srbije 71/94)
Član 37.
Član 38.
Zakon o stečaju
(Sl. Glasnik R Srbije 1040/2009)
1. Na koji način se najbrže informisati o
pokretanju stečaja u registraturama
Direktnim angažovanjem arhivista i arhivski...
2. Koje su obaveze stečajnog upravnika/poverenika nakon
otvaranja stečajnog postupka u registraturi i koji postupci Službe...
3. Preuzimanje arhivske graĎe i registraturskog
materijala nakon okončanja stečajnog postupka
(likvidacije/reorganizacije)...
4. Koja zakonska i podzakonska akta predstavljaju
pozitivan zakonski okvir u postupku zaštite arhivske
graĎe i registratur...
Preuzimanje arhivske graĎe i registraturskog materijala u
registraturama koje nisu bile u evidenciji Registra aktivnih
reg...
Zaključak
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Jasmina Latinović, Stanje i zaštita arhivske građe imalaca u tranziciji...

306 views
203 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
306
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Jasmina Latinović, Stanje i zaštita arhivske građe imalaca u tranziciji...

 1. 1. Istorijski arhiv Kikinda Jasmina Latinović arhivist STANJE I ZAŠTITA REGISTRATURNE GRAĐE IMALACA U TRANZICIJI (stečaj, likvidacija, privatizacija, reforma)
 2. 2. Uvod
 3. 3. Koji su postupci arhivista nad radom registrature koja prethodno nije evidentirana u registru aktivnih registratura nadležnog arhiva a nalazi se u procesu stečajnog postupka (likvidacije / reorganizacije) Problem Nepostojanje jedinstvenog uputstva te odgovarajućih propisa koje bi arhivisti i arhivski pomoćnici sledili na terenu. Delimično rešenje problema Arhivski delatnici, sa područja AP Vojvodine, su u proteklom periodu, na tematskim konsultacijama i interaktivnim radionicama, izneli zapažanja iz vlastite prakse, koja se tiču stanja i zaštite registraturske graĎe imalaca u tranziciji, te prosledili meĎusobno pitanja i predloge rešenja za pojedine postupke, kako bi došli bliže odgovorima a rad na terenu ujednačili i sinhronizovali.
 4. 4. Zakon o kulturnim dobrima (Sl. Glasnik R Srbije 71/94) Član 37. Član 38. Zakon o stečaju (Sl. Glasnik R Srbije 1040/2009)
 5. 5. 1. Na koji način se najbrže informisati o pokretanju stečaja u registraturama Direktnim angažovanjem arhivista i arhivskih pomoćnika Službe zaštite registraturskog materijala i arhivske graĎe van arhiva, putem internet stranica Narodne banke Srbije, Agencije za privredne registre Republike Srbije, Agencije za privatizaciju, Agencije za stečaj, praćenjem objava u Službenom glasniku Republike Srbije, direktnim obaveštavanjem kod stečajnih sudija, informisanjem sa oglasne table ili tokom stručnog nadzora u nadležnim Privrednim sudovima.
 6. 6. 2. Koje su obaveze stečajnog upravnika/poverenika nakon otvaranja stečajnog postupka u registraturi i koji postupci Službe zaštite registraturskog materijala i arhivske graĎe van arhiva, nadležnog arhiva, slede ? Nakon dobijanja obaveštenja o pokretanju stečajnog postupka, stupiti u vezu sa stečajnim upravnikom i zakazati stručni nadzor nad radom registrature. Utvrditi stepen sreĎenosti i očuvanosti reg. materijala i arh. graĎe, ustanoviti raspon godina, količinu... Insistirati na fizičkom obezbeĎenju registrature kako bi se sprečilo eventualno dalje propadanje, rasturanje i uništavanje dokumentacije zatečene u tom trenutku u registraturi. Sačiniti Zapisnik o stručnom nadzoru, izdati Rešenje o izvršenju naloženih mera Ukoliko u registraturi postoji Lista kategorija arhivske graĎe i registraturskog materijala sa rokovima čuvanja naložiti izdvajanje o popisivanju arhivske graĎe za primopredaju odnosno izdvajanje i popisivanje registraturskog materijala za izlučivanje, ukoliko su registraturske jedinice u sreĎenom, evidentiranom i zaštićenom stanju. Ukoliko su registraturske jedinice u nesreĎenom stanju, Lista u registraturi nije blagovremeno usvojena, naložiti njeno usvajanje u skladu sa delatnosšću i postupiti u skladu sa prethodno navedenim propisima
 7. 7. 3. Preuzimanje arhivske graĎe i registraturskog materijala nakon okončanja stečajnog postupka (likvidacije/reorganizacije) registrature ? Nadležni arhiv može preuzeti samo “odabranu, sređenu i popisanu arhivsku građu kao i registraturski materijal nastao u radu organa ustanova, preduzeća i drugih pravnih lica koji su ukinuti ili su prestali s radom, smatraju se dospelim za preuzimanje, ako niko nije preuzeo njihova prava i obaveze”. Stečajni upravnik/poverenik šalje nadležnom arhivu zahtev za prijem registraturskih jedinica koji obuhvata detaljan popis po vrstama, godinama nastanka, jasno izraženu količinu u dužnim metrima te stanje u kom se graĎa nalazi. Nakon provere arhivista sačinjava Zapisnik o primopredaji. Dokumentacija stečajnog upravnika/poverenika preuzima se od strane nadležnog arhiva nakon tri godine od dana okončanja stečajnog postupka u registraturi, što je regulisano i Zakonom o stečajnom postupku
 8. 8. 4. Koja zakonska i podzakonska akta predstavljaju pozitivan zakonski okvir u postupku zaštite arhivske graĎe i registraturskog materijala koje se nalaze u procesu stečaja (likvidacije/reorganizacije) Zakon o kulturnim dobrima (Sl. Glasnik R srbije 71/94) Zakon o stečaju (Sl. Glasnik R Srbije 104/2009) Pravilnik o utvrĎivanju nacionalnih standarda u stečajnom postupku (Sl. Glasnik R Srbije 13/2010) Pravilnik o primopredaji arhivske graĎe (R Srbija SAP Vojvodina 1975. g)
 9. 9. Preuzimanje arhivske graĎe i registraturskog materijala u registraturama koje nisu bile u evidenciji Registra aktivnih registratura nadležnog arhiva: “Interpromet” doo u stečaju “Ceramica unica” doo u stečaju  St. 214/2011 od 03.02.2012.  Zapisnik o stručnom nadzoru  Rešenje o izvršenju naloženih mera  St. 447/2010 od 30.07.2010.  Zapisnik o stručnom nadzoru  Rešenje o izvršenju naloženih mera Sve radnje i postupci nadležne Službe zaštite registraturskog materijala i arhivske graĎe van arhiva kod navedenih imalac, uraĎeni su shodno prethodno navedenim redosledom.
 10. 10. Zaključak

×