Your SlideShare is downloading. ×
Xella-reportage shoppingcenter k kortrijk
Xella-reportage shoppingcenter k kortrijk
Xella-reportage shoppingcenter k kortrijk
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Xella-reportage shoppingcenter k kortrijk

155

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
155
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Kortrijk kiest voor kwaliteit Architectuur K De Kortrijkse binnenstad onderging een grondige metamorfose met het project ‘K in Kortrijk’, waarin een aantrekkelijk en elegant shopping center met comfortabele parkeergelegenheid centraal staat. Een bijzondere kwaliteit van het project is de discrete integratie van de bevoorrading. De site heeft een oppervlakte van 13.000m² en werd voordien ingevuld met lagere- en middelbare scholen, een rusthuis en een 50-tal woningen. Gezien de indrukwekkende oppervlakte is de impact op het stadsbeeld enorm, zodat een wedstrijd werd uitgeschreven om verschillende visies te kunnen afwegen. Foruminvest, een Belgisch autonome investeerder en promotor, vertrouwd met de bouw van shopping centers, won de wedstrijd. Tekst | Eduard Coddé Fotografie | Dries Van den Brande Het concept is van de hand van Robbrecht en Daem architecten uit Gent. Het concept voorziet naast het eigenlijke shopping center in 20 appartementen en een ‘woontoren’ met eveneens 20 appartementen en winkels op de benedenverdiepingen. Voor de woontoren zijn Silka-elementen toegepast omwille van hun akoestische kwaliteiten. ‘K in Kortrijk’ zorgt voor een tewerkstelling van 800 mensen. 1 2
  • 2. Shopping-theater Het is vooral de inplanting van het gebouw in het centrum van Kortrijk wat het project zo interessant maakt. Er is voor gekozen om de bestaande winkelwandelstraten door te trekken en met Complexe basis elkaar te verbinden via de nieuwbouw. Zo gaat het gebouw Eén van de moeilijkste fasen van het ambitieuze project was de perfect over in zijn omgeving en lijkt het organisch gegroeid afbraak van de bestaande gebouwen, gezien de enorme hoeveelheid in tegenstelling tot de meeste shoppingcentra. Daarnaast is puin die vanuit de stadskern moest worden weggevoerd. Twee er ook voor gekozen om zoveel mogelijk publieke ruimte te gespecialiseerde firma’s waren er drie maanden mee bezig. creëren om even te verpozen. Dit gebeurt op niveau +1 en +2, In een eerste bouwfase werd een grote betonnen kuip gemaakt om waar de bezoeker in een indrukwekkend atrium komt met het grondwaterniveau te stabiliseren. “Het gebruik van pompen om breed uitgesmeerde terrassen, waar rijkelijk licht via een koepel de werf droog te krijgen zou het grondwater rondom de site teveel binnenstroomt. Deze keuze werd vooral gemaakt om het verblijf in wegtrekken”, verduidelijkt Stéphan Moerenhout, Technisch Directeur het commercieel centrum aangenaam te maken, in tegenstelling Foruminvest. “Eerst werden betonnen slibwanden rondom de site tot andere shoppingcentra waar alle kostbare vierkante meters ingebracht tot op een diepte tot 40 m. Simultaan werden de stalen als winkeloppervlakte worden ingevuld. kolommen gefundeerd op palen ingebracht vanop het maaiveld. Vervolgens werd op een niveau -7m t.o.v. het maaiveld een vloerplaat gegoten, waarna het volgende niveau onder de betonplaat werd uitgegraven. Een opening in de vloerplaat liet de afvoer van de grond en de aanvoer van materialen en machines toe, terwijl stalen Het grote atrium waar alle winkels op niveau +1 en +2 op uitgeven Elk detail werd onder de loep genomen, inclusief het kolommen de nodige stabiliteit verzekerden. Deze werkwijze werd en waar de koepel opgebouwd uit stalen spanten voor aangenaam kleurengebruik, de signalisatie en identificatie van de winkelpanden. drie maal herhaald om uiteindelijk over vier ondergrondse niveaus daglicht zorgt, is ronduit indrukwekkend. Dit atrium is, zoals De huurders ontvingen dan ook een lastenboek waarin precies te beschikken.” In totaal werd zowat 250.000m³ grond afgevoerd architect Paul Robbrecht het zelf zegt, opgevat als een theater, stond afgebakend wat toegelaten was voor de winkeluitstraling. om de ondergrondse niveaus met elk 12.500m² oppervlakte te waarbij de winkels als de loges in de zaal zijn uitgezet en de In het shopping center trekken de fraaie breukstenen waarmee de kunnen realiseren. “Elke 2 minuten reed er een vrachtwagen met flanerende mensen het theatraal object vormen. Op het bovenste winkelgevels zijn aangekleed de aandacht. afbraakmateriaal weg van de werf!”, blikt Ing. Steven Janssen van niveau bevinden zich de meeste eetgelegenheden die hun terras kunnen uitbreiden in het atrium. De spanten van de koepel zijn zeer fijn uitgevoerd en maken een grote overspanning. Ze zijn ter plaatse uit drie delen samengelast en de immense lichttent werd tijdens de bouw door een stelling in het centrum van het complex ondersteund. Van Laere terug. De opbouw en het uitgraven van het onderliggende De materiaalkeuze voor de buitengevels toont een verband tussen de toren en het commercieel centrum. Er is een plint van prefab gepigmenteerde beton met daarboven witte natuursteen voor de toren en witte prefabbeton voor het commercieel centrum. Om de winkels in de buitengevel te benadrukken zijn deze uitgewerkt met gekloven natuursteen die refereert naar het materiaal waarmee het atrium bekleed is. niveau verliepen simultaan, wat een bijzonder minutieuze logistieke organisatie vereiste. Hoofdaannemer Van Laere coördineerde de volledige logistiek op de werf. Opvallend is de architecturale finesse die verweven zit in een strikt functioneel en rationeel gebouw dat een shopping center uiteindelijk is. Elk van de drie inkompartijen heeft aan straatzijde een eigen identiteit. 3 4
  • 3. Veiligheid Aanvankelijk werden slechts 24 maanden voorzien voor de totale Alle scheidingswanden tussen de winkelruimten zijn opgetrokken realisatie, maar uiteindelijk werd de termijn verlengd tot 30 maanden in 20 cm Ytong-blokken. In totaal zijn 3.500m³ blokken vanwege in hoofdzaak de tegenvallende weersomstandigheden. De verwerkt. De keuze voor Ytong wordt geargumenteerd door de indeling van de winkeloppervlakte wijzigde nog tijdens de uitvoering, brandveiligheid, de geringe belasting op de betonnen structuur soms zelfs meermaals. In de eindfase waren tot 600 mensen aan de van het gebouw, de snelle verwerking en de thermische slag op de werf. isolatie-eigenschappen. “Om sneller te kunnen werken werden Hoewel het complex pas sinds 10 maart 2010 geopend is, blijkt nu al de wanden tot 4 à 4,5 m hoogte opgetrokken, zodat een dat het een positieve impuls geeft aan de omgeving. Rondom liggende doorgang restte tussen de Ytong-blokken en het plafond, wat winkels besluiten nu ook tot renovatie en de ganse buurt trekt meer het inbrengen van de nodige leidingen vereenvoudigde”, licht passanten aan. Ing. Steven Janssen, projectdirectuer bij Van Laere toe. “Pas op het einde werden de wanden volledig gedicht, uiteraard conform de brandveiligheidsvoorschriften. Zo zit er een RF-voeg tussen de wanden en de betonplaten.” Ook het verlijmen van de Ytong-blokken sloot een voordeel in voor de werf. Het nieuwe shoppingcenter heeft 3 inkompartijen en vormt daarmee een verbinding tussen de bestaande winkelstraten. Binnen zijn alle scheidingsmuren tussen de verschillende winkelruimtes opgetrokken met Ytong-blokken. De keuze voor dit product wordt verklaard door zijn vele voordelen: snelle verwerking, licht gewicht, flexibiliteit, en bovenal brandveiligheid. Ytong wordt verlijmd, waardoor de blokken perfect aansluiten en de muren een brandweerstand optekenen tot 6 uren. Stéphan Moerenhout, Foruminvest: “De lijm wordt in tegenstelling tot mortel aangemaakt op de plaats van verwerking. Dat betekent dat er geen aanvoer van mortelkuipen nodig is en dat ook de torenkranen niet belast worden met dit werfdetail.” Als actieve technische beveiliging werd in samenspraak met de brandweer gekozen voor een sprinklerinstallatie, gecompleteerd met rook- en warmteafvoer. Ecologische techniek Bij het ontwerp ging heel wat aandacht naar een energiezuinige verwarming en koeling. Doorheen het ganse gebouw loopt een gesloten kring die op een constante temperatuur van 28°C wordt gehouden. Op deze kring zijn alle winkels aangesloten. Elke winkelruimte beschikt over een individuele warmtepomp. De ene winkel zal als gevolg van de activiteit (vb. veel spots in de winkel) meer opwarmen dan de andere en kan het teveel aan warmte op de grote kringloop van het shopping center kwijt. Winkels die moeten bijverwarmen onttrekken warmte aan de gezamenlijke kring. Door de uitbalancerende werking tussen de winkelruimten voor wat verwarming en koeling betreft, is er slechts een beperkt energieverbruik nodig om de temperatuur in de gesloten kring constant te houden. Hiervoor staan een CV-installatie en een koeltoren paraat. De indrukwekkende koepel die het shopping center overspant, is niet alleen een blikvanger van formaat, hij is ook deel van de energiebesparende filosofie. Via het dak stroomt veel daglicht binnen tot op het laagste winkelniveau. Zelfs bij slecht weer is het opvallend Foruminvest nv Robbrecht en Daem architecten Vorstlaan 360 Lieremanstraat 64 1160 Brussel 9000 Gent T +32 27 61 41 70 helder binnen het shopping center. Dat maakt dat de algemene T +32 92 16 26 30 (Van Roey & Van Laere) verlichting voor de gemeenschappelijke delen heel beperkt kan blijven. Regenwaterrecuperatie wordt toegepast voor de spoeling van de toiletten. F +32 27 61 41 71 info@robbrechtendaem.be www.foruminvest.be Aannemingen F +32 92 16 26 39 info@foruminvest.be 5 THV De Wijngaard www.robbrechtendaem.be 6

×