Your SlideShare is downloading. ×
Xella-interview beneens & heynen
Xella-interview beneens & heynen
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Xella-interview beneens & heynen

162

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
162
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Creatief passief met kalkzandsteen Een sobere, ingetogen woning met een tijdloos en energievriendelijk karakter. Dat was de betrachting van het architectenkoppel Roel Beneens & Ann Heynen toen ze hun nieuwe woning ontwierpen. De woning zit momenteel in de laatste rechte lijn naar de oplevering, maar toch is al duidelijk dat ze hun objectief ruimschoots behaalden. Architecten Beneens-Heynen Roel Beneens en Ann Heynen lieten hun oog vallen op een perceel aan de rand van het centrum van Herk-de-Stad, gelegen in een rustige straat en met een achtertuin die vergezichten biedt op de glooiingen in het aanvangend Haspengauwse landschap. Kortom, het perceel is al een droom voor heel wat bouwheren. En hetzelfde mag Tekst | TiM Vanhove gezegd worden over de woning: esthetisch, energetisch en functioneel is het een hoogvlieger. Fotografie | Dries Van den Brande Spel der assen De woning presenteert zich aan de straatzijde met een vrij gesloten gevel. Achter die wand gaan de inkomzone, een bureelruimte en een patio schuil. Deze zone wordt door een nachthal – die over de volledige breedte loopt – gescheiden van de andere functies in de woning. De nachthal vormt niet alleen een circulatie- maar ook een zichtas doorheen de woning en via de patio naar de buitenomgeving. In de inkomhal vertrekt nog een tweede as loodrecht op de nachthal die toegang biedt tot de leefruimtes en zicht biedt op de achtertuin. Een derde as loopt langs de achtergevel en verbindt de leefruimtes en ouderlijke nachtruimtes met elkaar. Het architectenkoppel geniet van een slaapkamer aangevuld met badkamer. Verder bevinden zich op het gelijkvloers een tv-hoek, zithoek, eetruimte en keuken. De wasplaats, annex berging, bevinden zich in een uitbouw waarin ook de garage, fiets- en tuinberging, en het poolhouse onderdak krijgen. De leefruimtes stralen een grote openheid uit. De ruimteverdeling tussen keuken en eetruimte gebeurt middels een kastenwand. “Die reikt niet tot het plafond om het ruimtegevoel te vrijwaren. De zonering tussen de eetruimte en zithoek gebeurt met een schuifwand. Zo kunnen we de ruimte uitbreiden naargelang de behoeften”, verduidelijkt Roel Beneens. Architectuur 1 De kleine verdieping is het exclusieve domein voor de twee kinderen van het koppel. Ze hebben er ieder een ruime slaapkamer. “Ook hier worden kastenwanden gebruikt om de ruimte op te delen in een dressing, een slaap- en studeerzone. Iedere kamer heeft verder een natte cel met douche en wastafel. Dankzij deze opvatting kan de bovenverdieping bij een eventuele verkoop nog worden opgedeeld in 4 kamers”, aldus Ann Heynen. 2
  • 2. Met de zegen van Monumenten & Landschappen Warm ingeduffeld De schikking van de ruimtes naast elkaar heeft een functioneel Op energetisch vlak mag de woning met passiefwaarden uitpakken. voordeel, maar werd ook deels ingegeven door een verplichting De structuur is opgetrokken in Silka-kalkzandsteen – een combinatie van de dienst Monumenten & Landschappen. Ann Heynen van vellingkantblokken en de lijmblok light. Het beschermde volume verduidelijkt: “Het bouwperceel ligt pal naast een hoeve die werd aangevuld met een 10 cm dikke PUR-isolatie. Weg met tegels Drukke agenda als beschermd dorpsgezicht geklasseerd is. Die bescherming “De keuze voor kalkzandsteen was heel overwogen”, geeft De Silka-blokken bewijzen in deze woning niet alleen structurele Het architectenbureau Beneens-Heynen heeft een meer dan geldt ook op de percelen tot 50 meter rondom de hoeve. Ons Roel Beneens aan. “Het materiaal biedt een goede inertie. We en energetische diensten, ook op esthetisch vlak zijn ze creatief drukke agenda. Het kantoor combineert vandaag de ontwerpen bouwperceel werd er dus ook door getroffen. Na overleg met de zullen de massa dan ook optimaal benutten voor warmteopslag. toegepast. In de bergingen zijn de vellingkantblokken gestapeld van particuliere woningen met die van openbare en industriële dienst kregen we een toelating om te bouwen, maar de diepte Andere voordelen voor ons zijn de druksterkte en de vlakkere geplaatst – dus niet in verband – waardoor als het ware een projecten. Zo leverde het architectenkoppel onlangs de diende beperkt te blijven, analoog met de bouwdiepte van de muren dankzij de verlijming. Dat maakt dat ze gemakkelijker af te tegelmotief ontstaat. Ann Heynen: “Op die manier krijg je toch een nieuwbouw van de technische dienst in As op. Hier werden een hoeve van ± 9,5 meter. We kregen wel de toelating om op een werken zijn en dat de isolatieschil er beter op aansluit.” apart uitzicht en is geen verdere afwerking van de wanden nodig. magazijn en kantoren gerealiseerd. De kantoorwanden zijn in beperkte zone dieper uit te bouwen.” De woning kreeg aan de achterzijde een 16 meter lange Dit vraagt wel een nauwkeurige plaatsing en de nodige zorg en Silka-kalkzandsteen opgetrokken. Dat leidt tot een L-vormig grondplan. raampartij. Dit voor een maximale relatie met de tuin. Maar op die bescherming van de wand in de verdere werffase.” Dit najaar bouwt Beneens – Heynen een woonproject voor manier kan in de winter en in de tussenseizoenen ook optimaal De woning bevat nog enkele andere esthetische details die het ACE-projects in Genenbos. Het combineert 5 appartementen en zonnewarmte binnengehaald worden. Oververhitting in de zomer vermelden waard zijn. Zo zijn de dagkanten van de ramen op 3 geschakelde woningen in een strakke, eenvoudige architectuur. is uitgesloten door het gebruik van 4-seizoensbeglazing in de verdieping bekleed in zwart metaal. Ook elders komt zwart Voor het gemeentebestuur van Lummen en sociale Energetische prestaties combinatie met geïntegreerde screens. terug: zo wordt het 3 meter hoge plafond in de leefruimtes zwart huisvestingsmaatschappij Vooruitzien start nog dit najaar de bouw • E-peil: 60 De kimlaag en dakrand zijn uitgevoerd in Ytong-cellenbeton, afgewerkt. De vloeren worden afgewerkt in cementgebonden van een kinderdagverblijf in combinatie met 8 sociale woningen, • K-waarde: 30 op die manier worden koudebruggen op deze delicate gietvloer, een vrij exclusieve tegeltoepassing met een natuurlijk eveneens in Genenbos op een steenworp van het eerste project. • U-waarde wand: 0,23 aansluitingspunten vermeden. gepatineerde uitstraling. Ook in deze projecten worden Silka-blokken toegepast. • Wandsamenstelling: Silka 15 cm + 10 cm PUR + De verwarming zal gebeuren middels een grond-waterwarmtepomp. verlijmde gevelsteen De warmteverdeling gebeurt met vloerverwarming, aangevuld met wandverwarming in bepaalde ruimtes. “De warmtepomp haalt zijn warmte uit drie putten op ± 100 meter diepte. Tijdens de warme maanden leveren die putten het nodige koude water voor een passieve koeling. Het water wordt door de circulatiepomp door de leidingen van de vloerverwarming en ventiloconvectoren gepompt, de warmtepomp zelf moet dus niet werken. We hebben met andere woorden een uiterst energievriendelijk koelsysteem”, zegt Roel Beneens. Beneens-Heynen Doelstraat 13 3540 Herk-de-Stad T +32 13 55 31 56 T +32 13 55 31 57 beneens-heynen@scarlet.be www.beneens-heynen.be 3 4

×