• Share
 • Email
 • Embed
 • Like
 • Save
 • Private Content
Kerk voor jongeren in een 'nieuwe' tijd!
 

Kerk voor jongeren in een 'nieuwe' tijd!

on

 • 1,568 views

Hoe ben je kerk voor hongeren in een ‘nieuwe’ tijd? Deze vraag heb ik veel gesteld de laatste tijd n.a.v. het boek van Sabine van der Heijden, Kerk voor een nieuwe generatie. Op een gemeenteavond ...

Hoe ben je kerk voor hongeren in een ‘nieuwe’ tijd? Deze vraag heb ik veel gesteld de laatste tijd n.a.v. het boek van Sabine van der Heijden, Kerk voor een nieuwe generatie. Op een gemeenteavond heb ik daar het een en ander over mogen vertellen.
Een van de eerste dingen die ik daar ook gezegd heb, is dat als je gaat nadenken over jeugdbeleid het goed is om het boek van Sabine te lezen omdat het boek een goed overzicht geeft van de huidige situatie van het jeugdwerk. Het boek is ook geschreven voor beleidsmakers en kerkenraden en niet zo zeer voor jeugdwerkers zelf. Dit werd mij de afgelopen week ook weer duidelijk n.a.v. een recensie van Rachel Blom en het daar op volgende gesprek via twitter. Zelf herkende ik mij in haar recensie en het sluit aan bij wat ik zelf ook heb geschreven.
Als jullie als kerk ook willen nadenken over hoe je kerk bent voor een nieuwe generatie, neem dan contact op. Wij komen graag langs.

Statistics

Views

Total Views
1,568
Views on SlideShare
820
Embed Views
748

Actions

Likes
1
Downloads
0
Comments
0

3 Embeds 748

http://centrumg.nl 309
http://oussoren.wordpress.com 254
http://www.praktijkcentrum.org 185

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment
 • Triggeren, ben niet volledig Generaliserend Grote vragen en kan niet alles behandelen
 • Eenmaal per maand of vaker naar de kerk of levensbeschouwelijke bijeenkomst
 • Hypes laat ik zitten Internet meer bekeken dan TV Stijging door smartphones Alles linken: informatie en online contacten Internet is open, transparant, geen hierarchie Co-creation Social media Hyves, twitter, facebook, youtube, linked in. 80% heeft online profiel. Social media is verlengstuk van het offline leven.
 • Hoe hoor ik er bij, wat heb ik er aan?
 • Blauw is kader wat beslissingen neemt Babyboomers: ‘het ideaal’ Hoe ziet de de betere wereld er uit? Generatie X: ‘wie ziet mij staan?’ Pragmatici: ‘wat helpt mij?’ Screenagers: ‘wat is echt?’ Generatie Z: ‘wie be-waardt mijn leven?’
 • Pesachmaaltijd Exodus 12. Hier zien we de belangrijke plaats die kinderen innemen. Wij stoppen kinderen vaak weg, ze moeten stil zijn, mogen geen vragen stellen, hier zien we wat anders. Thuis worden de kinderen vertrouwd gemaakt met traditie. Ze doen mee met de godsdienstige rituelen en leren in de praktijk de geboden kennen. Soms hebben ze hun eigen rol daarin. Een goed voorbeeld hiervan is de Haggada (Haĝada. הַגָּדָה ). Dit is een boek waaruit gelezen wordt tijdens de sederavond. De naam betekent letterlijk ‘vertelling’ of ‘het Verhaal’ en is afgeleid van het joodse gebod te vertellen over de exodus. In het Ma Nisjtana (‘Waarin verschilt?’) stelt het jongste kind een aantal vragen over gebruiken die anders zijn op sederavond dan op andere avonden. Meestal worden deze zingend gesteld en beantwoord, want het Ma Nisjtana is een liedje. Het interessante aan de vragen is dat er vier soorten verschillende vragen zijn. De ‘vier zonen’ zoals de vragen worden genoemd, symboliseren vier verschillende soorten kinderen.
 • 1, In de kerk moet het ergens over gaan. Een heldere identiteit, verdieping, uitdaging en vertaalslag is naar het dagelijks leven . 2. In de kerk moet er ruimte zijn. ruimte voor eigen input (niet star),andere keuzes, zoekers en ruimte om te twijfelen 3, In de gemeente moeten ze serieus genomen worden. voelen ze zich gezien en gewaardeerd; Mogen ze er echt zijn, los van maatschappelijke status of prestaties; 4, In de gemeente moet een goede sfeer heersen. Investeer in je welkom, geef mogelijkheden om te oriënteren en zorg voor ruimte om af te tasten; vraag mensen eens naar de sfeer in je gemeente; zorg dat de kerk een plek is om op adem te komen. 5. Er moet wat gedaan worden Doe als kerk daarom dingen die er toe doen, zodat jongeren zich in kunnen zetten; Zoek naar nieuwe wegen en vormen.

Kerk voor jongeren in een 'nieuwe' tijd! Kerk voor jongeren in een 'nieuwe' tijd! Presentation Transcript

 • Kerk voor jongerenin een nieuwe tijd!
 • IntroductieDoel van het programmaKerk voor jongeren in een nieuwe tijd. Wat is de plek van jongeren in de gemeente? Wat is de leefwereld van jongeren? Hoe ben je voor jongeren kerk in deze tijd? Hoe verbinden we jongeren aan de kerk?Samen in verbondenheid met God en elkaar, levend vanuit de bron,Gods liefde ontvangen en doorgeven.
 • IntroductieHoe ben je kerk voor een nieuwe generatie? (1) • 1.0 kerk als troonzaal • 2.0 kerk als familiereünie • 3.0 kerk als werkplaats In welk beeld herken je je eigen gemeente in?
 • IntroductieHoe ben je kerk voor een nieuwe generatie? (2) • 1.0 gestructureerd jeugdwerk, jongeren zijn lege vaten om te vullen • 2.0 flexibel jeugdwerk, jongeren hebben eigen ideeën, basis is geloof • 3.0 vloeibaar, geen vaste vorm en visie, jongeren zoeken zelf kennis over geloof op. In welk beeld herken je je eigen gemeente in?
 • Kerk voor jongeren in een nieuwe tijd! Introductie Waarom beleid voor jongeren 1. Ecclesiologisch doel: Jongeren moeten plek krijgen in de gemeente. 2. Persoonlijk doel: Jongeren helpen een persoonlijk geloof te ontwikkelen. 3. Bibliocentrisch doel: Jongeren verbinden met Bijbelse thema’s en verhalen. 4. Dogmatisch doel: Jongeren met traditie, structuren en dogma’s kennis laten maken. 5. Missionair doel: Jongeren van buiten de kerk te bereiken.
 • Kerk voor jongeren in een nieuwe tijd! Jongeren & (hun) cultuur jongeren & hun cultuur Trends & hypes Ontwikkelingen Generaties Haĝada
 • Kerk voor jongeren in een nieuwe tijd! Jongeren & (hun) cultuur Trends  Cijfers CBS 2010  58% van de Nederlanders is kerkelijk, waarvan 3% actief  GKv 123.069 = 0,75% van de Nederlanders (2011), actief…………..?
 • Kerk voor jongeren in een nieuwe tijd! Jongeren & (hun) cultuur Trends • Religie vindt onder jongeren andere wegen, andere verbanden en andere praktijken buiten de gevestigde traditie (geen binding aan instituut). • Deze beweging zorgt voor een diffuser beeld van kerk zijn (verschillende tradities worden met elkaar verbonden). • Geloof is een persoonlijke zoektocht, waarbij ‘de vorm’ die past zelf ontdekt moet worden (het moet iets van mezelf zijn). • Voorschriften worden op eigen wijze geïnterpreteerd • Het conformeren aan ‘traditie’ is een persoonlijke keuze (wel ingebed in een sociale structuur). • De medialisering van religie (sociale media, chatrooms internet communities).
 • Kerk voor jongeren in een nieuwe tijd! Jongeren & (hun) cultuur Ontwikkelingen 1. Gezin krijgt prominentere rol. 2. Crisis zet door, ook conflicten tussen generaties. 3. Jongerencultuur is dominant, we willen allemaal jong zijn! 4. Geld, status zijn belangrijk & hiërarchie mag weer. 5. Jongeren worden orthodoxer/ radicaler. 6. Mentor/ coach gaat jongeren begeleiden bij uitvoering van hun activiteiten. 7. Jeugdwerk geen vaste vorm, wel duidelijke visie en missie. 8. Geen kennisoverdracht, maar jongeren helpen de kennis zelf te vinden. 9. Diaconaat en missionair zijn, zijn geen activiteiten maar aanwezigheid. 10. Geen doelgroepen, maar natuurlijke leefomgeving.
 • Kerk voor jongeren in een nieuwe tijd! Jongeren & (hun) cultuur Ontwikkelingen  How is your message going to help me belong, how is it going to help me be significant?  Jongeren raken niet geïnspireerd van ‘de boel draaiende houden’ en ‘proberen te overleven’; ze verlangen wel een bijdrage te leveren aan iets moois in de gemeente of iets goeds in de omgeving van de kerk. De manier waarop kan heel verschillend zijn.  Where Am I in this story? Are you supporting or interrupting my conversation?  Jongeren willen niet alleen worden vermaakt, maar willen worden geïnspireerd.
 • Kerk voor jongeren in een nieuwe tijd! Jongeren & (hun) cultuur Eerlijk Egocentrisch Idealisme Zelfvertrouwen Transparant Generaties ? an Gedreven druk Groen = doen Digital natives sta Kennis & ervaring autoriteitsconflict Abstract energiek Crisis t? ij Discussieren Prive/ zakelijk chplichtsgetrouw netwerken m Gevoelig voor kritiek zelfontplooiing Uitersten e bescheiden t zie is sober Mist slagvaardigheid mijn gevoel, ÷=x at spaarzaam Stabiel keus genoeg Zoeken houvast ie W loyaal geen dwang Cultuur clashes W berustend1910-1930 1920-1940 1941-1955 1956-1970 1971-1985 1985-1994 1994-2000 vooroorlogse stille protest verloren pragmatisch grenzeloos / shuffle (babyboomers) (generatie x) einstein (generatie z) (generatie y) trouw praktisch ingesteld Authentiek ij? ? l? zelfredzaam, en stil Kicks tm aa deugdelijk relativeren lev Grenzeloos de no-nonsense elp Creatief ijn ti Bescheiden Respect h He Proces ipv kennis m at Prestatiegericht toegevoegde waarde dt W Bijzonder ar Zelfverzekerd Jongeren zijn niet de kerk van de wa Gezelligheid sociaal be toekomst. Ze zijn de kerk van nu! ie W
 • Kerk voor jongeren in een nieuwe tijd! Jongeren & (hun) cultuur Generaties
 • Kerk voor jongeren in een nieuwe tijd! Jongeren & (hun) cultuur Haĝada De Haĝada behandelt het verhaal van de joodse slavernij in Egypte en de uittocht uit Egypte. De Wijze Zoon vraagt wat moet ik doen om deze liefde en verbondenheid te verkrijgen? - De wijze zoon voelt zich onderdeel van de traditie - Voelt liefde en verbondenheid. De Slechte Zoon spot en vraagt wat heeft het allemaal te betekenen? - Hij neemt afstand en verwerpt de traditie. - Hij distantieert zichzelf, bespot en plaats zichzelf buiten de gemeenschap. De Simpele (eenvoudige) zoon vraagt wat is dit? - Zoekt naar Gods aanwezigheid zoeken. - Verwondert zich, maar plaatst zich nog wel buiten de groep. De vierde zoon is de Zoon die niet weet wat hij vragen moet. - Zijn apathie verhindert hem vragen te stellen. - Hij voelt wel iets, heeft spirituele ervaringen, maar kan er niks mee. De afwezige zoon
 • Kerk voor jongeren in een nieuwe tijd! Aanknopingspunten Sleutels 1. In de kerk moet het ergens over gaan. 2. In de kerk moet er ruimte zijn. 3. In de gemeente moeten ze serieus genomen worden. 4. In de gemeente moet een goede sfeer heersen. 5. Er moet wat gedaan worden. 6. Er moeten leuke mensen zijn. 7. Activiteiten moeten plaatsvinden op tijden dat jongeren kunnen. 8. Activiteiten moeten goed zijn voor ‘mijn’ geloof Belangrijkste thema’s  Jezus Christus  Dagelijks leven als christen  Verhouding tot je naaste  Gemeenschap, verbondenheid  Missionair-zijn  Verhouding tot God  Gebed
 • Kerk voor jongeren in een nieuwe tijd! vragenronde Vragen & opmerkingen #mail ons info@centrum-g.nl #volg ons @centrum_g #like ons Centrum Dienstverlening Gereformeerde kerken #vind ons www.centrumg.nl & www.centrum-g.nl #volg mij @anko_oussoren
 • Kerk voor een nieuwe generatie Bronvermelding Kerk voor een nieuwe generatie | Sabine van der Heijden Generatie Z | J. Alders & R. Boenders De grenzeloze generatie | Spangenberg en Lampert De hunkerende generatie | E. van Dijk Generatie Einstein 3.0 | J. Boschma & I Groen Graham D Brown www.jeugdmonitor.cbs.nl www.blog.youngworks.nl www.trendport.nl Handboek jongeren en religie | M. van Dijk YfC & collega’s in het jongerenwerk Diverse onderzoeken de afgelopen jaren