A doktori képzés helye és      helyzete a felsőoktatásban            Tanár- vagy tudós          ...
Doktori képzés  A felsőoktatás 3. lépcsője, 20 év  A dolgozat:  az oktatási rendszerben       - Bevezetés   ...
Kérdések  Mik lehetnek a PhD hallgatók motivációi?  Milyen kihívásokat jelent a doktori képzés? Vajon milyen  arányb...
Expanzió  Expanzió  a doktori képzésben is, de nagy a  lemorzsolódás  kutató- és oktatóhiány Európa-szerte  Tömege...
Motivációk  karrier a felsőoktatásban     vagy „csak”  egyetemi tanár  kutatói, tudományos  pálya  presztízs...
Oktatók  „A magyar doktori iskolák az oktatói utánpótlás  biztosításának legfontosabb műhelyei. (…) a magyar  felsőo...
Oktatók Szervezeti rendszer, oktatás-kutatási praxis: az országokban eltérő, de ott a legeredményesebb, ahol: „(a) átlátha...
Köszönöm a figyelmet!
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

A doktori képzés helye és helyzete a felsőoktatásban. Tanár- vagy tudós-utánpótlás?

314 views
254 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
314
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
9
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

A doktori képzés helye és helyzete a felsőoktatásban. Tanár- vagy tudós-utánpótlás?

 1. 1. A doktori képzés helye és helyzete a felsőoktatásban Tanár- vagy tudós utánpótlás?Készítette: Szabó AngélaAndragógia MA, I. évf., 2010/I.
 2. 2. Doktori képzés A felsőoktatás 3. lépcsője, 20 év A dolgozat: az oktatási rendszerben - Bevezetés - Expanzió - Jogi szabályozás PhD/DLA - A doktoranduszok - Az oktatókés az oktatói Egyre növekvő tudományos utánpótlás érdeklődés az oktatók iránt -Összegzés kutatók vagy oktatók?
 3. 3. Kérdések Mik lehetnek a PhD hallgatók motivációi? Milyen kihívásokat jelent a doktori képzés? Vajon milyen arányban vállalkoznak az MA/Msc diplomával rendelkezők a doktori iskolák elvégzésére, és hányan járnak sikerrel? Milyen hatással van az oktatás expanziója a doktori képzésre? Milyen hatással van a doktori képzés a felsőoktatás egészére és a társadalomra? Azaz, mi a szerepe, célja a doktori képzésnek?
 4. 4. Expanzió Expanzió  a doktori képzésben is, de nagy a lemorzsolódás  kutató- és oktatóhiány Európa-szerte Tömegesedés (több oktatóra van szükség), elöregedő professzori korfa, USA agyelszívása, irányelvek (innováció, magas képzettség), k+f „Ha egy korcsoport többsége elvégez egy bizonyos szintet az iskolarendszerben, akkor ez már nem hordoz társadalmi előnyöket többé, sőt az adott szint nem teljesítése válik hátránnyá. A szituációra adott lehetséges és nyilvánvaló válaszként a társadalom bizonyos tagjai magasabb célokat tűznek ki, ami expanziót generál.” (Green 1980)
 5. 5. Motivációk karrier a felsőoktatásban vagy „csak” egyetemi tanár kutatói, tudományos pálya presztízs A munkaerőpiacra lépés késleltetése?
 6. 6. Oktatók „A magyar doktori iskolák az oktatói utánpótlás biztosításának legfontosabb műhelyei. (…) a magyar felsőoktatás oktatói gárdája mind rossz korfával, mind generációs problémákkal küzd. Az oktatói kar szerves átalakulásának felgyorsítása a doktori iskolák hatékony működésétől függ.” (Róna-Tas 2003) Felsőoktatás-kutatás: „Feltűnő hiány, hogy a tanítás színvonalát, eredményességét, a tanári munkát többnyire nem, vagy csak nagyon leegyszerűsített módon, közvetetten veszik be az értékelés szempontjai közé. Általában jellemző, hogy elsősorban a kutatási teljesítményt emelik ki. Végül is a tanári munka esetenként megjelenik a szempontok között, de közvetlenül és érdemben sehol nem tudják mérni.” (Hrubos 2007)
 7. 7. Oktatók Szervezeti rendszer, oktatás-kutatási praxis: az országokban eltérő, de ott a legeredményesebb, ahol: „(a) átlátható szerződéses viszony van a doktorjelölt és a témavezetője (valamint az intézmény) között; (b) a témavezetői munka az oktató egyetemi munkaterhelésének részét képezi; (c) nemcsak az oktatók szakmai, hanem témavezetői képességeinek fejlődéséről is gondoskodnak (pl. speciális tréningeken); valamint (d) kidolgozzák a témavezetői teljesítmény értékelési rendszerét.” (Kozma&Pusztai)
 8. 8. Köszönöm a figyelmet!

×