Chirita In Provintie

11,387 views

Published on

Published in: Health & Medicine, Business
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
11,387
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
8
Actions
Shares
0
Downloads
151
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Chirita In Provintie

 1. 1. CHIRITA IN PROVINTIE -Comedie cu cantece si V scene- ☼☼☼ Scenariul: Cojocariu Anca Haidautu Patricia Pascariu Benny Sarban Cornelia-Anca Adaptare dupa Vasile Alecsandri ♦ anul 1852
 2. 2. Personaje • CUCOANA CHIRIŢA – Patricia H. • GRIGORI BÂRZOI(sotul ei) – Benny P. • GULIŢĂ(copilul lor) – Anca C. • LULUŢA(orfana,sub tutela matusii Chirita) – Cristina Badragan(?) • D-NUL ŞARL(profesor de franceza a lui Gulita) – Cornelia-Anca S. • LEONAŞ(tanar iesean prietenul din copilarie a lui LULUŢA)- Sergiu N. • Ion<Barabula>(servitor) - Benny P.
 3. 3. VA RUGAM INCHIDETI TELEFOANELE !!! PROLOG Ne aflam in Moldova de acum 156 de ani. In curtea caselor boieresti de pe mosia Bârzoieni, Chiriţa Bârzoi, o femeie trecuta mult de varsta mijlocie,mosierita imbogatita de curand si avida de onoruri si ranguri intra calare in costum de amazoana înapoindu-se de la plimbarea zilnica in rasul copiilor satului. ☼☼☼
 4. 4. Scena I Chirita intra in scena inconjurata de celelalte personaje(inafara de Barzoi, Ion si Leonas), pe fundal muzical.Ei intra pe usa claie peste gramada, in spatele ei, impiedicandu-se si imbrancindu-se.(AM FOST DESTUL DE PRECISA?!) Chirita, triumfatoare, se prezinta muzical: Ha ha ha!Iatama-s!Iatama-s! Iatama-s ca sosesc dintr-o calatorie In care-am patimit o suta sotii si o mie Dar zau nu ma caiesc, nu-mi pasa de nimica Eu sunt zdragon si ma numesc Chirita cea voinica! APLAUZE!!! Plecaciune plecaciune boieri dumneavoastra!Vai de mini si di mini de cand nu ne-am mai vazut!Am fost la Paris ca drept sa va spun ma cam rancezisem aci la tara.De la o vreme imi venise stanahorie si ipohondirie!Dar acum am ajuns inapoi acasa in scumpisoara mea tara!Nicaieri nu-i mai bini ca acas! Cei dinainte, Ion(intra pe usa) Ion: Cucoana,cucoana...Iaca un ravas de la targ. Chirita(tresarind):De la targ?A fi de la d-lui,Grigori Barzoi,preafericitul meu sot...Cine l-o adus? Ion:Un jandar de la ispravnicie...cica-i grabnic. Chirita:Grabnic?...ahaaa..(vrea sa ieie ravasul dar se opreste.) Da asa s-aduce ravasul,mai oblojitule? Ion:Apoi cum?
 5. 5. Chirita:Cum?...Nu te-am invatat eu cum se prezantariseste un ravas?Nu ti-am spus c-acum ii moda s-aduca ravasele pe talgere?...Ha? Ion:Iaca...parca ravasele-s alivenci! Chirita:Ce-ai zis?...lipsesti de-aici...si doar nu mi le-i aduce de indata dupa cum ii moda la Paris...c-atata-ti trebuie! Ion: Da unde sa gasesc eu talgere,cucoana?...ca nu’s sofragiu. Chirita: Du-te sus la jupaneasa de cere un talger si-un servet. Ion: Si servet?! Chirita: Si dupa ce-i pune servetu pe talger si ravasu pe servet...sa mi-l prezantarisesti frumos...ai auzit? Ion: Am auzit!(se duce afara,sau dupa cortina zicand)Sa pun talgeru pe servet si ravasu pe servet...ba servetu pe ravas...ba... Gulita:Da bine nineaca, cum ai rabdare sa astepti dac-o fi ceva...important? Chirita:Fie si de la Traian(Basescu normal) in persoana...am hotarat sa introduc in provintie obiceiurile de la Paris,doar ne-om mai roade putintel si noi...N-am dreptate monsiu Sarla? Sarl: Mult dreptat,mult...in care pricin? Chirita: In predimentul civilizatiei. Sarl: Civilisation...cu serviette? Chirita: Pe asiette. Sarl: C’est l’etiquette? Chirita: Cu serviette. Gulita: Pe asiette. Sarl: Au fait...(In parte)Je n’y suis pas du tout. Intra Ion in scena, foarte neindemanatic si aducand ravasul acoperit sub servet si sub talger. Ion:Cucoana...iaca ravasul de moda!
 6. 6. Chirita:Ada-l incoaci...(cautand in talger).Unde-i,ca nu-l vad in talger?! Ion: Cred si eu daca-i dedesubt.(o face pe-a desteptul) Chirita(ridicand talgeru): Dedesubt?...Asa te-am invatat eu mai tzarani?...Nu-i nici dedesubt!Ce-ai facut cu el mai tolomacule?! Ion: Dec!...se face ca nu stie...ii sub servet...ca di moda.Nu mi-ai spus ase? Chirita: Sub servet?(Azvarle servetu si gaseste ravasu).Bata-te cucu sa te bata mai mangostitule!(Ii da cu talgeru in cap).Piei din fata me grabnic ca ti-oi da una de-ai sa vezi verde de Paris! Ion: Plec cucoana da nu da!(fuge afara) Chirita: Auz la el...noroc ca-i important ravasu.Ian sa vedem...(Citeste adresa ravasului)”Ispravnicia tinutului catra preaiubita mea sotie,Chirita Barzoi ot Barzoieni”. Sarl: Comment?...Madam est maritat c-un ispravnicie? Chirita(Zambind):Ba mi se pare ca cu-n ispravnic nou.Sa videm...Cruce-agiuita.(Citeste): „Cu frateasca ma inchin si te sarut dulce,iubita Chirito.In sfarsit,cu mila lui Dumnezeu,m-am ispravnicit!...Neamul nostru s-o inaltat,cel mai mare gand al tau s-o implinit!Esti ispravniceasa cu jandari la poarta si-n coada!Scoala-te indata si vina in targ cu toata gospodaria si cu tot neamul...dintre care nu uita a-mi aduce curcanu cel batran,c-am sa-l pun in slujba.Scris-am.Al d-tale ca un sot,Grigori Barzoi”. Chirita:Kirie eleison!...iata-ma-s ispravniceasa!...(nebuna de bucurie)...cel mai mare gand al meu de cand le-am maritat pe fetele mele,Aristita si Calipsita a fost sa urc in rang!Lumeee lumeee sunt ispravniceasa!!! Toti(cu bucurie):Ispravniceasa!(sunete de fundal aplauze etc.)
 7. 7. Chirita(jucand singura de bucurie):Tra la la la la,Gulita vin sa te sarut(saruta pe Gulita si-l strange tare la piept),monsiu Sarla vin si dumneata...(coboara ochii rusinata) Sarl:S’il vous plait? Chirita:Pardon...mai Ioane mai!Ce era sa-ti spun...ah!dute de le spune surugiilor sa inhame poshtalionii la trasura cea galbena...degraba...degraba,ca o sa ne pornim la targ!Si nu uita de curcan! Toti:La targ? Chirita:Da,las ca destul am mocnit la tara...ian sa mai stau si eu pe la targ ca deh...is ispravniceasa! Ah monsiu Sarla nici nu stii ce bine-mi pare! Sarl:Qui? Gulita(se baga in fata):Elle est...orezoooieee... Ghirita:Nu nu nu, je suis jeoreuze,tu ca baiet esti orez!Eu ca mama sunt jeoreuze!Adica-s fericita!Je suis jeoreuze! Sarl:Ahh...oui oui... Chirita:Ian zi Gulita draga,trimis-o boieriu vreo ceata de jandari ca sa mearga pe langa obloane? Gulita(se uite pe usa/geam): O trimis o ceata intreaga...2 slujitori! Chirita:Numai?!Ei las ca-i bine...spune-le sa se grabeasca ca plecam la ispravnicie!!! Cortina cade. ☼☼☼
 8. 8. Prolog: Ei bine,Chiritoaia ajunsa cu tot calabalacul la targ nu putea neglija studiile plodului sau Gulita,care isi continua lectiile de franceza (oricum inutile). Scena II Chirita se afla in fundul scenei si se uita intr-o oglinda. In prim plan se afla Sarl si Gulita care se plimba impreuna citind dintr-o carte si recita „Calypso ne pouvait se consoler du depart d’Ulysse” Sarl: Gulita, dis apres mois. Gulita: Dihapremoa Sarl: Non...Spun dupa min: „Calypso ne pouvait se consoler du depart d’Ulysse” Gulita: Calipso ne puve pa se consoler du de de...uof ce ma enerveaza!mai zi o data! Sarl: „Calypso ne pouvait se consoler du depart d’Ulysse” Gulita impreuna cu Sarl : „Calypso ne pouvait se consoler du depart d’Ulysse” Chirita ii zareste pe cei 2 si se apropie incantata(intre timp isi ia un trabuc). Chirita: Monsiu Sarla? Sarl(inaintand spre ea):Poroncesc madam. Chirita(cotrobaindu-se):Dar oare ce mi-am facut chibriturile?...(se uita la Sarl)...Monsiu Sarla nu cumva ai fosfor cu d-ta? Sarl(aprinzand un chibrit):Voile,madame(In parte,Elle fume comme un caporal!) Chirita(aprinzandu-si o tigara groasa):Merci...Voulez-vous aussi boire un cigarre?
 9. 9. Sarl(in parte):Aie...aie...elle va recommencer ses traductions libre... Chirita:Ils sont de minune...cigarres de Halvanne... Gulita(bagandu-se repede in fata):Tigare de halva?...nineaca,da-mi si mie o tigara. Chirita:Auzi?atata ar mai trebui...cuconasii nu trag tigari. Gulita:Ei...mata de ce tragi daca esti cucoana? Chirita: Ehe...pai daca asa-i moda! Toata lumea azi fumeaza Scoate fum pe nas,pe gat; Unii moda imiteaza Alti fumeaza de urat. Omenirea-i o tigara Care se preface-n scrum! Si amorul cel cu para Arde si se schimba-n fum... Numai fumuri vezi aice La femei si la barbati Toti fumeaza...poti dar zice Ca-s mai toti infumurati. Gulita: Atunci da-mi si mie una! Chirita:Ia mai taca-ti gura plodule...Monsiu Sarla...ce vroiam sa te intreb...ah!Ian dites-moi je vous prie:est-ce que vous etes...multamit de Gulita? Sarl:Comme ca,comme ca...multamit et pas trop! Chirita:C’est qu’il est tres...zburdatic...mais avec temps je suis sure qu’il deviendra un tambour d’instruction. Sarl(cu mirare):Tambour? Chirita:Oui...adica doba de carte...tambour...nous disons comme ca en moldave. Sarl(in parte):Ah bon!...iar incepe.
 10. 10. Chirita:Voyez-vous,monsieur Charles,je ne voudrais pas qu’il perde son temps pur des fleures de coucou. Sarl:Pour des fleures de coucou? Chirita:Oui,oui...de flori de cuc(in parte,sa nu-si piarda timpu baietu degeaba ca si asa imi mananca multi bani frantzuzu ista)...nous disons comme ca... Sarl:En moldave...oui...oui...Vous parle comme un livre! Chirita:Merci...j’ai apprende toute seulette le francais...pre legea mea! Sarl:Est-ce possible!C’est extraordinare!!!Votre fils il parlera dans ques annees aussi bien que vous! Chirita:Gugulea nineacai...auzi ce spune monsiu Sarla....zice ca ai sa vorbesti frantuzeste ca apa...da ian sa-ti fac eu un examen...Gulita,spune nineacai,cum se cheama frantuzeste furculita? Gulita:Furculision. Chirita:Frumos...dar friptura? Gulita:Fripturision. Chirita:Prea frumos...dar invartita? Gulita:Invartision. Chirita:Bravo...Gulita...bravo Gugulita...(il saruta) Sarl(in parte):Gogomanition,va! Intra in scena Barzoi. Barzoi: Aaaah....bonjurashul tataii di bonjurash cum o invatat el sa graiasca pi frantuzeste!(il saruta) Gulita: Babaca!...Babaca!...a venit babacuta! Chirita sare si ea sa-l sarute pe Barzoi. Barzoi: Da...se uita spre Sarl...da dumnealui cine este?
 11. 11. Chirita: Vai di mini, dumnealui este dascalul lui Gulita,amportat di mini di la Paris. Barzoi: Cocoane...sa ma fericesc cu numele matale! Chirita: Adica...comant tapele tiu? Sarl: Ah! Barzoi: Tiu! Sarl: Charles Napoleon Jean-Pierre,Frederic Dion de Pantegreux. Barzoi: Da’s multi! Chirita: Ehehee(se uita cu drag la Sarl) Barzoi: Tine minte!(catre sine)Mai ce pomelnic mare... Cucoane,cu toate ca n-am avut cinstea sa-ti cunosc toate rubedeniile tale,de care mi-ai pomenit dinioara,mi-esti drag monsieur de te-as viri in san! Chirita(eu entuziasm):Il teme!(t’aime) Barzoi(silabisit): NU TE TEME!ESTI CU NOI! Sarl: Ahh...Merci merci...(se uita nedumerit spre public) Cortina cade. ☼☼☼
 12. 12. Prolog Undeva...in ograda ispravniciei... Scena III Luluta si apoi Lenoas. Luluta sta singura cu un fluturas in mana, fredonand „Fluturas nu mai ai aripioare”. Apare Leonas(el nu stie ca Luluta este aici si este surprins sa o vada,la fel si ea). Leonas:Luluta?! Luluta:Leonas!....Leonas aici!Ah!!!....(se arunca de bucurie in bratele lui). Luluta:Tu esti iubite Leonas? Leonas:Eu sunt iubite ingeras! Luluta:Nu-i vis?...imi vine zau sa plang Leonas:Nu-i vis...in brate-mi eu te strang. (impreuna) Ah ce fericire! Ce vesela simtire Simt acum ca te-am gasit O!scump odor iubit Dulce dulce mangaiere Tu gonesti a mea durere, Visul drag si tainuit Astazi s-a implinit! Luluta:Ah!cat de bine imi pare ca ai venit!De cand nu te-am vazut! Leonas(cu dragoste):De mult,draga Luluta....tocmai de cand te-o luat cucoana Chirita sub epitropia(tutela) ei si te-o adus la Barzoieni.
 13. 13. Luluta:Asa...(cu tristete)...de la moartea ninecutei(mama) mele. Leonas: Dar nu mai fi trista ca ma intristezi si pe mine.De ce nu esti fericita aici? Luluta:Apoi giudeca tu insuti de pot fi fericita ...singura, orfana!...departata de toti prietenii copilariei mele...de tine...mi-e dor si de ninecuta!Aici nimeni nu ma intelege,ma cred nebuna! Leonas:Biata Luluta!...De stiam una ca asta venea la tine mai devreme. Luluta:In tot acest timp gandita-i vreodata la mine? Leonas:Nu o data...dar intotdeauna! Luluta:Ce bine-mi pare!De-acum cred ca-i sedea tot cu mine. Leonas:Ne vom casatori dar numai de mi-o da voie cucoana Chirita. Luluta:De ce nu? Leonas:Pai...am aflat pe la Ies ca planuieste sa te marite mai tarziu cu Gulita.(in timp cat vorbesc merg si se aseaza in spatele scenei,undeva pe o patura) Luluta:Cu Gulita?!Hahaha...n-are a face! Apare Gulita alergand ca un nebun prin toata scena si razand.Deodata ochii i se opresc asupra celor doi. Gulita(ratoindu-se):Domnule,ce faceai aici cu Luluta? Leonas(dismerdanu-l):Ce-ti pasa mataluta,monsiu Gurluita? Gulita:Nu ma chem Gurluita...ci Gulita. Leonas:Ba Gurluita Gulita:Ba Gulita auzitu-m-ai? Leonas:Ei...fie si Gargarita daca vrei...da ce te ratoiesti asa? Gulita:Ma ratoiesc ca vreu!Iti cer sa-mi dai santifactie la duel....auzitu-m-ai?
 14. 14. Luluta:Duel?! Leonas:Gugulea babacai....ca nostimu-i...vrei sa ne batem?de-a mingea ori de-a baba-oarba?Se ridica si se face ca da in Gulita iar acesta lesina. Intra Chirita Chirita:Vai!A murit Gugulea meu!(bocind)Gugulita nineacai cat era el de frumusel...cat era de sprintenel s-acum iata-l teapan...bujorasu mamei l-am pierdut! Vine D-nul Sarl Sarl(apropiinduse de Gulita):No...taci,madam cocona...ca el nu- i murit...traiesc bine(incearca sa-l trezeasca) Chirita:N-o murit!...esti sigur monsiu Sarla?...Ah...as fi in stare sa ma duc pana la Ierusalim pe gios cu traista-n cap.Ingerasu mamei!n-o murit! Sarl:Destul tipat acum...asurzit la mine...ii trage o palma lui Gulita.Acesta se trezeste brusc. Gulita:Trantision! Chirita:Ah n-o murit!Guguloiu mamii te-ai lovit la cap puiule? (il mangaie pe fund) Leonas:Trantision?Ha ha ha. Gulita(aratand spre Leonas si Luluta):Nineacaaa,ai vazut? Chirita(ridicand privirea spre cei 2):Am vazut ca doar nu-s chioara! Leonas:Cucoana Chirita...mai intai ma inchin cu supunere. Chirita:Si al doile? Leonas:Al doilea nu lipsesc a cerceta despre intregimea fericirei,sanatatii d-tale,ca afland... Chirita(de tot furioasa):Si al treile? Luluta:Al treile vei sti ca d-lui e Leonas,prietenul meu din copilarie. Chirita:Leonas?...A!d-ta esti domnu Leonas!...ma bucur...
 15. 15. Iesi afara din ograda nerusinatule! Luluta:De ce sa iasa?! Chirita:Te-oi invata eu minte sa razi de Gulita...Auzi ma rog? Vine pe furis in casa mea si in loc sa ma mangaie la suparare...ii vine chef de ras? Leonas:Cucoana Chirita...mai intai... Chirita:Intai,al doile s-al treile...iesi afara...cara-te cat e treaba de cinste...sa nu te mai vad..Auzi?un chichirnetz acolo! Leonas(manios):Ian asculta Barzoaio,ai noroc ca esti de cand Papura-Voda c-apoi... Chirita:Minciuni spui...ca tocmai ieri am implinit 35 de ani... Leonas:35 fara miercuri,fara vineri si fara sambete! Chirita:Ce-ai zis?imi lipsesc sambetele?Marsh afara huliganule! Leonas(scotand un pistol):Nu te misca ca dau! Gulita(se ascunde sub fusta Chiritei):Nineaca...ne-mpusca! Chirita se ascunde dupa Sarla. Sarl(alergand inaintea lui Leonas):Arretez,monsieur. Luluta:Leonas te rog nu face vreo prostie! Leonas:N-ai nici o frica Luluta.Cat pentru d-ta Chiritoaio...scrie-n frunte ce-ti spun:de azi inainte te asteapta la toate sotiile din partea mea. Chirita:Nu-mi pasa ca-s ispravniceasa. Leonas:Tu Luluta draga...fii linistita ca nu va trece mult si vom fi iarasi imreuna si pentru totdeauna!(saruta pe Luluta si se departeaza spre fund)Sa ne vedem sanatosi,Barzoaie. Chirita:Ba sa te vad,cand te-oi chema eu... Cortina cade. ☼☼☼
 16. 16. Prolog Scena se petrece dupa mai multe zile, cand incidentul cu Leonas fusese de mult dat uitarii, fiind inlocuit de peschesurile consistente si de viata imbelsugata si luxurianta de la ispravnicie. Scena IV Chirita, Barzoi(intrand pe usa) Pe scena trebuie sa existe o masa si un scaun cu oglinda unde Chirita isi pudreaza nasul. Barzoi(intrand):Arda-le focu straie nemtesti,ca-mi vin de hac! Chirita:Da bine frate,inca nu te-ai mai dus la cantzelarie? Barzoi:Apoi da!...de cand m-ai scos din minte ca sa ma schimonosesti in straie stramte,pun cate doua ceasuri pana ma-mbrac...si ian priveste ce seaman...cu bumbii isti mari?...Parca-s un negustor de farfurii. Chirita:Ian taci taci...ca mai bine te prinde asa incaltea semeni cu un ispravnic!Inainte parca erai un lautar din tarafu lui Barbu stii? Barzoi:Ai vorbit de te-ai prichit!Da ce-mi bat eu capu ca de cand te-ai facut ispravniceasa nu ti-o ramas fire de minte in cap nici macar...patru!(trebuie sa strige cineva asta) Ard-o focu de ispravnicie ca mare belea-i pe capu meu...de cand m-o impins pacatele sa fiu in slujba tot dojane pe capu meu de la departament. Chirita:Dojane?
 17. 17. Barzoi:Asta n-ar fi nimica...dar ati capchiet cu totii in casa asta...ba inca m-ati capchiet si pe mine! Chirita:Ce te-o apucat az? Barzoi:Las ca dumneaei cucoana nu se ma catadicseste sa caute gospodarie...sa faca cozonaci,pasca,pastramuri,...ca la casa omului sau macar sa-mi faca la masa vreo plachie vreo musaca vreo capama vre paclava...vreo ciulama...bucate crestinesti sanatoase usoare da de unde?sede toata ziua pe tambur si din bulionuri si garnituri nemtesti nu ma mai slabeste...cu astea am crescut...nici dulceti nu mai faci! Chirita:Eu...dulceti?Ai innebunit? Barzoi:D-apoi cine?Eu? Chirita:Pai fac servitoarele ca doar nu mi-oi parli eu fata in foc! Barzoi:Ce fata?...Ce fata?Pana acu cumde faceai? Chirita:Pana acum nu eram ispravniceasa... Barzoi:S-apoi alt pacat...o luat obicei sa aduca la sfarsitu mesei paharute verzi cu apa calda...ca asa-i moda la Ies de-si spala unii gura dinaintea altora! Chirita:Iar o inceput litopisetu! Barzoi:Si nu-i zi in care sa nu ma insel si sa nu beau apa calda! Chirita(catre public arata pe Barzoi cu dispret):Priviti-l ma rog! Hai nu ma mai bodogani ca parca esti o moara stricata mai bine dute la cantelarie ca te-or fi asteptand impricinatii!!!Si nu uita ca azi dam masa mare cu musafiri multi. Barzoi:Ce musafiri?
 18. 18. Chirita:Ai uitat ca dam masa de ziua buna pentru ca logodim pe Gulita si pe Luluta? Barzoi:Ba ca sa zici!Alta nebunie! Chirita:Nebunie? Barzoi:Si Luluta-i bolnava...patimasa...are toane nebune.Cum o sa dau eu baietu...bunatate de odor pe mainile ei? Chirita:Ei doar n-oi lasa eu sa-mi treaca printre degete bunatate de zestre!Dupe ce s-o insura i-or trece toate bolile! Barzoi:Ei bine...treaca pentru logodna.La cat e masa? Chirita:Inainte de 5 ceasuri nu se poate . Barzoi:Masa?La 5 ceasuri?cand se pun boierii la carti? Chirita:Asa-i moda la Ies. Barzoi:Sta-i-ar in gat cine-o mai scornit-o!(iese) Chirita:Ei!cat imi bat eu capu sa-l mai cioplesc sa-l mai chilesc pace!Ii sta rugina de-o schioapa la ceafa! Cortina cade. ☼☼☼
 19. 19. Prolog In tot acest timp sa nu credeti ca Leonas a stat degeaba!A invartit el ce-a invartit, a tras niste sfori si s-a intors la Chirita ca sa se razbune si s-o ieie pe Luluta in casatorie desigur!Pam pam. Scena V Prezinta pe Barzoi,Chirita,Luluta,Sarl si Gulita (care stau de vorba) Apare din spate Leonas. Chirita,Luluta si Gulita:Leonas! Leonas:Eu! Barzoi:Ista-i Leonas?! Chirita:Cum indraznesti? Barzoi:Ian stai motzpane...eu am puterea doar is ispravnic asa ca iesi afara din casa mea.Jandari!!! Leonas:Ba te sterge la gurita boierule,iaca demisionul d-tale(ii da un plic). Barzoi:Demision? Leonas:Asa...mai dinioara am primit un plic de la Directorul Departamentului,care mi-i prieten,si inauntru am gasit demisionu d-tale. Barzoi:Da sa n-am parte de Chirita dac-am gandit vreodata sa-mi dau demision.(Citeste)”Demisionul ce ai dat din postul de ispravnicie se primeste si se poronceste d-tale ca sa incredintazi trebile tinutului d-sale d-lui Leonas noul diregator.”-Am sfeclit-o(cade pe un scaun)Da bine care e pricina?!
 20. 20. Leonas(incet):Curcanu cel batran ti-o jucat festa!Va sa zica cine vine de se jeluieste la mata tre sa vina cu pesches?Si de nu, cine vine cu mainile goale il trimiti pe Ion care sta la usa cu curcanu cela apoi il vinde pe-o carboanta impricinatului si dupa aia iti aduce tie carboanta si ie curcanu inapoi de la jaluitor ca plocon ai??Ai facut ceva bani din asta nu- i asa?Da nah ce sa-i faci?S-o trecut vremea curcanilor!Iar cat pentru logodna mea cu Luluta ai face bine s-o incuviintezi ca de nu... ai vide tu!!! Barzoi:Incuviintez...incuviintez numai taci. Chirita:Nu se poate...bunatate de zestre! Leonas(incet):Ba se poate ca de nu ai sa ajungi la sapa de lemn!Acum se poate?! Chirita(plecand capul):Se poate. Leonas:Care va sa zica toate s-o pus la cale.Acum va poftesc la nunta mea cu Luluta ca doar am devenit ispravnic nu?Iara coana Chirita si cuconu Grigori s-o primit a ne fi nuni mari...asa este? Barzoi si Chirita(zambind manzeste):Cum nu?Cu mare bucurie! Leonas:Cat despre monsiu Gulita mai voieste duel? Gulita:Bai! Sarl:Comment!tu refuses malhereux! Gulita:Qu’est ce que vous voulez?Omorision? Sarl:Fricosion...va!(In parte)Quel petit cretin! Chirita:Leonas ce-o fost s-o trecut...nadajduiesc ca nu ne-i refuza de-a sade cu logodnica dumitale la masa. Leonas:Dimpotriva cucoana draga! Chirita:Sa-ti spun drept mare comedian ai mai fost!
 21. 21. Leonas:Apoi...nu stii ca lumea-i un teatru plin de comedieni? Chirita:Bine zici...tocmai asta era s-o spun si eu domniilor sale(arata catre public si inainteaza spre el). Chirita: Credeti-mi mie:cei multi in lume Fie din Londra sau de p’aci Fie cu stare cu rang cu nume Joaca ades roluri de comedieni. Barzoi: Cela ce striga ca tara pere Pan’ ce apuca vre yb ciolan Si,cat il roade sta in tacere Cine nu-l stie ca-i comedian? Gulita: Cel care vecinic se tot faleste Ca-i de neam nobil cat un sultan... Si-n fapta-i neamul si-l necinsteste Ii prost sarmanul!prost comedian! Sarl: Celui qui tourne cum bate vantul Fiind azi jidov mini moldovan Estu un...non trouve au juste cuvantul Une girouette...un comedian. Luluta: Cela ce caut-o zestre mare Desi el poate nu face-un ban Si zice fetei ca-i draga tare... Are iubire de comedian.
 22. 22. Leonas: Cel care joaca fiind pe moarte Si-a luat pielea de la sarman... De-l vezi vreodata bland,smerit foarte Sa fugiu de dansul ca-i comedian! Chirita: Astfel e lumea...o comedie! Iar noi,artistii care-o jucam N-avem dorinta alta mai vie Decat aplauze sa meritam! Toti: Astfel e lumea...o comedie! Iar noi,artistii care-o jucam N-avem dorinta alta mai vie Decat aplauze sa meritam! Decat aplauze sa meritam! Cortina cade. Apoi iesim toti in fata si facem reverente publicului. Va multumin pentru ca ne-ati suportat! ☼☼☼

×