Tsunami

626 views
554 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
626
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
24
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Eruptii
 • Impacturi puternice cu oceanul- meteoriti
 • Elementul care conferă un grad ridicat de risc unui val de tip tsunami este lungimea saexceptională, în comparatie cu înăltimea. În largul oceanului, chiar si cel mai mare tsunamidepăseste foarte rar înăltimea de 0.5 m. Totusi, distanta dintre crestele valurilor poate fi desute de kilometri. Aceste caracteristici favorizează cresterea rapidă a înălŃimii valului odată cu scăderea adâncimii apei în faŃa Ńărmului. Astfel, valul poate trece peste liniaŃărmului fără a pierde din energie sau fără a se sparge. Acest fapt permite valului săînainteze foarte mult în interiorul uscatului, având o înăŃlime mult mai mari decât orice valde furtună.
 • Elementul care conferă un grad ridicat de risc unui val de tip tsunami este lungimea saexceptională, în comparatie cu înăltimea. În largul oceanului, chiar si cel mai mare tsunamidepăseste foarte rar înăltimea de 0.5 m.
 • Cea mai obisnuita metoda de a masura inaltimea unui tsunami este ascensiunea, inaltimea maxima a valului la impactul cu pamantul.
 • Eruptiilevulcanice si alunecările submarine numără un total de 5 % din total evenimentelorcunoscute.Până de curând alunecările submarine si meteoriŃii erau subevaluati ca pondere îndeclansareaevenimetelor tip tsunami. Valurile tsunami cauzate de alunecări de teren au produs peste 200 de victime în fiordurileînguste din Norvegia. Înregistrări istorice dovedesc că acest tip de val se produce inclusivîn bazinele marine închise sau semi-închise precum Marea Neagră si Marea Marmara.Spre exemplu, pe data de 14 Septembrie 1509, un astfel de tsunami a lovitIstanbulul,înălŃimea sa atingând, conform surselor istorice, 6 m.Evenimentul ce a avut loc pe data de 17 Iulie, 1998de-a lungul coastei din Papua - Noua Guinee a făcut lumea stiinŃifică să constientizeze siaceste tipuri de mecanisme. Zona costieră a insulei a fost zdrucinată de un cutremur cumagnitudinea de 7.1 pe scara Richter. 20 de minute mai tarziu un tsunami cu înălŃimea de15 m a lovit Ńărmul. În urma observaŃiilor stiinŃifice efectuate în zonă, s-a ajuns la concluziacă seismul produs a fost prea mic pentru a genera un val asa de mare. Cartareabatimetrica efectuata în zona afectată a evidentiat, ca principal mecanism de declansare,o alunecare submarină de amploare produsa în apropierea coastei (Ted Bryant).
 • Evenimentul ce a avut loc pe data de 17 Iulie, 1998de-a lungul coastei din Papua - Noua Guinee a făcut lumea stiintifică să constientizeze siaceste tipuri de mecanisme. Zona costieră a insulei a fost zdrucinată de un cutremur cumagnitudinea de 7.1 pe scara Richter. 20 de minute mai tarziu un tsunami cu înăltimea de15 m a lovit tărmul. În urma observatiilor stiintifice efectuate în zonă, s-a ajuns la concluziacă seismul produs a fost prea mic pentru a genera un val asa de mare. Cartareabatimetrica efectuata în zona afectată a evidentiat, ca principal mecanism de declansare,o alunecare submarină de amploare produsa în apropierea coastei (Ted Bryant).
 • Papua New Guinea, 17 iulie 1998În seara de vineri 07.17.1998, un cutremur de magnitudinea 7.1 a avut loc în apropiere de coasta de nord-vest a Papua-Noua Guinee 850 km (510 mile) În unele locuri, plantele au fost aplecat si ingropat de nisip sau eliminate în totalitate de tsunami. (Credit foto: L. Dengler, Humboldt State University.)
 • Nisipul a fost scuipat unde eraucandva cele doua sate Apop.Scuipat de nisip, unde cele doua sate Arop o dată a fost. Valul a eliminat aproape toate urmelealtorcâteva sute de case care se aflau pe scuipatnisip. În prim plan sunt ramasitele unei fose septice.
 • dezradacinandmangrove mature la 1-2 metri deasupra nivelului apei.
 • Istambul , Turcia
 • La 3.800 km departare, immicul sat Laupahoe de langa ocean, inainteaza sub forma a ceea ce se numeste “sir tsunami”, un grup de valuri cu dimensiuni diferite. Foarte rar primele valuri sunt si cele mai mari, astfel ceea ce pare lipsit de importantaanunta ceva de proportii.Pe masura ce se apropia de tarm, valul tsunami e ca un uriastren ce-si oprestegoana.Partea din fata a valului incetineste, iar partea din spate continua sa impinga.Energia valului este comprimata, fortandu-l sa se opreasca si ridicaandu-l deasupraapei.
 • ×