 FALSAFAH PENDIDIKAN

ISLAM
 FALSAFAH PENDIDIKAN
TIMUR
FALSAFAH PENDIDIKAN ISLAM
 “Pendidikan Islam adalah satu usaha

berterusan untuk menyampaikan ilmu,
kemahiran dan penghay...
APAKAH MAKSUD FALSAFAH
PENDIDIKAN ISLAM?
 Falsafah pendidikan Islam juga menekankan

pendidikan seumur hidup, pembangunan...
MATLAMAT PENDIDIKAN ISLAM
 melahirkan insan yang berilmu,

berkeperibadian mulia, berkemahiran dan
bersikap positif untuk...
RUANG LINGKUP PENDIDIKAN ISLAM
 Oleh kerana Islam diterjemahkan sebagai ad-

din maka secara langsung ia mencakupi
keselu...
TUJUAN PENDIDIKAN ISLAM
 Tujuan pendidikan Islam tidak terlepas dari

tujuan hidup manusia dalam Islam, yaitu
untuk menci...
IMPLIKASI PENDIDIKAN ISLAM
 Antaranya yang dapat dilihat ialah terdapat unsur-

unsur agama dan ketuhanan menerusi Falsaf...
Falsafah Pendidikan Timur
Terdiri daripada:
 Konfusinisme, Taoism (cina)
 Nasionalisme (india)
 Internasionalisme (Rusi...
 Di dalam falsafah pendidikan Timur, aspek
emosi, intelek dan jasmani yang mana
kebijaksanaan dalam bidang muzik, puisi,
...
PANDANGAN AHLI FALSAFAH
PENDIDIKAN TIMUR
 Salah seorang ahli falsafah yang terkenal di Timur

ialah Confucius, ahli falsa...
Implikasi Falsafah Pendidikan
Timur
 implikasi Falsafah Pendidikan Timur iaitu berasaskan

falsafah cina dan india.
 Men...
kesimpulan
 Sekalipun terdapat banyak implikasi terhadap

falsafah pendidikan timur, islam dan barat
perkembangan pendidi...
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Falsafah pendidikan islam dan timur

774

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
774
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
54
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Falsafah pendidikan islam dan timur

 1. 1.  FALSAFAH PENDIDIKAN ISLAM  FALSAFAH PENDIDIKAN TIMUR
 2. 2. FALSAFAH PENDIDIKAN ISLAM  “Pendidikan Islam adalah satu usaha berterusan untuk menyampaikan ilmu, kemahiran dan penghayatan Islam berdasarkan al-Quran dan as-sunnah, bagi membentuk sikap kemahiran, keperibadian dan pandangan hidup sebagai hamba Allah yang mempunyai tanggungjawab untuk membangun diri, masyarakat, alam sekitar dan negara ke arah mencapai kebaikan di dunia dan kesejahteraan di akhirat.”
 3. 3. APAKAH MAKSUD FALSAFAH PENDIDIKAN ISLAM?  Falsafah pendidikan Islam juga menekankan pendidikan seumur hidup, pembangunan roh, akal dan jasad disamping menyampaikan dua fungsi iaitu sebagai hamba Allah dan juga sebagai khalifah Allah, memakmurkan alam, berasaskan kesepaduan dan kesempurnaan iman, ilmu dan amal salih bagi mencapai kebahagiaan di dunia dan akhirat.
 4. 4. MATLAMAT PENDIDIKAN ISLAM  melahirkan insan yang berilmu, berkeperibadian mulia, berkemahiran dan bersikap positif untuk membangunkan diri, masyarakat, alam sekitar, dan negara ke arah mencapai kebaikan di dunia dan kesejahteraan abadi di akhirat.
 5. 5. RUANG LINGKUP PENDIDIKAN ISLAM  Oleh kerana Islam diterjemahkan sebagai ad- din maka secara langsung ia mencakupi keseluruham ruang lingkup kehidupan manusia baik di dunia mahupun di akhirat sesuai dan sejajar dengan maksud falsafah pendidikan Islam itu sendiri.
 6. 6. TUJUAN PENDIDIKAN ISLAM  Tujuan pendidikan Islam tidak terlepas dari tujuan hidup manusia dalam Islam, yaitu untuk menciptakan peribadi-peribadi hamba Allah yang selalu bertakwa kepadaNya, dan dapat mencapai kehidupan yang berbahagia di dunia dan akhirat (lihat S. Al-Dzariat:56; S. ali Imran: 102).
 7. 7. IMPLIKASI PENDIDIKAN ISLAM  Antaranya yang dapat dilihat ialah terdapat unsur- unsur agama dan ketuhanan menerusi Falsafah Pendidikan Islam iaitu agar bangsa Malaysia mempunyai sifat keagamaan yang kuat serta mempunyai jati diri yang tinggi jika dibandingkan dengan masyarakat barat khasnya  Selain itu dapat dilihat Falsafah Pendidikan Negara diambil dari ideologi Falsafah Pendidikan Islam terbentuk dengan jelas seperti mengaitkan dengan teori menyepadukan elemen roh, jasad dan akal dalam menghasilkan manusia yang mempunyai keseimbangan emosi yang kukuh dalam pembentukan sistem pendidikan negara.
 8. 8. Falsafah Pendidikan Timur Terdiri daripada:  Konfusinisme, Taoism (cina)  Nasionalisme (india)  Internasionalisme (Rusia, Yahudi, Islam, Afrika, Latin Amerika)
 9. 9.  Di dalam falsafah pendidikan Timur, aspek emosi, intelek dan jasmani yang mana kebijaksanaan dalam bidang muzik, puisi, kesusasteraan, sejarah, kod dan tatacara, kelakuan yang baik, seni, drama dan tarian dan pendidikan diberi keutamaan.  Dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan, unsur ini ada diterapkan yang mana para pelajar diajar mata pelajaran yang tidak teras seperti muzik serta seni untuk menjadikan pelajar seimbang dari segi emosi (Mok Soon Sang, 2009).
 10. 10. PANDANGAN AHLI FALSAFAH PENDIDIKAN TIMUR  Salah seorang ahli falsafah yang terkenal di Timur ialah Confucius, ahli falsafah China. Falsafah pendidikan Confucius mengatakan bahawa pendidikan adalah untuk semua, tanpa mengira status sosio-ekonomi atau kedudukan sosial seperti yang disarankan oleh pendidikan di Malaysia.  Rabindranath Tagore yang merupakan seorang ahli falsafah dan penyair dari India pula mentafsirkan pendidikan sebagai proses melahirkan manusia yang berfikiran sempurna, berupaya mencapai segala aspek kehidupan seperti aspek fizikal, intelek, moral dan kerohanian dengan penuh bermakna.
 11. 11. Implikasi Falsafah Pendidikan Timur  implikasi Falsafah Pendidikan Timur iaitu berasaskan falsafah cina dan india.  Menerusi falsafah timur lebih menekankan kepada aspek intelek dan rohani sahaja. Penekanan tidak diberikan kepada unsur jasmani seperti mana di Malaysia. Di Malaysia pendidikan jasmani dan kesihatan diberi penekanan dan juga merupakan salah satu mata pelajaran di sekolah.  Pelajar juga diwajibkan untuk menyertai sukan dan permainan pada peringkat sekolah, daerah dan negara. Melaluinya pelajar akan memperolehi kesihatan dari segi fizikal dan mental serta dapat menyumbang sesuatu kepada negara.
 12. 12. kesimpulan  Sekalipun terdapat banyak implikasi terhadap falsafah pendidikan timur, islam dan barat perkembangan pendidikan dari segi positif mahupun negatif. Kita sebagai rakyat Malaysia seharusnya saling bekerjasama dan berganding bahu antara satu sama lain demi merealisasikan falsafah pendidikan kebangsaan dan falsafah pendidikan guru.  Guru-guru hendaklah sentiasa mewujudkan integriti dalam diri dan masyarakat demi melahirkan insan yang berilmu pengetahuan, bertanggungjawab, inovatif, kreatif, progresif dan berakhlak mulia selaras dengan falsafah pendidikan kebangsaan (FPK)bagi bertanding dengan dunia globalisasi.
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×