Montage xenon stilo

2,491 views
2,268 views

Published on

handige how-to voor het ombouwen van halogeen naar xenon

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,491
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
24
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Montage xenon stilo

 1. 1. Werkwijze montage - Pilot Xenon H7 / Fiat Stilo1) de xenon-set in de doos zoals ontvangen2) Het systeem wordt gemonteerd door de stekkers in elkaar te drukken.Dit kan in principe maar op één manier en het is in deze set niet mogelijk de stekkers verkeerdom in elkaar te steken.
 2. 2. 3) Voordat de xenonlampen gemonteerd kunnen worden moeten er eerst wat delengedemonteerd worden.Begin met het demonteren van de accu. Verwijder de accu-klemmen door de moeren los tedraaien (2 st. rood omcirkeld). Nadat dit gebeurt is kunnen de klemmen van de accu afgehaaldworden.Als je twijfelt over de montagewijze bij het terugplaatsen, kun je de dingen eventueelmerken met een watervaste stift of een labelHierna dient de klembeugel (die de accu op zijn plaats houdt) losgeschroefd te worden.De beugel zit met 2 boutjes bevestigd (zie onderstaande foto)
 3. 3. Nadat de vorige punten zijn uitgevoerd kan de accu verwijderd worden.Als de accu is weggehaald, kan de accu-bak (kunststof raamwerk zonder bodem) eenvoudig eenbeetje weggedrukt worden om meer werkruimte bij de lamp te creëren. De ruimte blijft nogbeperkt, maar is voldoende om er met de hand bij te komen en de werkzaamheden te doen.
 4. 4. Hierna moet de afdek-kap (die aan de achterzijde van het lamphuis zit) verwijderd worden om bijde lamp te kunnen komen.De afdek-kap is bevestigd d.m.v. een klemveer, die eenvoudig losgemaakt kan worden door dezenaar de zijkant te drukken (zie pijlrichting op de foto).De afdek-kappen kunnen maar op één manier gemonteerd worden, maar het is verstandig eropte schrijven welke links is en welke rechts (om verwarring te voorkomen).
 5. 5. Om een eventuele lampwissel in de toekomst makkelijker te maken,heb ik een stuk uit de accu-bak geslepen met een dremel (zie rode lijn)Fiat heeft origineel een uitsparing in de bak gemaakt, maar deze is zeer klein.Nadat dit allemaal gedaan is, is het lamphuis open en is de achterkant toegankelijk.De rood omcirkelde stekker zit op de halogeenlamp, en deze kan er eenvoudig afgetrokkenworden.Op het geel omcirkelde gedeelte zit een stekker, die na het verwijderen van de accu losgemaaktmoet worden (bij beide lampen –links& rechts-).Deze stekkers zijn geborgd om los raken te voorkomen. Los de grijze borgring (die om de stekkerheen zit) op door deze met een kleine schroevendraaier op zij te schuiven.Demonteer de stekkers voorzichtig, anders bestaat de kans dat er deeltjes afbreken!
 6. 6. Nadat de lampstekker verwijderd is, kan de oude halogeenlamp verwijderd worden.Sluit nu de stekker (rood omcirkeld) weer aan bij beide lampen (deze stekker heeft een plattekant, en kan maar op 1 manier gemonteerd worden!).Monteer nu de accu tijdelijk weer terug, en schakel de verlichting aan.Het is nu belangrijk de polen te controleren (de plus en de min pool).Er zijn op de lampstekker 2 draden aangesloten (bruin en geel).Bij mijn fiat was de gele draad de (+) plus draad, het is aannemelijk dat dit standaard bij elke fiatstilo zo is, maar ik weet dit niet zekerDe plus en de min pool zijn te vinden m.b.v. een polariteitsmeter (deze geeft aan wat deplus en de min is).Indien je de polen gemeten hebt schrijf deze dan op (welke kleur/welke draad), zodat je tijdens demontage weet hoe het zat!Hierna kunnen de stekkers en de accu weer gedemonteerd worden.opm.Als je de polen verkeerd om aansluit, gaan de zekeringen er door. Er ontstaat hierdoor geenschade aan de xenon-set of verdere elektronica van de auto.
 7. 7. Nu kunnen de afdekkappen afgetekend worden (zie foto)dit hoeft niet super-nauwkeurig te gebeuren, maar met net werk heb je er meer plezier van!In de afdekkap moet een gat geboord worden van ca. 24 mm, om de doorvoer-rubbers tekunnen monteren.Dit gaat het makkelijkste door de gaten af te tekenen en met een klein boortje (bijv. 5 mm)gaatjes rondom te boren (zie foto)Nadat de gaten uitgeboord zijn kunnen deze met behulp van een vijl (of dremel) netjes rond ge-maakt worden.
 8. 8. Hierna kunnen de doorvoer– rubbers geplaatst worden (zie foto)Deze rubbers zijn vrij flexibel en kunnen eenvoudig gemonteerd worden (het gat hoeft hier nietperse 100% rond voor te zijn)
 9. 9. Nu kunnen de nieuwe xenon lampen gemonteerd worden.Dit gaat op dezelfde wijze als de normale halogeen lampentip:laat de beschermhoes die om de lampen zit, zo lang mogelijk zitten om beschadiging aan delamp te voorkomen
 10. 10. Nadat de xenonlamp gemonteerd is kunnen de stekkers (rode en zwarte draad van de xenon)op de lampstekker aangesloten worden.Bij de xenon set is de rode draad, de plus-draad. Deze sluit je aan op de plus-draad van deoriginele lampstekker (bij mij was dit de gele draad).Let op! op de foto zitten de draden (rood en zwart) net verkeerd om,met als resultaat een kapotte zekering!
 11. 11. Indien de draden zijn verbonden, kan de afdekkap weer gemonteerd worden, en met de klemveerweer vastgezet worden.Nadat dit gebeurt is kan de accu weer terug geplaatst worden.Als dit gebeurd is kunnen de lampen ingeschakeld worden om te kijken of alles goed functioneert.Indien alles goed werkt kunnen de draden netjes weggewerkt worden, en de ballasten vastgezetworden.Het is beter de ballasten niet al te dicht (minimaal 5cm) bij de motor te plaatsen i.v.m. hitte.De ballasten kunnen gemonteerd worden door de bijgeleverde dubbelzijdige plakstrips of d.m.v.kleine schroefjesHier nog wat kleine dingen-Controleer na afloop alles waaraan je hebt gewerkt, om te voorkomen dat je dingen hebtvergeten!-Leg tijdens de werkzaamheden de delen in volgorde van demontage neer, dit maakt montageeenvoudiger-Let erop dat er geen onderdelen tussen het motorblok vallen (dit kan nare gevolgen hebben!)-Lees voordat je begint de gebruiksaanwijzing van de xenon-kit rustig door-Indien je vooraf sterk twijfelt aan bepaalde dingen vraag dan vooraf hulp (kennissen / vriendene.d) twee mensen weten meer dan één!-zorg dat je een goede zaklamp bij de hand hebt (zo kun je beter zien wat je gaat doen!)
 12. 12. Het is een leuke klus om te lampen te monteren, al zal er best eens een moment zijn dat je denktwaar ben ik aan begonnen.Blijf altijd rustig (ook als het even niet wil), en kijk altijd twee keer voor je wat uitvoert,en als het even compleet tegenzit, drink rustig even een bakje koffie!-Wild en ruw gedrag kan beschadigingen aanbrengen aan de bekabeling van anderesystemen (waar je achteraf spijt van kunt hebben!)Op sommige momenten is het een beetje “passen en meten”. De accu-zijde is in principe demoeilijkste kant, als je deze kant eenmaal gedaan hebt,is de andere kant echt een eitje!Maar als het eindresultaat goed is, zul je veel plezier beleven aan je nieuwe verlichting!succes!ik heb nog wat extra foto’s bijgevoerd ter verduidelijking
 13. 13. zwarte stekker met grijze borging
 14. 14. Als je iets tussen de zijkant van de accu-bak drukt krijg je wat meer ruimte

×