Your SlideShare is downloading.
×

×
# Saving this for later?

### Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime - even offline.

#### Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Like this presentation? Why not share!

- General knowledge quiz prakash soma... by Prakash Somani 8173 views
- Star rating of home appliances by Albi Thomas 6250 views
- House hold electrical gadgets/appli... by Vish Tyagi 883 views
- Air Conditioner Basics by Prateek Malik 16161 views
- Energy calculation by Bhagwan Prasad 1866 views
- Electricity and power consumption i... by Anirudh Sharma 1654 views
- Electricity and power consumption i... by Anirudh Sharma 2587 views
- Electricity ppt by anoop kumar mishra 8162 views
- Electricity in India: Power Generat... by India Reports: Re... 27731 views
- Home Appliances by anmol bagga 5003 views
- Home Appliances by ComparisonDeals 763 views
- Energy consumption in our homes, bu... by NERI_NZ 542 views

Like this? Share it with your network
Share

No Downloads

Total Views

62,036

On Slideshare

0

From Embeds

0

Number of Embeds

2

Shares

0

Downloads

0

Comments

7

Likes

25

No embeds

No notes for slide

- 1. Electricity consumed by household appliances BY, ALBI THOMAS VARKEY ELECTRICAL ENGG-M.G UNIVERSITY MTech(TM)- UNIVERSITY OF KERALA 9995396795
- 2. TerminologieskW > Kilo WattskWh > Kilo Watts HourPL tube > Philips Lighting tubeCFL > Compact Fluorescent Lamp TRCu.ft > Cubic FeetTR > Tons of RefrigerationHVAC > Heating, Ventilation and Air ConditioningBTU > British Thermal Unit
- 3. How to calculate consumption of electrical energy?(Wattage × Hours Used Per Day) ÷ 1000 = Daily Kilowatt-hour (kWh) 1 kWh=1 UNIT 1 kilowatt (kW) = 1000 Watts
- 4. EXAMPLES (PER DAY USAGE) Question. How much units(kwh) of energy is consumed by a bulb of 60 watts per hour ? =60 WATTSAnswer. For one hour if you are turning on the light, it consumes60 watts, that means it consumes 60/1000=.06 units of energy and ifit is kept ‘on’ for 12 hours likewise when we are in hurry to reachoffice or college the energy lost for 12 hours is(60*12)/1000=720/1000=.72units
- 5. Power consumed by CFL lamp of 20 watts working for 4 hours? = 20 WATTSAnswer. 20 watts 4 hours=80/1000=.08 units
- 6. What is the difference between CFL and a colloquially called tube light/fluorescent lamp?• CFL bulbs have an electronic circuit in the base of the bulb. A miniature transformer that produces high voltage enough to ionize the gas in the tube.• Tube lights are simply connected to the pins at the base. External ballasts must be used to supply the high voltage necessary to start the lamps.
- 7. How much units(kwh) of energy is consumedby a vaccum cleanerof 500 watts working 2 hours? =500 WATTSAnswer. 500watts 2 hours=1000/1000= 1unit
- 8. Energy consumed by a ceiling fan working for 6 hours? =100 WATTSAnswer . 100 watts ×6 hours =600/1000 = .6 unit
- 9. Energy consumed by a iron box working for 6 hours? =1100 WATTSAnswer. 1100 watts ×6 hours=6600/1000= 6.6 units
- 10. HERE WE GO Personal Computer and Monitor FOR MAKING THIS PRESENTATION,ie ALMOST 3 AND HALF HOURS...TILL NOW. COMPUTER+ MONITOR =120 Watts + 150 Watts =270 WATTSAnswer. 120watts+150watts=270 watts ×3.5 hours=945/1000 =.945 unit
- 11. Laptop working for 3 hours = 50 WATTSAnswer. 50watts × 3hours=150/1000= .150 unit
- 12. Laser Printer working for 1 hour? =375 WATTSAnswer. 375watts ×1hour=375/1000=.375 units
- 13. Refrigerator working for 2 ½ hours? = 380 WATTS 1 cubic feet=28.31 liters Refrigerator = 16 cu. ft.Answer. 380 watts 2 ½ hours=950/1000=.95unit
- 14. Induction cooker of 3.6kw with a load max of 3.2 kw working for 45 minutes at various?• 20 MIN consumes 600Watts• 10 MIN consumes 1500 Watts• 15 MIN consumes 3.2 kW=3200 WattsAnswer. 600 1/3=200/1000 =.2 units 1500 1/6=250/1000 =.25units 3200 1/4=800/1000 =.8units Total = .2+.25+.8 = 1.25 units
- 15. And our IDIOT BOX (TV) working for 3 hours watching a film? =100 WATTSAnswer .100watts × 3hours=300/1000=.3 unit
- 16. Set top box working for 5 hours? = 50 WATTS MAXIMUMAnswer. 50 watts 5hours=250/1000=.25unit
- 17. Satellite dish working for 4 hours? = 50WATTSAnswer. 50watts 4 hours=200/1000=.2unit
- 18. Microwave Oven of rating 1660 W working for 45 minutes? = 1660 WATTSAnswer . 1660watts 3/4 hours=1245/1000=1.245 units
- 19. Air conditioner rating of 1200 watts working for 2 ½ hours? =1200 WATTSAnswer. 1200 watts 2 ½ hours=3000/1000 =3 units
- 20. Washing Machine working for ¾ hours = 512 WATTSAnswer. 512watts ¾ hours= 384/1000 =.384 unit
- 21. Pump set of 1.5 hp power working 1 ½ hours? 1 hp=746 watts 1.5 746 = 1119 WATTSAnswer.1119watts 1 ½ hours=1678.5/1000=1.678 units
- 22. Cell Phone - recharging for 4 hours for an year? = 4 WATTSAnswer.4watts 4hours 365days=5840/1000 =5.840units/year
- 23. DO YOU KNOW?If you have plugged your mobile charger for 8 hours without switching ‘off ‘ what amount of electricity is wasted, that is > (vampire power)Answer . 6.5kWh ≥ 6.5 units/year 6.5/365 =.0175units per day
- 24. For more information Log on to• http://www.wholesalesolar.com/StartHere/Ho wtoSaveEnergy/PowerTable.html• http://www.evsolar.com/power.html
- 25. Thank you

how can an induction cooker consume 600W when it works for 20 min

and it consumes 1500W when it works for 10 minutes???