Your SlideShare is downloading. ×
0
Empúries
Empúries
Empúries
Empúries
Empúries
Empúries
Empúries
Empúries
Empúries
Empúries
Empúries
Empúries
Empúries
Empúries
Empúries
Empúries
Empúries
Empúries
Empúries
Empúries
Empúries
Empúries
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Empúries

1,868

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
1,868
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
8
Actions
Shares
0
Downloads
14
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. EMPÚRIES
 • 2. Resum històric de la ciutatEls romans van arribar a Catalunya a travésd’Emporion, una colònia grega fundada cap al600 a.C, que els és aliada en la seva lluita contraels cartaginesos. Més endavant, durant el s.II a.C,els Romans instal·len un campament militar alcostat de la ciutat grega (que segueix conservant laseva independència), amb l’objectiu de controlar elport i el territori.
 • 3. D’aquest campament en queden algunesrestes del pretori al nord del Fòrum, com perexemple murs, paviment, grans cisternes isitges. Algunes de les cisternes d’Empúries
 • 4. A principis del s. I a.C, el campament militar delcostat de la colònia grega (Emporion) es vaconvertir en una ciutat poblada per itàlics,totalment independent de la grega. A mitjansegle I a.C, va rebre colons romans veterans deJuli Cèsar, i desprès durant el període que vades de Cèsar fins a August va ascendir a lacategoria de municipium.
 • 5. Paral·lelament les muralles que separaven elsdos nuclis urbans (el grec i el romà), van serenderrocades i un nou tram de muralla va unirles dues ciutats en una de sola. A partird’aquest moment el nom de la ciutat unificadava esdevenir plural  Emporiae i l’antiga polisgrega va perdre tota la seva autonomia.
 • 6. Llavors, la ciutat d’Empúries va ser projectada denou, en gran part seguint els cànons urbanísticsde les colònies romanes: a partir de lesestructures militars preexistents es va traçar laxarxa de carrer en la usual quadrícula decardines i decumani.
 • 7. Després es va envoltar de la muralla i tot seguites va començar a aixecar el fórum. El Cardomaximus unia el fòrum i la porta principal delsud (l’única conservada). Tanmateix un elementmisteriós distorsiona el traçat habitual de lesfundacions romanes: un mur separa el recinteemmurallat en dues parts, no tenim massaindicis del perquè d’això.
 • 8. Plànol de la ciutat romanad’Empúries
 • 9. En el segle III d.C Empúries va perdre la sevaimportància i es va abandonar.L’actual Empúries, va ser un lloc únic on es vanconcentrar al mateix temps una ciutat i factoriagrega, un poblat dels indigets i una ciutatromana.
 • 10. Restes de patrimoni arquitectònic romà- La domus: De làmplia extensió que ocupava la zona residencial se nha excavat una petita part. Tot i això sha calculat que hauria pogut arribar a tenir uns 4000 habitants. A banda duns habitatges humils veïns del fòrum, només es coneixen una sèrie de grans domus situades sobre el cardo més oriental de la ciutat.
 • 11. Entre aquestes n’hi ha una restes d’un mosaic de ladomus que destaca. Era una casa immensa la qual vaser construïda en el segle I aC, la casa s’estructura alvoltant dun pati central  atrium, al qual shi accediades del carrer a través dun passadís vestibulum.Actualment encara son visibles les canalitzacions queportaven laigua des de limpluvium fins la cisternasubterrània. En el segle I aC, la casa s’estructura alvoltant dun pati central  atrium, al qual shi accediades del carrer a través dun passadís  vestibulum.Actualment encara son visibles les canalitzacions queportaven laigua des de limpluvium fins la cisternasubterrània.
 • 12. Les estances al voltant de latrium, estavendestinades a ús dels propietaris, i solien tenir paviments amb mosaics, cosaque es pot observar molt bé a les restes quequeden de la ciutat romana dEmpúries. Aquestamansió tenia peristil, jardí  hortus i,aparentment, banys privats, a més dunaesplèndida decoració, tal com es dedueix delsmosaics conservats, i una vista magnífica.
 • 13. - La muralla: Va ser construïda al segle I aC. Es va construir amb una doble tècnica constructiva : a la part baixa es van fer servir grans blocs poligonals de pedra calcària, i a la part superior, es van fer servir pedres de petites dimensions i ciment. Es tracta un mur recte i sense torres. Només esta excavada la part corresponent a lentrada sud, i en canvi de la banda nord no se sap fins a on arribava exactament i no se nha trobat cap resta.
 • 14. - L’amfiteatre: Va ser construït al començament delsegle I aC. I bàsicament estava dedicat a la lluita degladiadors.Era una obra amb fonaments de pedra (lúnica part queen conservem) i aguantava unes grades de fusta. Hicabien unes 3000 persones aproximadament.Juntament ambel de Tàrraco és un dels únics amfiteatresconegut a Catalunya.
 • 15. - El fòrum: ocupa quatre illes, i s’articula en dues parts dividies per el decumanus. Originariament la banda meridional estava limitada per una filera de tabernae. El cantó septentrional estava presidit per el temple (actualment gairebé només es veu el pòdium que devia estar dedicat a la Tríade Capitolina: Júpiter, Juno i Minerva). Darrere seu el fòrum quedava tancat per un pòrtic de doble nau en forma de U. Probablment les dues parts tenien funcions diferents: la meridional servia per a les activitats comercials i polítiques mentre que la septentrional per les religioses.
 • 16. En època d’August, el fòrum va ser objected’una reforma total, ja que havia passat a sermunicipium. L’entrada de les tabernae es vagirar Fòrumromà cap al carrer, en comptes de mirar cap adins del fòrum. Es va edificar un nou pòrtic enforma de U a tres bandes de la plaça meridionali, a la del sud, una basílica d’una sola nau. Al’àrea sacra es va aixecar un temple a cadacostat del principal, probablement dedicats alculte imperial. Finalment tot el recinte es vatancar amb tres portes.
 • 17. - Altres restes. Al nord del fòrum hi podem trobar un mercat i les termes públiques. Un altre edifici conegut és la palestra. La palestra era un edifici destinat a practicar activitats físiques, només esta testimoniada pel rectangle arrasat del seu pòrtic que envolta l’arena.
 • 18. Herència romana• Llengua catalana (el llatí ha evolucionat a les llengües romàniques, el català una d’elles)• Costums (entre d’altres el cultiu de vinya i oliveres…)
 • 19. http://www.youtube.com/watch?v=rpNES9zlHFA

×