Emerita Augusta

1,147 views
1,001 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,147
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Emerita Augusta

 1. 1. LA UBICACIÓ DE LA COLÒNIA Es troba a l’actual Mèrida, a Extremadura. És una vall, al costat del riu Guadiana, i era un punt d’encreuament entre dues vies principals. • La Via de la Plata (Nord – Sud). • La via que unia Olisipó amb Toletum i Còmplutum (Est – Oest). Territori ric en recursos naturals: matèries primeres, terra per al cultiu, boscos i aigua.
 2. 2. ORIGEN Emerita Augusta va ser una colònia romana fundada per August l’any 25 a.C. Es va fundar amb l’objectiu de servir com a assentament pels legionaris més veterans de les guerres contra els càntabres i els àsturs.
 3. 3.  Va ser la capital de la província de Lusitània des del 15 a.C., i durant els segles I i II d.C. es va convertir en una esplèndida ciutat monumental. Amb Dioclecià (finals del s. III i s. IV) la ciutat va prendre importància, ja que es va converitr en capital de la Diòcesi de les Hispànies. Durant el s. V els pobles germànics van lluitar per apoderar-se de la ciutat, i a mitjans del s. VI va ser la capital del regne visigot, però aquesta es va traslladar a Toledo.
 4. 4. LA TRAMA URBANA Segueix el pla ortogonal, formant una xarxa d’illes simètriques a partir del Cardo Maxiumus i del Decumanus Maximus. • Encara es poden observar restes de carrers i també d’algunes domus (Casa de l’Amfiteatre i Casa de Mitreu), en les que són molt importants els mosaics que es conserven.
 5. 5.  La Casa de l’Amfiteatre (finals del s. III dC). La Casa de Mitreu (s. I dC).  Mosaic Cosmològic.
 6. 6.  A Emèrita Augusta hi havia tot tipus de cases i petites botigues de productes artesanals, per abastir a la població i exportar-ho a altres ciutats. Es creu que a causa de l’espai, de seguida es van construir habitatges suburbans. • CASES INTRAMURS: Exemple  Casa romana de la “Huerta de Otero”, • CASES EXTRAMURS: Exemple  Casa del Mitreo.
 7. 7. TERMES Les termes van tenir una gran importància pels romans, i també a Emerita Augusta, on n’hi havia tan de públiques com de privades, fet que mostrava la diversitat social. • Les termes privades: Les termes que s’han trobat es creu que daten del mateix segle de la construcció de la colònia (del segle I aC al IV dC). La majoria de termes que s’han trobat, consten de l’apodyterium, el frigidarium, el tepidarium i el caldarium. Exemples : els banys de “Casa-Basílica”, els banys de “Casa de l’Alcazaba”, els banys de l’àrea arqueològica de Moneria i els banys de l’església de Santa Eulàlia. • Les termes públiques: N’hi ha que tenen palestra i n’hi ha que no. Exemples: Les restes del carrer “Banys” i els banys del carrer J. Lennon.
 8. 8. TERMES
 9. 9. PONTS El pont més important és el que permetia creuar el riu Guadiana i que quedava fora de les muralles. Es creu que anteriorment n’hi havia hagut un de fusta. Ha patit forces restauracions, l’última al segle XIX. També es conserva un altre pont que travessa l’Albarregas o el pont conegut com a “Alcantarilla romana”, encara que aquest últim queda una mica més allunyat de la ciutat.
 10. 10. AQÜEDUCTES Hi ha restes dels aqüeductes que permetien abastir d’aigua la ciutat. En algunes ocasions es corresponien a galeries subterrànies o bé podien ser canalitzacions elevades, entre les que destaca l’Acueducto de los Milagros. Un altre aqüeducte, no tan ben conservat és el Rabo de Buey – San Lázaro. Hi ha també un embassament a uns 15 km, que ja havien utilitzat els romans: l’embassament de Proserpina.
 11. 11. MURALLES La colònia es va emmurallar com a símbol del poder de l’emperador i la força de Roma. Es creu que tenia 7 torres i 5 portes. A partir del s. I dC es va començar a construir barris extramurs. La muralla es va construir fent dues parets unides per una barreja de pedra i calç.
 12. 12.  La ciutat disposava de dos fòrums: Fòrum municipal: Temple de Diana. Pòrtic del fòrum. Fòrum provincial: Arc de Trajà. Temple basilical.
 13. 13. EL TEATRE És l’edifici més ben conservat de Mèrida. Va ser inaugurat entre els anys 16 i 15 a.C. Segueix el model dels teatres romans, amb una orchestra semicircular, envoltada per una cavea que tenia capacitat per gairebé 6.000 espectadors. Destaca el frons scaenae, format per dos pisos decorats amb columnes de marbre i escultures de déus i retrats imperials. Al seu darrere, hi ha un peristil, on hi havia les latrines.
 14. 14. L’AMFITEATRE Va ser construït a mitjans del s. I dC, encara que es creu que anteriorment n’hi havia un de fusta que datava del s. VIII aC. Té l’estructura habitual amb una cauea on hi caben fins a 15.000 espectadors i té unes fossae en forma de creu.
 15. 15. EL CIRC El circ de Mérida és un dels més importants de la Península, ja que és un dels més antics. Es va construir al s. I d.C. fora de la muralla de la colònia. L’estructura s’ha conservat molt bé, es pot veure l’arena, dividida per la spina, que està decorada amb escultures i obeliscos (encara que només en queden els fonaments). En un extrem hi ha la porta pompae, monumental, des d’on sortien les desfilades. El terreny inclinat va aprofitar-se per construir les graderies.
 16. 16.  LLATÍ: Es va imposar la llengua dels romans com a llengua comuna arreu del territori. EL DRET ROMÀ: El conjunt de lleis i la tradició jurídica, la concepció de l’estat. RELIGIÓ: Es va adoptar la religió politeista romana i el culte als seus déus i, posteriorment es va difondre el cristianisme (a partir del s. I dC). VIES ROMANES.
 17. 17.  L’any1993 la ciutat romana de Mérida va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
 18. 18.  HISTÒRIA D’EMERITA AUGUSTAhttp://www.youtube.com/watch?v=cmve7XVs4Ag LA COLÒNIA D’EMERITA AUGUSTAhttp://www.youtube.com/watch?v=gpAsXhmpN7o

×